Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   122 / 315
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Nem az RC szűrőre gondoltam a nagyobb kondit, hanem a bejövő tápra, és szerintem nem is kell ennyi (attól is függ mi adja a tápot). Az adatlap kicsit furán mintha azt mondaná, hogy a hűtőpadot a földre kell kötni. Szerintem a pad még mindig kicsi.
(#) Zoli_bácsi válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Amit a He Store-nál lehet kapni IC-t, az SO8-as. Nem a széles. A hűtőlapot földre is lehet kötni. No de hogyan lehet az ic alatt beforrasztani a hőleadó részt? Hőlégfúvóm és pasztám sajna nincs. Pákával nem hiszem hogy meg lehetne oldani.
(#) morgo válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Szia! Én úgy szoktam ezeket az aljasokat felrakni, hogy előónozom a hűtőfelületet is, meg a nyákot is, és egy vaslóra rakom a nyákot. Amikor olvadni kezd az ón, a helyére rakom az IC-t, és óvatosan leveszem a vasalóról az egészet. Nem a legprecízebb módszer, de hőlégfúvó híján megteszi.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Ezért ajánlottam, hogy mindkét felén lógjon ki, könnyebb pákával melegíteni. Ennek az adatlap szerint az a mérete amit linkeltem.
Idézet:
„Available Radiator in 8-Lead SOP Package, the Radiator need connect GND or impending”
(#) ferci válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Nagyüzemileg ezt úgy ( is ) szokták megoldani, hogy pl. 0.8-as pár lyuk van az ic alatt és azokon keresztül átfolyik a forrasztóón.
(#) rascal válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Én is szemezgetek ezzel az IC-vel főleg, hogy rávetted a Hestore-t, hogy ne csak modulban árulja. SMD IC-k forrasztásával nincs még tapasztalatom, az alján lévő hűtőfelület hogyan fog jól hozzányomódni az alatta levő nyákhoz? Az is forrasztva lesz valahogy, vagy oda hővezető pasztát kell rakni? A nyáknak nekipréselve kell a lábakat beforraszani, hogy az adjon szorító erőt? Hőmérséklet figyelést az akkukhoz nem érdemes rakni? Egy nagyjából elkészült, de aztán fel nem használt akkutartót csináltam, amibe raktam hőmérséklet szenzort. Hasonlót szerintem te is könnyen belerakhatsz. A hosszan hagyott lábak miatt könnyen mozog az alkatrész, az alatta levő gumilap pedig az akkuhoz szorítja. A túloldali nyákon pedig az alkatrész helyén kivágás van, hogy az akku el tudja nyomni, amikor bekerül a tartóba.
Szerk.: Míg írtam a saját hsz-em, addig látom pont ez volt a téma.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza ferci hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Ez csak akkor működik, ha az furat galvános, amin keresztül "felfut" a másik oldalra. Sajnos nekem furat galvánra nincs lehetőségem.
(#) Zoli_bácsi válasza rascal hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Én első körben hővezető pasztát rakok, aztán majd meglátjuk, kibírja e az IC.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 17, 2016 /
 
A 0.4 ohmos soros ellenállás, - az összeépített modulon- az 1206-os, vagy 2512-es? Igazából csak közelítő érték van a 2512-esből - 0,36R,- a 1206-osból pedig 0,39R.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2016
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Az értéknek nem kell pontosnak lennie, inkább csak az IC-re jutó feszültséget csökkenti (ezért sem mindegy a mennyire pontos a táp). A teljesítmény alapján válassz méretet.
(#) szarkazsolt hozzászólása Aug 17, 2016 / 1
 
Sziasztok!

Nekem is megadta magát a Budget BAS108 típusú fúrógép akksija. Sajnos leszabályoz, pedig a fúró épphogy elindul. Az akksi fullra fel van töltve, azzal nincs gond, az bírná.
Mellékelem a képet az aksi elektronikáról. A nyák másik oldalán van még a szokásos IC, illetve az aksik között két kütyü (az egyik csepp alakú a másik téglalap alakú). Gondolom ezek a túlmelegedést nézhetik, bár nem értem miért van kettő. Ki szeretném próbálni úgy hogy kikötöm a védelmet. Tudnátok benne segíteni, hogy a legegyszerűbb. Mert vissza szeretném majd csinálni, hiszen tölteni csak ezzel tudom.
Mint látjátok, nem nagyon vagyok profi.
Előre is köszi!

BAS108.jpg
    
(#) Zoli_bácsi válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
A táp egy 5V 8A, vagy 10A-es kapcsolóüzemű tápegység lesz. Erről üzemel majd a négy független töltő. (A négy független töltő egység bemeneti része egymással párhuzamosan össze van kötve.)

Mivel a táp stabil, és az IC azért a bemeneti feszre nem annyira érzékeny (4-8V) el is lehetne hagyni?
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2016
(#) rascal válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Végül is a töltő ic önmaga egy stabilizátor, ezért nem hiszem, hogy maga igényelné a nagyon stabil tápot. Neki szerintem csak az a lényeg, hogy minél kisebb feszültséget kelljen eldisszipálnia. A kapcsolóüzemüvel, esetleg lejjebb is mehetsz pár tized Voltot, hogy a töltő ic kevésbé legyen terhelve.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Mivel lineáris áteresztőként működik, nagyobb táppal jobban fog melegedni (persze a belső védelme ilyenkor csökkenti a töltőáramot, így viszont lassabban tölt). A 400mOhm-on 1A-nél 0,4V fog esni, így az IC tápja 4,6V lesz (5V esetén). A maradék 0,3V valószínűleg az áteresztő tranzisztoron esik, marad az akkunak 4,2V. Így látszik, hogy tizedvoltos eltérések is beleszólhatnak a töltési időbe. Persze az áram csökkenésével emelkedni fog az IC tápja, ezért fel tudja tölteni az akkut.
(#) Zoli_bácsi válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Tökéletesen értem, és logikus amit írsz. Akkor az is elképzelhető, hogy kevésbé fog így melegedni az IC? Mivel hogy elég kevés a maradék feszültség, amit az átmenő 1A társaságában el kellene disszipálnia? Később, pedig amikor a töltésből adódóan az áram csökken, akkor a feszültség nő, de természetesen az egyensúly ebben az esetben is beáll.
(#) ktamas66 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Ha a tápodon van finombeállító potméter, azzal is beállíthatod a helyes arányokat.
(#) Wind-Storm hozzászólása Aug 19, 2016 /
 
Hello!

Valaki tudja hogy milyen szaga van a szivárgó lítium polimer akkunak?
Véletlenül nem technokol szerű?
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Ez így elég nehéz szavakkal megfogalmazni...

18650 -es cellát bontottam szét (de az Li-Ion), én inkább émelyítő édeskés de büdösnek éreztem...

Igen érdekes amúgy...
(#) Wind-Storm válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Ez konkrétan egy ilyen nanó drónba való elektronikával ellátott cella Bővebben: Link
Viszont nem értem mi érhette ami miatt szaglik.
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Szerintem bonts szét egy kuka cellát 18650-est, vagy mobiltel aksit.
Akkor lesz összehasonlítási alapod. Ha hasonlóan szaglik a "jó cellád" elképzelhető, hogy szivárog, gyártási hibás, vagy épp keletkezett rajta egy rés...
(#) Wind-Storm válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Nem tudom mennyire biztonságos ezeket szétszedegetni... Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza Wind-Storm hozzászólására (») Aug 20, 2016 /
 
Semennyire...

Vigyázni kell...
(#) Rezneki Henrik hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Sziasztok!
Van egy porszívóm amit 3 cellás akkupakk lát el árammal 10,8 V/2200 mAh . Az akkuk egyre kevesebb ideig bírják. Kicseréltem az akkukat 6800 mAh kapacitásúakra. Sajnos, az új akkukat sem tölteni nem tudja, sem lemeríteni. Töltésnél a porszívó elektronikája hibaüzenetet küld, ha feltöltött akkuval indítom akkor 1 mp után lekapcsol a gép. A kérdés, hogy eleve naiv gondolat volt, hogy ez így működhet, vagy hibáztam valahol és keressem meg hol, mert illene működnie? A pakk elektronikája nem ment tönkre lelkes barkácsolásom nyomán. BM3452 ic van benne. Feltöltöm az adatlapját. Próbáltam magam kiokoskodni belőle valamit. Az adatlapból annyit értek, hogy kondikkal több szempontból is lehet változatosan paraméterezni az ic-t (charge, discharge, overvoltage protection, stb) de ez már túlmutat az én rálátásomon. Tud ebben segíteni valaki?
Előre is köszönöm!
(#) teszti válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Szia!

Ha vissza kötöd a régi akkukat akkor működik?
(#) weend válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Aug 22, 2016 / 1
 
Szerintem belefutottál, a kínai akkumulátorgyártás nagy remekeibe. Ha ezek az akkuk 18650 méretűek, és az van ráírva, hogy 6800 mA az valószínűleg hamisítvány. Szerintem, mivel ezek az akkuk harmat gyengék, a porszívó nagy áramfelvétele miatt lekapcsol a védelem. Mármint leesik a feszültség bekapcsolás után, töltéskor meg hiányzik a kapacitás. De, ha beszerzel minőségi akkut, akkor mennie kell.
(#) nedudgi válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Aug 23, 2016 / 1
 
6800mAh? Mekkora terhelőárammal mérted ezt a kapacitást?
Ha a rányomtatott, esetleg a marketing által állított kapacitás ekkora, akkor bizony átvertek. Annyit az abban a csomagban árult 2/3/4 akkut párhuzamosan kötve lehet remélni, optimista hozzáállással. Lehetséges még az is, hogy mAh helyett mWh, csak a fehér emberek kacifántos írását félreértette valamelyik fordítóprogram.Egy 18650 méretű LiIon akkumulátortól, pláne motor üzemeltetése esetén nem lehet elvárni ekkora kapacitást. Azt már csak halványan jegyzem meg, hogy ilyen üzemben inkább NiCd, vagy LiFePo kémiájú akkumulátortól lehet elvárni hosszabb élettartamot.
(#) Rezneki Henrik válasza weend hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Igen, ez így van. Arra nem számítottam, hogy 6800 mAh lesz, de arra sem, hogy hasznavehetetlen. Mondjuk, amennyit fizettem érte, túl fogom élni . Minőségi akkuval minden további nélkül működnie kell, függetlenül az akku névleges kapacitásától? Köszönöm a segítséget!
(#) Rezneki Henrik válasza teszti hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
(#) Rezneki Henrik válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Igen, a névleges kapacitást írtam. Gondoltam, ha azt nem is tudja, annyit talán bír mint a gyári akkupakk 2200 mAh cellái. Azok is ilyen típusú cellák voltak és egy darabig szépen működtek, csak megfáradtak.
(#) sector99 válasza Rezneki Henrik hozzászólására (») Aug 24, 2016 / 1
 
Az én véleményem, hogy ilyen "komolyabb" célra csak magyar üzletből rendelj és akkor is márkásat válassz. (pl. Sam....g) A kínából rendelt akkuk - saját tapasztalatom szerint - még kézi lámpába se nagyon valók, mert biztos, hogy akkor merül le, amikor szükség lenne rá...A ráírt kapacitásnak meg a tizedét se nagyon tudja. (kombinált töltő-kisütő cuccal mértem...)
Következő: »»   122 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem