Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektrolízis használata,rozsda eltávolításra
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Üdv,konkrétan nem találtam ehhez kapcsolódó fórumot.
A kérdésem az lenne hogyan lehetne,rozsdát eltávolítani,elektrolízis segítségével!? A fő hobbim "régiségek" gyűjtése,sokféle módszert próbáltam már,de savakhoz nem akarok nyúlni,a cél a fémtiszta felület elérése.Egy kb 12 kilós, acél tárgy,hogy milyen nem tudom mert a mágnes alig fogja.Érdekelne amennyiben lehetséges a pontos módszer.Köszönöm.
(#) DuMatyi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Elektrolízissel nem lehet eltávolítani a rozsdát, csupán aktív galván korrózióvédelemmel a kialakulását lehet megakadályozni. Ekkor úgy kötik be a rendszert, hogy az áram iránya ellentétes legyen a kialakuló spontán galván elem irányával, és a segédtelep feszültsége nagyobb legyen annál. Ekkor a fémmet megvédi az ellenáram (A védendő fém legyen a katód.) Mindig az anód megy oldatba.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Márc 25, 2010 /
 
Bővebben: Link

Akkor itt miről írnak? Nem értem teljesen.
(#) tungsram válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Miért nem használod a Google fordítót? Amit leírt az gyakorlatilag csak egy kisérlet bár én még ma kipróbálom.
(#) Doszpot válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 26, 2010 / 2
 
Szia

itt elég jól leírja a módszert
Elvileg annyi, hogy a negatív pólust csatolja a rozsdátlanítandó tárgyra, a pozitívat sima vasrudakra, (ne legyen rozsdamentes acél.) amit aztán a vízbe lógat. A vízhez mosószódát adagol. Egy akkutöltővel látja el árammal, és 1 órától 2 napig terjedő időt ír. (6V-ot javasol)
A módszer meg csak arra jó, hogy felpuhul a rozsda, és könnyebb ledörgölni.
Ki kell próbálni, rozsdás holmi + egy labortáp.
(#) Action2K válasza Doszpot hozzászólására (») Márc 26, 2010 /
 
Gyönyörű szép lesz! Csak... Az asszony is nekiállt egyszer a rozsdás csavarjaimnak. Kész vegyi üzemet csinált a konyhából. Az eredmény már pár óra után igen kecsegtető volt, de aztán jött is a probléma. A megtisztult fémeket szárítani kell. Sajnos már a szárítás folyamán is elkezdett oxidálódni, s ez a folyamat tovább ment a levegő nedvességtartama miatt. Mára már újra olyan, mintha nem is lett volna letisztítva.
Ergo, a szárítást olyan gyorsan kell végezni, fogy a folyadékcseppek a lehető leghamarabb eltűnjenek. Illetve ajánlatos azonnal védőréteget (festés, olajozás) rávinni.
(#) bgsf hozzászólása Márc 26, 2010 / 6
 
Üdv Mindenkinek!
A galvánüzem ahol dolgozom sósavval rozsdátlanit.
Bemegy az áru egy lúgos fürdőbe, ott egyenárammal (5V/1000-1500A) zsírtalanítják, aztán öblítés és jön a savazás. A sav után öblítés aztán aktiváló és jöhet a horgany vagy a cink vagy vasfoszfát. Foszfátozás után olajozni kell és centrifugázni mert különben berohad!
Nem nagyon látok ettől jobb megoldást, ha lenne akkor azt használnánk.
A másik megoldás hogy a sav után nagyon enyhe lúgos kémhatású öblítőbe is le kell öblíten a sima öblítő (víz) után. Az közömbösítí a savmaradékot, és nem fog rozsdálni száradásig. Szárítani a sütőben is lehet, csak sajna itt 12kg a tárgy és nem tudom mekkora a mérete.
(#) pistagáz hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
Sárgarézről hogyan,milyen módon vagy mivel lehet eltávolítani az oxidréteget?
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 14, 2014 /
 
Nemtudom ebbe a témába tartozik-e de nem tudom máshova feltenni a kérdést ahova jobban illene. Olyan kérdésem volna hogy vas-oxidot szeretnék készíteni,de nemtudom hogyan fogjak neki. Láttam az interneten többféle megoldást is de nem vagyok kémikus,így nem igazán értettem. Ami biztos: kell vas,kell egy elektrolit anyag (sósvíz), kell egy áramforrás. Ezekkel mit kell csinálnom hogy a vas-oxidot elő tudjam állítani? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Dexan válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
a 2 vasdarab lesz az elektróda, áramot vezetsz bele, az egyik elektróda körül lúgosodni fog a víz a másik meg feloldódik, kicsapódik és leülepszik vas-hidroxid formájában(barnás-vörös), ezt kikell hevíteni egy fém edényben akkor alakul vas-oxiddá(vörös)
(#) szikorapéter válasza Dexan hozzászólására (») Szept 24, 2014 /
 
Köszönöm szépen a választ.
(#) HA3GX hozzászólása Jan 10, 2016 /
 
2 komplett motorvázat szeretnék a fenti eljárással rozsdátlanítani. Mennyire marja meg a rozsda alatti fémfelületet, vagy csak a rozsdát lazítja fel?
(#) Bender válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1
 
És a bringám láncát és a fogaskoszorút szoktam ezzel a módszerrel tisztítani.
Híg NaOH oldatba teszem katódként a tisztítandó vasat, anódnak pedig rozsdamentes saválló acéllapot használok. Így nem oldódik bele az elektrolitba és nem lesz mocskos és habos.
Tisztítottam már így próbaképp egy kertben talált nagy vas kapát is, amin már pikkelyes rozsda volt. Fémtiszta lett a végére. A feketés por szerű lerakódást lesikálom kefével. Utána nem árt desztillált vízben lemosni és pl acetonba áztatni. Az aceton miatt az utolsó csepp víz is eltűnik róla és nem kell megvárni, amíg magától megszárad. És persze így nem is rozsdásodik azonnal újra. Ha utána forró foszforsavba beáztítod akkor vékony foszfátréteg is képződik rajta, ami meggátolja a rozsdásodást.

A fémet nem bántja ha katódként van bekötve. Anódként a saválló acélt is megmarja kissé.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) mj620 hozzászólása Feb 10, 2017 /
 
Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni hogy az elektrolízis során használt oldatot kell e cserélni idővel?
Mivel ma lefüstölt az akku töltőm.Jó pár napot ment már ez az akksi töltő nekem erre a célra de ma mégis le füstölt.
Lehetséges az hogy a folyadék egy idő után jobban szenyeződik és jobban vezeti az áramot. , és ez miatt nyirta ki a töltőt?
Kb 60 l es hordóban volt 4-5kg konyha só feloldva,viszont mostanra jó zöld lett már a víz.Igazából pont ma végeztem volna .
Ill. ilyen menyiségű oldatnál jobb ha nagyobb amperrel nyomatjuk?
(#) erbe válasza mj620 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Nem csak az összetétel és a hordó térfogata számít. Lényeges a szembenálló felületek nagysága, azok távolsága, esetleg kaszkád elrendezésnél a cellák darabszáma is. Akkutöltő nem célszerű elektrolizálásra, mert egy lemezpár esetén a feszültség 2-8 V közötti, az áram meg általában sokszorosa az akkutöltő képességeinek.
Mit elektrolizáltál ilyen szutyokban, hiszen bármilyen elektrolitikus folyamatnál labortisztasággal szokás mérni, keverni, áramot beállítani, ...?
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Hobbi szinten még próbálgatni sem szabad? Megnézném, hány helyen van labortisztaság, ahol ilyesmivel foglalkoznak.
(#) Bakman válasza mj620 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Konkrétan mit csináltál? Tények nélkül csak ilyen válaszokat lehet adni: talán, lehetséges, attól függ stb.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Nem is figyeltem a topicindító szöveget. Ha rozsdátlanító, akkor a szutyok kötelező.
(#) mj620 hozzászólása Feb 10, 2017 /
 
Nem először csináltam már,de sosem számoltam vagy ilyesmi ,csak ugy kb tetszés szerint csináltam mindig.
A pozitív saru egy kb 80 cm es laprugón volt,a tisztítandó tárgy pedig kb olyan 100 cm hosszú volt.
Az akku töltőről nemtudok semmit sem mert nincs rá irva semmi.Régi szocos cucc.
Ilyencélra jobb egy minnél nagyobb aper számú töltő ugye?
A le égett töltőt pedig ujra szeretném tekercseltetni.
(#) mj620 hozzászólása Feb 10, 2017 /
 
Arra rájöttem hogy ha közelebb raktam a vízbe az anódot és a katódot akkor jobban pezsgett a tisztítandó tárgy.
(#) erbe válasza mj620 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /
 
Jól jönne valamilyen szabályzó, műszer, na meg áramkorlát is. Nagyon könnyű túllépni egy töltő lehetőségeit.
(#) mj620 hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Azt nem tudom hogy pl a lidl ben kapható digitális kis töltő jólenne e erre a célra.Itt most milenne a lényeg ,hogy ne legyen jól' vezető a folyadék? tehát nagyobb legyen az ellenállása? Ill van egy másik töltő egy házi,azon lehet állítani mindent,ill mutató mutatja hogy mennyit vesz fel az akksi.Csak nemtudom hogy mire állítsam akkor.
(#) BarnaPili válasza mj620 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
A Lidl-s töltő biztosan nem alkalmas erre a célra. Ide inkább egy nagy trafó sok leágazással a szekunderen,meg egy izmos dióda híd kell. Minden összekötve vastag kábelekkel.
(#) mj620 válasza BarnaPili hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Tehát akkor minnél nagyobb akksi töltő ugye?
(#) Gafly válasza mj620 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Valamint egy izzó, hogy világítson (és ne menjen tönkre a töltő).
(#) mj620 hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Ez jól hangzik,de nem veszi el a töltő teljesítményét?
(#) Gafly válasza mj620 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
De. Viszont cserébe nem ég le a töltő, és ráadásul látod is hogy mi történik
(#) erbe válasza mj620 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Többen is írtuk, töltő nem igazán alkalmas erre a célra. Legfeljebb egy súlyos, indításrásegítésre (bikázásra) is alkalmas darab árammérési és korlátozási lehetőséggel. Akármilyen erős töltőd van, ha nincs áramkorlátod, bármilyen töltőt tönkre tudsz tenni.
6-10 V-os trafó, legalább 15-30 A-es, megfelelő egyenirányítóval és, egy soros ellenállás, ami akár néhány méteres vasdrótdarab is lehet. Ezzel már nekiállhatsz rozsdát maratni.
(#) laczika hozzászólása Márc 31, 2020 /
 
Hallottam én is erről a módszerről, és mivel most a helyzet miatt nem lehet nagyon menni sehova úgy gondoltam kipróbálom. Első alanynak egy 20 literes benzineskannát választottam. Biztosra akartam menni úgyhogy tápnak egy kaposvári ( kvgy ) T250-es trafót használtam mert ez volt itthon a legnagyobb. A szekunder tekercs huzalátmérője 2mm, névleges feszültsége 24V. Anódnak egy 25cm x 35cm lyuggatott lemezt találtam. Egyenirányításnak 2 ránézésre kraftosabb felcsavarozható graetz hidat párhuzamosítottam egy hűtőbordán. Egy 1000µF 63V kondit még beraktam szűrésre meg a biztonság kedvéért sorosan egy 4A-es biztosítékot. A ládát felengedtem csapvízzel és beleszórtam egy tasak szódabikarbónát, ezzel kész is volt a koktél. A pezsgés pár másodperc alatt elég látványosan beindult, úgyhogy hagytam a dolgokat és kb 4 óra után az alábbi eredményt értem el. A barna rozsda eltűnt a régi festék pedig felhólyagosodott. A trafó és az egyenirányítók is melegedtek rendesen. Minél nagyobbak a felületek és minél közelebb vannak egymáshoz annál nagyobb az áramfelvétel. A víz kb fél óra alatt teljesen elkoszolódott, mire körbeértem a felületekkel jól fel is melegedett. Másnapra a lekezelt helyeken újra megjelent a rozsda, de ezeket le lehetett ronggyal törölni. A módszer működik, de legközelebb kifogom bélelni a ládát körbe valami lemezzel.

Pict7712.jpg
    
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem