Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra kapcsoló
 
Témaindító: sribix, idő: Nov 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) proba válasza Quadra84 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Ez maximum a gombnyomás idejéig.
Az adó lehet jó lesz,ha nem akkor egy sima távirányító ,de a vevőt lecserélném erre.
(#) Quadra84 válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Köszi, akkor a linkelt kapcsolást építem meg.
(#) Quadra84 válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Még annyiban kérnék segítséget, hogy a másik rajz alapján jól jelöltem az IC2 lábait?
(#) proba válasza Quadra84 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /
 
Szerintem... jó.
(#) rammeradrian hozzászólása Nov 12, 2011 /
 
Üdv! Tud valaki egy olyan egyszerű kapcsolást ami bár milyen infra jelre meghúz egy relét? De csak addig amég kapja a jelet, ha a jel megszűnik a relé elenged.
(#) proba válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Lásd 6 hsz -val lejjebb.
(#) rammeradrian válasza proba hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Ennek mindegy hogy milyen infrajelet kap? mert nekem olyan kéne amire egy sima infraleddel rávilágítok és amég világít addig húz a relé, és jó hozzá a TSOP 3128-as vevő?
(#) proba válasza rammeradrian hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Egy sima infraleddel a TSOP-nak világíthatsz amíg akarsz ,nem érdekli.Az adó oldali modulációt ,meg a vevőoldali szintillesztést nem tudod megspórolni.
(#) bodnar00 hozzászólása Jún 24, 2012 /
 
Sziasztok! Olyan kapcsolásra lenne szükségem amivel ki-be lehet kapcsolni egy relét, és csak a saját kapcsolójával lehet irányítani, ehhez szeretnék kapcsolást kérni.
(#) buksibuci hozzászólása Aug 3, 2012 /
 
Ennek valaki tudja a kapcsrajzát?

Bővebben: Link
(#) djhua hozzászólása Szept 28, 2012 /
 
Udv mindenkinek ! Nem tudtok egy olyan kapcsolast ami egy impulzust add , Infra kapcsolo de en az oldalon csak mind olyant kaptam hogy relekkel van , es ha az bekapcsol akkor ugy marad , nekem csak egy impulzus kene ... mivel kiakarok iktatni egy mikro kapcsolot , es ennel maradtam , mivel egy forgo ventilatoron lenne a vevo , szerintetek mukodne ? ha pl. a vevo mozgasban van ...ado az ne legyen komplex,vagy egy akarmilyen taviranyito ... Koszonom elore valaszotokat .
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Szept 28, 2012 / 1
 
Hello!
"Nem tudtok egy olyan kapcsolast ami egy impulzust add " De! Rádiós csengő. De ha van infra rajzod és az megfelel, akkor csak lehagyod az áramkör végét, ami tárolja a gomb nyomást. Már kész is vagy..
üdv! proli007
(#) djhua válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /
 
Nem akarnam annyira elkomplikalni .... egy ifra vevo .. 2 tranzisztor .. meg egy par ellenalas ... nem lehetne megoldani ? Mert nem nagyon van helyem ra a nyakon , mivel egy olyan projekten dolgozom ami olyan elven mukodik mind a propereles ora , csak ez szovegeket ir ki : Air Display ( angol megnevezes ) s nem akarok erre a kapcsolo reszere egy nagy helyet es egy komplikaltat . Koszonom proli007
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Szept 28, 2012 /
 
Hello!
Maga az infra vevő is elegendő hozzá. Persze attól függ, mit szeretnél kapcsolni vele. De kódolva nem lesz, vagy is mindenre érzékeny lesz.
üdv! proli007
(#) djhua válasza proli007 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /
 
Ez az infra kapcsolo jo lessz ugy hogy kihagyom a rele reszet es oda fog jonni a a JP6293E rol a ket lab ? Csak az nem baj ha forgasban van ? ugy is mukodni fog az infra vevo ? Koszonom nagyon szepen .
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Szept 28, 2012 / 1
 
Hello!
Az hogy forgásban van, nem lenen baj, az a baj, ha a vevő nem látja az adót. Az már baj. Vagy ha látja csak előtte forog, próbáld meg a középpontba tenni ha lehet. Itt egy proci van, ami csak hajtja a Led-eket. Most látom, hogy ez két rajz. Szerintem ne ezt a kapcsolást használd, hanem egy komplett infra vevőt. azzal jobban jársz. TSOP31238-at
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2012
(#) djhua válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2012 /
 
Koszonom nagyon szepen . Es egy szep napot kivanok !
(#) djhua hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Udv mindenkinek , es szep jo estet !

Egy mikrokapcsolo hejere kene rakjak egy ilyen infra kapcsolot ... Mivel nekem csak egy annyi kene hogy zarja rovidre s aztan legyen normal allapotban ... vagyis mindha egy impulzus lenne csak .

Hogy tudnam ezt megoldani ? En egy tranzisztorra gondoltam ami nyit es zar ... vagyis elmeletileg mikor kap jelet a vevo , akkor azzalat a kis ido allat a tranzisztor zar , es amikor nem kap jelet akkor nyitot kapcsolokent mukodik a tranzisztor ... igy ilyen egyszeruen mukodne ? vagy megoldhato ?
(#) proli007 válasza djhua hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Hello!
Így "semmi rajz" nélkül, elég elméleti amit kérdezel. Az infra kapu, mondjuk úgy viselkedik, mint egy kapcsoló. (Ha úgy vezérled a kezeddel.) Közé teszed lezár a tranyó, ha elveszed, akkor kinyit. Ekkor olyan mint egy kapcsoló.
Vélhetően Te azt szeretnéd, hogy pld. mikor közé teszed, ne egy folyamatos jelet adjon, hanem csak egy impulzust. (Mondjuk időt nem írtál.) Ezt alapvetően egy RC differenciáló taggal lehet megoldani. Ha ezen keresztül vezéreled a tranyót, akkor míg a kondi feltöltődik a tranyó nyitva lesz. Majd a töltési idő végén lezár, bármeddig is áll fenn a vezérlőjel.
Feltéve, hogy valami ilyesmit szeretnél.
üdv! proli007
(#) urh hozzászólása Máj 9, 2013 /
 
Sziasztok! Olyan kapcsolót szeretnék, hogy egy 12V-os eszközt tudjak valamiféle módon kapcsolni infrával (TV távirányítóból van vagy 6-7) . Mégpedig úgy , hogy ha megnyomom a gombot a kapcsolón a kapcsolni kívánt eszköz működik a gombot elengedve is. Miután megnyomok egy másik gombot vagy mondjuk ugyanazt akkor pedig ki kapcsolja. Az infra cuccos is 12V-ot kapna egyébként. PC tápról
(#) urh válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Nem magát a 230V-ot szertném kapcsolni hanem a PC TÁP 12V-ját Meg inkább barkácsolnék ha lehet általában olcsóbb is meg elvagyok vele élvezetesebb
(#) proba válasza urh hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Ezzel az a probléma, ha az elég, hogy bármely távirányító bármely gombjára ki / be kapcsol, akkor talán van egyszerű megoldás. Ha már kicsit komolyabbat akarsz, a nulláról kezdve többe fog kerülni mint a gyári, és nem is a barkácsolás, hanem a programozás része lesz több.
Talán ha sokat akarsz barkácsolni, mintha rémlene, van infra adó vevő páros itt a fórumon is mintha találkoztam volna vele (talán valami dobókockás projektben volt), hátrány ehhez az adót is neked kell megépítened, és nem is biztos hogy olcsón beszerezhető.
(#) bodnar00 válasza urh hozzászólására (») Máj 9, 2013 /
 
Ha van egy felesleges RC játékod RX2 TX2 ic párossal, akkor abból tudsz csinálni infrás távkapcsolót. Adatlapon van rajz hozzá.
(#) urh válasza bodnar00 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /
 
Most hogy így mondod?! :O Holnap körülnézek Hátha
(#) bandi777 hozzászólása Máj 24, 2013 /
 
Sziasztok!

buksibuci kapcsolási rajzot kereső hozzászólása révén találtam ezt:
http://www.hobbyelektronika.info.hu/?page_id=134
És amit szeretnék készíteni: Nem komplettben ezt az áramkört akarom reprodukálni, csupán arra volnék kiváncsi, hogy az LM567-es IC-t milyen kapcsolásba kell raknom az infra tranyóval és LED-del, hogy ha kb. fél méteren belül objektum van az infraérzékelő (és LED) előtt, akkor az IC kimenete átbillenjen másik állapotba, ha pedig eltűnik az objektum akkor visszabillenjen.
De ha valaki csak azt meg tudná magyarázni, hogy a "loop filter" illetve az "output filter" lábakkal mit lehet kezdeni azért is igen hálás leszek.
Mellékletbe lefirkantottam, hogy milyennek képzelem el úgy nagyjából, de elég bizonytalan vagyok benne. Valaki esetleg tud hozzásegíteni valamit?

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

Szép napot!

Bandi
(#) Imre válasza balada hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Megépítette valaki ezt a kapcsolást, működik?

Olyan kapcsolási rajzra lenne szükségem, hogy ha a hosszan nyomok egy gombot egy távirányítón akkor utána bekapcsoljon egy relét vagy egy tranzisztort. Ha ismételten hosszan nyomom a gombot, akkor pedig ki kapcsoljon. LED világítást szeretnék vele kapcsolni.
(#) proli007 válasza Imre hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Hello! Nem építettem meg, de működnie kellene de..
- Amit kívánsz, hogy hosszú nyomásra legyen érzékeny azt az R-el és C-vel jelölt integráló tag időállandója határozná meg. Csak félő, hogy Te egy "mezei" távrángatóra gondolsz. Az meg megnyomás után ismétlő jeleket ad ki. Vagy is periodikusan szaggatja az adást. Nem biztos, hogy az adás-szünet átlagértéke meghaladja a 4049 küszöbfeszültségét. Vagy is hogy meg tudod majd különböztetni a rövid és hosszú nyomásokat. Mert ugye itt nincs adatkódolás,mint a rendes távrángató adó-vevőnél.
- Egyébiránt az 555-re túl sok szükség nincs. Viszont a 4049 helyet célszerűbb lenne hiszterézises CMOS-t használni mint a 40106 vagy 4093. De ott a hiszterézis miatt határozottabb a működés, de még nagyobb gond lehet a határérték elérése.
- De ha mindenáron építeni szeretnél ilyent, akkor egy Infra vevőre úgy is szükséged lesz/van. HA annak kimeneti jelét egy RC taggal integrálod, és megméred a feszültséget, akkor abból már eldönthető megfelelően fog-e működni.
üdv!
(#) csipaDJ hozzászólása Jan 27, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Kis segitség kellene mégpedig hogy a rahzon szereplő 2 IC-t mivel tudnám esetleg helyettesíteni?? Fontos lenne!! A másik pedig hogy ha az opto helyere egy tranzisztorral egy kis relet (OMRON G5V-1 12V-os) kapcsolnék akkor ugyan úgy működne?? 12 V-ot kell csak kapcsolni nem hálózati feszültséget!
Válaszaitokat nagyon szépen köszönöm!!

vevo.jpg
    
(#) Hp41C válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 27, 2015 /
 
4093 helyett CD4093, HEF4093
4013 helyett CD4013, HEF4013
(#) elactrofan hozzászólása Dec 19, 2015 /
 
Van nekem egy v34856 vevő modulom. Csináltamhozzá egy ne55 ic-vel egy adó egységet mely kb 35.6kHz frekit ad ki. de nem érzékeli a modul, de ha amodulra tv irányíóval adók jelet akkor működik az áramkör.

Mekkora frekvemciájú jelet kéne neki adnom?
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem