Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Nem figyelsz eléggé. Az a fojtó nem
Idézet: , hanem annak a rábiggyesztett ellenállásnak egész más funkciója van. „ki van egészitve” ![]()
Ráadásul az ellenállás után sorosan van egy kondenzátor is. Aminek a végpontja a gép fém házára van kötve.
A kondenzátor nincs sorbakötve az ellenállással. Annak is zavarcsökkentés a szerepe, de másként.
A képen nem látszik rendesen, az ellenállás másik pontja a fojtóra vagy csak erre a kondira kapcsolódik? Akkor lényegében az ellenállás párhuzamos a fojtóval, a kondi meg a fojtó és ellenállás egyik pontjára csatlakozik?
Valamit elértettél. Bár már nem emlékszem mikor volt szó az általad említett dologról, de azt sose írtam, hogy a fojtóval sorba kell kötni azt a bizonyos ellenállást. Egyébként- ahogy Erbe is írja-, ennek az ellenállásnak az a funkciója,hogy a fojtóban keletkező lengéseket csillapítsa.És a fojtóval párhuzamosan van kötve.
Az a kondi a kimeneti zavarszűrés része. E szempontból nincs köze a hegesztőáramkörhöz.
Sziasztok!
Van egy Einhell BT-GW 150 co-hegesztőm, ami egy érdekes jelenséget produkál. A hegesztőn van egy 6- os fokozat kapcsoló, ezzel állítom az áram erősséget. Mikor 1- fokozattól 4- es fokozatig használom, akkor jól lehet vele hegeszteni, de ha 5- ös 6- os fokozatra teszem, akkor a nagyon fröcsköl a hegesztés. Ezt mért csinálja? Esetleg lehetne ezzel a fröcsköléssel kezdeni valamit. A hegesztőben van egy nagy trafó, egy egyenirányító, és egy fojtótrafó. A fojtótrafó milyen célt szolgál? Aztán arra is gondoltam, hogy a hegesztőm lehet, hogy azért fröcsköl nagy fokozaton, mert kevés neki a vasmag. Arra gondoltam, hogy kicsi benne a trafó és elfogy az energia. Esetleg ezt kondikkal nem lehetne egy kicsit szinten tartani? Vagy a fojtótrafó miatt fröcskölhet nagy fokozaton? Az egyik ismerősömnek van egy varstroj varming 150- co-hegesztője. A múltkor hegesztettem vele. Iszonyat jó volt vele hegeszteni, olyan jó, pontos rajta az előtolás, és hegesztéskor egyáltalán nem fröcsköl. Az én hegesztőmnél hol keressem a hibát? Köszönöm!
Milyen régóta használod? Szinte biztosra veszem, hogy a tolómotor és a vezérlője a hegesztőáramról táplálkozik, és ez a hiba forrása. A fojtótekercs, egyenirányítás után a hegesztőáram simítását szolgálja. A tolómotornak, és a vezérlőkártyának egy kis külön trafót építsél be, és akkor megszűnik ez a hiba. 5- ös, és 6- os fokozaton elég nagy az áram, és itt már a hibátlan működéshez kevés a feszültség, a tolókártya működésében zavart okoz, és ezért fröcsköl.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Másik hibalehetőség, kopott, vagy piszkos, eltömődött huzalhüvely ( spirál).
Olyan 4- éve vettem ezt a hegesztőt vadi újonnan, és már akkor fröcsögött mikor agyon feltekertem. Igen a huzaladagoló mechanikája gyárilag rossz volt, de azt most frankón átalakítottam. A mechanikához esztergáltattam kicsi bronz perselyeket, hogy a tengely ne a műanyagba forogjon. A gyári panelt meg kidobtam belőle és a Gábor haverom készített bele egy rendes panelt. Ami nagyon egyszerű és egy külön kicsi trafóról működtetem.
Teszek fel egy képet az eredeti és a Gábor féle panelről. Szóval a huzal adagolást amennyire tudtam helyrehoztam, de ez a na gyáramon lévő fröcskölés ugyan úgy megmaradt. Mit csinál a fojtótrafó? Moderálva! A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
Ha arra a spirálra gondolsz amibe fut a co- huzal, akkor azt is kicseréltem vadi újra.
Az nem lehet, hogy kicsi a trafó a hegesztőben és ha nagyon feltekerem a hegesztőt akkor esek a feszültség? És azért fröcsög a hegesztés? Nem a fojtó trafóra gondolok, hanem hegesztőáraméra.
A fröcskölés ha már újonnan is megvolt, szinte biztos hogy a fojtótekercs kis induktivitása miatt van. Láttam itt valamelyik topicban olyat hogy 2 sorkimenő vasra (tv u vasmag h betű formában) tekertek a hegesztő kábelből pár menetet és nyugodtabb lett az ív. Nem volt szükségem rá még hogy kipróbáljam, de kísérletképp nem árthat ha megpróbálod.
Szerintem inkább a fojtótekercs induktivitása lessz kevés ezeken a felső fokozatokon, ha az alsókon jól jól lehet vele hegeszteni.
Vagyis kevés, kicsi lehet a fojtótekercs?
Azt nem igazán értem hogyan kell és mire feltekernem a drótot.
Hogyan tudom tuningolni a fojtótekercset?
Igen, pontosabban az induktivitása kicsi. Kevés lehet rajta a menetek száma. Szóval amelyik ágban van a fojtó (ha negatív akkor a testkábel) abból a kábelból kell tekerni egy régebbi tv sorkimenő trafójának a vasára pár menetet. Ezzel készítesz egy fojtóval soros induktivitást, ami megnöveli a fojtód eredő induktivitását. Ezzel csökkennie kellene az áramlengéseknek. De ha könnyebb úgy akkor meg lehet növelni a fojtó menetszámát is, ha fér még rá.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2016
A meglévő tekerccsel megegyező keresztmetszetű huzalból kell hozzá tekercselni, azonos irányba, még kb 20 menetet, de ajánlott 5 menetenként leágazásokat készíteni. A leágazások átkötésével be tudod határolni hogy melyik fokozathoz melyik leágazás lessz megfelelő.
Ok most már értem...
Vagy rátekerek a mostani fojtótrafóra, vagy sorba kötök még egy trafót. A meglévő, eredeti trafóra nem tudok rátekerni, mert nagyon kics a hely. A másik variációhoz mekkora vasmagra lenne szükség? Ja ezt a hegesztőt gyárilag úgy készítették, hogy a hegesztő áramának a trafójának a 220v- os tekercse nem réz, hanem alu.
Még egy kérdés.
Szoktak co-hegesztőkbe kondenzátorokat rakni. Úgy láttam, hogy az egyenirányító után raknak be egy baromi nagy kondit. Mért szokták ezt a nagy kondit ide beépíteni?
A kondinak az egyenfeszültség simítása a feladata. 20.000-től 50.000 mikróig vannak beépítve. 63V- os feszültségű, csavaros bekötésűeket lehet beépíteni. A sima drótlábúak ide nem jók. A kondira kisütő ellenállást kell beépíteni úgy, hogy a mágneskapcsoló kikapcsolásakor kapcsolódjon rá a kondira.
Nem trafót kell hanem tekercset sorba kötnöd, ha nincs hely a fojtóra rátekerni. A vasmag U57 es ferrit, azon kb 33-35mm széles hely van ahova tekerhetsz. Régi tévékből lehet kibontani olyanokat (pont egy pár van egyben) ami elég is lesz. El lehet velük érni olyan kb 30-35uH induktivitást is akár.
Nem tudom mire lesz elég, de egy próbát megér.
Ne keverjétek az inverteres hegesztők X kHz-es frekvenciáit az 50 Hz-es trafósokkal! Az előbbinél hatásos lehet a ferritmagos fojtó ami 50 Hz-en semmit sem ér.
![]() 40000-60000 µF kondi javíthat rajta. A túl kicsi vasmag telítődhet a nagy áramon.
Nem emlékszem már pontosan hol olvastam, melyik topicban, de úgy rémlett hogy 50Hz-es trafóról volt szó. Ennek ellenére én sem vagyok biztos benne hogy fojtó kiegészítésnek érne valamit, abban viszont biztos vagyok hogy nem telít be, mert így nincs rajta akkora gerjesztés.
Most olvasom hogy nincs benne kondi, akkor még jó is hogy csak a felső 2 fokozatban fröcsköl csak
![]()
Helosztok.
Olcsóbban ki lehet hozni egy házilagos építést, mintha vennék egy használt gépet? Nagy dolgokra nem kéne, csak hogy megtanuljak nagyjából hegeszteni és ki tudjam kasznizni a zsigulim. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
Sziasztok. Régen vásárolt co gépemet szeretném rendbehozni.
A vezérlője leégett és tönkrement. Nem nagy szám, fékezés nincs rajta. A hegesztőoldalról nyerte az energiát. Van 24v-os trafóm, ami elég erős (kb. 2 ampert le tud adni). A youtube-on láttam egy bemutató videót egy co vezérlőről. Bővebben: Link Szeretném ezt megépíteni vagy megvásárolni. Lehet ezt kapni még valahol, vagy valaki már használt ilyet? (a készítőt megpróbáltam megkeresni, de sajnos ha jól láttam a facebookon már hiába... nyugodjon békében) A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
A 0-ról felépíteni egyet biztosan drágább. Ilyenek miatt pl hogy mágnesszelep, tolómotor (bár ezt meg lehet oldani ablaktörlő motorral) meg ugye a munkakábel sem olcsó. És még nem soroltam fel mindent. Én egy régi 50Hz-es gépet szeretnék átalakítani inverteressé. Magyarul újjáépítem felhasználva az alkatrészeit, így nem lesz olyan vészes költség előre láthatólag...Egy kérdésem viszont lenne a profikhoz: van valami érezhető különbség a hegesztésben egy teljes és egy félhidas Co közt? Vagy elhanyagolható?
Az én hegestőmben egy kicsi motor tolja a huzalt. 24v aszem 1,5 A.
Az én gyárilag beépített motorvezérlőm is tönkrement, aztán a gábor haverom készített nekem egyet. Egy nagyon egyszerű kis panelt, amiben szinte nincs is semmi. Egy rellé ami a 220v kapcsolja, két kondi és egy ellenállás, egy stabícé (aszem ez a neve) meg egy poti amivel tudod állítani a motor fordulatát. Esetleg ebben tudok segíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |