Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   190 / 289
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Nov 1, 2015 /
 
Szia!
Én ezt tudom is, sőt még a kuncsaftnak is el szoktam magyarázni mit hogy csináljon.De ez nem tőlem való, hanem valamikor, valakitől, egy messzi vásárban vették, de az eladót már nem találják, messzire kell visszavinni stb, hát hozzám került.Én meg visszaadom így ahogy van, a kialakítását is veszélyesnek találom. Csak elrettentő példának hoztam fel, hogy ilyen is van. De ha érdekel valakit, visszarajzolom
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2015
(#) hkarcsi válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Szerintem is a legjobb megoldas a kulso szikrakoz lenne, de nehez kivitelezni hogy a felhasznalo szemelyesen fel is szerelje. Sok erdekes dologgal talalkoztam mar en is, meg az is kihivas sokszor egy gazdanak hogy normalisan elhelyezze egy vedettebb helyre a keszuleket es a ket vezeteket racsatlakoztassa. A belso szikrakoz kialakitasaval en is rengeteget kiserleteztem, de hosszu tavon rovid karamnal nem valt be semmi, elobb utobb mindent szetmart az ozon. Nem kell viz keruljon bele, kepzodik valami nedves trutyi tole a dobozban es mindent szetmar, korrodalja a rezet, stb. Azota en a kimeno csatiknal alakitok ki szikrakozt kivul a dobozon. A csatolt kepen egy zart, muanyagcsobol, muanyag dugokkal rozsdamentes acel drotbol kialakitott szikrakoz lathato kb. egy szezon mukodes utan.
Udv, Karcsi
(#) erdgab hozzászólása Nov 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Remci írására kattintva írtam dolgokat,igazából mindenkinek szántam,akit esetleg érdekelhet.
Elnézést kérek Remcitől és a fórumtól a pontatlan fogalmazásért!
És most hkarcsi -nak írnám.A belső vagy akár kívül lévő szikraköz igazából a pásztor védelme érdekében született,ennek nem szabadna működni-dolgozni folyamatosan csak akkor,ha pl. leszakad a karám vezetéke a pásztorról,de ezt biztosan Te is tudod.Hogy a gazdánál hogyan lehet elérni a külső szikraköz beszerelését?Én rá szoktam ijeszteni kicsit,hogy e nélkül tönkremehet a pásztor s én látni fogom a dobozban annak következményeit s ugrik az általam vállalt garancia is.El lehet beszélgetni a felhasználóval a karám kiviteléről is,el lehet mondani, hogyan készítse el,hogy jó is legyen.Láttam laikustól olyan precíz kivitelt,azt mondtam,taníthatnád.
(#) deak francis hozzászólása Nov 2, 2015 /
 
Szia.Csak annyit hogy figyelem a külső szikraköz megoldására....tűzveszélyes lehet....köszönöm.
(#) Remci válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Szia!
Nem kell elnézést kérned, hisz ez a topic arról szól hogy mindenki megossza a tapasztalatait, észrevételeit azokkal, akik ebben a témakörben még nem annyira jártasak. Minden infót szívesen veszünk.
(#) hkarcsi válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2015 /
 
Szia, tisztaban vagyok a szerepevel de gyakran hasznaljak rovid vezetekkel is, itt pedig nem eleg a vezetek terhelese es athuz a szikrakoz. En is mindig elmondom hogyan hasznaljak, mire figyeljenek, adok melle nyomtatott leirast is, megkerem hogy ha valami nem tiszta, nyugodtan hivjanak, ennek ellenere olyan szerelesekkel talalkozom hogy le sem lehet irni, latni kellene.
(#) erdgab válasza hkarcsi hozzászólására (») Nov 2, 2015 / 1
 
Szia!
Gondolom olvastad az írást,melyben javaslom,leírom egy külső szikraköz alkalmazását a kimondottan rövid karámokhoz,ha ezt beépítik a konok gazdák,akkor a doboz belseje tiszta marad.Ha kicsi a karám és belül vagy a dobozon kívül kialakított szikraköz üt át akkor az energia elenyésző része jut csak a karámra,ennek a szikraköznek igazából nem szabadna működnie soha.Ezért írtam,hogy a karám vége szálra (mert ugye a kezdet szálra van kötve a pásztor) kell kötni egy ,ha úgy tetszik,második szikraközt,itt üssön át minden ciklusban.A pásztor ép marad és az összes energia ki fog jutni a karámra,főleg akkor,ha azt egy őzike nyalogatja meg ,neki kisebb lesz az ellenállása mint a második szikraköznek.Természetesen ezt a szikraközt is gondosan kell elhelyezni,ne tudjon tüzet okozni,sajnos az emberi hülyeség ellen nincs védelem.
(#) hkarcsi válasza erdgab hozzászólására (») Nov 3, 2015 /
 
Ezzel tokeletesen egyetertek.
(#) djuri válasza uli hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Üdv, ehhez a pásztorhoz van kapcsi rajzod is? egyik kondinak nem látom az értékét ill. a többi kondi hány voltos? 25v vagy elég a 16. Köszi
(#) djuri hozzászólása Dec 4, 2015 /
 
Sziasztok,kérdésem lenne: Mi alapján választom meg a gyújtótrafó fajtáját?(trabant,lada, vagy esetleg jó a quad vagy robogó trafója)
(#) levaitamas válasza djuri hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Gyakorlat alapján.
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne,hogy tervezem egy villanypásztor kiépítését és abban kérném a segítségeteket, hogy a nagyfeszültségű transzformátor mellett mia a szerepe az üzemi kondenzátornak, és hová kell kötni? Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) zosza18 válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Szia!
Ha egyre gondolunk, akkor az a szerepe, hogy feltöltöd azt a kondenzátort X feszültséggel,árammal és azt az eltárolt energiát adod át a trafóra.
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 16, 2015 /
 
Értem, az a baj, hogy a képeken sehol nem találom, hogy hány mikrofarad-os lehet ez a kondenzátor és milyem feszültségű,valamint hogyan/hová kellesz bekötnöm?
(#) zosza18 válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Milyen rajz alapján készíted? Ha megmutatod akkor hamarabb sikerül megoldani.
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Egy verzió, ha erre gondoltál.. a párszáz voltra feltöltött ( pl. ) 1 µF-ot sütöd ki a trafó primerjén keresztül ( a kép felső részén lévőt).
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2015

részlet.PNG
    
(#) pisti1818 válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Venni szeretnék egyet, vagy ha itt tud készíteni nekem valaki úgy is jó lenne de gondolom ezt a kondit nem adják a vezérlővel, ezért is érdeklődtem.
(#) pisti1818 válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 16, 2015 /
 
Valószínű, hogy éz lesz az, csak sajnos azt nem értem, hogy elvileg a trafó primer köre 12Voltos akkor hogyan töltjük fel a vele sorba kötött kondit "párszáz Voltra?" nem értem, vagy csak én vagyok egy kicsit ostoba.
(#) zosza18 válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Van itt komplett rajz minden hpzzá, ha kell segítünk, ha kell akkor küldök egyet.
Azzal nem kell foglalkozni hogy 12V-os, mert csak pillanatnyi túlterhelés van rajta, amit meg még a tekercselés elvisel.
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
A kondi bal oldala megkapja a párszáz voltos pozitív impulzusokat a diódán és ezen a rajzon a 220 kohm-on át, jobb oldala pedig a trafó primeren keresztül a negatívot.
Így " lassan" feltöltődik.
Amikor a beállítástól függően a másik kondi is feltöltődik annyira, hogy a gate-re menő glimm működni kezd, begyújt a tirisztor és a primeren keresztül kisüti a felső kondit és ez a nagy áramimpulzus indukálja a szekunder köri nagy feszültséget.
Az ne zavarjon, hogy a gyújtótrafó primer 12 volt DC-re készült, mert jelen esetben ez az impulzus semmiség neki, mivel autóban sokkal nagyobb terhelést kap.
(#) pisti1818 válasza ferci hozzászólására (») Dec 17, 2015 /
 
Köszönöm a felvilágosítást. még annyi kérdésem lenne hozzátok, hogy nekem csak a kertbe kellene a jószágok miatt (nem őrizni) 4db vezetéket gondoltam egymás felé úgy hogy a vezetéket ha lehetne sehol nem vágnám el ezv4 szeresen összeadva kb 500-550m zsinór lenne ez így ebben a formában jó megoldás lenne e szerintetek?
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Inkább sugarasan vidd el... de ez csak az én véleményem.
(#) deak francis válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Szia.Én párhuzamosan ajánlanám a drotokat.
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
Szerintetek jobb lenne ugy? Vagy egyáltalán mi a szerepe hogy megszakítás nélkül van feltéve, vagy párhuzamosan?
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Nem biztos, hogy egyre gondolunk a megfogalmazásban.. valami négyzetes kis skicc jó lenne a két szál drótról, mi a megszakítás nélküli vagy a párhuzamos.
Nálam a megszakítás nélküli azt jelenti, hogy elindulsz a doboztól az egyik szállal és visszakanyarodsz a végével a dobozig.
A másikat földeled vagy azt is viszed?
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
A negatívot a földelő szondára csatlakoztatnám a nagyfeszt ami a trafóról jön azzal elindulnék például az oszlopok legfelső szigetelőin aztán amikor az utolsó oszlophoz érek csak simán egy "szintel" lejjebb vezetném csak már visszafelé amerről elindultam aztán ha az elejére érek a harmadik szintel ujra elindulnék egy szintel lejjebb és igy lenne megszakítás nélküli a vezeték.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Értem... akkor én az indulási oldaltól, az első oszloptól vinném az összes szint drótját, hogy ne legyen olyan meander-szerű kivitel. Ha egy elszakadna valahogy, a többi működne, viszont egy szálasnál csak egy kisebb része.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
ebben igazad van, erre nem gondoltam valami ilyesmire gondoltam

Névtelen.png
    
(#) ferci válasza pisti1818 hozzászólására (») Dec 18, 2015 /
 
Nálam meg az 1 oszlop rövidzár és mint egy villa, megy végig ( esetleg a végén is ? ).
(#) pisti1818 hozzászólása Dec 18, 2015 /
 
de ebben a sorosságban igazad van, hogy ha elszakad valahol például az elején, akkor az egész kerítés kiiktatásra kerül de ha mind a 4 szál elejét és végét közösítem akkor kisebb eséllyel kerül kiiktatásra a kerítés de viszont akkor itt a méretezésnél már ugye nem sorosan összeadott drót hosszát kell megadni, hanem azt, ahány oldalon végigfut a 4 zsinór?
Következő: »»   190 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem