Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültségű tápegység
 
Témaindító: osiris4, idő: Márc 29, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) nagyepf hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Sziasztok!A mikrotrafok,neontrafok primeret parhuzamosan kellene kotni,mert ha sorbakotod,akkor a szekunderen csak feleannyi feszt kapsz. Es a mikrotrafoval a teljesitmeny tobb KW lenne!Es a fezultseg atut,mert ha 50 hz a frekvencia,akkor 9 KV 6 cm ivet is csinalhat! tobb khz frekvencian 10 000 volt=1 centi szikra.Es egy tv sorkimeno 26 kv valtoaramot ad le,es a sokszorozo egyeniranyitana es a 60 000 volt meglehetne!es 1 kv-tal is gerjeszteni lehet a gazokat!Es en a generatort olaj ala tennem,mert atuthet a fesz! Es egy masik tipp 2 gyujtotrafot beszerezni,olaj alatt sorbakotni oket!Es 1 milliampar is gerjeszti a gazokat!szoval 15 masok!
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) SKY hozzászólása Márc 12, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy szabályozható nagyfeszültségű tápot szeretnék építeni, 50KV maximumra 500W körüli teljesítménnyel, bár ez a trafótól függ. Szimmetrikus feszültségre gondoltam, tehát két szekunder tekercsre lenne szükség vagy alapból egy feszültség kétszerező kapcsolásra.
A transzformátort házilag készíteném el, egyelőre nincs jobb ötletem, mint egy mag típusút készíteni és a szekunder tekercset Tesla tekercs módjára egymásba helyezett, esetleg műgyantával kiöntött tekercsek alkotnák.
A frekvenciát feljebb lehetne vinni, így kevesebb menetszám kellene, de így is 2X 10K menet szükséges körülbelül.
Van valami tapasztalatok, hogy hogyan érdemes kivitelezni, praktikusabb lenne e feszültség sokszorozóban gondolkodni esetleg?
(#) Laslie74 válasza SKY hozzászólására (») Márc 12, 2013 /
 
Ekkora teljesítményre egyszerűbb neontrafóból összerakni. Max 1-2 fokozat kétszerezés ha csak kisebb feszültségű trafót sikerül találni.
(#) SKY válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /
 
Sajnos nemigen találtam a neten eladó nagyfeszültségű trafókat ilyen komolyabb teljesítményben.

Ha a mag típusú vas mindkét felére tennék tekercset, amelyeknek a kezdő rétegének vége a magra valamint a földre lenne kötve, akkor elegendő csak a további rétegeket szigetelni. Szerintem ez az egyetlen házilag könnyen megvalósítható megoldás az átütés ellen, viszont így azt hiszem nem oldható meg a feszültség kétszerező kapcsolás, hogy a földpontra legyen szimmetrikus a kimenet.
Diódáknak BY133 van a legjobb áron, ami 1,3KV 1A 1000Hz 6Ft, egy hagyományos transzformátor mekkora frekvenciát bírhat maximum?
(#) granpa válasza SKY hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
1 kHz-et simán bír, de néhány kHz-ig használható (max 20kHz tán).
(#) Peti989 hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Hali!

Sok nagy kérdéssel fordulnék hozzátok.

Szeretnék készíteni egy olyan áramkört, amelynek kimeneti oldalán:
DC 1kV-2kV között tudom változtatni a nagy feszültség értékét. Mind ezt maximum 0,5mA-es áram felvétel mellett.
Bemeneti oldala pedig, szintén DC 5V vagy 12V vagy 24V. Az 5V lenne a legideálisabb.

Ezt, hogyan tudnám megvalósítani? Hol tudok utána nézni? utána olvasni? Bármilyen információt megköszönök nektek. Üdv,Peti
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014
(#) SKY válasza Peti989 hozzászólására (») Máj 16, 2014 /
 
Hello!
Én feszültségsokszorozó kaszkádot vagy stroboszkóp/gázgyújtó/rovarcsapda trafóval felépített kis tápegységet javasolnék. Ezek megoldhatóak törpefeszültségű táplálással is.
Először válassz valamilyen alkalmas trafót, majd egy ellenütemű PWM vezérlő kell hozzá és a nagyfeszültségű oldalon egyenirányítás és pufferelés.
(#) zosza18 hozzászólása Jan 15, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!
Megkeresett egy ismerősöm, hogy készíteni kellene neki két tápegységet. A "gondom" annyi, hogy még nem készítettem ilyen típusú tápot, így nem tudom miből induljak ki.
Idézet:
„Kellene készíteni olyan egyenáramú nagyfeszültségű tápegységet, amelynek bemenetére 12 - 30 V dc köthető, teljesítmény felvétele pedig maximum 10 - 15 W. A kimenő feszültség nekem megfelel 5 - és 12 kV között. Az is jó, ha ebben a tartományban a feszültséggel együtt szabályozható a teljesítmény, és az is, ha a feszültség fix, mondjuk: 12 kV, és az áramerősséget lehet hozzá állítani a teljesítmény határon belül. (Kapcsoló üzemű áramgenerátorral?) A másik tápegység impulzusos üzemű lenne, és annál már kellene a kitöltési tényező, feszültség maximum, és egyebek szabályozhatósága ezen a 10 - 15 W teljesítmény-inervallumon belül.”

Javaslatok vagy ötletek vannak, hogyan tudnám ezt kivitelezni? Még most fogok én is utána keresgélni, de gondoltam ezzel párhuzamosan itt is kérdezek, hátha csinált már ilyet valaki.
A segítségeket előre is Köszönöm!
(#) Gafly válasza zosza18 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Az elsővel kapcsolatban:
- Kimenet egyen vagy váltó?
- Mennyire kell stabilnak lennie?
- A teljesítmény alatt áramkorlátot értesz?
(#) zosza18 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Egyenfeszültségről van szó és nem kell nagyon stabilnak lennie. Találtam egy korrektnek tűnő rajzot http://users.atw.hu/tuvok1/antigrav/hvps1/hvps1.htm" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link Vélemény?
(#) Mate12345 hozzászólása Máj 5, 2015 /
 
Sziasztok!

Szeretnék néhány kísérletet végezni Marx szikragenerátorral. Magát a generátort meg is tudnám építeni, de a hozzá tartozó 10kV-os tápegységet már nem. Honnan tudnék szerezni egy megbízható, biztonságos 1-10kV közötti tápegységet normális áron?
(#) _BiG_ válasza Mate12345 hozzászólására (») Máj 5, 2015 /
 
Sorkimenő trafóval építesz egyet - legolcsóbb megoldás. Bontott monitor vagy tévé.
Vagy neontrafót szerzel - drága. De az egyenirányítást akkor is meg kell oldanod.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Jún 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Én egy olyan nagyfeszültségű transzformátort szeretnék építeni amiben nincs vasmag, hogy minél könnyebb legyen (amennyiben ez lehetséges). És arra jutottam, hogy az a fajta konstrukció lenne nekem a legmegfelelőbb mint a telefonok indukciós töltője. 2 lapos spirális tekercs között szigetelőanyag (hogyha kell) és a feszültség feltranszformálást az induktivitásokból kellene kiszámolni ugyanúgy, mint a tesla tekercsnél és ezt az egészet egy mikrohullámú sütő transzformátoráról hajtanám meg.
Szerintetek működő képes lenne ez?
Előre is elnézést ha nem megfelelő fórumra írtam!
(#) lukacsp válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Teljesen működőképes, hiszen a Tesla trafó is működik.
(#) _BiG_ válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Jún 25, 2015 /
 
Ha hangolt megoldás megépítése megy, akkor Tesla-tekercs, ha meg nem, akkor kisebb feszről járatva olyan megoldás, mint az autók gyújtótranszformátora (megszakítós), de abba kell vasmag, bár nem kell zárt - ilyen a gyújtótrafó is.
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Jún 25, 2015 /
 
Értem, köszönöm.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 25, 2016 /
 
Üdv. Azon gondolkoztam hogy készítek egy ilyen nagyfeszültségű tápegységet,de egyszerű módon:
Egy hálózatra tervezett triac-os szabályzóval szabályoznám egy mikrosütű trafó primer oldalát. A szekunder oldalra pedig már csak egy feszültség mérő és egy egyenirányító kell ami kibírja a feszültséget. Esetleg tanács hogy mire kell figyelnem építéskor?
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 26, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy tápegységet az elektroncsövemnek,1Amper, 1000-3000volt közötti anódfeszültség genegálása lenne a cél. Milyen kapcsolást használjak erre a célra?
Milyen szigetelőrendszert használnak erre amit be lehet szerezni?
(#) Zsolt 73 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szia !

A triac és a mikrosütő trafója nem barátok, a fázishasítás nem jelent megoldást.
(#) szikorapéter válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Más megoldás amivel tudnám szabályozni a feszültséget? Mindenképp a primer kört akarom szabályozni,a szekundert nehezebb a nagyfeszültség miatt.
(#) Zsolt 73 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szia !

Mit építesz ?
(#) Zsolt 73 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Milyen célra akarod használni ?
(#) szikorapéter válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Leginkább oszcilloszkóp képcsövek tesztelésére,annak nagyfeszültségű tápjaként.
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Akkor inkább sorkimenő trafóval csinálj szabályozható tápot, sokkal egyszerűbb.
Főleg olyanok jobbak, a régebbiek, amiknek még külön van a "malomkerék".
Flyback esetében a kitöltési tényezővel szépen szabályozható a kimeneti feszültség. És a segédtekercsekről a szkópcső egyéb feszültségei is levehetők.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Mint ami a régi orion TV-ben volt fehér műanyag ,belül gyantával kitöltve, másik oszlopon pedig a primer tekercsek?
(#) Zsolt 73 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Inkább egy TV sorkimenőt használj, sokkal könnyebb szabályozni, ha hibázol akkor csak káromkodás lesz a vége és nem temetés !
(#) szikorapéter válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
A mikrosütő transzformátorát mire tudom felhasználni másra?
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Igen
Akár egy 555-tel is összedobhatsz egy kis meghajtást hozzá. A neten rengeteg rajz van (persze nem mind hibátlan, de megszakértjük itten, ha kell ).
Ráadásul a primer kiegészíthető a soreltérítő tekercs meghajtó részével (a primer meghosszabbítása, tévé kapcsrajzokon látszik), így csökkenteni lehet még jobban a nagyfeszültséget, mert egy szkópnak nem kell 10kV. De ott van a kitöltési tényező változtatása, ami erre megfelelő.
(#) Zsolt 73 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Nem akarlak megbántani,de tapasztalatlannak tűnsz ! A mikrosütő trafója 2000 voltot ad le 500 mA áram mellet ,ÉLETVESZÉLYES, ne kísérletezz vele !
(#) _BiG_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Tesla-tekercs táptrafójának, vagy a szekundert leszedve vastag kábelt belefűzve, ponthegesztőnek, vagy egyéb nagyteljesítményű elektroncsőhöz fűtőtrafónak. Én utóbbit csináltam belőle, bár célszerű két egyformát primerileg sorbakötni, hogy ne zabálja az áramot üresjárásban. Így ráadásul a szekunderek "közepelhetők", azaz közös katódpontot adnak, ami a közvetlen fűtésű csöveknél fontos.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem