Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   159 / 188
(#) Kokany82 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
És így valahogy lehetséges lenne?
(#) Kokany82 válasza Kokany82 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
De ez sem jó,mert a két külső monostabilnál nem kapcsolná semmi a motorhoz tartozó relék tranzisztorát.
(#) proba válasza Kokany82 hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
A monostabilok kimenetei még gombnyomás után sokáig fent maradnak, így két egymás utáni ellentétes nyomásnak mi a következménye? Amit tennék, a motor vezérlő részét (nem a gyengeáramút) űgy alakítanám ki, ha egyik irány húz megy ha a másik akkor is, ha mindkettő akkor leáll, ha egyik sincs akkor is áll. Így biztonságosabb, és talán könnyebb a gyengeáramú részt is megvalósítani.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
(#) Kokany82 válasza proba hozzászólására (») Júl 7, 2016 /
 
Elvileg itt is úgy van. Ha megnézed, ha a sztepper megy es megnyomod valamelyik gombot akkor a szteppert lekapcsolja, es ha megy valamelyik monostabil akkor sem a szteppert sem a masik monostabilt nem tudod kapcsolni mert a relé NC oldalára vannak kötve.
(#) Kokany82 hozzászólása Júl 8, 2016 /
 
Ha a stepper állandó jelet ad a monostabilnak, akkor a monostabil le fog kapcsolni?
(#) proli007 válasza Kokany82 hozzászólására (») Júl 9, 2016 /
 
Hello! Az attól függ, hogy hogyan van indítva. Ha differenciáló tagon keresztül, akkor lekapcsol. Ha közvetlen jelszinttel a Trigger (2-es láb, gondolom 555 lenne a monostabil), akkor amíg a 2-es alacsony szinten van, addig a kimenet magas. Kivétel, ha Reset van. Ha a késleltetés ideje még tart, mikor magas lesz a Trigger szintje, akkor folytatódik a késleltetés. Ha ezen időn felül lesz magas,akkor azonnal alacsony szintre vált a kimenet.

Relékkel is lehet logikai áramköröket létrehozni. De néha az idő hazárdot nehezebb észrevenni, mint logikai áramkörök esetén. (Mivel a reléknek van meghúzás és ejtés idejük, ezen idő alatt a jelek egyidejűsége nem biztosított. IC-nél is van működési idő, ugyan úgy figyelembe kell venni, csak átláthatóbb a dolog.)

Megrajzoltam, hogy ezekkel az áramköri elemekkel, kb. hogyan lehet megoldani a dolgot. Hogy működik-e, azt megtudod ha összeállítod. Kicsit a működésről..
- Az U2 ugyan úgy a Stepper feladatot látja el. De a központi kapcsolójel, nem a monostabilt indítja el (mellesleg itt nincs is ilyen) hanem a Steppert lépteti a kívánt funkcióba.
- A táp bekapcsolásakor C3 Reset funkciót hajt végre, így a Stepper alaphelyzetbe áll be és nem működtet semmit.
- A léptetést két úton lehet véghezvinni. "Hagyományosan" a STEP nyomógomb megnyomásával, vagy az a gyors beléptetéssel. Ezt az U1b ütemadó végzi.
- Ha megnyomjuk a C-UP vagy C-DW gombot, akkor pld. az R7 és D1-en keresztül, az U1b 6-so lába magas szintre kerül. Az ütemadó elindul, és U1a-n keresztül lépteti a Steppert.
- Ha a Stepper Q3 "UP" kimenete magas lesz, akkor Q1 tranyó alacsony szintre húzza az R7-et. Leáll az ütemadó, és ebben az állásban marad a Stepper. Természetesen a C-DW is ugyan így működik, csak DW állásban fog a Steper megállni.
- Ha a Steppert kézzel, vagy a centrál jellel a kívánt funkcióba léptettük, akkor az UP vagy DW kimenet magas szintre kerül. A jel rákerül pld. az R13-C7 integráló tagra. Ez késlelteti a relé meghúzását. Így a funkcióra történő gyors beléptetés alatt a relé nem tud meghúzni, míg a Stepper a kívánt funkcióba be nem áll.
- Az időzítést a C7-P1 differenciáló taggal állítjuk be. Amikor DW jel megjelenik, a változást a C7 átviszi U1d 13-as bemenetére. Az magas szintre vált, míg fel nem töltődik a C7. Ekkor az U1d kimenete alacsony szintre vált, és a relé meghúz. Ha letelik C7-P1 idő, akkor az U1d kimenete ismét magas szintre áll és a relé elejt. De elejt akkor is, ha a CL-ESW végállás kapcsoló (elfelejtettem átnevezni DW-ESW-re) bekapcsol. Ez egyből magsa szintre állítja az U1d kimenetét és a relé elejt.
- Már csak a Led jelzés van hátra. Az LD2 led akkor jelez, ha a DW kimenet magas szintű, és az U1d is már elejtette a relét. Ekkor Q4 lezár, és világíthat az LD2. Vagy is jelzés akkor van, ha a Stepper DW állásban van, és a relé (már az idő letelte miatt, vagy mert beért a végállás helyzetbe) elejtett. Ha a Stepper bármely más funkcióban van, akkor a Led sötét lesz.
- A C-UP vagy C-DW által beléptetett Stepper vezérlés alatt, megnyomjuk a STEP nyomógombot, a megfelelő motor leáll. A Centrál bementek közvetlen párhuzamosíthatóak, az együtt működtetéshez.

Remélhetőleg így is fog működni, ahogy leírtam.
(#) FeketeVipera hozzászólása Júl 26, 2016 /
 
Sziasztok!

Szeretnek egy riasztot epiteni, ami egy lezernyalab pillanatnyi megszakadasakent erzekeli, hogy egy ajtoban athalad valaki. E pillanatnyi nyalabszakadast egy fototranzisztoros erzeleko figyelne, ami vegso soron egy szirenat meghajto rele meghuzasat eredmenyezne, ami azonban a lezernyalab folytonossaganak helyreallasakor nem engedne el ujra, tehat angolosan relay-latchkent mukodne. A feladathoz rogton az 555 IC jutott eszembe, annyira azonban sajnos nem ertek a mukodesehez, hogy nullarol tervezzek egy ilyen aramkort, ugyhogy inkabb igyekeztem egy hasonlo funkcioju kesz kapcsolast attervezni. (A jobb oldali paint-remekmu a csatolmanyban) Rapillantanatok, hogy szerintetek megvalositja-e a fent leirt mukodest, vagy sem? Koszonom szepen, es bocs az ekezetek hianyaert, angol a klaviaturam.
(#) patrik81 hozzászólása Aug 15, 2016 /
 
Ezt a kapcsolást csináltam.Működik,de hogy kell méretezni?Mert nagyon könnyen le tudom fogni a motort.A Fet helyett egy bc337-as tranzisztort tettem.

555pwm.gif
    
(#) ferci válasza patrik81 hozzászólására (») Aug 15, 2016 / 1
 
BC337-tel egy 50-100 mA-es motort hajthatsz vele. Az se mindegy, hány voltról megy, valamint ha nincs bázisellenállás, tönkrevágod a BC-t és a 555-öt is. Melyik hal meg hamarább.
Ez így fethez van alkotva, de annak se normális a rajz szerint, a gate kör nem jó.
A minimális táp oda 10 volt legalább, hogy kapjon a fet 8-8.5 volt gate feszt.
(#) patrik81 válasza ferci hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
Van egy jó kapcsolásod?Vagy hogy kell méretezni a bázisellenállást?Melyik tranzisztor jó?Pl a bc212-es jó?
(#) proba válasza patrik81 hozzászólására (») Aug 15, 2016 / 1
 
Az ellenállás értéke 555 táp / kb a motoráram /10 .. /20. . ezek a pici tranzisztorok csak pici motorokhoz jók. válassz méretben is nagyobb tranzisztort. Ic minél nagyobb legyen katalógus szerint. BD241 már kicsit jobb. Ha veszel akkor viszont fetet vegyél, jobban jársz, az nem fog melegedni. A motorodat 5v táprol használva csak akkor nem bírod lefogni, ha valami áttételeset választasz.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
(#) ferci válasza patrik81 hozzászólására (») Aug 15, 2016 / 1
 
Nem kell ide különös kapcsolás.. írd be, milyen a motor - hány ampert fogyaszt és hány voltról megy.
Az 555 menjen szerintem 12 voltról, így már lesz elegendő gate fesz - tegyél a kimenete és a gate közé 56 ohmot, a gate és a source közé 10 kohmot. A motorral párhuzamos dióda árama legyen egyenlő a motor áramával.
(#) patrik81 válasza ferci hozzászólására (») Aug 15, 2016 /
 
RF-280
Voltage: 3 V Speed: 5500 RPM Current: 60 MA
Voltage: 6 V Speed: 11200 RPM Current: 90 MA
Voltage: 9 V Speed: 16000 RPM Current: 240 MA
(#) ferci válasza patrik81 hozzászólására (») Aug 15, 2016 / 1
 
Ide elég akkor 1 amperes fet is és 12 voltról pwm-mel le tudod annyira szabályozni.
(#) Inhouse válasza patrik81 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Gondolod meglepő, hogy egy max 2W-os motort le tudsz fogni?
(#) szombatizs hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítene vki, hogy lehet 555 IC-vel egy 9v-os áramkörben megoldani, hogy ne négyzet jelet kapjak?
Egészen pontosan 6mp-et működne a fogyasztóm 30-at nem.

Előre is köszi!
(#) ferci válasza szombatizs hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Szia!
Keress a képek között olyant, ahol a 7. és 2,6. lábak között találsz egy potit és 2 db kis diódát.
Azzal tudod beállítani a kitöltést, azaz a be-és ki állapotot a 3. lábon, a kimeneten.
Rögtön az elsőn már láthatod is az elvét.
Csak az értékeket kell megváltoztatnod.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) pont válasza szombatizs hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Ilyesmire gondoltál?

Névtelen.jpg
    
(#) proba válasza pont hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Az azért hozzá tartozik, a fogyasztót a tápfeszültség + pontja és a kimenet (ic 3 láb) közé kell kötni.
(#) szombatizs válasza pont hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Köszi a segítséget! A T1 az a pozitív idő intervallum, nem fog fordítva működni, vagyis 30 mp-et működik, 6-ot nem?
(#) proli007 válasza szombatizs hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
De pontosan. Proba megírta, pld. mi a lehetőség. Egyébként nem írtad, mit is szeretnél vele működtetni. Mert pld. egy P-Fet beépítésével, a kimeneti jelet meg lehet invertálni (fordítani).
De számtalan egyéb megoldásra is lehetőség van, ahogy Ferci is írta. 5-30-UD
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016
(#) szombatizs válasza pont hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Köszi a segítséget! Tegnap megcsináltam, és működik! Igaz a C2-t és a C3-at kihagytam.
Azok mi célt szolgálnak?
(#) pont válasza szombatizs hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
A c3 az a tápfeszültséget szűri, c2-ről én pontosan nem tudom mit csinál, de ha nem használjuk azt a lábat akkor oda 10n-t javasolják.
(#) proli007 válasza szombatizs hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Hello! Az 555-ben van egy belső referencia osztó. (2/3-ad és 1/3-ad tápfesz) Ennek az osztónak felső tagja van kivezetve az 5-ös lábon. Ha nincs szűrve, zavarérzékeny lehet az 555 működése.
Ha jót akarunk, akkor ezt és a tápfesz szűrést soha nem hagyjuk el.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) FDAssasin hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
Sziasztok!
DC Boostert szeretnék építeni, egy 555-ös IC és NPN tranzisztor segítségével. Rengeteg kapcsolást találtam a neten és fogalmam sincs melyik lenne számomra használható. Ha valakinek van ötlete hogy mit és hogy kéne összekötnöm az IC-vel, az legyen szíves, küldjön nekem egy rajzot, vagy szöveget, vagy bármit, ami segíthet.
Előre is köszi!
(#) proli007 válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Hello! Ez számomra kb. így hangzik. "Autót szeretnék építeni motorral és kerékkel."
Ha Te nem tudod vagy nem közlöd mit is szeretnél építeni, akkor szerinted mi honnan fogjuk tudni?
(#) FDAssasin válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Elnézést, igazad van, túl általánosan fogalmaztam. A DC booster 12Volt tápfeszt kap. A tekercs fogalmam sincs mekkora, csak beletettem azt ami volt itthon és ha gomb van a tranzisztor helyén akkor működik a booster, szóval nagy baja nem lehet... 1N4007-es diódát kapott, ami elvileg bírja a magasfeszültséget. A kondenzátor egy 1000V, 680µF-os. Működni működik, de ilyen ,,gomb nyomkodós" módszerrel, ezzel pedig kínkeserves ujjgörcs árán lehet előállítani 100Voltot. Nekem pedig kb 300-350 kéne. Szóval gondoltam egy 555-ös gyorsabb mint én, tranzisztorom van egy rakás, ami elbírja a 12Voltot. Mértem a gomb feszültségét, ezt soha nem haladja meg. A kapcsolási rajzot mellékletben találod. NPN tranzisztort szeretnék a gomb helyére tenni
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2016
(#) proli007 válasza FDAssasin hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Hello! Ezzel a kérdéssel a DC-DC konverter topikba jelentkezzél, vagy a villanypásztor topikba. Gondolod, ha a "gomb feszültsége" nem haladná meg a 12V-ot, miből képződne a 300-350V? Az, hogy Te egy műszerrel 12V-ot mérsz, az nyugalmi helyzetben van. De mi van kikapcsoláskor? Nézz utána a nyitási indukció, vagy a Flyback kifejezésnek.
(#) yak54 hozzászólása Szept 1, 2016 /
 
Sziasztok

Remélem, jó helyen keresgélek.
Időzítő kapcsolást kerestem.
Olyat, ami mondjuk 10perc szünet és utána 5 másodperc relé behúzást csinál.
Természetesen utána újra kezdi.
Segítséget köszönöm.
(#) ferci válasza yak54 hozzászólására (») Szept 1, 2016 /
 
Szia!
Ilyen extrém időkre már elég meredek az 555-ös időzítése.
Inkább fogj egy CD4060-t és egy CD4082-t. A 4060 frekijét úgy állítsd be, hogy 10 perc múlva a legfelső 3 helyiértékű kimenet 1-re álljon be ( az alacsonyabb helyiértékek nem érdekesek ), ezekre rákötöd a 4082 3 bemenetét ( a 4. "1"-re ). A mások négyest rakd tápra.
A kimenetére köss rá egy tranyót "fázist" fordítani és egy 555-ös monostabilt, ami 5 sec-ig ad 1 szintet a kimenetén.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2016
Következő: »»   159 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem