Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2817 / 4026
(#) proli007 válasza tbarath hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Hello! Ezt csak akkor tudod orvosolni, ha van másik csatid. Lefűrészeled, és lábanként forrasztod ki. Utána megtisztíthatók a furatgalvánok. De csak türelemmel és gyakorlattal..
(#) RoliNyh válasza tbarath hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Ejjjjjj ez 99%, hogy furatgalvanizált, és ember legyen a talpán aki ezt kiszedi neked...

Persze elvileg lehetséges, ha készítessz olyan forrasztófejet, hőlégfúvóhoz ami mindegyik lábat egyszerre melegíti...
De még így is lehet, hogy sérül más alkatrész közben, a fokozott hőbevitel miatt...
(#) moderboy válasza tbarath hozzászólására (») Júl 6, 2016 / 1

Ha nem túl szorosan illeszkedtek a lábak a furatokba szerintem ónfürdővel is meg lehet próbálni.
Meleglevegővel egyáltalán nem kísérleteznék, a lefűrészeléses pepecs munka a legbiztonságosabb a panelre nézve, ha elég türelmes vagy.
(#) tbarath válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

A csati a legkevesebb, azt még szerez az ember. De a cucc árához képest az egész művelet órabérben nem adja ki, és ugye ott van még az elcseszed faktor.
Inkább egy másik zero-t fordítva forrasztva
(#) tbarath válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Igen,ez a klasszikus gazdasági totálkár téma...
(#) tbarath válasza moderboy hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Hát igen, az ónfürdős téma is masszív overkill egy szállítással 16 fontba kerülő termékhez képest. De köszönöm az ötletet, egyszer még jól jöhet.
(#) moderboy válasza tbarath hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Ónfürdő alatt most arra gondoltam hogy jó alaposan feltankolni ónnal és nagyobb teljesítményű pákával melegíteni, ha nincs nagyon beleszorulva akkor kijön és nem lesz baja a panelnek. Egyébként ha az esztétika nem szempont akkor forrassz az aljára egy másikat
(#) RoliNyh hozzászólása Júl 6, 2016 /

A PIR szenzorral szerelt mozgásérzékelő az infravörös LED -et érzékeli szerintetek?
(#) moderboy válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

(#) RoliNyh válasza moderboy hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Tudom hogy működik, de arra volnék kíváncsi, hogy ha infra leddel rávilágítok (nincs itthon nem tudom kipróbálni) akkor megszólal -e?
(#) moderboy válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Nincs otthon semmilyen távirányító?
(#) RoliNyh válasza moderboy hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Az épp van, azzal nem működik, de a távirányítók modulált jelet adnak, és lehet, hogy azért nem érzékeli, mert szaggat az infrafény...

Csak egy sima infra leddel próbálnám ki, amit direktbe rákötök egy tápra áramkorlátozó ellenálláson keresztül, de nincs IrLED-em...

Gyakorlatilag közeledő autót kellene érzékelni, de mint tudjuk ezek az érzékelők tárgyak mozgását nem érzékelik (tulajdonképpen nem is a mozgást érzékelik, hanem az infra tartományú fényhullámhosszt)...
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) kendre256 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

A távirányítódban van IrLED... Elem is van benne, még egy ellenállás kell, meg egy forrasztópáka...
szerk: De páka nélkül is meg lehet oldani, csak akkor meg hosszabb vezeték kell.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2016
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 6, 2016 /

Lehet, csak nem akarom feszegetni, mert ezek az újfajta pattintós (csavar híjján) távirányítók pattintókörmei szeretnek hamar eltörni...

De majd megoldom valami bugázott IrLED -del...
(#) kendre256 válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

A mozgásérzékelők a mozgást az infraforrás helyzetének változásából érzékelik. Úgy csinálják, hogy az eléjük rakott speciális műanyag lencse sok képet alkot ugyanarról az infra forrásról. Amikor a forrás mozog, akkor hol az egyik, hol a másik "lencsedarab" képe kerül az "egy-két pixeles" infraérzékelőre. Közben hol kap fényt az érzékelő, hol nem, emiatt változik az árama. Ezt a változást erősítik tovább. Ha megállsz egy ilyen infra előtt, és nem mozogsz, akkor nem lesz változás, nem is fog kapcsolni. Ha pedig leveszed előle a speciális lencsét, soha nem fog mozgást érzékelni, mert nem lesz lényeges fényváltozás az érzékelőn.
Itt van egy leírás, kapcsolás egy kitből összerakható érzékelőről, itt az optikai elvet is szemléltetik.
A boltban kaphatóknak bonyolultabb lencséjük van, a leírásukban szokott is szerepelni az érzékelési sávok rajza, mind vízszintes, mind függőleges irányokban.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Igen, ez mind egyértelmű, ezzel nem mondtál újat...
Azért köszi, hogy begépelted...
(#) zlanczky hozzászólása Júl 7, 2016 /

LCD panel típust keresek, nem találtam jobban megfelelő fórumot. (Ha lenne, melyik az?)
Szóval LCD panelt keresek, 4-től 6 karakterig, első sorban számok megjelenítésére, a karakter nagysága nagyobb legyen a 2x16-os LCD panelnél (hogy szemüveg nélkül el tudjam olvasni) és amelybe a vezérlő IC bele van már integrálva (hogy ne kelljen millió vezetékkel bajlódni).
Olyat keresek, mint a 7szegmenses led kijelző, (de LCD kellene, a fogyasztás miatt). Érdekes, hogy egy 2x16-os már párszáz forintból kijön, egy a föntiekhez hasonló meg több ezer forint.
Mit tudtok ajánlani?
(#) vargaf válasza zlanczky hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Szia!
4 digit 25,4 mm-es kijelző
Ott megtalálod az adatlapját is.
Üdv.: Feri
(#) eSDi válasza zlanczky hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Üdv!

Esetleg: Bővebben: Link

Nem olcsó, de nem is lehet minden sarki boltban találni.
(#) morgo válasza tbarath hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Szia!
Ha jól látom a csatlakozó típusát, erről a műanyag burkolatot le lehet húzni. 40 láb esetén nem fogja könnyen megadni magát, de a két szélén és középen is aláfeszítve (csavarhúzó) van rá esély. Utána az érintkezőket egyesével ki lehet forrasztani. Ha elég ügyesen lett szétfeszítgetve, utólag akár össze is rakható újra.
(#) RoliNyh válasza zlanczky hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Van itt azért óccó is, bár nem túl gyakori...

7 segment LCD display...
(#) zlanczky válasza eSDi hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Köszi!
Ez jó lenne, de nekem drága.
(#) zlanczky válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Nem találok hozzá adatlapot sehol, Te tudsz lelőhelyet?
(#) RoliNyh válasza zlanczky hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

A vezérlő IC -hez van...

HT1621 datasheet...

(A karakterkészlet meg ott van az oldalon amit linkeltem a leírásban. SPI soros adatátvitellel megy.)

Az oldalon van ajánlat kevesebb digites kijelzőre is...
(#) gyoran válasza moderboy hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

Szia
Ónfürdő szerintem leolvasztja az SMD-ket is.
Viszont, ha a csatlakozót beviszed egy alkatrészboltba, szerintem tudnak mutatni valamit.
A HEstore-n pl ebből pl. szerintem 5 db pl akár jó is lehet.
Ha találtál 2x40 csatlakozót, akkor hajrá, bombázd, szedd szét, robbantsd le stb. az eredetit
Csatlakozó
(#) MikulaSan hozzászólása Júl 7, 2016 /

Részben ide tartozik a kérdésem részben nem. Minden sima NPN tranzisztorból lehet minimális hang erősítésre használni minimális mértékben? video És ha jol néztem ez is egy sima NPN tranzisztor. Működhet minimális mértékben?
(#) motocyckle hozzászólása Júl 7, 2016 /

sziasztok!(jó estét!)
nagyon gyerekcipőben járok,kérem nézzétek el nekem eme kérdéseket!
adott egy 48voltos rendszerű e-bicaj,szeretném lecserélni a motort 36 voltosra kérdés:
elmegy hiba nélkül a 4db(48v)akksival vagy át kell kössem mindenképp 36 voltosra?és ha igen a 48v-s vezérlést is kell cserélnem?azt lehet hogy 3 akksit sorba kötöm a 4.et meg párhuzamra?
vagy simán dobjam bele a 36voltost és simán mehet?
nagyon köszönöm a lehetőséget
(#) vargaf válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Remélem Te "minimális mértékben" tudod mit kérdezel. A tranzisztort lehet erősítésre használni.
(#) Bakman válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 7, 2016 / 1

Nagy általánosságban elomndható, hogy a tranzisztor alkalmas erősítésre, de ettől jóval árnyaltabb a helyzet. A kapcsolás működőképes bizonyos keretek között. Google képkeresőbe: one transistor amplifier.
(#) MikulaSan válasza vargaf hozzászólására (») Júl 7, 2016 /

A tranzisztoros dolgokban nem vagyok még otthon ezért így írtam. Válaszod köszönöm megy a mancs!!
Következő: »»   2817 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem