Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   171 / 240
(#) fkx válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Ja, még valami, ha nem nyitnak össze a fetek, akkor lehet, hogy a 6.8V-os zener lehetne még kisebb, vagy akár ki is hagyható, hogy csak +12V / -0,6V legyen a GATE-en. Ehez csökkenteni kellene a meghajtó tápfeszültségét (ill. jelen állapotban a vezérlőfeszültséget), hogy a zenereken ne folyjon nagy áram. Persze lehet, hogy már ezen is túl vagy. Engem mindenesetre érdekelne a magyarázat is, hogy miért nagy az a késleltetés? Vajon a FET-en múlik? Vagy ez a kapcsolástechnika a gyakorlatban nem jó erre a célra?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
(#) Robi85 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Hali.

Na megnéztem az IC-t. Mindkét kimenetén +6.78V van a földhöz képest. Az 1 kOhm-ot nem próbáltam, de azzal mit látok ha összekötöm ahogy írtad?
(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Így nézett amit mértem. Az első két szkóp fotó a két végfet Ugs feszültsége, a harmadik nyilván a kimeneti feszültség és generátor feszültség. Hogy most hol keletkezik a késleltetés? Egyrészt lassú a jelemelkedési sebessége a meghajtó feteknek, másrészt a Miller platónál "lecövekelnek", mint a pinty. Először arra gondoltam nem győzik a meghajtóáramot és kicseréltem tranzisztorra, de ez még a generátort is belassította és tovább romlott a helyzet. A tranzisztoros meghajtást próbáltam soros emitter diódákkal és anélkül, de ettől semmi nem változott. A 47Ohmot rövidrezárva alig gyorsult, csak a generátor áramát "szívta" le még jobban.
Mivel a meghajtók áramát mérni nem tudtam, de az a frekvencia növelésével arányosan nőtt, ebből következtettem arra, hogy a fetek nem nyitnak össze. Az a 80mA átlagáram amit a tápegység műszere mutatott, reális meghajtóáramnak tűnik (a meghajtók melegedéséből is következtetve).

izé7.JPG

(#) Karesz 50 válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Veled meg nem foglalkozik senki, csak a rajzoddal
Megnéztem még egyszer a rajzot. Ahhoz, hogy az 56R elszálljon, előbb szakadásba kellett mennie a vele párhozamos diódának. (A 100n kizárt, hogy zárlatos legyen, másfele meg nem folyhat áram.) Ez az áram egész biztosan kinyírta a 15V-os Zenereket is. Sajnos csak akkor tudod biztosra megmérni őket, ha valahogy kibányászod a panelről.
(#) Robi85 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Kiszedem őket az nem gond. Mindegyiket kikell vegyem? Amúgy a D3 és D11 milyen diódák ott? Nem nagyon látom, hogy mi van ráirva a tokra.
(#) fkx válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 13, 2015 /

Úgy tűnik mégiscsak erősebb meghajtás kellene ezekhez a fetekhez, és/vagy jobb fetek. Esetleg ha a meghajtó két fokozatból állna (fetek, majd tranyók)?
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
(#) Karesz 50 válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Mindegyiket. Valami gyors Schottky-t tegyél be... BAT41, vagy ilyesmi.
(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Még eszembe jutott, hogy azt nem követtem el amit mindenkinek mondok, hogy le kell terhelni a kimenetet. Így túl nagy a feszültségerősítése a kimeneti feteknek. (Bár ez alig csökken ha a kimeneti fojtóra dolgozik, de a fojtó is gyorsítja az átkapcsolást. Majd délután megnézem mi változik.) Persze lehet meghajtó IC is, vagy komolyabb diszkrét meghajtás.
Kezdjük elbonyolítani?
(#) Karesz 50 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Robi85: hülyeséget írtam, jó oda az 1N4148 is.

Átalakítottam kicsit. Nem ártott leterhelni sem. 80/100ns a késleltetése, 20ns az élmeredekség, de a generátorom eleve csak 50ns-et tud, tehát még ennél is többet lehet kihozni belőle. A 6.8R még lehet csökkenteni. Holnap megcsinálom nyákon, mert nem szeretem a gubancot. Peter65 jóvoltából lesznek jobb végfetek is. Kíváncsi vagyok a végeredményre.
A CM kicsit szépíti a kimeneti jelet, de közel áll a valósághoz.

Úgy kellene az egészet kitalálni, hogy semmi ne legyen földponton akkor elég egyetlen szűrőkondi a két tápfesz között, a bemenet és a visszacsatolás pedig kap egy virtuális földet, így nem kell a gnd zavarjeleivel bajlódni.
(#) fkx válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Kezd alakulni. Az AO4614B jóval gyorsabb mint az IRF, szóval akár még egy jó erősítő is lehet belőle. Ha két kondiból csinálsz egy félhidat, arra mehetne a terhelés is. Esetleg... nagy eretnekség lenne azt mondani, hogy teljes hidat kellene csinálni? A dupla alkatrészmennyiség ellenére sok előnye lenne. Bár ezen talán csak akkor érdemes gondolkozni, ha félhídban jól megy.
(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 14, 2015 / 2

Közben még egy kicsit átalakítottam.
Ez még messze nem a végleges, de szimulátorban már egész jól megy. 70ns a bemenettől a kimenetig és 1MHz-en jár. (Mániám ez a diszkrét alkatrész, de olcsó és könnyebben kézben tartható a viselkedése, mint az IC-nek.) Persze lehet fetmeghajtó IC-vel és komparátor IC-vel, de az mondjuk 10-20-szor többe kerül és nem ilyen gyors.
A BS170/250 nem szerepelt jól, jobb a kettős emitterkövető.

Nem a pufferkondikat akarom kispórolni, hanem a nyákon a fóliacsík hosszát. Az áram amúgy is a két táp között folyik, minek szűrni GND-re. Szerintem elég ha a terhelés árama folyik közvetlenül a táp pufferek földpontjába, úgy mint az analógoknál.

Lehet híd is... majd a végén.

P1_2.JPG

(#) Karesz 50 válasza fkx hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Kiszámoltam az ujjaimon. Ennek az alkatrészköltsége nem éri el az ezer forintot, végfetekkel, kondikkal együtt sem. SMD-vel gyufásdoboznyi nyákon elfér, két óra alatt be lehet ültetni az alkatrészeket, de mindenki meg van ijedve, hogy hűűű mennyi (5-10 forintos) tranzisztor van benne és milyen bonyolult kapcsolás. Holott egy jó komparátor (pl LT1011, de még ez is 150ns-et késleltet) 1400 pénz.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Még a végén lesz belőle valami. Egyébként az alkatrészköltség csak annak nem éri el az ezret aki a bolt mellett lakik. Akinek rendelni kell vagy utazni érte annak már a posta is több annál. Bár ebben amilyen alkatrészek vannak az talán mindenkinél hever a fiókban is.
(#) Robi85 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Na kiszedtem és kimértem minden alkatrészt amit írtál. Az összes jó. Az R8-at figyelmen kívül hagytam. Tegnap este még rámértem arra is és megvolt szakadva. Kicseréltem és működik az erősítő.
(#) lorylaci válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Minden jó, ha a vége jó. Örülünk, hogy sikerült!
(#) Robi85 válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
(#) Directors hozzászólása Nov 18, 2015 /

Sziasztok!

A TDA7498-el épített erősítő panelnak maximum hány Voltot adhatok ha 4 ohm-rol szeretném járatni ?
(#) lorylaci válasza Directors hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

A máx áram 6-7A-re van beállítva, így 4 ohm esetén 28V-nál többet nem célszerű neki adni, egy 24V táp tökéletes lenne neki.
(#) Directors válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Ha 28V-ról üzemeltethető akkor annyiról fogom mert van egy ilyenBővebben: Link tápom. Állítható és az alsó határ pont 28V.
Az itt leírt változtatásokat is véghez akarom vinni. Bővebben: Link
Nekem amúgy ez a panel van meg. Bővebben: Link
Ekkora is maradhat a 28V ?
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) lorylaci válasza Directors hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Az az induktivitás sajnos harmatgyenge, 6 Ohmon nem használnám, nemhogy 4 Ohmon. Feltétlen cseréld ki. Elég kisebb érték is (10-15uH), de jó lenne ha 6-8A-t tudna telítés nélkül, és mondjuk 3-4A-nél se melegedjen 40C-nál többet.
(#) Directors válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Én ezt néztem ki. Bővebben: Link
Bár a legnagyobb ez. Bővebben: Link
Melyik lenne célszerűbb? Tudom ez furatszerelt de megoldom.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
(#) lorylaci válasza Directors hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Sajnos nincs semmi infó arról, hogy mekkora a tekercs telítési árama. Innentől kezdve egyik sem javasolt.
(#) Primary hozzászólása Dec 2, 2015 /

Van egy feladatom, amihez kérnék egy kis segítséget.
FPGA-val szintetizálnék PWM segítségével néhány oktáv terjedelemben szinuszt. Ehhez kellene nekem egy aluláteresztő szűrő. Kiloherzes tartományban az, amit maximum megszeretnék szólaltatni.
Egy sima műveleti erősítős szűrő megtenné?
(#) Peter65 válasza Primary hozzászólására (») Dec 2, 2015 /

Szerintem megfelelő, én is csináltam már ilyesmit. A pwm vivő és az létrehozott jel felső határfrekvenciájának távolsága miatt nekem megfelelő volt egy másodrendű szűrő.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Primary hozzászólására (») Dec 2, 2015 /

Úgy keresd, hogy Sallen-Key szűrő. Kalkulátort is találsz hozzá.
(#) Primary válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Azt használok a hangváltómban. De a lényeg az, hogy most feladat bemutatás erejéig jó lesz.
(#) tsanyesz hozzászólása Dec 7, 2015 /

Üdv. Találkozott már valaki Alto D2 erősítővel? Több baja is van, javítanom kellene.
(#) Gyozo92 hozzászólása Dec 12, 2015 /

Sziasztok!

Mi a véleményetek erről a nyáktervemről? Kétoldalas, a másik fele teliföld.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
(#) Trivium93 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Helló!

Kicsit sűrű, de ha minden elfér és minden ami kell rajta van akkor jó lehet. A GND-t a lehető legkisebb áthidalással kellene megoldani.
Hány wattos lenne? A fetek mellett mi az az alkatrész? Ha +12V-os stabilizátor IC, ami a negatívhoz képest adna 12V-ot akkor az nem jól van bekötve.
Negatív tápnál ami a két teljesítmény ellenállás nem fog elférni egymástól.
Közel van egy-két vezetősáv egymáshoz.
Más problémát nem egyenlőre nem látok.
(#) Gyozo92 válasza Trivium93 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Az egy BD241. +,- 80 voltról menne 4-8 ohmra, a hidalt verziója pedig 60 voltról menne 4-8 ohmra. Aztán majd meglátjuk. Megcsinálom majd a teliföld oldalt, kiderül mennyire lesz megszaggatva, de szerintem nem túlságosan. Direkt próbáltam minél kisebbre csinálni, hogy ne szedjen fel sok zajt, és ebből kettőnek el kell férnie egy 10x16-os panelen, több kondival, szimmetrikus bemenettel, limiterrel, fázisfordítóval.
Következő: »»   171 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem