Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Antenna-forgató vezérlő
 
Témaindító: elektro, idő: Máj 19, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) orcika70 válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Ha jól emlékszem, HIRSCHMANN RO280 mivel van egy nekem is a birtokomban még régről.
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
A vezérléséröl tudnál infót adni vagy valami ötletet!
(#) orcika70 válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
(#) mindenes válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Üdv! Nekem van hozzá komplett leírás, rajzal együtt ha ez segít feltölthetem.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Azt nagyon szépen megköszönöm!
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
A forgatóban az AC motoron kívűl nincsen más !
(#) mindenes válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Közben már megelőztek de azért tessék.
(#) orcika70 válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Fogaskerék áttétel sincs?
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
De az van!
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
Valami hasonló lehet az eredeti szabályozása.

ar22r.jpg
    
(#) orcika70 válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
A fogaskerék alatt ott lapul a potméter, a RAR dokumentum kapcsolási rajza szerint már megépíthető.
(#) goso hozzászólása Nov 27, 2015 /
 
sajnos nem,szétszedtem,a motor 3 vezetéke csatlakozik,semmi más
(#) Temela válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Üdv!

Régen szereltem parabola antennákat, többek közt forgatósat is. Akkortájt ('95-96) a motorok forgását (áttételen keresztül) hall elemmel, reed relével számolták. A pozicionáló ezt számolta és tárolta a memóriába. Volt bennük végállás kapcsoló, mégpedig olyan kombinációban ,hogy csak vissza irányban kapta a deleyt. Ennyi..., tehát többségében nem kell keresni semmilyen elektronikát. Lehet ez a motor tv vagy rádió antennát forgatott, ezért akár 360 fok-ban is forgathat, a parabolánál ennek semmi értelme - így stimmelhet minden egyéb "kütyü" hiánya. a linkelt rajz az parabola forgatóé, ilyennek láttam a belsejüket. (s3 mikrokapcsoló, hall elem, reed relé)
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) Joe_001 válasza goso hozzászólására (») Nov 27, 2015 /
 
Üdv!
Szerintem az 1k hiányzik belőle, hiányos, vagy orcika70 nek van igaza a potinak benne kell lennie..
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
(#) goso hozzászólása Nov 28, 2015 /
 
Szerintem, ro 250-s tipus.
(#) goso hozzászólása Dec 1, 2015 /
 
Műhely rendezés során találtam egy PMP 102 SATELIT POSTIONER-t,arra gondoltam,hogy "befogom" antenna vezérlésre,a fenti forgató vezérlésére. Az ötletem a következő: Végállás kapcsoló,és mágnes,és reed patron beépítése a forgatóba.Szerintetek megvalósítható az ötlet?Ha valakinek van leírása a pozicionerről,és megosztaná velem,azt nagyon szépen megköszönném.Várom az ötleteket! Köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
(#) Temela válasza goso hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Mint mondottam, pusztán impulzusokat számolnak, (és számlálót memorizál) szerintem ez is. Azt te döntöd el majd, hogy az adott elfordulás (fok) mennyi jel legyen, nyilván itt lesz érdekes, hogy a fogaskerék áttétel melyik kereke fogja szaggatni a reedet. Azonban, ha valami miatt ugrik a jel (pl. rossz kontakt) el fog pozicionálni, nem "tudja hol van. Valószínűnek tartom, hogy mai intelligens, egybe épített a vevővel az a sugárzott műholdjellel szinkronizálhat. Írtad a végállás kapcsolót piros pont érte, mert ha körbe fordul már nem fog stimmelni a számtana.
(#) goso hozzászólása Dec 1, 2015 /
 
Köszi a tanácsot,ha pusztán inpulzusokat számol akkor talán nyert ügyem van,a mágnes elhelyezését majd valahogy ki kisérletezem,elég nagy hely van a forgatóban.Azért jó lenne a pozicioner leírása,mivel nem ismerem(kaptam pár éve).A motor és a csigahajtás között csak egy fogaskerék van arra kell valahogy rögzíteni valamilyen mágnest. A reed elhelyezése már kissebb gond.Holnap lefényképezem a forgató belsejét,és felteszem!
(#) Temela válasza goso hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Szerintem a kezelése egyszerű. A kijelzőn látsz egy tetszőleges számot, elforgatod - jönnek az impulzusok, számol. Jó a pozició (,mert látod az antennádon, tv-n), akkor abban a számláló állásban memorizálás. Általában p1, p2 stb történik a tárolás. Ettől kezdve a p1 -ből p2-be váltás esetén addig kapja a motor az áramot míg a számláló le nem számolja a különbséget. ( a kijelző 3 karakter nyilvánvalóan max 10000, azaz 999, 60 tárhelyen)
(#) Temela válasza Temela hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Az előbb elírtam, nem 10000 csak 1000
(#) goso válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) HA5AWS válasza goso hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Szia!
Hasonló készülék működik nálam is. Nincs semmiféle elektronika a vezérlésben, a forgatóban és a beltériben szinkron motor van ami együtt megy. Időnként célszerű véghelyzetbe vinni ott áll együtt a két motor, onnan a motorok együtt járnak. Az előttem említettek (RO 280) öt kivezetéssel rendelkezik, kettő a kis DC motor három kivezetés az 1 kOhm-os potméter. Ehhez a készülékhez sajnos kell a saját vezérlés, vagy lehet barkácsolni hozzá, mert a motor forgatása egyszerű.
Üdv: Gábor
(#) Temela válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Bocs, vita!

Beltériben szinkron motor? Erre kíváncsi lennék legalább egy foto erejéig. "Együtt megy..." semmi értelme. Nézd meg a linkelt képeket, a másodikat, a csatlakozókat rajta.
(#) uniman válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Félre érthetted, valószínűleg ehhez hasonló antennaforgató motornak a működési elvéről lehetett szó !
Ez meg a "RO 280" típus.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) Temela válasza uniman hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Ugye a potméter (1 kohm) nem forog 360 fokban? Megnéztem a linkelt forgatót, az 360 fokos. (csakúgy: pl a parabola forgatókat anno nem volt tanácsos "végállásba vinni", mert nem azonos keréken volt a végállás mikrokapcsoló és a reedrelé, de a a mechanika "tehetetlensége miatt simán akadt 1-2 nem odaillő impulzus, így szép lassan mindig odébb állt meg az antenna. Ugyebár műholdnál már 1 fok is jelvesztéshez vezet. Nos a ro280 valóban nem olyan, mint amiről én beszéltem (differenciál erősítős, "összhangba hozza a két poti állását). Azonban a képek alaján az is látható, hogy az alatta lévő parabola beltéri jelmérős - így történik a pozícionálás, egyébként a poti mozgás tartománya nem adna elég pontosságot fóleg, ha megnézed a jelölések vastagságát. Ténylegesen egy vezetékes távvezérlés, olyan mintha kézzel tekerné arrébb. A szóban forgó sat controll pedig automata, memorizált pozíciókkal (egyébként elég pontosak).
(#) uniman válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Hello!
A második, a vezérlőben lévő motorra utaltam csupán...nem a beltéri egységben (Set Top Box), hanem a beltérben lévő "állítószerv"-ben van a "szinkron" motor.
Ha megnézed ezt a videót, talán láthatod a mozgó piros jelzést a fekete vezérlődoboz forgatógombja körül: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) Temela válasza uniman hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Helló!

Igen, látom értem. Azt hittem, hogy kiderült az írásomból, hogy valamennyire értem, mi a különbség közöttük a felhasználási cél alapján, arról próbáltam előadni valamit. A linkelt videon rádio amatőr ténykedik, kell is a 360 fokos forgás, ha jelet (rádió) keres. A parabolákat az elevációs szög miatt nem lehet körbe forgatni , mert a holdak ugye a földdel együtt keringnek. A földi antennák kis túlzással hozzánk képest síkban vannak, tehet amit láthatunk a horizonton, azt körben látjuk. A spéci sok szöget követő parabola forgatók sem tudnak azt hiszen 180 fokot sem. Érdekesség képpen a holdak innen nézve 2-3 fokra vannak egymástól, ami az 5/4-es cső kerületén kb. 1 -1,5 mm elmozdulást jelent - ezért fontos a pontos pozíció. Az antenna sem olyan nyitott látószögű, mint általában a földi társai (persze azokat is építik irányított változatban a hatótávolság és tiszta érzékelhető jel miatt.
Goso eldönti mit szeretne forgatni, majd aszerint használja a forgatót (akár átalakítva a sat controllal)
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) uniman válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Hello!
Csak most olvastam végig az elejétől "Goso" hozzászólásait...
AC motorról ír, meg antennáról (de hogy milyen antenna, azt nem írja!...vagy csak én nem látom?).
Ez a műholdas "Sat Control" meg ilyen 36V DC tolómotorhoz való...
(A kettőt így nehéz lesz "összehozni!)
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2015
(#) Temela válasza uniman hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Nincs veszve semmi. Nem olyan nehéz összehozni, ahogy mondta rak bele végálláskapcsolót és reedrelét mágnessel és ennyi. Persze földi antenna forgatásának csak valami spéci esetén van értelme.
(#) HA5AWS válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Szia!
Nem erről a készülékről beszéltem. Nekem is van RO 280-am tudom milyen. A kültéri részen lévő forgató motor szinkronben megy a beltéri visszajelzővel. Ezek nem parabola forgatók hanem általában amatőr célra használt Yagi anntennákat forgatnak aminek elég nagy a nyílásszöge. Konkrét típus ami nekem van Kopex AR-1002. Képek:
A képeken látható LED addig "megy" a beltériben szinkronban a tetőn lévő forgatóval míg a forgatógombbal amíg a megfelelő irányba nem áll. Nálam bármikor megtekinthető működés közben. Mostanában elfelejtik, hogy nem csak elektronikus vezérlés létezik meg processzor. Mechanikusan legalább olyan használható berendezések készültek mint ma. Amiről még nem hallottál az nem jelenti azt, hogy olyan nem is létezik!
Üdv: Gábor
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem