Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ezzel kapcsolatban inkább a hegesztőinverter javítós topikban érdeklődj, ott többet tudnak mondani. Én azért építettem inkább mert a gyáriakat nem akartam megvenni.
Én sem. Viszont a sönt bolti ára valahol 4-5ezer körül volt amikor kérdeztem, csak magában, plusz a műszer. És minden mérésnél meg kell bontani a kört. Akkor tettem inkább hozzá még egy kicsit, és ezt csak rákattintom a kábelra és már mér is.
Szervusz,
Mennyire jutottál? Kész van a második is? Esetleg fényképek, illetve a rajzon még milyen változtatások vannak, stb ? Ha kialakult egy végleges rajz a Ge Lee ajánlott optós kiegészítéssel közzéteszed? Kellemes napot.
Üdvözlök Mindenkit!
Igaz, hogy a javítás fórumra is beírtam, de talán nincs teljes keresztátjárás... Javításon van nálam egy Xenta Compact K típusú inverter, melyben az IGBT-k nagyrésze halott volt, továbbá a meghajtó trafó bemenetén lévő zéner. A zénert kicserélve az IGBT-k nélkül néztem a jelalakokat külső tápról, minden OK volt. Ezután beraktam őket, megnéztem a jeleket, szerintem rendben. Viszont a kimenő fesz az adattáblán lévő 63V helyett csak 46V és nem lehet vele hegeszteni, nem veszi az ívet, csak "csillagszóró-szerű" kicsi szikrákat dob. Olyan, mint ha folyton lekorlátozna, de a sárga LED fel se villan. Olvastam máshol már, hogy az impulzus trafó egyik kimenő tekercse "szokott" megszakadni vagy zárlatos lenni. Kivettem és megmértem, minden tekercs közel azonos paraméterekkel rendelkezik (1:1:1 áttételű UTK trafó, TI120020 típusú). Hol keressem a hibát tovább? Előre is köszönök minden segítséget! Imi
Szia! Már csak a dobozolás van hátra ami majd nem akkora munka, mint az elektronika elkészítése. Az első gép sem túl nagy, de a második még kisebb lett. Én modul rendszerű vezérlőpanelekkel készítettem el a gépet, így kisebb helyekre belehet zsúfolni az elektronikát. Az a helyzet, hogy hegesztgettem már ezzel is és úgy gondolom nem rakok bele hővédelmet, elég a ventilátoros átszellőztetés. A vezérlőpanelen ki lett alakítva a Ge Lee által ajánlott vezérlés tiltás ami szépen működik is. Azt tudom mondani, hogy a nyákterv amit összehoztam így működik. Természetesen lehetne még mit javítgatni rajta. Nagyon szívesen közzéteszem a terveket. Csak szerintem mindenki más-más alkatrészekkel dolgozik így nem biztos, hogy tudod alkalmazni egy az egyben. Pl: van 3db elvetemült opto. csatoló plc-ből származik, nekem van belőle két marékkal, ezeket használom mindenhez jól beváltak. Most csak a terveket tudom felrakni. Ha tudsz egy kicsit várni akkor összeszedem a méretarányos kialakítást is.
Vizsgáld meg a lágy indító reléjét át ad e,keress forrasztási hibát,a kondenzátor bankot mérd ki,hátha rossz valamelyik,mérj rajtuk feszültséget (310V DC) megvan e amikor hegeszteni próbálsz.Kösd ki a letapadás védelmet a vizsgálatig,kiderül,hogy esetleg hibás e.
Szervusz,
Én is modulokat szoktam kialakítani, egyet a tápnak, egyet a vezérlésnek, egyet az IGBT-nek, egyet a segédtápnak, egyet a feszültség duplázónak. Ventillátort 230 Voltost teszek bele. Milyen vastagságú drótból van a főtrafó primere és szekundere 180 A-ra? Én is csináltam egy Ge Lee féle teljes hidast, még az Ő ajánlásai szerint, vagyis szekunder feszűltség 80V, feszűltség duplazó nélkül. IGBT-t HGTG30N60A4D raktam bele, TC4422 meghajtással. Feszültség duplázót még csak rezonáns hegesztőben használtam, a tapasztalat pont az, amit Te is leírtál:oda érinted az elektródát és már ki is gyúlt az ív. Fényképeket ne feledd.
Még két dolog.
A fesz duplázó kondenzátorai maradtak 2x100nF-ok, vagy pedig megnövelted 300nF-ra? Egy orosz oldalon azt írják, hogy jobb a 300nF. Én amit csináltam 220nF/630V Wima MKP10-t használtam, még bár nem is langyosodtak kb. 30kHz-en. Ha van lehetőséged old le a kimenő fojtó tekercset és próbálj úgy hegeszteni vele, kiváncsi vagyok lehete jól hegeszteni vele.
szia,
A relé OK, a kondikon megvan a feszültség még hegesztéskor (? ![]() ![]()
Szia! A főtrafó primer=2.5mm2 szekunder=25mm2 kb pontos értéket nem tudok mert nem emlékszem rá. Az újabb inverterbe én is HGTG30N60A4D tettem be. Nekem olyan elektródafogóm van aminél képtelenség megfogni a fém részt. Eddig még nem fogdostam egyszerre a kettőt gondolom a 80V DC azért egy kicsit rázhat. Kipróbálom én is a 300nf –os kondival. Szerintem jó minőségű toroidnál kell a folytó, lazább csatolású trafónál lehet, hogy elhagyható. Ezt is kipróbálom.
Rajzom nekem sincs hozzá,csak ötlet volt,ha volna véletlen akkor a nagy áramú egyenirányító részen (kimenet) kellene lenni.A kimeneti nagy áramú diódák biztosan jók?
Mi a tapasztalatod ha a szekunder 80V nagyfesz. gyújtás nélkül, nem fröcsköl nagyon? Az ívfogás gondolom nagyon könnyű. Az ívnek milyen hangja van. Te próbáltad folytó nélkül?
Fröcskölésre nem tudok válaszolni, nem emlékszek. A hegesztő a bátyámnál van, mestersége a heggesztés, azt mondta volt amikor odaadtam , hogy jó.
Picit kell koppintani a hegesztés elkezdéséhez. Folytó nélkül nem próbáltam, nem lett volna értelme nagyfesz gyújtás nélkül. Azon az orosz oldalon, ha jól hámoztam ki, azt írják, hogy "fázis fordítás jön létre" a nagyfesz gyújtással.Elektronikai ismeretem úgymond semmi, de szívesen után építek dolgokat, jól szórakozok velük.Ezért magyarázkodni nem akarok/tudok így nem vezetek senkit félre.
"Elektronikai ismeretem úgymond semmi" ne szerénykedj egy ilyen inverter elkészítéséhez semmi elektronikai tudás kevés lenne. A TC4422-őt gate trafó helyett használtad? így gondolom nincs galvanikus leválasztás, vagy rosszul értelmezem?
Üdv!
Asist AEIW160-DC inverter ventillátorai egy idő után leállnak. Sorba vannak kötve így kapnak 24v-t, mely rövid idő után felszökik 30v-ra. Az lenne a kérdésem találkozott-e már valaki ilyen hibával, mi lehet az oka. A neten nem találtam hozzá rajzot. Az egyik ventilátorra gyanakszom, de addig nem szedném tovább szét ,amíg nem tudok biztosabbat. Ha valaki tudna ötlettel, rajzzal segíteni megköszönném.
A TC4422 a driver trafókat hajtotta meg. Két gyári meghajtó trafót használtam, mivel egy trafó csak három tekercset tartalmazott.
Vettél gyári meghajtó trafót? Mennyibe került.
Igen.
Többet vásároltam 1,11 Euróért darabját. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015
Értem, köszi. Szerintem gate trafót legegyszerűbben toroidra lehet készíteni. Ezt mások is alkalmazták, hogy pc egérnek a vezetékét kibontjuk, ebben különböző színű kb 0.5mm átmérőjű műanyag szigetelésű vezetékek vannak. Ezeket a vezetékeket jelenesetben 5 szálat mintha szalagkábel lenne összefogunk és feltekerjük a toroid ferritre. Nekem 22 menet pont ráfért 40Khz-re. Szigetelés vizsgálóval 1.5kv-ot simán kibírt. Toroidokat pc tápokból is lehet bontani pl:kétszer 20 menet van rajta piros illetve fehér szigeteléssel, nekem ezek beváltak. A szálak beazonosítása és bekötése is rendkívül egyszerű ezáltal.
Szervusz,
Én is csináltam ferrit gyűrűre meghajtó trafót. És egy mostani tél kezdet. Kár,hogy nem folytatta így. Még csináltam a most készülő rezonánsról még pár fényképet, ha érdekel.
Szia persze érdekel. Hol van ennyi hó?
Sajnos volt, a Hargitától nem messze.
Szóval nem értesz az elektronikához? Én nem így látom. Nagyon klassz dolgokat csináltál, szép munka.
Még pár fénykép.
Üdv Mindenkinek.
Lenne nálam egy Güde inverter 160GC, ami nem indul el, ráadásul egy dióda is hiányzik... volt javítva, de az smd ic-k miatt feladták. Ehhez a géphez volna jó egy kapcsolási rajz, amiből már tudok valamit kezdeni vele. Előre is Köszönöm.
Szerintem rajzot csak úgy nem fogsz találni,ha csak nincs éppen valakinek,de hasonlót esetleg lehet keresni.Itt keresgélj,hátha találsz valami értelmeset,évek szerint válogathatsz felül.
Nem tudjátok u57 magot valahonnan tudok-e még szerezni, régi rossz tv-k már nem nagyon találhatók.
![]()
A Tali Bt től vettem U magot 2 éve, lehet még mindig van nekik. Biztos lehet helyettesiteni megvásárolható anyaggal.
Ha van olyan TV szerelő a közelben aki nem most kezdte a szakmát, akkor nála lehet hogy van egy szatyorral. Ha főtrafónak kell arra egyszerűbb egy E vagy ETD mag, nem foglal akkora helyet.
Van még olyan hogy tévészerelő?
Sok gyári hegesztő fojtója légmagos tekercs, viszont érdemes megkeresni az előző 448 oldal valamelyikén hogy miért is jobb a kifordított U mag, valahogy jobb neki a karakterisztikája mint bármi másnak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |