Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR-GCC Linuxon

Témaindító: MaSTeRFoXX, idő: Jún 7, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Jún 7, 2007 /

Sziasztok!
Eljött az a pillanat hogy megnyitom első témámat...

Adott egy alap Ubuntu Edgy Linux. Ezen szeretnék AVR-GCC-alatt fejleszteni. Próbáltam telepítgetni, állítgatni de nem jutottam előre, mindig falnak ütköztem. Végül letöröltem, hogy újrakezdhessem.

Szóval olyan kérdésem lenne hogy hogyan kell feltelepíteni? Synaptic csomagkezelővel úgy tűnt hogy sikerült ezelőtt. De utána semerre se tudtam haladni...
Meg olyan problémám van hogy lenne az AVRdude programozó program. Azt amiután letöltöm, le kéne fordítani, de az se megy. A configure parancs után hiba, a make parancs se megy. Valamit hiányol. Eddig semmit se tudtam lefordítani még linux alatt...

Elég kezdő vagyok linuxon

Továbbá nem tudok offolni se normálisan mert nem találom a kapcsos zárójelet a billyentyűzeten, Úgy kell kimásolgatni....
(#) dpeti válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 7, 2007 /

ezzel a kérdéseddel szerintem látogass meg egy Ubuntu fórumot...
kell majd egy keveset szórakoznod a kódlapokkal...
(#) Norberto válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Idézet:
„Továbbá nem tudok offolni se normálisan mert nem találom a kapcsos zárójelet a billyentyűzeten, Úgy kell kimásolgatni....”

Egyik irányból zárójel ===>>> Alt+F

Másik irányból zárójel ===>>> Alt+G
(#) MaSTeRFoXX válasza Norberto hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

A billentyűzettel lehet hogy megyek Ubuntu fórumra, az ALT-F, G az itt nem működik
Mindegy, a fő probléma az avr-gcc beállítgatása, telepítése
(#) Slope válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Az Ubuntu szerintem jó disztribució, már kétszer is megjárta a gépem.
Bár idáig nem jutottam el vele (programozni win alatt szoktam (AVR studio)). Viszont, ha sikerül valamire jutnod szólj, mert érdekelne.
A kapcsos zárójeleket illetően, a problémát szerintem az jelenti, hogy itt nincs ASCII, alapból UTF8-at használ. (csak tipp)
} -> –
{ -> ”
(#) Slope válasza Slope hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

#&123 Na a karakterkódokat szépen karakterré alakította a fórum motorja

szóval:
} & # 148
{ & # 150

Ami az előbbi hozzászólásomban látszódott is, hogy nem jó... gondolom a linux is ezeket tette be.

Melyik böngészőt használod? Állítsd át utf8-ról ASCII-ra.

{ # & 123
} # & 125
az ASCII szerint
#&125
(#) biglacko válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Talán ha idemásolnád a hibaüzenetet lehetne segíteni rajta.

Amúgy meg itt a csomag és a függőségek is:
http://packages.ubuntu.com/dapper/electronics/avrdude

Csak keresni kell
(#) gtk válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Szia .

Linux alatt nem lesz konnyu telepitgetni.Ez kulon vilag.
En inkabb forrasbol szoktam forgatni es telepiteni.
Ami a gcc-t illeti korabban irtam volt egy rovid osszefoglalot.Nem tudom mennyire lett sikeres,azert adok egy linket

avr-gcc
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Jún 8, 2007 /

Észrevettem hogy elég bonyi a linux. Újraraktam a linuxot, mert kisebb nagyobb gondok voltak vele, most teljesen friss, és semmi sincs elrontva (még)...
Na szóval bemásoltam az /usr/local/src-be a binutils-t beírom a configure parancsot. És jön a szokásos hibaüzenet a végén:

masterfoxx@masterfoxx-desktop:/usr/local/src/binutils-2.17.50$./configure --target=avr --program-prefix="avr-"
checking build system type...i686-pc-linux-gnulibc1
checking host system type...i686-pc-linux-gnulibc1
checking target system type...avr-unknown-none
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install-c
checking whether ln works... yes
checking whether ln -s works... yes
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default outputf ilename...configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

Liuxos pályafutásom alatt még akármilyen programmal próbálkoztam, csak eddig jutottam, el...

[off] A billenytűzet már megjavult
(#) Pavel válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Idézet:
„See `config.log' for more details.”

ezt érdemes lenne megnézni! lehet hogy sokat segtene ....én Fedora Core 6 ot használok, és nekem soha nem volt gond a fordítással, simán lefordult mindíg!
A lényeg: a config.logban pontosan le lesz írva hogy mi a baja.. ha gondolod küld el amilban

Üdv
(#) Pavel válasza Pavel hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Na várjál csak.... ha már a /usr/local/src/ - be másoltad a forrásod akkor ha lehet ppróbáld meg rendszergazda ként kiadni a (ahogy én látom nem rendszergazda ként adod ki) ./configure parancsot ( írd be hogy : su , és fogja kérni a jelszót )
lehet hogy úgy már menni fog...csak egy tipp, ha nem megy akkor marad a config.log böngészése

Üdv
(#) gtk válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Idézet:
„Na szóval bemásoltam az /usr/local/src-be a binutils-t beírom a configure parancsot. És jön a szokásos hibaüzenet a végén:...”

Userkent nem masolhattad,mert nincs jogod irasra;akkor meg miert probalod userkent leforditani?

1. su -
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Igen, akkor beírtam a sudo parancsot, úgy sikerült oda másolni. Végül felraktam egy build-essential csomagot, ami segítségével a binutils lefordult. Persze sudo-val. Sikerült így néhány más programot is telepitenem. Most a gcc-telepitésénél vagyok elakadva, kb ugyanazt a hibaüzenetet kapom mint felül. (checking for C compiler default output filename...configure: error: C compiler cannot create executables)
A su parancsot valahogy nem nagyon szereti. Ott nem szeret beléptetni, de a sudo-val sikerül....

Majd próbálkozok még vele, de ez is sok haladás nekem eddig
(#) Lucifer válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 9, 2007 /

Forrásból telepítéshez mindig kell a rendszergazdai jog.
Az Ubuntu ilyen téren érdekes disztró, ha jól tudom alapból tiltva van benne a root felhasználó. Vagy létre kell hozni utólag, vagy sudot használsz.

(#) gtk válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Nem ismerem ezt a rendszert..Az hogy nem szerei az su-t az mit jelent pontosan?
Igazabol jobb ha az ember ilyen dolgokra nem konzerv- linuxot hasznal..
(#) MaSTeRFoXX válasza gtk hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Az a baja, hpgy beírom hogy su, majd kéri a jelszót.
Beírom, kiírja hogy authorization failed.
Tehát nem veszi be a jelszót... de ha a sudo-nál kéri akkor símán elfogadja
(#) p_istvan válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 10, 2007 /

Szervusz!

Az ubunu esetében a sudo nem a root jelszavát kéri (az alapból amúgy is üres) a su pedig a root jelszavát kéri, ami most neked nincs. Ha mindenáron root felhasználót akarsz, akkor adj neki jelszót: System/Administration/Users and Goups menüben adhatsz jelszót a root-nak

Amúgy javaslom inkább a Synaptic-kal probálkozzál, ha ilyen jellegű problémáid vannak az ubuntuval: benne megtalálod a gcc-avr 1:4.1.1-1 csomagot (ubuntu feisty-n biztos) kevesebb probléma a függőségekkel.
vagy "sudo apt-get install gcc-avr" parancssorból.

De én forrásból való fordítást csak végszükségben javaslok. (vagy profiknak)

De pl. a "http://ubuntu.hu/" címen is sok infót találsz az ubunturól. (

Amúgy engem inkább a PIC C érdekel

Üdv. PI
(#) sevcsik hozzászólása Aug 24, 2007 /

Hi. Nem tudom mennyire aktuális még a téma, de synaptic-ból vagy apt-gettel kell telepíteni a binutils-avr avr-gcc és avr-libc csomagokat, meg az avrdude-t vagy az usipet. Egyébként tudom ajánlani a VMLAB nevű windowsos programot ami ingyenes és tökéletesen megy WINE alatt, én csak avr szimulátornak használom, de egy egész IDE.

A root jelszóról meg annyit, hogy az ubuntuban alapból nem lehet bejelentkezni rootként, hanem minden rootként végrehajtandó parancs elé kell írni, hogy sudo, és ezután kéri a jelszót. Ha mindenáron rootként akarsz bejelentkezni, akkor sudo passwd után be tudsz jelentkezni rootként.
(#) gtk válasza sevcsik hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Nem ertem miert van igy elkomplikalva?
Nem volt jo ugy, hogy vannak a userek es a root?
Sosem hasznaltam ubuntut, de ezek szerint nem is fogok.
(#) Lucifer válasza gtk hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Nincs az túlkomplikálva.
Csak le van tiltva a root felhasználó, egyrészt biztonsági okokból, másrészt meg egy mezei titkárnőfeéle usereknek semmi szüksége nincs rá.

Root felhasználó beélesítése ubuntu alatt.

sudo passwd root

Ezzel beállítod a kívánt jelszót.

Innentől su - parancs beírása után kapod szépen a root parancssort.

Guimániásoknak:

(GNOME alól, GDM bejelentkezőt használva)

Rendszer -> adminisztráció -> bejelentzkezés beállítása -> biztonság fül -> root bejelentkezésének engedélyezése.

És ismét a nagy D betű ékeskedik az arcunkon.

(#) sevcsik hozzászólása Aug 25, 2007 /

ez az AVR programozó működött már valakinek? http://www.bsdhome.com/avrdude/ (alja)

Csak mert az ATmega48 datasheetjében teljesen más van írva a Parallel Programminghoz.
(#) amather86 hozzászólása Márc 16, 2008 /

Sziasztok!
Feltettem már az gcc-avr, avrdude programokat is, és fel is menetk szépen (synaptic).
Viszont nem kerültek be az alkalmazások közé, és nem tom, hogy a telepített fájlokból mit kell indítani....
pls.help
melóhoz kellene hogy menjen....

ja..ha már itt tartunk, egy csomó más progival is ez a bajom (pl. verilog...). felteszi, meg tom nézni , h. pl. elektronika csoportba, de nem tom indítani...

A wine az avr studiómat meg nem indítja... a kék "betöltés" logó után kilép...
(#) sevcsik válasza amather86 hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

az avr-gcc és az avrdude mind parancssoros programok, ezért nem jelennek meg a menüben.

nyiss meg egy terminált, írd be hogy "avrdude -h". Így megjelenik a help és megtudhatod milyen paraméterekkel kell használni.

Itt találhatsz egy tutorialt (angolul) az avr programozásról linux alatt.

Amúgy szerintem használj WinAVR-t, az avr-gcc-t használ (ami szerintem a legjobb fordító) és működik WINE-vel linux alatt.
(#) amather86 válasza sevcsik hozzászólására (») Márc 16, 2008 /

ÁÁ...ezaz
megy...
bár jobban örülnék az avr studiónak, mert ezt tanítom az egyetemen...
(#) neocska hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Hello!
én elég rég ota ubuntuzok (nem nagyon találkoztam hibákkal)
1.sudo su (utánna enter) igy admin ként tudsz dolgozni, többet nemkell sudo-t irni.
2. apt-get install alien -forditocsomag
-d, --to-deb (Debian csomagok készitésére)
-r, --to-rpm (.rmp csomagok készitése)
-t, --to-tgz (tgz csomagok készitése)
-p, --to-pkg (Solaris pkg csomagok készitése)
-i, --install (Automatikusan instalálja a készitett csomagokat)
(a vonalkával együtt kell beirni)
pl: cd /home/felhasnálonév/Asztal/mappa_ahova_letöltöttük/
alien -d csomag_neve.rpm (és kész is az átalakitott csomag)
(#) sargarigo hozzászólása Szept 27, 2012 /

Sziasztok!

Eljutottam oda, hogy szeretném lecserélni a jelenlegi lpt portos programozómat egy usb-s motyóra! Mivel építeni nem akarok, gyorsan szétnéztem a v*rán, hogy mi a kínálat.
MK2
USBASP
STK500
Ezek tűntek elsőre szimpatikusnak. Az elsőt drágállom, a második sokáig tart míg ideér, a harmadik talán ötvözi az előnyöket
Mi a véleményetek, az avr-binutils csomag dolgai fogják ezek közül valamelyiket kezelni? Melyiket válasszam? Mega8-as procijaim vannak, ezért az isp ami fontos most nekem (van még mega32-m is, de arra már van jtag/ice debuggerem, szóval elvileg az most tárgytalan).
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2012
(#) Suncorgo hozzászólása Ápr 7, 2014 /

Sziasztok!

Mivel nem rég tértem át M$-ról Linuxra és többek között AVR-ekkel is szeretnék foglalkozni így számomra elengedhetetlen volt egy alap fejlesztői környezet. Szétnéztem mi a választék és elég elszomorító. Olyan programra van szükségem ami gyors, nem több giga. Tehát belefogtam egy egyszerűbb "IDE" megírásába QT-alatt.

A QAvrDevTool -ra keresztelt programot a mostani állásában (ami még messze nincs kész) megtaláljátok itt: Bővebben: Link

Egyenlőre még nem tud forítani és programozni. A program fejlesztése folyamatban. Sajnos még nem sikerült 32bites plattormra lefordítanom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem