Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   172 / 278
(#) nimrod79 válasza Graf Spee hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Képpek a vezérlőről
(#) nimrod79 hozzászólása Jan 16, 2016 /

kép a motorról
(#) Phile80 válasza nimrod79 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Elnézést hogy közbeszólok, de én óva intenék mindenkit az ilyen jellegű vezérléstől. Már a 80-as évek közepén is pwm szabályozású vezérléseket használtak co gépekben, ami tartja nyomatékot alacsony fordulatszámon is.
(#) nimrod79 válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Tudom de nekem az én 20 ft hegesztőmbe ez maximimálisan megfelel.
Ha lesz rá pénzem akko úgy is veszek egy komolyabb hegesztőt.
A mostani hegesztőmön az előtoló mehanika is nevetséges.
Egy fém tengely egy műanyag házban forog, és a tengelynek is csak az egyik fele van megtámasztva.
A másik fele a tengelynek aho nincs megtámastva, na azon van a huzal vezető görgő.
Játéki....
(#) laacika válasza maszek0005 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Amit irtál nem oldja meg a jelenséget,nekem ugyan ez az Einhell gépem van,mikor megvettem igen csak rendbe raktam és átnéztem,műterhelés-rendben,munkakábel szétszed-kitakarit,összes csatlakozás átnézése,tolómű hajtás bezsirozva,új áramátadó,24v os trafó be épitése az előtoló moci számára,2db 22.000-es csavaros márkás kondi be épitve,és azt tudom mondani én is hogy 1-2-3 as fokozatba ha belövöm finoman az előtolási sebességet akkor elég korrektan el lehet vele pontozgatni vékony lemezeket,de ha fönti tartományban szeretném használni hogy pl egy 2mm es lemez is be égjen tisztességesn akkor olyan szinten fröcsköl mint a kohászati gyárakba látjuk a kifröcsnö nem tudom hány liter megolvadt acélt
Én is olvstam több dologról hibalehetőségként (kicsi trafó,kicsi fojtó,be épitett m kábel stb stb stb) .
mpistitől kapott javaslatot még nem csináltam meg,azt mikor gy hegesztő rézpálcából kell egy métert föltekerni valamire é azt párhuzamosan beinhalállni a kicsi kina csodának
Ezt én jól elértettem mikor mpistivel beszéltem telefonon mert én úgy értettem hogy fojtó után kell sorosan.
(#) maszek0005 válasza laacika hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Szia laacika! Nekem eddig még bevált. Soros fojtó, kondibank kombó, eddig nem okozott problémát.
(#) Melphi hozzászólása Jan 17, 2016 /

Sziasztok!
Egy AVI hegesztőnek milyen paraméterei vannak ami működik 1F-rol és alumíniumot is szépen hegeszt?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2016
(#) dB_Thunder válasza Melphi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Alut váltóárammal célszerű hegeszteni. Ráadásul a pozitív, negatív periódusok (kitöltési tényező) idejét is jó ha be lehet állítani!
Ez már nem az olcsó kategória, mert a sima inverteresek egyenáramúak.
Én eddig alut csak bevonatos elektródával hegesztettem, de az nem egyszerű feladat.
(#) Melphi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Kicsit átunna olvastam, és ott is azt írták amit te, akkor nem lehet egyszerű transzformátorral megoldani az AC/DC üzemet, hogy lehetne, triakot és tirisztor vegyes használatával?
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Mivel MIG/MAG/Co2 témában kérdezősködsz, gondolom, huzallal szeretnél alut hegeszteni. Bármelyik CO2 géppel megoldható DC-vel. Megfelelő pisztolyt kell hozzá venni, teflonos huzalvezetővel és ha lehet, a markolatba beépített húzó huzaltovábbítóval. Persze a gázt argonra kell cserélni. Lakatos szomszéd csak a gázt cserélte és a huzalvezetőt, toló motorral is elhegesztget. AWI-hoz ő is AC-t használ.
Trafós hegesztőt AC AWI-ra átalakítani nagy kihívás, olcsóbb egy gyári AC/DC-set megvenni. 200e.- körül már kapni. Használtat sem árt megnézni.
(#) Melphi válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Nekem van egy CO hegesztőm 5kW 230v, 4 görgős, rövid 2 méteres teflonos munkakábellal, de anno azt mondták itt a fórumon hogy ne erőltessem a CO val való alu hegesztést, amúgy nekem AWI kellene aminek a plazmájába kell belenyomni az alu pálcát.
(#) erbe válasza Melphi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Nagyon szépen lehet azzal is hegeszteni, ha kicseréled a gázt. Persze az adott feladat kívánja meg a hegesztési módot, azaz nem mindenre alkalmas. Az egyfázisú gép gyengécske lesz hozzá.
(#) Phile80 válasza Melphi hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

A legegyszerűbb AC awi hegesztők egy 50Hz-es trafóról mennek aminek az áramerősség szabályozása tirisztorokkal történik. Viszont van egy olyan probléma, hogy a váltóáram minden nullaátmenetnél kialszik, ezért össze kell hangolni egy olyan nagyfesz gyújtóval ami minden átmenetnél újra begyújtja az ívet. Na egy ilyen gyújtótrafó 50ezer... ezért ilyen drágák az AC hegesztők.
(#) Melphi válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

És ezt nem lehet megoldani egy induktív taggal, ameddig 0 átmenet van addig a induktív tag tartja az ívet.

Nem, vagy 40 éve így csinálják. Hogy tartanád induktív taggal, amikor a wolfram elektróda vagy 3-4mm-re van az anyagtól?
(#) p_kowa hozzászólása Jan 17, 2016 /

Sziasztok!

Látom most van itt mozgás hátha...szóval azokhoz szólna a kérdésem, akik hegesztettek már inverteres co-val, teljes és fél hidas felépítésűvel is. Van érezhető különbség a hegesztésben, és a végeredményben? Vagy jelentéktelen? Köszönöm.

Talán majd ha elköltözök az új házamba, lehet építek egy AWI-t 3 fázisra trafóval, amúgy ha tisztán AC ra van megépítve akkor alun kívül milyen fémeket tudok még vele hegeszteni?
(#) Phile80 válasza p_kowa hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 1

Van különbség iverteres co hegesztők között, de ez nem tulajdonítható a teljes vagy félhidas felépítésnek. Félhidas elterjedtebb Co gépekben. Egy éve felraktam ide, azt hiszem egy félhidas vezérlésének a nyákját visszarajzolás céljából, de eddig senki nem csinálta meg úgy tudom.

A 350A-es gépeket is 2 fázisra szokták tervezni. Váltóárammal alut szoktak csak az alu-oxid miatt, minden más fémet egyenárammal kell.
(#) p_kowa válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 17, 2016 /

Oké megkeresem, köszi.

Igen mert a váltófeszültség feltöri az oxidréteget, amúgy hogy érted hogy 2 fázisra, egy 400Vos tekercs van, vagy kettő 230Vos?

1db 400V-os

Szégyellem, de most nem ugrik be, itt hogy alakul a null átmenet itt is kialszik az ív, itt nem ugye?

Nem értem mit nem értessz. Egy 400V-os trafós ugyan olyan mint egy 230V-os, csak a primer tekercs 400V-ra van tervezve. Most gondolkodok, de szerintem én még nem találkoztam 1 fázisú, azaz 230V-ról működő trafós ac/dc géppel, mert a legkisebb amit láttam az 200A-es és az is 400V-ról működött és még így is 30A körül vett fel maximális áram környékén. 10kVA feletti volt a trafója.

Jó isten erre a technológiához ekkora áramok kellenek, ezt nem is gondoltam, én azért mondtam hogy nem jobb e a 3 fázisú trafó, mert akkor nem kellene minden nullátmenetnél újra gyújtani?

Felejtsd el ezt a 3 fázist és barátkozz meg vele, hogy újra kell gyújtani az ívet. Egyébként ha esetleg alufelnit szeretnél hegeszteni, akkor oda több kell mint 200A.

Semmiféle célom nincs vele, amit építettem CO hegesztőt azzal sem volt semmi célom, csak mikor kell előveszem, amúgy nagyon szeretem, minden pénzt megért az a komfortosság ami egy sima ív hegesztőnél nincs. Amúgy lennél kedves és kifejtenéd hogy miért ne háromfázisú, esetleg ilyenkor elmarad ez az oxidréteg romboló hatás mivel megszűnik a 0 átmenet?

Itt szépen leírják azokat a dolgokat amit eddig felvázoltál nekem. Valószínűleg mégsem állok neki , most hogy látom milyen igényei vannak egy ilyen gépnek, akkor inkább eladóm a CO-t, kipótlom és veszek egy 200A-es invertert.

Szinuszos váltóáramot kell létrehozni a test és az elektróda között, hogy csinálnád ezt három fázisú tekerccsel?

Miért ilyen fontos az alu hegesztés? Mit szeretnél hegeszteni?
Következő: »»   172 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem