Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi antenna készítés
 
Témaindító: saca200, idő: Jún 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 83
(#) Hetope hozzászólása Aug 19, 2015 /
 
"Az elemi dipól az 3,5 dB emlékeim szerint." De mihez képest ? Mert ha dBi akkor az isotrophoz de ha dBd kakkor csak 1 lehet mert a dBd a Dipólt veszi alapul mint 1-es erősítés(nyereség). Például 8dBd majdnem 11 dBi.
(#) jdani hozzászólása Okt 19, 2015 /
 
Üdv. A helyzetem a következő:
Egy 8 emeletes panel lakásban lakom, a 8. emeleten. Velem szembe kb 30 méterre van mégegy panel lakás, velem kb egy szintmagasság (nagyon max 1 emelet +, de inkább egy fél emelet + csak) A velem szembe lévő panel lakás után kb 70 méterre van egy 4 emeletes lakás. Ott a rajz, úgy könnyebb.
Az ,,innen,, panel lakás 8. emeletéről kellene átjuttatni a wifi jelet, a 4emeletes lakás 4. emeletére.
Gondolom ez mindkettő ,,jópont,, hogy a legfelső emeletről, a legfelsőre. Mind a két házba csak egy sima wifi router van. Hogy oldjam meg a jel átvitelt, hogy a 4emeletes lakásban is legyen jel?
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Wifinél rálátás kell, az itt nincs. De ha volna is, társasházas környezetben valószínűleg rengeteg zavaró állomás van, az még rálátás esetén is megakadályozhatja az átvitelt.
(Láttam olyat 8. emeleti szobában, hogy a szoba egyik végében lévő notebook nem tudott csatlakozni a szoba másik felén lévő routerre, mert a 13 csatornán ott "tolongott" negyvenvalahány wifi... )
Teljesen esélytelennek látom az átvitelt, én meg sem próbálkoznék vele.
(#) jdani válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
A 4emeletes házból megfogok sok WiFi jelet, ami a köztes 8emeletes házból jön. Csak azok nem az enyémek, nem tudom a jelszót. Azért gondoltam ha már a köztes házból sok jelet megfogok, akkor az utána pár méterre lévő házból nem lehetne erősebb WiFi jelet adni, és erősebb antennával fogni?
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Te most lényegében azt kérdezed, hogy látsz a házad előtt egy erdőt, ami eltakar egy másik házat, és egy sokkal jobb távcsővel lehetne-e mégis látni az erdőtől azt a házat.
Nem.
(#) jdani válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Apropó, ha már ezt mondod. Otthon egy DIR 600as van. De kegyetlenül gyenge. 4 szobás lakás, de keservesen van minden szobába jel. Mitől lehet? Próbáljam meg áttenni más csatornára?
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
A wifik másik nagy ellensége (a többi wifi mellett) a fal. Próbáld olyan helyre tenni, ahol a legtöbb helyiség a lehető legkevesebb falon keresztül elérhető.
Volt egy olyan esetem, hogy a routert át kellett tenni a szoba másik végébe, hogy az ajtókon és a folyosón tudjon terjedni a jel a másik szobába, ne kelljen még a fürdőszoba és konyha falain is "átverekednie" magát.
Egy másik esetben meg egy társasházi, nem túl nagy lakásba a tulaj felszerelt még egy további routert, mert akárhova rakosgatta az elsőt, valahol mindig gyenge volt a jel.
(#) tyba hozzászólása Okt 21, 2015 /
 
Üdv. Lenne egy wifi amit szeretnék fogni. A jel kb 50m-ről jön. 2 vályogfal állja utat a jelnek. Mit ajánlotok hogy mit vegyek/ mit barkálcsojak össze hogy normálisan tudjam fogni a jelet.
Egyébként most egy ilyet használok 8dBi-s antennával és így a 25mb-s netböl kb 50kB/s érhetőel.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
(#) mc-4 hozzászólása Okt 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Van valakinek 2.4 GHz-s legalább 10-15db nyereségű nyákos antenna terve amit közre adna?
Lehetőleg a csatoltnál nem nagyobb méretű. A képen egy 5.8GHz antenna van.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
(#) pucuka válasza mc-4 hozzászólására (») Okt 24, 2015 /
 
Várhatóan nagyjából kétszer akkora lesz. Ui. a fizikai méretek erősen függenek a hullámhossztól.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Dec 14, 2015 /
 
Sziasztok.
A laptopomhoz szeretnék csinálni USB-s hálózati kártyát. És szerintetek lehet csinálni ahhoz hasonló szektor antennát mint ami a mobil átjátszókon van? Természetesen kisebbet és azt kötném rá egy erösítöre és úgy az adapterre.
(#) zolika60 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
A hálózati kártyáról tegyél le, az házilag nem fog menni. Inkább vegyél. Antennát csinálhatsz hozzá, nézz szét itt a képek között.
(#) Ferencz Dominik válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Megkérdezhetem, hogy miért nem? Ilyen-olyan mikrokontroller programozásával sem lehet?
Amúgy én is csak antennára gondoltam de olyanra amivel egy átlagos routere is tudok kapcsolódni nagyon messziröl, levegöben körül belül 2-3km.
(#) zolika60 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 14, 2015 / 1
 
Mert például a nagyfrekvenciás rádió technika (márpedig a 2,4GHz elég nagy) nem az a műfaj amit otthon meg lehet csinálni. Nem csak a tudás, hanem a megfelelő műszerezettség sem hiszem, hogy a rendelkezésedre állna. Antenna van itt több is. Nekem ilyesmi van otthon. Ezek elkészítése nem lehetetlen házilag, de igen pontos munkát igényel. 0.1mm-es nagyságrendben. Ha nem tudsz házilag eredményt elérni van erre profi megoldás is.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015
(#) pucuka válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Az ifjúság már csak ilyen. Azt gondolja, mindent meg tud oldani, pikk pakk. Arra nem gondol, hogy azért ahhoz rengeteget, éveket kell tanulni, ami bizony elég fáradságos. Ahogy idősödik, többet tanul, úgy jön rá, hogy ezt ezért, azt meg azért nem fogja tudni megoldani.
A rádióhullámok terjedését semmilyen mikrokontroller programmozásával nem tudod megoldani, ez fizikai törvényszerűség, ha eljutsz odáig, magad is rá fogsz jönni.
A WIFI -t arra találták ki, hogy otthonodban kényelmesen, vezetékhez kötöttség nélkül tudd használni "kütyüidet". Ezért a használatát is korlátok közé szorították, hogy minél többen, egymás különösebb zavarása nélkül megtehessék ezt. Ezért hívják ezeket a készülékeket kisteljesítményű, kishatótávolságú eszközöknek. Egy "átlagos" router is ilyen. Eleve kicsi a teljesítménye, az érzékenysége sem nagy. (más dolog, ha egy szolgáltató üzemelteti, külön engedély alapján.
A 2 - 3 km már nem ez a kategória, bármennyire is szeretnéd. Viszont van lehetőséged szolgáltatótól előfizetésért internet hozzáférést szerezni, akkor majd a szolgáltató biztosítja a szükséges berendezéseket.
(#) Ferencz Dominik válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2015 /
 
Ez tetszik. Mármint a félre értés…
A mikrokontrollerel az adapterbe lévö kódolást, dekódolást, titkosítást, erösítést, konvertálást, vezérlést, idözítést, modulálást, demodulálást és fogalmam sincs, hogy még mit kell elvégeznie az elektronikának. Az elektromágneses sugárzás pedig értelem szerüen terjed ahogy szeretne. Mellesleg én is el tudom képzelni, hogy mennyit kellene nézelödni egy-egy protokol megértéséhez és, hogy azt hogyan írjam meg C-be vagy assembly-be.

Egyébként láttam régebben egy USB-s Wifi adaptert 2-3km-ig, használtan 10 000-ért. Aztán ebböl a felindulásból vagyok most itt.

Tehát ha csinálok egy nagy nyereségü antennát és egy erösítövel rákötném erre, akkor az müködö képes lenne?
(#) zolika60 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Ha jó antennát csinálsz, erősítő sem kell.
(#) Ferencz Dominik válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
De ugye egy "nagy" antennáról messziröl is lehet adást fogni, de egy nagy antennáról a gerjesztett sugárzás is nagyobb mindenféle erösítö nélkül? Mert egyenlöre ezzel sem vagyok tisztába.
(#) zolika60 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
A jó antenna adásra és vételre is jó paraméterekkel rendelkezik. Persze az adás teljesítménye függ a használt szerkentyűtől is. Az Apróban épp hirdetnek egy elég nagy teljesítményűt.
(#) Ferencz Dominik válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /
 
Értem! Köszönöm a segítséget.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
De hogyha veszek egy ilyet és e közé meg az antennaközé teszek egy olyat mint ami a képen van erősítő, akkor az a kimenő jelet és a bejövő jelet is erősíti?
Elnézést ha nagy hülyeségeket kérdezek.
(#) dokidoki válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Jobban jársz, ha a terveidhez mérten, veszel egy vagy kettő komolyabb eszközt. Nem pedig ilyen tákolnivaló gagyikból építkezel. Igaz lehet, hogy drágábbnak tűnik, de hidd el, nem lesz az. Pld, ez az erősítő is lehet, hogy hoz valami eredményt, de mások zavartatásából még többet. Akár ilyen akár olyan a cucc. Világvégi síkságon két pont között lehetne létjogosultsága. De azt tudnod kell, hogy ezen a magas frekvencián, nem a power emelése a nyerő. Hanem a pozíció, rálátás, antennanyereség, irányítottság, zavarás mennyisége. És az eszköz minősége. Az pedig sejthető, hogy a legolcsóbb legkisebb usb-s pöcök, éppen a semminél több csak.
(#) Ferencz Dominik válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Értem. És az mondjuk problémát okozna, hogy a lakótelepen felállítanék egy ilyen komolyabb cuccot mert a belsö antennával is kilistáz vagy 15-öt?
(#) Ferencz Dominik válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
És ehhez mit szólsz?
Azért ez már gyanús ennyiért…
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Valaki itt nagyon jól megfogalmazta: ahhoz, hogy komolyabb antennanyereséget lehessen elérni felület kell. Ez viszont nagyobb méretekkel jár. Ez meg nem tűnik nagynak. 30km-re már legalább egy 2 m-es parabola kellene, meg rálátás... 98dBi...6,8W... szerintem a töredéke sem igaz. Nem kell mindennek bedőlni.
(#) Ferencz Dominik válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Hát az a 30km az körülbelül légüres térben értendö a lehetö legjobb esetben szerintem is. Maximum 8km-re saccolom ameddig használható talán. De utánna néztem és mindenhol ugyanazt írják ami a hirdetésbe van, szóval így sem rossz azért.
(#) kendre256 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 

98 dBi-s antenna...
Lusta vagyok kiszámolni, hogy hány négyzetkilométernyi felületűnek kellene lennie a 98 dBi-s antennának, de a 30 dBi-t kiszámoltam, az kb. 2 m2 lenne. 33 dBi 4 m2, 36 dBi 8m2 és így tovább....
A legnagyobb, amit venni lehet, az 24 dBi-s (és az kb. tényleg annyi), és a mérete 100 x 60 cm-es.
Amit linkeltél az úgy 10 dBi lehet...
A 6,8W is kamugyanús, de nem derül ki miről táplálják, USB-ről biztosan nem lenne ekkora teljesítménye.
(#) Ferencz Dominik válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
És azt hogyan tudod kiszámolni?
(#) kendre256 válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Mit?
A 10 dBi-t abból, hogy az antenna max. 15 x 15 cm lehet, egy akkora antenna meg kb. 10 dBi-s. Van persze erre teljesen korrekt számítás is, antenna hatásos felülettel, frekvenciával stb. Az egyszerűség kedvéért megnéztem egy olyat, amit én is használtam, és tudom a tapasztalatok alapján, hogy kb. hány decibeles.
Csodák meg nincsenek, fizika van jelen esetben.
Az antenna felületét a duplájára növelve a nyeresége 3 dB-lel nő.
Most mégis "kiszámoltam", legalább 9-10 km2 felület kellene 98 dBi-s antennához...
(#) (Felhasználó 46585) válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Szerintem, meg akarja venni. 10 rugó... de majd kiderül, hogy jól átverték...
Következő: »»   70 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem