Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   4 / 15
(#) TopJoe válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szeretnél egyet ?
(#) elektroboly válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
üdvözlet!
Nem értem, hiszen alapból DIN hangszóró csatlakozók vannak benne.
Én úgy módosítottam, hogy a szimmetrikus URH antenna bemenet csatlakozóját kivettem, az üresen maradt nyílást kibővítettem és bekerült 2 db rca aljzat és mellé - egészen a szélére egy 2 állású 2 ák. tolókapcsoló, így vagy a din - tape - vagy az rca -aux - él.
(#) mark.budai válasza elektroboly hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Szia! A hangszórók vezetékeire tettem DIN csatlakozókat, így már rá lehet őket kötni az erősítőre. Az erősítőn semmit nem módosítottam. A bementére csináltam egy jack-tuchel kábelt, így a tape bemenetre már lehet kötni laptopot, telefont, stb.
TopJoe, kereslek privátban!
(#) fecameca válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Én emlékszem rá, hogy szakközépiskolai osztállyal közösen voltunk fent a BNV-n, és ott egy pavilonban volt kiállítva, fotelekbe ülve meg lehetett hallgatni. 1976-ban érettségiztem, ez 1-vagy 2 évvel előbb lehetett. Videotonék éppen akkor nem gyártottak semmit, a Prométheusz és a Kleopátra közötti szünet volt, ha nincs ez a dán, akkor a bolt teljesen üres lett volna, én ezt egy kicsit drágálltam, de anyám kisegített, és megvettük. A fiam 2-3 éve egészen olcsón jutott hozzá egy tuner hibáshoz, úgy látszik kedvet kapott ő is egy ugyanilyen rádióhoz.
(#) fecameca válasza elektroboly hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Nekem DIN-RCA átalakítót adtak a lemezjátszóm mellé, plusz kaptam is valakitől, csak a dominó fejhallgató aljzatot cseréltem ki 6,4 mm-es Jack-re úgy, hogy fekete műanyaglappal lefedtem a helyét, és az új aljzat annak a közepébe lett befúrva, ugyanis anyacsavaros rögzítésű.
(#) bekeipeter válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
A hangjával senkinek sincsen szerintem baja, csak azt a pár gyerekbetegségét kell orvosolni, és egy nagyon jó készüléket kapunk! A csatlakozók cseréjét nem ajánlom az esetleges földproblémák miatt! Az adapterkábel alkalmazása sokkal célravezetőbb.
(#) atiber hozzászólása Márc 24, 2016 / 1
 
A napokban került hozzám egy bal oldali (nem politikailag! ) végfokozat hibás, de külsőleg nagyon megkímélt példány...A bal oldali '+' '-' biztosítékok szakadtak voltak, gondoltam lássuk mitől mentek ki, másik 1,6A-es páros be, erősítőt 100W-s izzóval sorba bekapcsol, az izzó is világított meg a biztosítékok is... Na akkor mérjünk!A nagy teljesítmény tranzisztorok jónak tűntek, de a hibás oldal TIP3055 tranzisztornál kisebb Ohm értéket mértem, mint a jó oldalban lévőnél, tovább a meghajtó tranzisztor felé, amiről itt a fórumon is írták, hogy eléggé alul van méretezve (BFR80), na ott egy szép kis C-E zárlat...Cseréltem BC640-re és minden oké lett! Akkorát szól, mint az állat! A hangszín potenciométerek voltak még kissé recsegősek, azokat megkínáltam kontakt tisztító-kenő spray-vel és így már minden tökéletes lett! Sajnos vissza kell adnom a gazdájának, de tényleg egy korrektül összerakott, mutatós kis erősítő.
Egy dolog amit még kiszúrtam és egy kicsit borzolja a lelkivilágomat: a 2x10000/35V mikrós pufferek, amiken meg +-33V 'virít' terheletlenül...hát ez is jól ki van centizve.
(#) elektroboly hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Atiber megkérdezem, hogy a primer tekercsre mely pontokra van kötve a hálózat. (ha 240V-ra forrasztod - 6 és 3-ra - a puffer miatt nem kell aggodalmaskodni. Bár nélam olyan jelenség volt, hogy néha nagyot durrant. Kiderült, hogy a 2 puffer közös összeforrasztása lötyögött. Másik jelenség: TR5 és hűtőlapja forrasztása szintén mozgott, megnöveltem a hütőfelületét. Kérdésem a C35 -ön mennyi feszültséget mérsz. 50V-os van benne és 57,5V van rajta nálam, szerintem ez inkább problémás, de 63V-osra cserélve rendben lett. Felvetődött a végerősítőben az R11 értéke nincs megadva. Igen, mert ez bemérő ellenállás. Nálam eredetileg 8,2k volt benne, de a 3db BC546B és BD139/140 csere (kép) után 6,8k kellett bele - igaz én 25mA nyugalmit állítottam be. Sok kisérlet után az itt leírtak szerint vált be az FM skála, tehát bal oldalon 87,5MHz nél kezd jobbra vándorolni, így jó. A sok pirosságot csökkentve, Tape led kékre cserélődött, de a munkaellenállását 22× esére növeltem, mert kiégeti a szemünket. A rádioerősítő kiválóan működik.
(#) fapafej hozzászólása Aug 1, 2016 /
 
Szevasztok

A pincében van egy ilyen készülékem,megelőzőleg a garázsban volt,ott használtam.
Az erősítő végfokát még évekkel ezelőtt javíttattam már egy szakival,de Őt most nem érem el,és problémám akadt.
A jelenség:
bekapcsoláskor percekig semmi nem világít,hangja sincs,majd a hangja megjön és a ledek is felgyulladnak.
Ezzel még egy darabig használható lett volna,de minap leejtettem a lábamra és azóta semmilyen adót nem tudok fogni vele...mármint a rádióval.
Itt a fórumon olvasva ,látom van megoldás mindenre kérném ,ezért jelentkezzen valaki aki segítene újra használható állapotba hozni a kicsikét.
Tanács is jöhet mit nézzek meg a tápon,mert gondolom a bekapcsolás körüli hiba ott lesz valahol.gondolom valamelyik kondi elfáradt.
mailcímem:fapafej@freemail.hu
(#) fecameca válasza fapafej hozzászólására (») Aug 1, 2016 /
 
Elsősorban a biztosítékokat. Azok még jó készüléknél is elég rosszul szoktak érintkezni. A fiamé brummos lett, és összevissza működtek a Ledek az egyik bizti kontakthibájától. Most meg várom, hogy idehozza végfokhibával, de még nem ért rá. Ő is a műhelyben használja, úgy látszik nem sürgős. Abban se szólt a rádió, de azt nem ejtették le, hanem az oszci tranzisztor volt rossz. A tuner nincs kicsúszva a helyéről? Gondolom, hogy a rádió elhellgatott egy leejtéstől, ez a leg kézenfekvőbb, ugyanis foglalatban van, és sehogyan nincs rögzítve. Csak az alaplapot fogja ott sok csavar, a tunert egy sem.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) fapafej válasza fecameca hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Köszi megnézem,aztán jelentkezem.
Még az a szerencse hogy nem a földre esett,- igen a rádió utána némúlt el - sajnálnám az előlapot meg a kávát.
(#) ltomi80 válasza atiber hozzászólására (») Szept 2, 2016 /
 
Szia!
Remélem tudsz segíteni, nekem is sikerült szembesülnöm ezzel a problémával hogy villantak a biztosítékok! Szeretnélek megkérni hogy ha tudnál egy képet csinálni a paneledről és amit cseréltél azt feliratoznád, mert nekem egy kicsit magas amit itt a fórumon írnak és ha sikerülne akkor saját magam is megoldanám a problémámat! Előre is köszönöm. Ja és ha még változtattál valamit akkor azt is csatolhatod ha bejött. Még egyszer kösz.
(#) ltomi80 válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Sziasztok! Sajnos én ezt a kiterjesztésű fájlt nem tudom megnyitni, ezért lemaradok a "csodáról".
A segítségeteket szeretném kérni mert kezdő vagyok a szerelésben. Valaki pontosan tudna egy képet küldeni a régi paneljáról, amin feliratozva láthatóak a szóban forgó cserélt alkatrészek. Valószínűsítem ,hogy a nekem is valami kiment mert az egyik oldala nem szól és ha biztosítékot cserélek akkor csak egy villanás van és semmi más. Előre is köszönöm Üdv Tamás.
(#) reloop válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Szia! Mellékelem képként.
(#) ltomi80 válasza reloop hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Szia!
Köszönöm a képet tényleg tuti! A kérdésemre a válasz viszont nem megy kép a régi panel cserélt alkatrészeiről?
(#) fecameca válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Idézet:
„TR7 BFR40 => BD139-16 Fontos!!!TR8 BFR80 => BD140-16 Fontos!!!”
Ez a lényeg. Nem tudom miért, de az alkatrészboltosok mindig BC 639-640 párt ajánlották a BFR tranzisztorok helyett, de azok el is füstöltek benne igen hamar, és ami még rosszabb, azok magukkal rántották a drága végtranzisztorokat. A végtranzisztorokra nem kényes, ha egyébként azok tudják a szükséges teljesítményt. Példa rá az enyém: 2N3055-BD246 pár? (Ez volt a fiókban, és azóta az az oldal is tökéletes!) A 0,47 ohmokat és a 100 ohmokat le kell ellenőrizni, mert azok ilyenkor megégnek. Az egyéb módosításokat csak akkor rakd bele, ha új panelt is készítesz hozzá, átnéztem, a többi módosítások elvileg lehet, hogy javítanak valamit rajta, de ha az ember nem készít új panelt, akkor nem érdemes a meghajtó- végfok pár cserén kívül vele vergődni.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Mindez szép, csak a bibi az, hogy amikor az enyémet először megjavítottam, vettem hozzá TIP 2955/2055 párt, BC639/640 meghajtókkal, szépen beálítottam a nyugalmi áramot jóval 10 mA alá, és szépen is szólt. Ritkán hallgattam, és mindig halkan. Rövidzárat soha nem kapott, mivel már 30 éve ugyan azokkal a hangsugárzókkal üzemel. Akiknek én javítottam végfok hibával azokat se állítólag soha nem hallgatták hangosan. Egyszer bekapcsoláskor elkezdett búgni, majdnem elfüstöltek a mélysugárzóim. Szerintem a bekapcsolási tranziens lehet a váratlan tönkremenetelekben a ludas. Nem tudom, amik voltak benne hány Voltos tranzisztorok, de már nem is érdekel, a BD139/140 pár egyenként 80 Voltosak, azóta nincs gond vele. Szerintem nem a rövidzárvédelemmel fogod megvédeni. Javítottam olyan erősítőket is, amikben gyárilag volt, és az nem védte soha meg őket a tönkremeneteltől.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2016
(#) ltomi80 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szia! akkor hol találom a panelen ezt a tranzisztort amit ki kéne cserélnem a BD139/140-re?
(#) ltomi80 válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
küldöm a képet
(#) djhans válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Ezen a képen látszi a zsugorcső alatt.
(#) fecameca válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Bejelöltem a képeden, de nagyon oda kell figyelni a lábkiosztásra, és hogy melyik az NPN. Eleinte én is összekevertem, mert a szervizkönyvben tükörkép beültetési rajz van. Kidobhatod azt a BC 170-et is, ami köztük van, azt hiszem BC 547 jó oda. Még egy érdekesség jutott eszembe. A fiam vett egyet olcsón 2 vagy 3 éve. Látszott rajta, hogy a végfokok javítva voltak, de csak egy 0,47 ohm volt benne szakadt. Érdekes, az összes tranzisztor ennek dacára jó volt benne. Talán nemrég javíthatták, és a szakadt ellenállást nem vették észre? Abban is BC 639-640 meghajtók voltak. Mivel szólt, én akkor nem bántottam, de már bánom. Panaszkodik, hogy rossz az egyik oldala, de még nem ért rá elhozni. Ha megjavítottam, akkor majd beszámolok. Abba muszáj lesz megvenni a végtranzsztorokat, ha azok rosszak. Az enyémben mutatvány volt a TO-3 tranzisztort a hűtőre rakni, de már örökre benne hagyom, mert bejáródott. Esetleg a párját cserélném nagyobbra, (A BD246-ot BD250-re), de nem szívesen szedném szét, amíg nincsen baj vele. (Tudjátok, a suszternek a cipője lyukas.) Egyébként Péter, az elektrotanyán miért írtátok, hogy a 80 Wattos végtranzisztor pár (BD245/246) kicsi egy 35 Wattos végfokba? Muszáj bele 125 Wattos végtranzisztorokat rakni?

meghajtok.jpg
    
(#) ltomi80 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Szia! köszönöm a válasz én is arra tippeltem ,mert ebben nem BFR40 és BFR80 van hanem BD373 és BD372. Ezzel is kompatibilis a BD139 és 140? Itt is úgy tegyem, hogy a páratlant a páratlan helyére? Ami köztük van az BC238 cseréljem vagy ne? előre is köszi
(#) fecameca válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Nem tudom, meg kellene nézni azok adatlapját. Talán ki kellene mérni előbb, hátha nem is azok a rosszak. Később, ha majd ráérek rákeresek, de te is megnézheted a datasheet-et.
(#) fecameca válasza ltomi80 hozzászólására (») Szept 9, 2016 /
 
Megnéztem: BD372/373: Itt is a páratlan szám az NPN. 45 Volt, és 2,5 Watt. Ugyanaz a tokozás, mint a BFR-ek. Valószínűleg eredeti gyári, mert csak a dánok pakoltak bele ilyeneket. Egyébként nekem is gyárilag az egyik panelen másmilyenek voltak, de már olyan rég javítottam, hogy nem emlékszem, melyik füstölt, pedig talán hasznos lenne. A BC 238 sima 10 Ft-os tranzisztor ugyanaz, mint a BC 547, vagy 548. Ha emezek el vannak szállva akkor dobd ki, mert velük együtt felforrt, még ha jónak is méred, az állítja be a nyugalmi áramot, nem éri meg kockáztatni, oda mindenképp egy olyan kell, aminek nem változtak meg a paraméterei pl. melegedéstől.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2016
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Nem vetted észre a lényeget! Nem a 125W miatt kell beler a nagyobb tranyó, hanem a 25A kollektor áram miatt. A 10A-os (80W-os) azonnal meghal egy nagyobb bekapcsolási tranziens miatt 4 Ohm-os terhelésnél, még a 25A-os típus simán bírja. Ezért is módosítottam a meghajtó fokozatot, hogy ilyen tranziensek ne nagyon alakulnak ki. A módosítás könnyen elvégezhetó az eredeti nyákon is!
Az összes módosítás elvégzésével halhatatlan lesz a masina!
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Ha nekem 8 ohmos ládáim vannak. Akkor maradhat a BD 246?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2016
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Egyébként itt te is leírtad, hogy a bekapcsolási tranziens a ludas.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Szept 12, 2016 /
 
Esetleg építeni kellene bele relés koppanásgátlót. Így is azt csinálom, hogy a kapcsolt kimeneten vannak a hangsugárzók, és csak akkor kapcsolom be őket, miután már talpra állt. Most így manuális a koppanásgátló. De erősen gondolkodom a relésen. Még azt nem tudom,csak egy bekapcsolási időzítő legyen, vagy arra is elejtsen a relé, ha bármely oldal kimenete félre van billenve? Amúgy az 1,6 A-os biztik máskor megvédték. Csakhogy az itthon elfogyott, és megtalpaltam. A módosítások, csak egy pár apróság, aminek lényegét nem nagyon látom át. Itt- ott kissé megnövelt munkaellenállások, hát azok a tranzisztorok ezután már biztos kisebb árammal mennek, megfordított elkó, oda talán igazán bipolár kellene, mert csak hangfreki van, félrebillenve persze valamilyen polaritású DC, de azt biztosan tudod, hogy + vagy - táp felé szokott kifeküdni? A két sorba kötött dióda a tranzisztor E-B diódájával páruzamosan, szerintem sosem fog akkora feszültséget kapni, hogy vezessen, vagy ha igen, akkor már nagy a baj, mert akkor szakadt az a tranzisztor.
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
Az általam vázolt módosításokkal nem csak a bekapcsolási tranziens probléma oldódik med, hanem jelentősen nő a végfok kivezérelhetősége is. Az eredeti áramgenerátor miatt jóval előbb elkezdődik a negatív félperiódus vágása, mint a pozitívé.
(#) oil hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Üdvözlet!
Kaptam egy ilyen készüléket és az egyik oldala halkabban szól.
Van Valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata, vagy ötlete, hogy mit nézzek át rajta?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem