Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   447 / 565
(#) Ge Lee válasza laki79 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Ezzel kapcsolatban inkább a hegesztőinverter javítós topikban érdeklődj, ott többet tudnak mondani. Én azért építettem inkább mert a gyáriakat nem akartam megvenni.
(#) Ge Lee válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Én sem. Viszont a sönt bolti ára valahol 4-5ezer körül volt amikor kérdeztem, csak magában, plusz a műszer. És minden mérésnél meg kell bontani a kört. Akkor tettem inkább hozzá még egy kicsit, és ezt csak rákattintom a kábelra és már mér is.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Szervusz,
Mennyire jutottál? Kész van a második is?
Esetleg fényképek, illetve a rajzon még milyen változtatások vannak, stb ?
Ha kialakult egy végleges rajz a Ge Lee ajánlott optós kiegészítéssel közzéteszed?
Kellemes napot.
(#) Imi69 hozzászólása Dec 9, 2015 /

Üdvözlök Mindenkit!

Igaz, hogy a javítás fórumra is beírtam, de talán nincs teljes keresztátjárás...

Javításon van nálam egy Xenta Compact K típusú inverter, melyben az IGBT-k nagyrésze halott volt, továbbá a meghajtó trafó bemenetén lévő zéner. A zénert kicserélve az IGBT-k nélkül néztem a jelalakokat külső tápról, minden OK volt. Ezután beraktam őket, megnéztem a jeleket, szerintem rendben. Viszont a kimenő fesz az adattáblán lévő 63V helyett csak 46V és nem lehet vele hegeszteni, nem veszi az ívet, csak "csillagszóró-szerű" kicsi szikrákat dob. Olyan, mint ha folyton lekorlátozna, de a sárga LED fel se villan. Olvastam máshol már, hogy az impulzus trafó egyik kimenő tekercse "szokott" megszakadni vagy zárlatos lenni. Kivettem és megmértem, minden tekercs közel azonos paraméterekkel rendelkezik (1:1:1 áttételű UTK trafó, TI120020 típusú). Hol keressem a hibát tovább?

Előre is köszönök minden segítséget!

Imi
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Szia! Már csak a dobozolás van hátra ami majd nem akkora munka, mint az elektronika elkészítése. Az első gép sem túl nagy, de a második még kisebb lett. Én modul rendszerű vezérlőpanelekkel készítettem el a gépet, így kisebb helyekre belehet zsúfolni az elektronikát. Az a helyzet, hogy hegesztgettem már ezzel is és úgy gondolom nem rakok bele hővédelmet, elég a ventilátoros átszellőztetés. A vezérlőpanelen ki lett alakítva a Ge Lee által ajánlott vezérlés tiltás ami szépen működik is. Azt tudom mondani, hogy a nyákterv amit összehoztam így működik. Természetesen lehetne még mit javítgatni rajta. Nagyon szívesen közzéteszem a terveket. Csak szerintem mindenki más-más alkatrészekkel dolgozik így nem biztos, hogy tudod alkalmazni egy az egyben. Pl: van 3db elvetemült opto. csatoló plc-ből származik, nekem van belőle két marékkal, ezeket használom mindenhez jól beváltak. Most csak a terveket tudom felrakni. Ha tudsz egy kicsit várni akkor összeszedem a méretarányos kialakítást is.

inv_terv.doc

(#) erdgab válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Vizsgáld meg a lágy indító reléjét át ad e,keress forrasztási hibát,a kondenzátor bankot mérd ki,hátha rossz valamelyik,mérj rajtuk feszültséget (310V DC) megvan e amikor hegeszteni próbálsz.Kösd ki a letapadás védelmet a vizsgálatig,kiderül,hogy esetleg hibás e.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Szervusz,
Én is modulokat szoktam kialakítani, egyet a tápnak, egyet a vezérlésnek, egyet az IGBT-nek, egyet a segédtápnak, egyet a feszültség duplázónak. Ventillátort 230 Voltost teszek bele.
Milyen vastagságú drótból van a főtrafó primere és szekundere 180 A-ra?
Én is csináltam egy Ge Lee féle teljes hidast, még az Ő ajánlásai szerint, vagyis szekunder feszűltség 80V, feszűltség duplazó nélkül. IGBT-t HGTG30N60A4D raktam bele, TC4422 meghajtással.
Feszültség duplázót még csak rezonáns hegesztőben használtam, a tapasztalat pont az, amit Te is leírtál:oda érinted az elektródát és már ki is gyúlt az ív.
Fényképeket ne feledd.

Még két dolog.
A fesz duplázó kondenzátorai maradtak 2x100nF-ok, vagy pedig megnövelted 300nF-ra? Egy orosz oldalon azt írják, hogy jobb a 300nF. Én amit csináltam 220nF/630V Wima MKP10-t használtam, még bár nem is langyosodtak kb. 30kHz-en.
Ha van lehetőséged old le a kimenő fojtó tekercset és próbálj úgy hegeszteni vele, kiváncsi vagyok lehete jól hegeszteni vele.
(#) Imi69 válasza erdgab hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

szia,

A relé OK, a kondikon megvan a feszültség még hegesztéskor (??) is, viszont letapadás védelmet hol keressem? (ha van ebben a kis gépben egyáltalán?) ... mert rajzom az nincs hozzá
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Szia! A főtrafó primer=2.5mm2 szekunder=25mm2 kb pontos értéket nem tudok mert nem emlékszem rá. Az újabb inverterbe én is HGTG30N60A4D tettem be. Nekem olyan elektródafogóm van aminél képtelenség megfogni a fém részt. Eddig még nem fogdostam egyszerre a kettőt gondolom a 80V DC azért egy kicsit rázhat. Kipróbálom én is a 300nf –os kondival. Szerintem jó minőségű toroidnál kell a folytó, lazább csatolású trafónál lehet, hogy elhagyható. Ezt is kipróbálom.
(#) erdgab válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 11, 2015 1 /

Rajzom nekem sincs hozzá,csak ötlet volt,ha volna véletlen akkor a nagy áramú egyenirányító részen (kimenet) kellene lenni.A kimeneti nagy áramú diódák biztosan jók?
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 11, 2015 /

Mi a tapasztalatod ha a szekunder 80V nagyfesz. gyújtás nélkül, nem fröcsköl nagyon? Az ívfogás gondolom nagyon könnyű. Az ívnek milyen hangja van. Te próbáltad folytó nélkül?

Fröcskölésre nem tudok válaszolni, nem emlékszek. A hegesztő a bátyámnál van, mestersége a heggesztés, azt mondta volt amikor odaadtam , hogy jó.
Picit kell koppintani a hegesztés elkezdéséhez.
Folytó nélkül nem próbáltam, nem lett volna értelme nagyfesz gyújtás nélkül. Azon az orosz oldalon, ha jól hámoztam ki, azt írják, hogy "fázis fordítás jön létre" a nagyfesz gyújtással.Elektronikai ismeretem úgymond semmi, de szívesen után építek dolgokat, jól szórakozok velük.Ezért magyarázkodni nem akarok/tudok így nem vezetek senkit félre.
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

"Elektronikai ismeretem úgymond semmi" ne szerénykedj egy ilyen inverter elkészítéséhez semmi elektronikai tudás kevés lenne. A TC4422-őt gate trafó helyett használtad? így gondolom nincs galvanikus leválasztás, vagy rosszul értelmezem?
(#) Temela hozzászólása Dec 12, 2015 /

Üdv!

Asist AEIW160-DC inverter ventillátorai egy idő után leállnak. Sorba vannak kötve így kapnak 24v-t, mely rövid idő után felszökik 30v-ra. Az lenne a kérdésem találkozott-e már valaki ilyen hibával, mi lehet az oka. A neten nem találtam hozzá rajzot. Az egyik ventilátorra gyanakszom, de addig nem szedném tovább szét ,amíg nem tudok biztosabbat. Ha valaki tudna ötlettel, rajzzal segíteni megköszönném.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

A TC4422 a driver trafókat hajtotta meg. Két gyári meghajtó trafót használtam, mivel egy trafó csak három tekercset tartalmazott.
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Vettél gyári meghajtó trafót? Mennyibe került.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 14, 2015 /

Igen.
Többet vásároltam 1,11 Euróért darabját.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2015
(#) bistvan196700 válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Értem, köszi. Szerintem gate trafót legegyszerűbben toroidra lehet készíteni. Ezt mások is alkalmazták, hogy pc egérnek a vezetékét kibontjuk, ebben különböző színű kb 0.5mm átmérőjű műanyag szigetelésű vezetékek vannak. Ezeket a vezetékeket jelenesetben 5 szálat mintha szalagkábel lenne összefogunk és feltekerjük a toroid ferritre. Nekem 22 menet pont ráfért 40Khz-re. Szigetelés vizsgálóval 1.5kv-ot simán kibírt. Toroidokat pc tápokból is lehet bontani pl:kétszer 20 menet van rajta piros illetve fehér szigeteléssel, nekem ezek beváltak. A szálak beazonosítása és bekötése is rendkívül egyszerű ezáltal.
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Szervusz,
Én is csináltam ferrit gyűrűre meghajtó trafót. És egy mostani tél kezdet. Kár,hogy nem folytatta így.
Még csináltam a most készülő rezonánsról még pár fényképet, ha érdekel.

Szia persze érdekel. Hol van ennyi hó?
(#) KissAttila válasza bistvan196700 hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Sajnos volt, a Hargitától nem messze.

Szóval nem értesz az elektronikához? Én nem így látom. Nagyon klassz dolgokat csináltál, szép munka.
(#) KissAttila válasza KissAttila hozzászólására (») Dec 15, 2015 /

Még pár fénykép.
(#) zosza18 hozzászólása Dec 17, 2015 /

Üdv Mindenkinek.
Lenne nálam egy Güde inverter 160GC, ami nem indul el, ráadásul egy dióda is hiányzik... volt javítva, de az smd ic-k miatt feladták. Ehhez a géphez volna jó egy kapcsolási rajz, amiből már tudok valamit kezdeni vele. Előre is Köszönöm.
(#) erdgab válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Szerintem rajzot csak úgy nem fogsz találni,ha csak nincs éppen valakinek,de hasonlót esetleg lehet keresni.Itt keresgélj,hátha találsz valami értelmeset,évek szerint válogathatsz felül.
(#) Geri86 hozzászólása Dec 18, 2015 /

Nem tudjátok u57 magot valahonnan tudok-e még szerezni, régi rossz tv-k már nem nagyon találhatók.
(#) GPeti1977 válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

A Tali Bt től vettem U magot 2 éve, lehet még mindig van nekik. Biztos lehet helyettesiteni megvásárolható anyaggal.
(#) Ge Lee válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Ha van olyan TV szerelő a közelben aki nem most kezdte a szakmát, akkor nála lehet hogy van egy szatyorral. Ha főtrafónak kell arra egyszerűbb egy E vagy ETD mag, nem foglal akkora helyet.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 19, 2015 /

Van még olyan hogy tévészerelő?
Sok gyári hegesztő fojtója légmagos tekercs, viszont érdemes megkeresni az előző 448 oldal valamelyikén hogy miért is jobb a kifordított U mag, valahogy jobb neki a karakterisztikája mint bármi másnak.
Következő: »»   447 / 565
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem