Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lerajzoltam , hogy átláthatóbb legyen , valamivel azért jobb így talán kevésbé van DC ohmikus külömbség mint a másik változatnál ,mivel a felső tekercs menetszáma kisssebb amihez hozzáadódik a szek. vastagabb vezetéke ami nem növeli a DC ellenállást csak tized Ohm-ban , igy talán szimmetrikus lesz.
ki kellene próbálni
Hát igen, DC szempontból így valóban szimmetrikusabb. Az meg elméletileg mindegy, hogy melyik tekercsszakaszról veszed ki a jelet.
Már régóta figyelem az értekezést. Azért minden nap olvasgatok, de nem mindig jutok hosszabban gép közelbe.
![]()
Köszönömm ..
Burummal nem lehet gond mivel ez a topológia nagyon jó brumm elnyomással rendelkezik .Ezért kell ügyelni az anódtekercsek fázisának jó megválasztására . Az anódtekercsek közötti kapacitások csatolásba hozzák a két csövet , , ha megnézed az 1 cső anódja a másik segédrácsával van 1 tápponton . 32u nem tudja elszeparálni , gondol át jobban . Én régebben a trafóra egymás fölé tekert szekunderekkel csináltam meg , nagyobb kivezérlésnél , kb. 8Khz-en gerjedt mint a kutya . A trafó áttekerése megoldotta a helyzetet
Akarod más színben , gondoltam ez nyugtató szín ....
Teljesen jól megfogalmaztad , ezt próbáltam rosszul érzékeltetni strubival
Gyanítom, nem ugyanarról a kapcsolásról beszélünk.
Amiről én beszélek ott semmi nem megy ki a hálótrafó felé, mert minden hangfrekvenciát el kell, hogy tereljen a tápegység szűrése. ![]()
És ECC83-mal? Úgy jóbb lenne? Annak jóval nagyobb az erősítése. Igaz, hogy a teljesítménye kissebb. Ez a PL500-PPP is elég érdekes. Lehet, hogy a végén még ez lesz összerakva nem az EL84-es, bár a PL500/504-et még nem hallottam, hogy hogy szól(Az EL84/6P14P hangját nagyon szereti a fülem
![]()
Attól, hogy rá van kötve a katód, az anódtekercs egyik felére, attól még hangfrekis szempontból nincs benn a körbe. Az anódtekercs hangfrekvenciásan rövidre van zárva a hálózati pufferrel (az egyenirányítón által)
![]()
Olyan témák mennek itt most amibe én kezdő bele se tudok szagolni: PP; PPP
![]() ![]()
Inkább 6NP6-vel javasolnám, az biztos kihajtja a végét.
Elég sok PL 504-el nem is kell kimenőtraf. OTL lesz. ![]()
Üdv!
Megnéztem, ECC85-ből van 4db-om, dobozos újak, ha szükséged van rá, szívesen cserélek. Nagyon belehúztatok az írásba, már nem is tudom követni, legközelebb akkor írok, ha lesz valami fejlemény a motyómmal, bár még két-három hónapig biztos nem lesz sok időm rá.. ![]()
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni. Meg lehet pcl86-al? Mit kéne módosítani benne?
Valaki itt régebben szúrt be pár djvu könyvrészletet! (csöves erősítők, csövek lelkivilága, csöves tápok). Na az nekem nagyon tetszi, és az érdekelne, hoyg egészben ide tudná-e valaki adni, illetve, hogy mi a pontos címe (szerző, cím kiadó, dátum), hogy esetleg be tudjam szerezni
A másik meg, hogy Imi is tett be ide a kimenőkről egy kis könyv részlete, az a könyv is érdekelne egészben, illeve a cím ![]()
djhans írta:
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni. Meg lehet pcl86-al? Mit kéne módosítani benne? Szerintem egy az egyben mehet PCL 86-al is, a "C" része kb. az ECC83-nak felel meg, a pentódánál meg igyis-úgyis meg kell nézni a disszipációt majd. ![]() A fűtése 300 mA (P)cl, ez 13,5 V-nál áll be.
Pedig arról beszélünk , csak másként értelmezzük .
Táp nincs közvetlenül földelve , lebegő GND . Amikor ciklotront építettem még én is úgy gondoltam mint Te , de a valóság az ellenkezőjét bizonyította . Próbáld ki tekerd bifillárisan az anód tekercseit , meglátod az eredményét és ha igazad lenne probélma mentesen kellene úgy is működnie . Ha megnézed Imi által betett kapcsolás 2. ábráját az talán szemléletessebbé teszi ha beleképzeled kersztbe a két táp tekercsei között keletkezhető akár sok nf értékű kapacitást . ![]() ![]() ![]() Az AE 110 trafónál 2,9 nF van a két anódtekercs között ![]()
Valamivel érzékenyebb lennne , de nem lenne elegendő .
Kapcsoláson is 4V a bemeneti érzékenysége , ECC83 max . 100 ECC81 max . 60 az erősítése , ebből az következik , hogy még így is kevés amit hozna , kell elé 1 fokozat és akkor már inkább az ECC81 . Másik kapcsolás is adaptálható más végcsövekhez , persze tápfesz , munkapont , illesztés megfelelő megválasztásával . Nagyobb meredekségű csövekhez könnyebben ....
A menetszámok a kapcsolás adatai amit Imi betett , ott is láthatod , csak szemlélteni akartam , hogy előnyosebb az a kimenő terv , mivel a felső szek . kevesebb menetszámú és a hiányzó meneteket a vastagabb primerrel egészíti ki ezzel szimmetrikusabb a kimenő 2 fél primerje DC R szempontból .
Megnéztem teljesen jól látható az összes felírat , lehet , hogy nem nagyítottad fel , a kép sarkára kattintva hatalmas képet kapsz .
Az már nekem komoly hangerő lenne el84 se után. Most kaptam Imitől egy rakás pcl86-ot és egyenlöre abból csinálnám aztán lehet hogy majd 84-ekből is
![]()
Igaza van CHZ-nek a hálozati trafora kényes a kapcsolás.Egyszerübb a kimenö, bonyolultabb/jobb minöségü hálozati(inkább kettö)trafo. Ez a fránya kimenö nem adja olcson magát
A TAN trafóimmal biztos nem lenne gond, mert külön oldalon vannak a tekercsek, csak kicsi a fesz, azért gondoltam fesz kétszerezésre, vagy kicsi fesszel is jól működő csövekkel (6P31C, 6E5P, ilyesmi).
![]() Több nF tényleg komoly kellemetlen csatolást tud csinálni ![]()
Ha van hozzá csöved proba szerencse. Triodával is müködik (6AS7G, 6N5SZ, 6080)
Most, hogy már alaposabban is áttekintettem a kapcsolást (köszönöm a segítséget mindenkinek), úgy gondolom a fesz kétszerezés nem okozhat gondot.
Nekilendülök... ![]()
Azt hiszem az EL 36 megfelelője a 6P31C, abból akad néhány.
![]()
Találtam egy gyári leírást a P(E)CL86-ról.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |