Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   53 / 195
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2016 / 1
 
Megkésve kicsit, de most értem oda, hogy nyisszantsak néhányat az új tárcsával. Nem keresgéltem sokat, de igyekeztem különböző alumínium ötvözeteket találni. Érzésre mindegyiket azonos módon, könnyedén elvágta, és a felület egyáltalán nem forrósodott fel (a forgács egy része a kezemre potyogott -mert ezzel fogtam le a rövid bordát-, amit kényelmesen tűrt a bőröm). Egyenletes, szép forgácsok képződtek. A vágás határozottan könnyed, mentes a kapdosástól, alig érzékelhető a keresztmetszet vágás közbeni változása.
A vágott felütek tapintva tökéletesen simák, szinte tükrösek. Igyekeztem olyan fotózási szöget találni, ahol a fény-árnyék hatás mégis kiemeli a vágási egyenetlenségeket, mert ennek értékelhetősége volt a cél.
Az egyik képen egymás mellé fotóztam a régi-kopott, és az újszerű Makita tárcsa vágott felületét. Ezek a felületek is nagyon simák tapintva, de mégis jól érzékelhető mennyivel jobban vág az új tárcsa.
Nem használtam semmilyen kenőanyagot egyik vágásnál sem, a percenkénti fordulat 4825 (255 mm-es tárcsa esetén kb. 64,4 m/s kerületi sebességet jelent).
(#) Little hozzászólása Júl 14, 2016 /
 
Sziasztok. Én nem bemutatnék hanem keresnék...
Meg tudná valaki mondani honnan tudnék beszerezni wire wrap szerszámokat? Ideküldtek egy egységet javításra, és át kell vezetékelnem. A gép 26AWG vezetékkel van szerelve, én meg 30AWG-s szerszámokat kaptam hozzá...
Természetesen tegnapra kell. Mivel futár nem hozza ki 1 napon belül, így akár budapestig elmennék érte.

Egyszerűen egyik (számomra) ismert helyen sem tartanak ilyen eszközöket.
Köszönöm!

awg26.jpg
    
(#) SzervízMacska válasza Little hozzászólására (») Júl 15, 2016 /
 
C+F Kft. árul talán ilyeneket...
(#) Alkotó hozzászólása Júl 21, 2016 /
 
Időnként előkerül itt a kábelsaruk és érvéghüvelyek rögzítéséhez használható fogók témája. Nekem most általános "6,3-as késes kábelsaru csúszó anya" nevű csatlakozóból kellene néhány 10 db-ot felpréselnem, de nem látok tisztán a kérdésben.
1. Adatlap szerint a sarura AWG 22-16 van megadva, ami gondolom valamilyen méretsorban való elhelyezkedésre utal. Na de miért 22-16, hiszen ez két egymástól távol eső méret? Mit kell itt alapul venni? Esetleg az adott méreten belül bármilyen szerszám jó hozzá?
2. Kis keresgélés után, több eszközt is találtam, de ez a mérettartomány csak kivételesen van meg egy szerszámon belül. Jellemzően AWG 20-28 és AWG 18-30 tartományok vannak, illetve a kisebbek AWG 10-18 vagy AWG 8-18 tartományúak.
3. Külön paraméter a csupasz és/vagy szigetelt sarukhoz való alkalmasság. Ezt sem értem. A szigetelt sarut nem úgy kell értelmezni, hogy préseléskor le kell húzni róla a szigetelést, majd összenyomás után visszatenni azt? Nehezem tudom elképzelni, a műanyag szigeteléssel együtt történő préselést, mert feltevésem szerint, azt rommá szaggatná a préselő szerszám.
4. A "házi" préselés milyen stabil, mennyire terhelhető? Kell ezt még forrasztani? Esetleg előre kell ónozni a vezetéket? Aggódom a csupasz kábelszálacskák későbbi oxidációja miatt.
5. Végül egy amatőr kérdés, de nekem ez is gondot okoz. A préselés egyetlen lépésben történik, vagy esetleg több előhajlítási fázis után alakul ki a megszokott két oldalról visszahajló forma?
6. Van egyéb tudnivaló a témához, ami elősegítheti a sikeres préselést?
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Szia! Én a Handy présfogóját használom erre a célra, de sokféle megoldást használtam már. Van 5-6000Ft-ért a Bauhausban is sima présfogó, csak erősen kell nyomni. A Handy áttételes és mind AWG, mind mm-es rész van rajta. A jó fogó - már ha egyről a Faston rendszerű sarukról beszélünk - szív alakban visszahajlítja a fémet a sarun. A csupaszolt vezetékrészt egyik részén zömítve és összefogva, a másik részen belemélyedve a műanyag szigetelésbe, meggátolva a lecsúszást. Ehhez én még szilikonos védősapkát szoktam ráhúzni. Ez a szigeteletlen verzió. A szigetelt verzióhoz másfajta présfogó kell. Az szögletes és több helyen megnyomja a szigetelésen keresztül a belső részt úgy, hogy az rápréselődjön az erekre. A csupasz verrziót jobban kedvelem, mert látom az eredményét a sajtolásnak. Ha elrontom - újracsinálom. Szigeteltből volt olyan ami tökéletesnek tűnt, de ki lehetett húzni a Faston csatlakozóból a vezetéket. Egy menetben történik a préselés. A préselés lényege a hidegfolyás, ami a vezeték és a saru találkozásánál kell létrejöjjön. Ez egyenértékű a forrasztással.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Köszönöm, sok mindent jobban értek.
De a méret, mint alapvető kérdés még mindig nyitva van. Mekkora szerszám kell az AWG 22-16 méretűnek megadott hüvelyhez?
Most utólag arra gondolok, hátha külön kell préselni a csupaszított vezetéket megfogó részt, majd utána a szigeteléssel rendelkező részt. Ebben látnék logikát, de ellentmond az egy lépésben való préselésnek.
Ahol én néztem, ott RoHS van gyártónak megadva, és árban ezek is 5-9 ezer között vannak.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Pedig egyszerű a válasz. Olyan présfogót kell használnod, ami AWG 22-16-hoz jó. Talán konkretizálhatnád, milyen vezetéked, érvéghüvelyed és fogód van. Ugyanis nálunk például eleve metrikusak a vezetékek. mm2-ben veszed meg. Ha ehhez használsz AWG-s hüvelyt és présfogót - az életben nem lesz jó. Mert vagy túlpréselsz, vagy laza lesz.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
RoHS: Restriction of Hazardous Substances Directive. Nem tartalmaz bizonyos veszélyes anyagokat.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Nagyon jó, hogy konkrétan rákérdeztél, mert így után kellett néznem. A fellelt számlák alapján kétféle sarum is van, de azt nem tudom éppen melyiket találom meg. ilyenvagy ilyen A kettő eltérő méretű szerszámot kíván, AWG 22-16 és AWG 17-13. (Gondom van a linkeléssel, 43-01-51 és 43-00-41 cikkszámokról van szó.)
Vezetékből olyat veszek, amilyet akarok, de 2,5m2 keresztmetszet az elsődleges terv. A fenti hüvelyek, és a 2,5 mm2 vezeték párosíthatók? Ha igen, milyen méretű legyen a szerszám?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Klasszikus, szigeteletlen csúszósaruhoz. A sajátomat fényképeztem le, eddig mindig jó volt. A szigetelt saruprés egészen más (mi csak színes nyomónak hívjuk). Abba a szgigeteléssel együtt kell a sarut belerakni. Ha a vezeték keresztmetszetéhez illő sarut préselsz vele, jó a végeredmény.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Mint említettem - itt a gond. A saru és a présfogó még lehet AWG, de az jellemzően egy picit kisebb keresztmetszet, mint a metrikus. Azaz amikor préselni fogod a 2,5mm2-es vezetéket, vagy az 1-en nagyobbra préseled - ami nem jó mert lötyög és leesik, vagy az egyel kisebbre, ami meg fogja szorítani a vezetéket, de akár el is vághat szálakat és akkor kisebb a keresztmetszeted, mint 2,5mm2, vagy a fogódat erőlteted meg kisebb mértékben. De.... sajnos nincs nagyon más, mivel kész termékekből dolgozunk. A másik lehetőség, hogy Amerikából, Kínából, nagykertől rendelsz AWG-s vezetékeket horror áron. Van még egy lehetőség. Végre valaki beszerez, gyárt olyan présfogókat és Faston sarukat amik metrikusak. Ha valaki tud ilyen beszerezhetőséget - engem is érdekelne. AWG14 = 2.0809mm2 ; AWG13 = 2.6240mm2 -ez a gond. Az általad linkelt KST - kínai gyártmány. A sarukat gyártó cég honlapján is megnézheted.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Ugyanilyet használok én is jelenleg formára, bár Haupára nem futotta.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Mint kameleon2 is írja, vagy kicsúszik a drót, vagy elvág vékony szálakat. Nálam tapasztalati biztos megoldás a beforrasztás kevés ónnal, utána még a fogóval préselhető-
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Magam is fanatikus forrasztás párti vagyok, de nem zárkózom el egyéb technológiák kipróbálásától sem. Határozottan látom értelmét egy megbízható, mechanikai szorításon alapuló rögzítés lehetőségének is.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Tapasztalat híján, pusztán feltételezés részemről, de mint pl. Bakman első fotóján látom, egy-egy préselési forma, jelentős tartományt képes átfogni, nem pedig egy hajszál pontos értékhez jó.
Ha ebben nem tévedek, akkor aligha számít egy kis eltérés, vagy ha mégis, akkor azt talán lehet az összenyomás mértékével kompenzálni. Ebbe a megközelítésbe nem illik bele sem a szálak elnyírása, sem a laza felnyomás.
Hol tévedek?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2016
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Idézet:
„Hol tévedek?”
Leginkább ott, hogy a megfelelővel és megbízhatóval nem elégszel meg, csak és kizárólag a 200 %-os tökéletességgel.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Kikerülve az említett témában való érintettségem fejtegetését, éppen a megfelelő megoldást keresem. Tény, számos ismeretem hiányzik, de azokat részben itt, részben egyéb forrásból éppen most igyekszem megszerezni (jelentős mennyiségű információt találtam, szinte már túl sokat is).
Nem kis részben, éppen a fotód alapján igyekszem a megfelelő eszközt megtalálni.
Esetemben egyedi szempont lehet, hogy nekem ez nem munkaeszköz, csupán szórakozás, és korlátozott az erre fordítható keret. Na de azt meg én mondom meg hol a korlát, és van mikor nagyon is engedékeny vagyok magammal szemben.
(#) Stadi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 21, 2016 / 2
 
A sarut - a formája/kialakítása mellett - a vezeték keresztmetszetéhez választod. Ez lehet mm2-ben, vagy AWG-ben (American Wire Gauge), esetleg mindkettőben megadva. A saruzó( fogó pofájá)t a saru típusához és a vezeték keresztmetszetéhez választod. Ha ez megvan, kézbe veszed a fogót, behelyezed a sarut a kiválasztott helyre, annyira összenyomod a fogót, hogy a sarut megtartsa pozícióban, bedugod a saruba a megfelelő hosszban blankolt vezetéket és jó erősen összenyomod a fogót. Ekkor a racsni kiold, kihúzhatod az elkészült remekművet, és szemrevételezéssel, ráncigálással meggyőződhetsz a kötés erősségéről.

Megfelelő választások, normális minőségű saruk és szerszám, valamint utóbbi gyakorlott használata lényegében garantálja a sikert. Én 3-5000 Ft-os szerszámokkal dolgozom, mondhatjuk, hogy ez az olcsó kategória, de még sosem kellett pluszban forrasztani semmit azért, mert laza lett volna a krimpelés. Gyengébb minőségű Faston vagy hasonló kialakítású saruknál az szokott előfordulni, hogy a préselés miatt a nyakuknál nagyon elhajlanak, és utána ott hajlamosabbak lesznek eltörni, elrepedni.

Ónozás / nem ónozás. Szerintem ha ilyenek miatt aggódsz, keress ónozott elemi szálakból álló vezetéket. De ahol az oxidáció komoly probléma, ott már a sarukkal is gond lehet, ezért érdemesebb inkább vízmentes csatlakozót használni (a hozzá való sarukkal), de enyhébb esetekben a fentebb is említett védősapka is jó lehet. Én telibeónozott vezetékre biztos nem krimpelnék rá.

A szigetelt saruknál (szemes és villás kivitelben láttam ilyet) csak az a rész szigetelt, ahol a fogó dolgozik (a vezeték meg csupasz), ill. a szigetelés a vezeték irányába túlnyúlik, ezáltal nemcsak elektromosan szigetel, de némileg akadályozza a lecsupaszított vezeték megtörését közvetlen a sarunál, ahol egyébként erre a leginkább hajlamos lenne. Ennyiből jobb talán a szigetelt saru. Nekem ezekkel is csak pozitív tapasztalatom van, de hozzáteszem, hogy csak 10-es nagyságrendben használtam belőlük eddig.
(#) Alkotó válasza Stadi hozzászólására (») Júl 21, 2016 /
 
Megrendeltem egy HT-236C betétjelű szerszámot, ami ránézésre teljesen azonos Bakman ajánlásával.
Remek meglátásnak gondolom, mikor azt említed, hogy magának a csúszósarunak is vannak korlátai. De ezzel együtt is, talán még mindig ez a leginkább megbízható, de mégis bontható kapcsolat, hiszen az autóiparban akár 20-30 A áram is folyik tartósan ilyen csatlakozásokon.
(#) szamóca hozzászólása Júl 24, 2016 /
 
Ötletes. Fogok is készíteni egyet.
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Eltartott egy darabig, mire megértettem az innováció tárgyát
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Szintén zenész...
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Én máig sem, nekem ez már bonyolult.
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Csak Neked, csak most.
Itt egy best off.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) Stadi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 24, 2016 / 1
 
Én hiányolom belőle az MP3 lejátszót és az FM rádiót...
(#) szamóca válasza Stadi hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
Az elektronikusban viszont van blútúsz, amivel okos telefonhoz csatlakozol, amiben viszont megtalálható az általad hiányolt möpöszfrí, meg a frekvenciamodulált rádióvevő..
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2016
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 24, 2016 /
 
A huncut mindenit, tényleg praktikus. Köszi.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Megérkezett a szerszám néhány napja, de ma már ki is csomagoltam, és az első két préselés eredményét le is fotóztam.
A nyomást a középső betéttel végeztem, és szemre pontosan azonos a gyári préselésekkel. Nem tudtam kirángatni a saruból. A fotók szándékosan jelentős nagyítással készültek, mert így a részletek jobban látszanak.
Nekem tetszik a dolog, de szeretnék megerősítést kapni, hogy valóban így kell ennek kinéznie.
(#) Stadi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 26, 2016 /
 
Szerintem összekeverted, és a gyári sarukról tettél fel képeket.

Viccet félretéve: igen, így kell ennek kinéznie.
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 27, 2016 /
 
Mintha magam csináltam volna. Kivéve, hogy én csak réz sarukat használok. Tisztán látszik a képeken, hogy a vezeték méretei tökéletesen passzolnak a saruhoz. Kis trükkel eltérő méretek esetén is tökéletes eredményt lehet elérni.
Következő: »»   53 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem