Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   26 / 30
(#) djsala hozzászólása Máj 21, 2014 /
 
Sziasztok!

A probléma, ami miatt én írok elég komplex.

Először is. A fórumot végig olvasva találtam olyan hsz-okat, amik szerint a Rutche és a Super Scooper nem ugyan az. Na most mind a kettő BL (Back Loaded) hangdoboz. Viszont a terveket nézegetve én nem találtam más különbséget, csak hogy utóbbiban van merevítés, meg egy kicsit máshogy van kialakítva a nyomókamra-tölcsérnyak kapcsolódás. De én nem gondolnám, hogy ezek lényegi változásokat okoznának. Szóval valaki magyarázza már el nekem, hogy mi a különbség?

És akkor tehát a problémám:
Szeretnék építeni egy olyan hangdobozt, ami elférne a szobámban (2x5m). Itt csak másodsorban használnám, tehát ha beteszem az íróasztal alá, bőven jó lábtámasznak, lábmasszírozónak. A fő rendeltetése az lenne, hogy kisebb-nagyobb csarnokokban (tornaterem, ebédlő), vagy szabadtéri bulikban meg tudjak szólalni.

Na most nyilván először a b-reflex jutott nekem is eszembe, mint mindenki másnak. Rengetegszer dolgoztam már a céges Garry-kkel is (2 Joy+2 Sub), amik egy ebédlőt tökéletesen meghajtanak. Már ha józan a közönség... Mert mint tudjuk, minél részegebb valaki, annál kevésbé érzékeli a hangerőt. Aztán jönnek ám a panaszok ("Tegyééé rá kakaóóót!!!"), utólag meg hogy * volt a buli. Na ezt szeretném elkerülni! Viszont ha többet akarok használni az előbb említett ládákból, azt meg a kismegszakító fogja bánni (főleg, ha csak 1x16 A-t kapok).

Ezen okok miatt döntöttem a jobb hatásfokú, tölcséres, azon belül is a BL hangládák mellett. Nem egy Big-gun, de sokszor többet nyom egy reflexnél. (Most jöhetnének az ellenvélemények, de az én összehasonlítási alapom, a Garry thunder és a Basquez. Mindkettő kb 1000W, de utóbbi sokkal nagyobbat szól.)

A használni kívánt hangszóró: 15MB606

Klinger mester Bibliájából sok számolást ki tudtam nézni a tölcsérre vonatkozólag, de valamit nem tudtam meg. Nyomókamrából mekkora lenne az optimális (kép csatolva). Gondolom valahogy összefügg a V_as értékkel, de nem vagyok benne biztos.

Ha jó a képlet a mester szerint, akkor a kívánt felső határfrekiből
fc = 5,47 * A_H * V_B=120Hz
meglesz a nyomókamra nyílásának a felülete, amiből meg már tudom számolni a tölcsér hosszát, meg a rendelkezésre álló helyből a tölcsér nyílását. Persze mindkettőnél ott lenne a képletekbe a "k", mint nyitási mérték, amit meg a kívánt alsó határfrekiből számolnék.
fc = k * c / 4pi=15 Hz
Ezt az alábbi kép alapján határoztam meg, így fc/f=2 esetén, tehát 30Hz-nél már 85% a sugárzási ellenállás effektív összetevője.

Ez az elgondolás helytálló?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Kovidivi válasza djsala hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
Szia!
Ezt a hangszórót csak mély leadására akarod használni, de az adatlapban elég erősen esik a hatásfoka 80Hz-től. Rendben lesz ez így?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) ptesza válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 22, 2014 /
 
125 literes bassreflexben van mérve 50 Hz-re hangolva.
Ez a nagy érzékenység ára. 80 Hz-es F3 pont mély az szinte semmi.
Tölcsérben jobb lenne?
(#) djsala válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Igen, ez csak mélyre lenne. A két határfrekvencia 15 és 1220 Hz. Utóbbihoz majd egy passzív vagy aktív szűrő is lesz. Ezt még eldöntöm. Attól függ, h lesz-e kedvem átalakítani aktív ládára.
Közben rájöttem, hogy az MB az a "midbass"-t jelenti.
Úgyhogy most a W-s és az LW-s szériákban gondolkozom, szintén 18Soundstól. Esetleg még lehet RCF is szóba jöhet. Épp most nézegetem a frekvenciameneteket. Szóval ez ma ki fog alakulni.
Ha tudsz/tudtok ajánlani valami pöpec terméket ebben az árkategóriában, megköszönném!

ptesza

Tölcsérben biztos jobb lenne! már ha jól meg van tervezve a tölcsér. Pont emiatt venném olyan alacsonyra az alsó határfrekit. A felső képen látni, hogy duplájánál már 85%ot ér el a hatásos összetevő. Ha mondjuk azt veszem, hogy egy tölcséres mély hatásfoka általában véve (elnagyoltan is) 10%, akkor ez esetben 30 Hz-nél 8,5% lesz, ami még mindig sokkal jobb, mint a reflex.
Követhető vagyok?
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) djsala válasza djsala hozzászólására (») Máj 26, 2014 /
 
Bocs elírtam. A felső határ 120Hz.
(#) djsala hozzászólása Máj 26, 2014 /
 
Üdv!
Nos vissza térve az előző dilemmára. Végig néztem az RCF és 18 Sound termékeit. Első sorban figyelembe vettem egy ökölszabályt, mivel back loaded hangfalhoz keresek hangszórót.

f_s/Q_ts > 120

Azoknak, amik megfeleltek a válogatás során, összevetettem a frevenciamenetét. Az 18Sound-tól maradtam a 15MB 606-nál, mivel a az annál drágább hsz-k nem voltak sokkal jobbak, szerintem nem éri meg a plusz ráfordítást.
Egy megjegyzés. Asszem azért lehet 80 Hz alatt erősen eső a frekvenciamenet, mivel a leírás szerint zárt dobozban mérték be a hsz-kat.
Az RCF-vel bajban voltam, szerintem kamu adatokat adtak meg. Feltételeztem, hogy nem és így az
L15 P530-ast választottam.
Viszont feltenném azt a kérdést, hogy vajon miért van kb ugyanolyan frekvenciamenete az öszes RCF-nek? Vagy ha nem is ugyanolyan, de a választott hangszóróm lepipál nála drágább darabokat is, ugyanolyan mérési elrendezés mellett. Hol itt a logika?

És még egy kérdés. 18 Sounds helyett érdemesebb lenne Monacor hangszórót venni? Emlékeim szerint ott olcsóbbaknak is volt jobb frekimenete. Valaki tud adni tanácsot ezzel kapcsolatban?
(#) ptesza válasza djsala hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Aza adatlap hozza a mérési elrendezést ,már korábban írtam is : Bővebben: Link

Az adatlapok frekimenetére nem lehet túl sokat adni az a nagy igazság. Ha a monacor féle diagrammokat nézem az kb úgy néz ki mint egy kézzel húzott vonal...

Abban viszont szinte biztos lehetsz ha pl leszimulálsz egy hangszórót akkor a kb 300 Hz ig bezárólag a valóságot fogod kapni. Teljesen elfogadott dolog az ,hogy 300 Hz felett mérnek és alatta beollózzák a számoltat. A másik ami jelen van minden mély hangszóónál, az az átviteli görbe végénél mielött esne lesz egy kiemelés ami akár lehet 10 dB is. A probléma az hogyha ezt is beleszámolják az érzékenységbe... Na így lesz 100dB érzékeny mély hangszóró a 95-ös ből. Ezt a púpot mindenképp kezelni kell.

Csatoltam egy képet amin egy monacor hangszóró valós mérése van.

Szóval az RCF kb 97 dB a 18sound 98 dB...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) djsala válasza ptesza hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Ahaaaa, jólvan. de te honnan tudsz ilyeneken?
Azokból kiindulva, amiket mondtál, arra gondoltam, megcsinálom winiSD betában a szimulációkat. Ebből az jött ki, hogy a monacor SP-38A veri az összeset hangnyomásban. Viszont nem megy le olyan mélyre, mint a beyma és az RCF L18p300. E kettő közül választanék, ha front loaded tölcsért (big gunt vagy cervin vegát) kszítenék, de mivel most valami rutshe a cél, így asszem marad az 18 Sounds. Sajnos csak neki van elég kemény felfüggesztése.
Aztán lehet, h a beymát is megveszem! Legyen talonban, ha úgy hozza kedvem, hogy FL tölcsért is építek.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
(#) ptesza válasza djsala hozzászólására (») Máj 28, 2014 /
 
Azért a kemény felfüggesztés összefügg az érzékenységgel. A kemény érzékenyebb lesz ,de nem fog olyan mélyre menni. A cms paramétert kell nézni. Minél kisebb ez a szám annál keményebb lesz a felfüggesztés. 0,3 már kemény. A cms paraméter tulajdonképpen a lengőrendszer engedékenységét ,csillapítottságát fejezi ki számszerűen.
(#) djsala válasza ptesza hozzászólására (») Máj 28, 2014 / 1
 
Na igen, pont ez az!
Nem fog olyan mélyre menni. Viszont az előzőekben hallhattuk, hogy a rutshe sem megy túl mélyre. Szóval ha jól gondolom, ez nekem pont elég lesz a mellbevágó élmények vissza adásához (lábdob).
Aztán ha azokat a hangokat is szeretném előcsalogatni, amik mondjuk egy Michael Bay filmre jellemzők: Transformers vagy az Inception, Pacific Rim, World War Z, Battleship filmekben a "főszereplő", a nagy BWAH...
Na akkor jöhet a Big Gun egy ahhoz való lazább felfüggesztésű hangszóróval. De azt akkor úgy állítom be, hogy az ilyen effektekkor, meg dubstep hallgatása közben a gatyát lefújja az emberekről!
(#) djsala hozzászólása Máj 29, 2014 /
 
Üdv!
Még nem kaptam választ, de sürgős lenne. Tud valaki abban segíteni, hogy lehet kiszámolni BL ládánál, mekkora legyen egy adott hangszórónál a nyomókamra térfogata? Van erre valamilyen számítás?
(#) gyulaim hozzászólása Máj 30, 2014 /
 
Üdv!
Kb 1,5 éve építettem 2db Rutse ládát, amik nagyon bejöttek. Azóta a Big Gun nem hagy nyugodni , csak jót olvasok róla stb... Elterveztem hogy nekiesek nemsokára és megépítem, lennének kérdéseim ezzel kapcsolatban. Remélem valaki tud segíteni.
20mm MDF elég vastag? vagy vastagabb kell neki? (gondolom semmi féle képpen ne legyen vékonyabb ettől)
Azt tervezem hogy egybe építem a 2 ládát. (Baj ? Szerintem nem nagyon ha 2 ugyanolyan hangszórót raknék bele, kb ugyanolyan teljesítménnyel hajtva)
Mekkora és milyen hangszórót rakjak bele 2x40 ?( Ha belefér.) vagy 1x50?
Ha valaki tudna adni egy rendes, pontos tervet hogy legyen valami kiindulási pontom, azt megköszönném !
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2014
(#) gyulaim hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Szerintem ha a két nyomókamrát elválasztom egymástól akkor működhet a dolog.
(#) dB_Thunder válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Nem igazán értem ezt a 2 láda egyben dolgot! A Big Gun alapvetően egy ikerláda, de a spórolósok csak az egyik felét építik meg.
(#) gyulaim hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Letöltöttem egy pdf fájlt, abban az áll hogy 400 széles, de megépíthető dupla szélességben is, ez esetben 800 széles lesz a belméret. A 2 hangszóró miatt elválasszam egymástól őket a nyomókamrában egy lappal ?
(#) gyulaim hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Most nézem, trapézt kellene vágnom akkor *
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
(#) dB_Thunder válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Teliben van elválasztva!
Azaz 2xkell megépítened a 400 szélességet! Annyi az előny, hogy az egyikről "elmarad" az oldallap, mivel azt a másik "teljes" adja...

Mint mondtam, az originál az ikerláda, tehát alapból 800 széles...

Viszont felhívnám kedves figyelmedet arra, hogy emberi léptékkel mozdíthatatlanul nagy és nehéz! Nem véletlenül nem használják még azok sem akik nyerges szerelvénnyel hordják a cuccokat..
(#) gyulaim válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Köszi a választ, egyenlőre csak tervezgetem hogy hogyan lehetne megépíteni és szállítani, ha úgy van azt hiszem utánfutóval megoldható. Tudnál küldeni egy tervrajzot ? Mert ez így elég érdekes, hogy 3 (2200x960 as) oldallap van.
(#) Massawa válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Ilyet épits:

Gyönyörü hangja van.


image.jpg
    
(#) dB_Thunder válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Idézet:
„Mert ez így elég érdekes, hogy 3 (2200x960 as) oldallap van.”
Semmi érdekes nincs benne, így van és kész, egyébként is kell a merevítés már a 800as hosszon.
Tervrajzot nem hinném hogy tudok küldeni...
Idézet:
„azt hiszem utánfutóval megoldható”

Ha megoldható, hogy soha az életben nem kell a futóról levenni... akkor okés, de ha lépcsőket kell leküzdeni, akkor már gond van, mert 4 ember kell a mozgatásához.
(#) Davidd válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia! Mellékelem a rajzot, gondolom erről van szó. Én is nagy ládát akartam építeni, de végül sokallottam ekkora ládát egy kis 15" mélynek. Inkább építettem 2 darab hogscoopot, hidd el ezt is elég 4 cipelni.(22mm anyagvastagság)
(#) gyulaim válasza Davidd hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Csövi! Igen, ugyanez a terv van meg nekem is. Milyen a hogscoopod?
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
(#) Davidd válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Nekem csak somogyi van benne.(sal pa50100) Szerintem jól elvan benne, igaz egy egy frekin van egy-egy kiemelés. De dübög és kültéren is megállta a helyet. Itt egy kep róluk. Van képem amikor készült. Mostmár nem ez az összes cuccom. Kültéren a tölcsérrel összetoltuk, szépen tette a dolgát.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014

hog.jpg
    
(#) gyulaim válasza Davidd hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
És hol vágod az 50100 at ?
(#) Davidd válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
120Hz a keresztezési frekvencia, 24dB/oktav. Szerintem ez is elég nagy láda, nemhogy a big gun.
(#) gyulaim válasza Davidd hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Én a 2 rutsét 300 nál vágom meg aktívan, elég jól szól pláne kültéren alkot , és alájuk gondoltam még erősítésképpen egy Big Gunt.
(#) Davidd válasza gyulaim hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Természetesen én is aktivan vágom, de ezt máshol kéne megbeszéljük mert nem ez a legjobb téma erről beszélni. A rutse 15 vagy 18"? (esetleg 21", azok még a brutálok) Kicsit fura hogy 15" al akartál mélyebb hangot kiszedni mint a rutsek. Valamiért szerintem a 15" nem subra való, kicsi membrán miatt. Inkább csak kickbassra. Ez csak a saját véleményem.
(#) selod hozzászólása Ápr 28, 2015 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni hangrendszer összeválogatásban. 1 pár Fostex FE126En hangszórónak építenék Hornresp-el akkora dobozt, hogy lemenjen kb 100Hz-ig. Szerintetek ez a freki szint kivitelezhető? Ezt egy régi EAG csöves erősítővel hajtanám meg, aminek kevés a basszusa. A basszus tartományt viszont SPH-250CTC (papírforma szerint Fs20Hz) 10"-os sub hangszóróval oldanám meg, melyet a következőkben linkelt D osztályú erősítővel hajtanám. A dobozán vacilálok nagyon. Otthoni zenehallgatás a célom, igen minőségi, széles frekvencia tartományon!! A tapped horn tölcsér megfelelő lenne a basszus ládának? Úgy látom jól hozza a mélyeket, és a mérete is rendben van (bár tudom ez utóbbi a tölcséresnél relatív.. ) Feltételezem Hornresp-el tervezve ezt is. A reflexcsöves dobozt túl egyszerűnek tartanám mind elkészítsére, mind hangzásra.. Bár lehet hogy kisebb térbe, mélyebb frekire, ez lenne pont hogy a jó megoldás? W-bin-eket néztem még, meg a super cooper-t, de feltételezem ezek tényleg inkább hangosításra vannak, 35-40-es alsó Hz-vel. Van esetleg valami más ötletetek dobozra, basszus hangszóróra, esetleg erősítőre? (egy bizonyos szintig az ár is szempont )
A basszus erősítő:

Bővebben: Link

*Link javítva, használd a LINK gombot, arra való!
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
(#) P_Laszlo válasza selod hozzászólására (») Ápr 28, 2015 /
 
Az FE126 b-reflex dobozban is szól 100Hz-ig. Persze ott még nem váltható. De ebből nem lesz minőség, főleg közép- és magastartományban nem.

Az SPH250-nél nagyjából 28-30Hz-es rezonancia pontra lehet számítani.
(#) hustlerboy19 válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /
 
hello Nemtudom tudnálsegiteni nekem ennek a hagszóró papírméreteiröl Szeretnék papírt és szélet cserélni de nem tud segiteni nekem senki köszi elöre
Következő: »»   26 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem