Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   85 / 130
(#) pont válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

A konkrét típust nem ismerem, de kell lennie egy Siemens HMI szerkesztő programnak PC-n, ha nincs jelszóval védve az eredeti hmi file akkor tudod szerkeszteni, de a szerkesztő program némi ismerete szükséges hozzá. Általában USB-n keresztül lehet programozni a HMI-ket, ehhez fel kell telepíteni PC-re a hmi usb driver-ét.
(#) Thomas10100 válasza pont hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Megvan a Wincc flexible a laptopon, van USB-s kábelem is, megvan a szerkesztett program is. Csak azt nem találom hol lehet átküldeni HMI-re. A menüpontot nem tudom.
A HMI-n a kezdőképnél a Transfer kiválasztva, ahol várja az adatot.

Szerkeszteni és újat létrehozni tudok, csak eddig élesben nem kellett át tenni HMI-re, csak szimulálni kellett eddig.

Köszi!
(#) mazso1988 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Szia
Megnyitod a projektet Wincc flexible programban. És a szimulációs ikon mellet jobbra a 3.ik kis ikonra kattintasz (kis nyíl lefelé) az a transferálás! Itt tudod kiválasztania transferálás módját is (milyen protokolon történjen). TP 177 ha jól emlékszem PPI protokolt használ.
Sok sikert.
(#) Thomas10100 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Helló!

Hogy tudom odavarázsolni az ikont, mert nekem az nincs ott.
Köszi!
(#) mazso1988 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /

Kellene látnod. Ott kell legyen a "Start Runtime System" gomb mellet amivel indítod a szimulációt. Attól jobbra a 3.-ik a Transfer gomb.
Vagy ha tényleg nem találod próbáld meg így:
Project-->Transfer-->Transfer
(#) Thomas10100 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Nincs ott pedig.
Menüben sincs.
HMI csatlakozás nélkül is ott kellene lennie nem?
A Project menüben van reconnect, ami nem aktív.

Wincc.JPG

(#) mazso1988 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Érdekes. Ilyet még nem tapasztaltam. Próbáld meg esetleg újratelepíteni a programot hátha segít.
(#) Thomas10100 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 19, 2016 /

Igen az lesz. Több fórumon is olvastam róla, meg frissítést kell felraknom.
Köszi
(#) Thomas10100 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Szia!
Na most jó lett hogy lefrissítettem. OS frissítés is kellett, az is sikerült.

Viszont van olyan gomb, amit néha 2x kell megnyomni hogy bekapcsolva maradjon, néha elég 1x is. Elötte nem hiszem hogy ilyen volt.
Érintő kalibrálás megvolt.
(#) mazso1988 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Sikerült rátölteni?
(#) Thomas10100 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Sikerült igen!
OS frissítés is kellett és utána felment.

A beállítás lapon nagyon nehéz bekapcsolni a gombokat, amik az automata funkciókat kapcsolja. Első belépésnél a lapra, az első nyomást könnyen veszi, aztán nem akarja. Van hogy 2x kattintásra veszi csak be. Úgy marad benyomva a gomb. Elötte nem volt ilyen. Mitől lehet?
(#) pinvik válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

A Tag-ek frissítési idején semmi nem változott? Ha megnyomod a gombot és vársz akkor sem változik semmi egy kis idő elteltével, teljesen figyelmen kívül hagyja a megnyomást?
(#) Thomas10100 válasza pinvik hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Nem csinál akkor sem semmit, ha várok.

De csak ezen az oldalon lévőkkel csinálja.
(#) K0bzoli válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Helló!

A tag frissítési gyakoriságnak (acquistion cycle) nincs semmi köze a nyomógombra adott reakcióhoz. A gomb azonnal beírja TAG-et amikor megnyomják (vagy felengedik attól föggően melyik eseményéhez van rendelve).

Egyébként csak találgatni lehet. A válasz nagy mértékben függ attól hogyan kezeli a HMI és a PLC a gombokat. Nagyon sok nagyon eltérő megoldás létezik.

Az hogy hiányzik gomb vagy máshogy vannak a gombok a WccF toolbar-on abban szerintem semmi fantasztikus nincsen a toolbar megjelenése személyre szabható. Jobb katt rajta, előbukkanó menüben Customize menüpont.

Egyébként ha nincs is ott az ikon, a menüben benne van a funkció (Project/Transfer/Transfer)
(#) Thomas10100 válasza K0bzoli hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Semmilyen menüben nem volt transfer. A személyreszabható toolbarban sem volt kiválasztható, ott sem volt a listában.

Holnap megnézem hogyan vannak a Tag-ek. De az nem lett módosítva. Csak egy gombon lett átírva a szöveg. Meg egy hibaüzenet lett átírva.
Semmi sem lett törölve és hozzáadva sem.
(#) K0bzoli válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 22, 2016 /

Sajnálom, számomra nem hihető amit írsz.
Van itt még valami amire nem derült fény...
(#) Thomas10100 válasza K0bzoli hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Nem csak a beállítás oldalon nem jó. Ahol Switch On van kiválasztva az mind csinálja. Van hogy 1 hozzáéréssel bekapcsol, van hogy 2x kell, de elég sokszor kell próbálni.
100ms a frissítési gyakoriság.
Switch On és azon belül Invertbit van. Maga a Tag sehol sem lett módosítva, csak a gomb szövege.
Nem tudom mit nézzek meg, mert eddig működött.
(#) K0bzoli válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Akkor ez nem nyomógomb (button) hanem kapcsoló (switch)!
Teljesen eltérő a kettő.

Idézet:
„Úgy marad benyomva a gomb”

Igen, mert ez kapcsló. Egyszer megnyomom benyomódik, úgy marad. Megint benyomom kildódik, úgy marad.

Idézet:
„Switch On és azon belül Invertbit van.”

Érdekes megoldás. A kapcsoló által kapcsolni kívánt TAG-et a process tag-nál kell megadni. Ott nálad mi van? Mert ha ez üres, akkor meg fordításkor figyelmeztetést dob!

Ha a kapcsoló által kapcsolni kívánt bitet az events/switch on eseményhez rendelt invert bit funkcióval oldották meg, akkor csak minden második bekapcsolásnál fog a tag értéke megváltozni, micsak minden második megnyomáskor vanswitch on esemény!

Ha meg ugyanaz a tag van megadva process tag-nál is, meg events/switch on/invert bit tagnál is, akkor az a baj, azt se tudja szerencsétlen ki vagy bekapcsolja a bitet amikor nyomkodod!

Ugyanaz a bit van megadva a Process Tag-nál és az Events Invertbit-nél is.
De ehhez tényleg nem nyúltam, csak a szöveget módosítottam. Az eredeti programot nézem amit a gyártó elküldött.
Mindegyik Switch On-nál ugyanaz van a két helyen.
Elég csak a process Tag-nál ott lennie?

Ez lenne az első módosításom siemens HMI-n.

Köszi!
(#) K0bzoli válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Idézet:
„Elég csak a process Tag-nál ott lennie?”

Igen. Az események közül vedd ki az invert bitet.
Még a PLC program is kavarhat a bittel (ha írja is, nem csak olvassa), de próba szerencse!

Csak bemeneteknél vannak a bitek a PLC programban.

Köszönöm!

Gyorsan lepróbáltam, így jó lett ahogy nézem.

Ksözönöm a segítséget!
(#) Gabó hozzászólása Máj 29, 2016 /

Egy "elvetemültebb" kérdésem lenne. Van nekem egy SR1 A101FU schneider plc-m, ami 230Vos hálózattal működik. Ez átalakítható e valahogy 24Vos hálózatra? Ha nagyon bele kell nyúlni, akkor inkább eladom (vagy cserélem) a későbbiekbe 24Vos verzióra. Egyenlőre csak elméleti síkon érdekelne a dolog.
(#) elektroton válasza Gabó hozzászólására (») Máj 29, 2016 /

Elméletileg igen.
Két dolgot kell megoldani.
Egyik, a tápegység részét feltárni, és kikerülve a 230/24V-os fokozatot, közvetlenül 24VDC-ve táplálni. SR relay (koreai) tápfokozatát már javítottam, annál egy kis kapcsoló üzemű fokozattal 24VDC-t hozott létre, szükség szerint további, pl. 5V-ot csinál ebből.
Másik, a bemeneti jelek leosztását is meg kell változtatni, hogy a 24V-ot is magas szintnek értelmezze.
Szinte biztosan SMD panelról van szó, nehéz lehet ilyen apró elemekből álló panelt átalakítani.
(#) Gabó válasza elektroton hozzászólására (») Máj 29, 2016 /

Csatolok képet a panelről.
Én is ezen a vonalon indultam el, csak nem tudom, van e ebbe valami olyan, ami érzékeli a 230Vos bemenetet, és ha nem a két határ érték közt van, tilt vagy hasonló. Meg ugye a bemeneti osztó is mennyire van a processzor felügyeletére bízva. Pl változtatsz az osztón az ellenállás értékén, ugye kisebbre veszed, és úgy érzékeli, hogy az a bemenet meghibásodott, és tiltja. Ki tudja milyen furmányos dolgokat nem építettek bele.
(#) K0bzoli hozzászólása Máj 29, 2016 / 1

Idézet:
„és úgy érzékeli, hogy az a bemenet meghibásodott, és tiltja. Ki tudja milyen furmányos dolgokat nem építettek bele.”

Igen kevéssé valószínű, hogy ilyen lenne benne. Főleg ilyen kategóriájú PLC-ben.
(#) Koleus válasza Gabó hozzászólására (») Máj 29, 2016 /

Nem nagyon tudsz belenyúlni, mert nem csak a táp, hanem a bemenetek is 230VAC. Sőt, ugyanazt a fázist kell használni tápnak is meg a bemenetekhez. A bemeteket tudod használni 24 V reléken keresztül.
(#) Gabó válasza Koleus hozzászólására (») Máj 29, 2016 /

Akkor lényegébe jobban kijövök, ha cserélek. Köszönöm a válaszokat.
(#) liemont hozzászólása Júl 17, 2016 /

Sziasztok!
Ugy alakult,hogy meg kell oldanom egy problémát amihez PLC-t kell használnom.
Egy olyan futószalagot kell készítenem ami minden megadott számú termék után megáll. Azaz ha a kapcsolót 4-re tekerem akkor 4 termék után megáll, ha 6-ra akkor 6 után. Nos ezt a műveletet a Mitsubishi egyik FX plc-jével szeretném megoldani. Írtam is egy programot hozzá( igaz, nem a Mitsubishihez való programban, de majd újraírom abban) amit ezt a feladatott a szimuláció szerint tökéletesen ellátja. Kérdezném, hogy aki jártasabb a témában, lenne-e esetleg egy jobb módszer a problémám megoldására? Illetve relés plc-re gondoltam tranzisztoros helyett, bár kérdés, hogy mennyi az ilyen relék élettartama, tekintve hogy napi 30ezer termék haladna el majd előtte, illetve mennyire gyorsan reagál egy kompakt plc, ugyanis másodpercenként 4 termék haladna át előtte. A rajzomat mellékelem, a segítségeteket előre is köszönöm.
http://imgserv.com/xC5
(#) dB_Thunder válasza liemont hozzászólására (») Júl 17, 2016 /

Ez egy egyszerű feladat volt, addig míg el nem árultad a sebességet!
Igazából plc elég gyors, az lehet érdekes milyen futószalag viszi ezt a sebességet, hogy gyorsul illetve lassul!
Jobban ismerni kellene a folyamatot, hogy megfelelően tudjunk segíteni!

Relés kimenetnek szerintem nem sok az értelme! Alapból illő kirelézni a kimeneteket, hogy azok pusztuljanak, ne a plc kimenetek. Viszont a félvezetős kimenet, mivel sokkal gyorsabb, tud PWM-et is...
Következő: »»   85 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem