Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   68 / 100
(#) Alkotó válasza xszabopeterx hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Mekkora a trafó?
Általában elmondható, hogy a trafók a bekapcsolás pillanatában óriási áramot vesznek fel. A "pillanat" és az "óriási" persze elég elég ködös fogalmak, de akkor van gond, ha ezek együtt jobban terhelik a hálózatot, mint amit a kismegszakítók elbírnak.
Kb. 500-600 W fölött, illik lágyindítót használni. Ez annyit tesz, hogy egy rövid ideig sorba köt a trafó primerjével valamilyen "ellenállásszerűséget", amit pár másodperc múlva aztán rövidre zár. Külön témája van a lágyindítóknak.
(#) Ge Lee válasza xszabopeterx hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

A biztosíték-ból nem derül ki hogy az a dobozban lévő üveg, vagy a hálózati automata. És az sem, hogy eddig jó volt és egy ideje csinálja, vagy eleve így került hozzád.
A feszültségből ítélve nem lehet nagy teljesítményű, olyan 2-300W körül. Ennek a hálózati automatát semmiképpen nem szabad lekoppintani. Próbáld ki azt hogy keresel egy 60-100W körüli izzót, és sorba kötöd a primerrel. Ha az izzó világít a bekapcsolás után is akkor menetzárlatos a trafó, amin nem lepődnék meg, a gyártási technológiákat látván a legtöbb esetben ez előre borítékolható.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 21, 2016 /

Építgetem a TDA7294-ekből épülő 2.1-es erősítőm dobozát. A tesztek egyértelműen azt mutatták, a jelentős bordaméret és fokozottan precíz felfogatás mellett is létezik az a hangerő állás, ahol jó szolgálatot tehet egy kényszerhűtés. Ezért utólag kellett a hozzá készült gyári trafóra rávarázsolni még egy 10V-os tekercset. Így nem termelek további hőt a végfok feszültségéből való osztogatással.
Nem szoktam ilyesmit csinálni, ezért érdeklődve fogtam hozzá. Várakozáson felül egyszerűen megoldottam a feladatot. A képeken még csak a tekercs látszik, ezután fogok kivezetéseket forrasztani rájuk, illetve bekenem valami kulimásszal, majd tekerek rá egy kis védőszalagot (külön köszönet a gyártó cégnek, akik első szóra nagyon készségesen adtak ilyen szalagot, és elláttak néhány praktikus tanáccsal útravalóként).
Sok a pocsék, életlen, rosszul megvilágított fotó a fórumon, amikre jellemzően az a magyarázat, hogy telefonnal készültek. Ezek a képek is azzal készültek, és szerintem teljesen használhatóak.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

"Sok a pocsék, életlen, rosszul megvilágított fotó a fórumon, amikre jellemzően az a magyarázat, hogy telefonnal készültek" Ez a telefontól (kamera minősége) és megvilágítástól is nagymértékben függ. Egy távol-keleti olcsó vacakkal, amiben egy 8MP -esnek hazudott kamera van, nem lehet ilyen képet csinálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2016
(#) Alkotó válasza steelbird hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Ezt természetesen elfogadom. (Nekem egy Samsung Galaxy s6-om van, ami nem tudom milyen minőségi kategóriának számít)
Arra próbáltam utalni, hogy lehetőleg ki kell hozni azt, amit lehet egy képből, de ha az eredmény mégsem lesz kielégítő, akkor ezt tudomásul kell venni, és más fotómegoldást találni.
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2016 /

Természetesen, maximálisan igazad van.
A képeiden pedig látszott, hogy nem átlagos a telefonod. 16MP, Sony IMX szenzor.. szóval egyértelmű, nincs minden telóban ilyen kamera.
(#) xszabopeterx válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Attól tartok, hogy valóban menetzárlatos a trafó. Ezt hogy lehetne kijavítani vagy megoldani ?
(#) Ge Lee válasza xszabopeterx hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Azt már sehogy. A gyártási folyamat során kellett volna ennek elejét venni, de ugye ez nem cél mert akkor sosem megy tönkre és nem veszel másikat. Új állja a helyét, és ha van elegendő hely akkor én a toroidokat mellőzném.
(#) Helios válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 22, 2016 /

Szépen eligazitotta a meneteket! Nagyon preciz! Jobb mint némelyik gyárilag tekert trafó.
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 11, 2016 /

Estét!

Nem nagyon tekergetek mostanában úgy látom, úgyhogy gondoltam lövök pár shot-ot a készülő trafómról...

(Bocs a fényviszonyok miatt, kicsit sötét van már...)
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 16, 2016 /

Elkészült a primer...

Mivel rézfóliám még nincs, egy kis szünet következik.
De már berendeltem egy gurigával...

Öntapadós rézfólia
(#) zotya1983 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Üdv! Ehhez gratulálni tudok csak,a gyáriak de komolyan sok nem készül el ennyire szépen!
(#) RoliNyh válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 16, 2016 / 1

Úgy van vele az emger (legalábbis én, de nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék),
ha már magának csinálja, csinálja meg jól, úgyis egyszer kell megcsinálni normálisan...

A gyáriakról meg csak annyit, hogy ott inkább a mennyiségre mennek...
Mikor láttam hogy a primert nem is szigetelik soronként, majdnem berosáltam.
Csak ez adta a lökést, hogy akkor inkább megcsinálom magamnak...

Köszi...
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 3, 2016 /

Nos megjött a rézfólia amit a primer / szekunder árnyékoláshoz rendeltem...

Rá is tettem a primer tekercsre, vízszintesen és függőlegesen is szigetelve vannak egymástól a végek...
(#) kameleon2 válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Szia! Az árnyékoláson kívül nem okoz gondot a réz?

Aztán némi transzformátorpapírból szabtam rá szigetelést...
És ha minden jól megy, még ma rátekergetem a szekundert is...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2016
(#) RoliNyh válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Mármint milyen gondot?
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Remélem rá fog még férni a szekunder is.

És íme egy gyorsteszt, a menetenkénti feszültség ellenőrzésére.

8 menet hirtelen feltekert huzalból az értékek a műszerről leolvashatóak...

4V/8me = 0.5V / 1menet.
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Azt én is, legfeljebb marad egy 10 -es átmérőjű lyuk a közepén (ha nem több)...
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Azzal a 8 menettel csak annyi a baj, hogy az 9. Ahol összeér a két vége, vagyis a csipeszek vannak, az is 1 menet.
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Egyezünk ki 8.5 ben...
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Azzal meg az a baj, hogy olyan nincs. Fél menet az a kétlyukú, baluntrafónak használt ferriten lehet, egy mezei gyűrűnél nem.
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Jó akkor pontosítok:

4V / 9me = 0.44 V/1menet.
(#) Alkotó válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

Ha tovább akarod hegyezni a kérdést, akkor a primer valós értékét is mérd meg. Célszerű mindig 230V-ra számolni, ezért ha ettől eltér a valós primer feszültség, akkor azzal is korrigálni kell a szekunder voltonkénti menetszámát.
(#) RoliNyh válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2016 /

225.4 - 237.8V közt ingadozik most...
Gondolom a terhelés fügvényében...

De szerintem ennyire precízen azért nem kell meghatározni,
még a végén átesünk a ló másik oldalára...

(Persze az igazság mindig odaát van...)
(#) RoliNyh hozzászólása Márc 4, 2016 / 1

Elkészült a két szekunder tekercs is, íme:

(Kicsit kemény dió volt, mert két huzalt tekertem egyszerre, de megvan.
Egy huzallal sokkal könnyebb lett volna.)
(#) Polly hozzászólása Márc 10, 2016 /

Sziasztok !

Az lenne a kérdésem,hogy kell kiszámolni egy toroid transzformátor menetszámait ha 230 / 12 V -ra akarom megtekercselni . A vasmag keresztmetszete 40x25 mm-es ,külső átmérője 120 mm belső átmérője 70 mm .
(#) Ge Lee válasza Polly hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Ugyanúgy mint a nem toroidét, csak annyi a változás hogy mondjuk az 1T gerjesztés helyett lehet akár 1,6-1,8T-t is alkalmazni. Hogy annál a magnál pontosan mennyit azt én inkább megmérném mint saccolnám, hogy hogyan az le lett már írva néhányszor.
(#) Polly válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2016 /

Köszi a választ ! Sikerült letekernem a primer oldalt is ( ezt csak azért kellett mert valakik dobálhatták és teljesen sérült volt a tekercs ,ujból szeretném tekerni ) ez 606 menet ,akkor ezek szerint ez lehetséges ??? Viszont egy normál trafónál számolva ezzel a keresztmetszettel (40x25 mm ) ez 1150 menet vagyis voltonként 5 menet , mert csak normál trafót tekertem eddig , toroidot még nem . Akkor ezek szerint a toroid trafó menetszámolása teljesen más ! Köszi mégegyszer !
Következő: »»   68 / 100
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem