Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fordulatszámmérő fototranzisztorral
Lapozás: OK   2 / 2
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 2, 2008 /
 
Ok. Koszi a segitseged.
(#) proba válasza Peti.Janka hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
Nem lehet megoldani,hogy a fordulatszámmérő időalapját duplázod/felezed ? Akkor az eredeti gyujtás jeladóval párhuzamos jeladó is jó lenne.
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 2, 2008 /
 
A frekimérő csak akkor mér ,ha van a körben feszültségforrás .Ezt tettél bele?

freki.JPG
    
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Koszi a rajzot, igy mukodik . S a tobbieknek mar irtam hogy volt feszultseg forrasom is
(#) mex válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 3, 2008 /
 
Szivesen.
(#) nagy_david1 válasza mex hozzászólására (») Márc 15, 2008 /
 
Jaj de figyelmetlen voltam, ennyi ido elteltevel jutott eszemben, csak ugy beugrott a sok mas terv kozt, hogy a frekvenciamerot nem szokas sorba kotni az aramkorrel, hanem parhuzamba kell nobelt kaptam volna ha beindul mar 1 honapja nem is gondolkozok ezen de ma reggel csak arra keltem hogy bekattant hogy en mekkora figyelmetlenseget csinaltam.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Ápr 18, 2008 /
 
hello!

Nem tudná valaki megmondani,hogy fototranzisztorral mért fordulatszámmérésnél, milyen IC-t lehetne használni amely erősíti TTL szintre és derékszögűvé teszi a kimeneti jelet.
Ilyen volt a A301D,de nem találok a helyetesítő IC-hez hasonló kacsolást,mármit olyat amilyen az A301D-hez volt.

kuczy
(#) proba válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A HQvideó listája alapján a tca205 jó az A301D helyett.De az adatlapja alaján ez mágneses.Az A301D ről meg nem találtam semmit.Szerintem egy egy tranzisztoros erősítővel esetleg egy smittrigger bemenetű ic-vel ,vagy egy müv erősítő komparátorként bekötve simán megoldja ,ha nem kell túlságosan nagy frekvencia.
(#) mex válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Itt van egy 100ft-s kapcsolás.
Ha fény éri a fototranzisztort a monostabil ~1.1ms időtartamra bebillen,és TTL szintet ad ki.
Nem tudom,hogy milyen tertományban akarsz mérni,de ha a tranyó megvilágitása hosszabb mint az 1.1ms,akkor is működik,de ez esetben meghosszabbodik a H szint a kimeneten.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Ápr 21, 2008 /
 
Köszi a kapcsolást!

Kb.4-5 ezer fordulatos kis motor fordulatszám mérését akarom elvégezni ilyen úton.1 PIC-es,motorvezérléses próbapanelt tervezek. És a régi kapcsoláson ami a digitális jelet adta ott még PC-nek, a 301-es IC volt.
(#) proba válasza Kacsavadasz hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /
 
A fototranzisztort a pic bemenetére kötöd azt nem eszi meg direktben? (max egy 10-100K a plusz felé) Persze ha messze van akkor kell egyébb is.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Ápr 21, 2008 /
 
Nem tehetem közel mert,ha a motrot ugyanarra a nyákra tenném amelyiken a többi alkatrész lesz,az egész elkezdene rezegni.
(#) Fidel hozzászólása Okt 4, 2008 /
 
http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=15#

Itt van egy kapcsolás, ami használhatónak tűnik, csak meg kéne csinálni a nyák rajzát!
(#) foris09 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Én is szeretnék készíteni egy fordulatszámmérőt, (fototranzisztorosat, PIC-est, 2 vagy 4 digites kijelzéssel) amit például egy radiális ventillátor lapátjaihoz tennék pár centire, és kijelzi annak a fordulatszámát. Ezt az áramkört pc soros porton (gondolom ez a könnyebb út) szeretném csatlakoztatni, és esetleg egy adatgyűjtő szoftverrel (pl. Labview) az adatokat összegyűjteni pl. a ventillátorra kapcsolat fesz. változtatásának függvényében. Tudnátok esetleg nekem segíteni egy ilyen kapcsolást találni, ami egyszerű és működőképes? Esetleg magát a létrehozott adatgyűjtő progit is mellékelni? Nagyon megköszönném!
(#) foris09 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
kijelzőnek nem muszáj benne lennie, az max. csak opcionális!
(#) pucuka válasza foris09 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
pakibec kapcsolása nem jó, oldman válaszolt is rá. Ha egy műveleti erősítő invertáló, és neminvertáló bemenetét ugyanarra a jelforrásra kötöd, nem történik semmi, illetve a rajzon látható visszacsatolás nélküli állapotban az igen nagy nyílthurkú erősítés csak zajt erősíti.
Amúgy erre a helyre sokkal inkább egy Schmitt triggeres komparátor lenne alkalmas, megfelelő kapcsolásban, LM319, LM293 aminek a kimenetén TTL szinteket lehet előállítani. Ez korrekt módon tudja meghajtani a mikrovezérlőt.
(#) foris09 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Köszi a választ!

Nem tudom, hogy nagy kérés lenne-e tőled, de a csatolt képen esetleg megtudnád valami progi segítségével(vagy kézzel) rajzolni, hogy az általad említett LM319 vagy LM293 Schmitt-trigger mely lábait hova kellene oda bekötnöm?

Üdv, Sz.
(#) pucuka válasza foris09 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
A foto tranzisztor, és áramköre marad. A továbbiakat a linkek szerint. Az egy tápfeszültséges megoldást úgy tudod elérni, hogy a komparátor kimenetéről a visszacsatoló ellenállást a neminvertáló bemenetet féltápra beállító osztó közepére, a neminvertáló bemenetre kötöd, a fototranzisztorról jövő jelet az invertálóra. Ha nyitott kollektoros komparátort használsz, akkor a kollektort egy 2 - 10 kohmos ellenállásra 5 V ra kell kötni.
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Az ezen a linken található adatlapon levő komparátorok egyikét építsd meg, az előzőek szerint. Ezek egytáposak.
(#) foris09 hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Köszi szépen a segítséget! Ha kész lesz a kapcsolás, beszámolok róla!
(#) pucuka válasza foris09 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Ügyeskedjél
(#) Massawa hozzászólása Jan 2, 2022 /
 
Egy uj fodulatszámméröt épitek ( illetve a régit kell változtatnom). A müszer tökéletesen müködik, csak az elvárásaim növekedtek.
Jelenleg elvben 0-99999 RPMet mér, a baj a nagyon lassu mozgással van. Az utobbi idöben gyakran kellett 50-100 RPM fordulatokat kell mérni, amire persze nem optimális a 1 másodperces mérési idö.
Viszont tul nagy idökaput sem szeretnék nyitni, mert kézi müszerröl van szo, amit nehéz másodpercekig mozdulatlanul, pontosan irányitva a forgo tárgyra fokuszálva tartani.
Szerintetek mi lenne az optimális megoldás? Sajnos a forgo alkatrészrenem lehet nagyon valami extra tárcsát rögziteni, azaz fordulatonként csak 1 impulzus nyerhetö.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Szia!

Alacsony fordulat mérésekor válts mérési metódust!
A két impulzus közti időből számolj fordulatot!
Ezt a nagyok is így csinálják.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Ezen már gondokodtam, de akkor valoszinü az idöalapot is meg kell buherálni. A jelenlegi 1 másodperc nem lesz elég. Na megnézem mit tudok a legegyszerübben kiokoskodni…
Jo lenne automatikusra megcsinálni, mondjuk 300 RPM alatt automatikusan periodus mérésre kapcsoljon a müszer.
(#) ferci válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Nem tudsz arra a forgó alkatrészre pl. 10 db kicsi fényes fóliadarabot ragasztani?
A távolságoknak se kellene pontosaknak lenni.
Máris 10/sec lenne az impulzusszám.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Bizonyos, hogy rendesen bele kell nyúlni a kódba!
Ugyan hülye vagyok a programozáshoz, de az lenne a legjobb ha 2 timmered futna egyszerre, egyik csinálná az eredeti mérési metódussal a másik pedig a periódusidő méréssel. Bár a megszakítások hogy kevernek bele azt nem tudom...
Vagy váltogatod a két metódust, és amelyik megfelelőbb értéket ad, azzal számolsz tovább.

... de mondom, ez az amikor a hülye okoskodik!
(#) Massawa válasza ferci hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Sajnos nem és gyakran még egy maszk felragasztása is gond ( tul kicsi)

Azt azt hiszem megtudom oldani, hogy a periodus idöt millisec impulzusokkal mérem, és ha a periodus tul rövid, akkor átkapcsol a szerkezet automatikusan Hz mérésre ( impulzus/sec ).
Na majd az este nekiülök. Az eredeti kodot is én irtam…
(#) ktamas66 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Frekvenciamérésnél használtam ezt a megoldást. Az alapórajel és az elvárt pontosság függvényében ki lehet számolni hol érdemes váltani. Én 4MHz órajelet számolgattam, így kb. 1kHz-nél volt érdemes váltani. A bejövő jel egy PIC két lábára is rá lett kötve, az egyik számláló módban, a másik capture módban. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Kösz, ez jo ötlet, ki fogom probálni. A display stabilitását én ugy oldottam meg, hogy elöbb átlagolom és csak utánna jelzem ki, habár teljesen felesleges a fordulatszámot tizedes pontossággal mérni és 10000 fordultnál is mindegy, hogy az utolso karakter mit mutat.
2-3 másodperc mindig van a mérésre.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem