Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő fototranzisztorral
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pakibec hozzászólása Feb 4, 2006 /
 
Sziasztok!

A csatolt kapcs. rajzon található fordulatszámmérőt építettem meg, már több napja küzködök vele, de nem akar működni.

A PIC-es rész megy, egy 555-ből álló frekigenerátorral teszteltem, pontos is. Valahol az analóg résszel lehet gond, a legtöbb esetben a kijelzőn össze-vissza szaladnak a számok, értelmes érték nem olvasható le. Próbáltam neoncsővel, hogy mutatja-e az 50 Hz-nek megfelelő értéket, de csak ugrál.

Lehetséges, hogy a műveleti erősítő 2 lába között van valami fesz. eltérés és ott szed össze zavart? Hogy lehetne kideríteni mi a probléma?

Két dologban eltértem az eredeti kapcsolástól: kerámia rezonátor helyett kristályt használok, és más fototranzisztor típus van beültetve.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv: Pakibec
(#) Topi válasza pakibec hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Ugyan úgy 12megás kvarc van benne? Mert ha nem, akkor állítanod kell osztást a programban...
(#) pakibec válasza Topi hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Igen, 12 Mhz-es kvarc, 33 pF-es kondik. Éppen most próbáltam teljesen sötétben és ott is futnak a számok a kijelzőn.

Annyi változtatás még van, hogy a MCLR-t VCC (5V)-re kötöttem ellenálláson keresztül, különben meg sem moccan.
(#) Topi válasza pakibec hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Akkor szerintem a programban lesz a hiba mindenképpen! Én javaslom, hogy töltsél le egy PIC Simulator IDE nevű programot... Ez egy nagyon jó simulator. Van benne LED kijelző is... És úgy könnyebb hibát keresni, hogyha nem kell állandóan égetni...
(#) pakibec válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2006 /
 
Köszönöm a tippet!

Letöltök egy pic szimulátort, és ellenőrzöm a progit. Ma délelőtt építettem hozzá kiváncsiságból egy 555-ből Schmitt-tiggert, ami elé egy tranzisztoros erősítő fokozatot tettem és ennek a bemenetére ment a fototranzisztor, egy kondival csatolva.

Majd ledöbbentem, mikor ráadtam a tápot és működott. A dolog persze közelsem tökéletes. A zavarok ugyan megszüntek, de az érzékenysége is sokat csökkent (a propellerhez nagyon közel kell tartani).

Mégegyszer köszönöm a segítséget, és ha esetleg bármilyen tippetek van..

Üdv: Pakibec
(#) Sebi válasza pakibec hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Csak írásban gondolkodom...
A PIC - ha megkapja a TTL impulzussorozatot - számlál és kijelez a programja szerint.
A műveleti erősítő nyílhurkú kapcsolásban = komparátor, a fototranzisztor a bejövő fényimpulzusokat érzékeli pocsék le és felfutó élekkel, ebből formál a komparátor TTL jelet.
A kérdés: mitől lesz fényimpulzus? Szegény látja a környezeti fényt is (nincs előtte infra szűrő) tehát ha ráirányítod egy forgó ventillátorra, akkor nagyon kicsi zavaros jelet generál.
A biztos működéshez javasolnék egy saját infra-LED-es megvilágítást úgy, hogy két párhuzamos csőben helyezed el a LED-et és a fototranzisztort, esetleg infraszűrővel a tranzisztor előtt.
(#) pakibec válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2006 /
 
Köszönöm a választ.

Ez a kapcsolás elvileg modell helikopter ill repülőgép rotor/propeller fordulatszámot határozná meg. Az infrás megoldás biztonsági okokból nehezen kivitelzhető, ilyen modelleknek a közelében tartozkodni sem nagyon tanácsos, nem hogy egy infra adót/vevőv helyezni közel a rotorhoz. A dolog elvileg úgy működik, hogy pl a rotor alá kell tenni a kapcsolást (kb 40 cm) és a fényes ég/rotorlapát elég kontrasztot ad. Elvben. Kicsit módosítottam azóta, így napos időben szépen műkösik, de sajnos árnyékban nem. Gondolom kicsi az erősítés.

Most műveleti erősítővel próbálkozok, tenni kellene rá visszacstolást, és utána egy Schmitt-triggert, talán úgy működne.
(#) gyorgy88 hozzászólása Dec 16, 2006 /
 
Van egy kis baj...semmi informaciot nem kapok az LM2917 es LM805 IC-vel meg valositoot kapcs.rajz(fordulatszam mero), es enm tok semmit kezdeni es magyar kidolgozast szeretnek kapni errol, vagy ha van nektek rajz digitalis fordulatszamerol es kidolgozas(szak dolgozathoz), akkor kuldjetek el az alpar_gyorgy@yahoo.com-ra, mert surgos..elore is kosszi
(#) angelero hozzászólása Jan 19, 2007 /
 
Hali!
Nincs valakinek olyan kapcsolasi rajza egy eléggé egyszerű fordulatszámmérőről( lehetőleg PIC nélkül ). Talán a legegyszerűbb( és legjobb ) az lenne ha valamelyik pc porton keresztül magán a számítógép dolgozná fel a fordulatszámmot.
Előre is köszi!!!
(#) angelero hozzászólása Feb 6, 2007 /
 
A PIC-en kívűl melyik ic használható fel fordulatszámlálóként?
(#) oldman válasza pakibec hozzászólására (») Feb 6, 2007 / 4
 
Nekem nem igazán tetszik az analóg rész! Ha van szkópod nézd meg a müv. er. kimenetén a jelalakot és a szintet. szerintem itt van a hiba. Valószínűleg csak zajt fogsz találni.
A digit részt legegyszerűbben a bemenetére kötött (műv.er kimenete helyére) 50Hz-es jellel tudod ellenőrizni. Ha lehet, meredek felfutású (négyszög) jelet használj.
(#) Peti.Janka hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Sziasztok én egy mocin fordulatszámmérőjét szeretném fototranzisztorral vezérelni a fordulatszámmérő negatív jel vezérlésü arra gondoltam hogy két kis vékony csövet egymással szembe felszerelek az egyikbe led a másikba fototranzisztor és a főtengelyen egy lemez forogna az vezérelné. nincs valami ötletetek erre? meg hogy mien fototranzisztort és ledet használjak? ja 12 voltos a rendszer. előre is köszi a válaszokat.
(#) Kiss Gábor hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Engem is érdekelne hogy PIC helyett lehetne e valamilyen IC-t használni.
(#) proba válasza Peti.Janka hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Egy traktór fordulatszám merője ugy mőködött mint egy optokapu csak éppen mágneses elven, volt egy nyitott mágneses tér amit a fogaskerék áthidalt ha odaért ezt egy hall elem érzékelte vagy reed cső nem tudom mert csak két lába volt.az opto szerintem el fog koszolódni.
(#) proba válasza Kiss Gábor hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
frekvencia mérőt építhetsz pic nélkül is csak a kapuzójel 1s helyett 1 perc tehát minden percben lessz egy mért értéked ,vagy ha egy fordulatra több impulzus jut akkor arányosan csökkentett időalappal .
Régebben ugy csinálták hogy minden fordulatszám impulzus indított egy monostabilt (ne555) aminek az ideje rövidebb volt mint a max fordulatszámon az inpulzusok távolsága az így keletkezett inpulzusokat átlagolták és ezt a feszültséget mérték egy megfelelően kalibrált kivezérlésmérő ic-vel(ua.., de már ugysem kapható).
Válaszom szerintem egy két ic -vel nem pótolható .
(#) Peti.Janka válasza proba hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Hali! azért gondoltam optodiodás megoldásra mert az eredeti gyujtása a gépnek hall ic-s a mágnesgyürü 180fokra van osztva tehát egy fordulat alatt csak egy jelet kap. csináltam a nagy mágnesgyürüs jeladó belseébe gy kis mágnesgyürüt ami 4szer 90 fokra volt osztva tehát két felfutó és két lefutó él volt csak a nagy mágnes bezvarta a kicsit és csak 1 felfutó és egy lefutó él volt. egyébként bipoláris hall ic-vel csináltam és kisérlet képp unipolárist is tettem fel de ugyan az. szóval ez az oka az optokapus megoldásnak egyébként mást nem vezérelne csak a fordulatszámmérőt és ha elkoszolódik max az áll meg. ja azér kell 1 fordulat alatt 2 jel mert soros 4hengeres 4 ütemü gépé a fordulatszámmérő. tehát 2 jel kell neki hogy pontos legyen. egyébként egy etz-re építem ezt
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Hali!
Remelem jo helyre irom e kerdest. Akartam kesziteni egy fordulatszam mero inkabb aranyait nezo kutyut. Vagyis egy felbevagott kort tettem a motor tengelyere es egyikfelere egy lezert, a masik felere egy fototranzisztort aztan egy fotoellenallast tettem es a meromuszer Hz merojet kotottem ra. Gondoltam ahogy szaggatja a lezercsikot az a feszultseg szaggatasaval a meromuszer kijelzi, DE meg se moccant a meromuszer akarmit csinaltam mindig egy pontban allt. Valakinek valami tippje hogy mert nem ment es megoldas lenne? elore is koszonom
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Dobd fel a rajzát a kapcsolásnak,bármilyen egyszerűnek tűnik is,a fototranzisztor beállitását el lehet szúrni nem megfelelő kollektorellenállás alkalmazásával,illetve jó lenne tudni a tápfeszültséget is. Szerintem a lézer fénye egyszerűen túlvezérli "leülteti" a tranyót és időbe telik mig magához tér. Próbáld ki egy számitógépventillátorral,ennek lapátjaival szaggasd meg egy zseblámpa fényét,ezt tudja-e érzékelni.
(#) Medve válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Adjál rá tápfeszültséget...5V jó lesz...
(#) mex válasza Medve hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Idézet:
„Adjál rá tápfeszültséget...5V jó lesz...”

Nem akartam ilyen direktbe megkérdezni.hogy egyáltalán használt-e tápfeszt.
(#) barany165 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Szia Pacbek! az eredeti fordszámmérő kapcsolás melett nem volt valami fénykibocsájtó áramkör? Mert a gyári optikai ford. mérőben találkoztam olyannal és mellékeltek kis sztaniol perforált öntapadós csikot,amiből letéptünk egy kisdarabot és a mérendő tengelyre ragasztottuk.
amikor elfogyott rágó+csokipapirdarab.A fénycső villogását érzékelte az is.Esetleg egy krétával a forgó alkatrészre huzott csikkal háha "jelet fog"Üdv!
(#) Medve válasza mex hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Én abban a fotoellenállásban sem hiszek. Én olyannal még nem dolgoztam, pedig nem vagyok mai gyerek. Muzeális dolog. De ha az vagyon írva, hát akkor az!! De ha az, akkor úgy tudom igen lassú eszközök ezek a fotoellenállások. Megaztán ott a spektrális érzékenységük. Minek oda lézer???? Szerintem infra diódával jobb lenne. Főleg olcsóbb... Jól van meghajtva az a lézerdióda??? I=constans???
(#) mex válasza Medve hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Azt várom,hogy rajzot is kapunk.A fotoellenállás meg alkonykapcsolónak jó.
A fotoellenállás meg alkonykapcsolónak jó....
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
hat 0-tol 12 voltig 0.1-es ertekekkel felmentem 2xer is es semmi es meg leddel se megy
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Könyörgöm:egy skiccet ha lehetséges....
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Hat ez tul ecceru rajz, szoval a leheto legprimitivebb, s eccer mar csinaltam lezersugaras riasztot, erzekelot s azert nem ertem hogyhogy nem megy ez is
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Rajz nélkül feladom... Biztosan jól kötöttél be mindent?
Mit is értsz pontosan Hz mérő alatt? fordulatszám,vagy frekvenciamérőt?
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Na itt lenne kb a rajz, most dobtam ossze. Ez igy ment riaszto aramkor mukodtetesenel es barmi masnal egyszeruen a Hz mero nem akar megmoccanni s az tokeletesen uzemkepes. Lehet valamit en egyszerusitettem tul le. Ertekeket nem irtam mert mar mindent kiprobaltam ahogy emlitettem.

Legközelebb TE tömörítsed össze, kössz szabi83
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Frekvenciamerot a multimeteren
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 / 4
 
Próbáld igy:
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem