Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Közvetlenül érintésre számítógép be/kikapcsolás
Témaindító: lajcsi18, idő: Márc 15, 2008
Témakörök:
Hello mindenkinek!!
Mellékeltem egy kapcsolást aminek a segítségével szeretnék egy számítógépet be és kikapcsolni!! Ezzel a kapcsolási rajzzal ezt meg lehet valósítani?? segítségeteket kérem!!köszönöm
Hali!
Igen, de ezért kár volt topikot nyitni.
Ezzel egy kicsit egyszerűbb. A led helyére relét kell rakni.
Hi.
A kapcsolásod jó de ha ki is akarod kapcsolni ezzel akkor sokkal több ideig kell hozzáérni kb:5s-ig ![]()
Elég csak hozzáérni és kikapcsol a számítógép. Nekem csak meg kell nyomni a gombot és szabályosan leál. Ha 5s-ig nyomom akkor kijelentkezés és mentés nélkül leál.
és akkor ennél a kapcsolásnál is meg az általam mellékelt rajznál is ha megérintem azt a bizonyos felületet akkor a relé csak addig a pillanatig fog meghúzni míg a ujjam rajta van a felületen??vagy is magyarán a ujjamtól függ hogy a relét meddig akarom behúzatni??
az én rajzomban lévő relé helyett tehetek egy 12V-os 10A-eset??
az érintkező felület milyen anyagból legyen??
Réz vagy aranybevonatú lemez??
Igen. A 10 amper arra vonatkozik hogy annyit lehet vele kapcsolni.
Szerintem mindegy. Ki kell kisérletezni. Az se midegy hogy mekkora a lemez.
Ha a BC 182-t kicseréled egy "erősebb"tranyóra igen
Hopsz
![]() ![]() ![]() ![]()
Felesleges oda egy 10 amperes úgyis csak miliampereket kapcsolsz vele.
Ha már itt tartunk, relé sem szükséges.
Elég a tranzisztorral kapcsolni.
a relé nélkül hogyan kell a számítógép nyomógombja helyett bekötni??
rajzold le kérlek úgy hogy a relé nincsen benne és ezek után honnan kell levenni a kimenetet
Nem biztos hogy jó. Javítsatok ki ha valami nem jó. A T1 emittere és a GND közé lehet hogy kell egy ellenálás.
a T2-es tranzisztor lehet ugyanolyan típusú mint a T1-es??
ha netán kell oda ellenállás akkor mekkora legyen??
Most nézek egy kapcsolást, azon nincs ellenálás. Próbáld ki enélkül.
Én simán a T1-el kapcsolnám, és elhagynám a kollektor körben lévő LED-et és ellenállást is.
Felesleges erre a célra. Azt azonban meg kell nézni, hogy mit hova kell kötni a gépen. A PC-n lévő kapcsolónál meg kell nézni, hogy melyik a test vezeték, azt kell a GND-re kötni, a másikat a kollektorra. Illetve ellenőrizni, hogy a nyomógomb valóban a test felé kapcsol-e, és nem a +tápra. Ja, és mivel a PC kikapcsolt állapotban nem ad 12V-ot, így az áramkörnek vagy külön táp kell, vagy a táp készenléti fesz.-ét felhasználva, a kapcsolást arra a feszre átméretezni.
rendben!!egyépként az érintőképernyős készülékek is hasonló elven működnek??gondolok én itt pl a PDA-ra
A kikapcsolt táp +5 volt készenléti feszt ad ki. Arra is rá lehet kötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |