Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   106 / 146
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 4, 2016 /
 
Sziasztok!
Akkor egy kicsit az árnyékolásról! FARADAY-KALITKA
Régen, az iskolában csináltunk erre kiható kísérletet. Az én tapasztalatom, hogy a legjobb árnyékolást a teljesen zárt vas vagy alumíniumdoboz adja. A Faraday kalitka dolga, hogy a kívülről ráható elektromágneses tértől óvja (árnyékolja) azt, amit bele zárunk. Na most, ha eleve, a kalitkán belül van egy ilyen zavarforrás, attól sajnos már nem fogja tudni megvédeni a mellette lévő áramkört, mindössze nem engedi ki belülről ezeket a zavaró jeleket. Öngól! A mi kísérletünk annyiból állt, hogy egy mikrohullámú sütőbe bezártunk egy mobiltelefont, és felhívtuk. Na hát itt be is sült a kísérlet, mert a telefon továbbra is elérhető volt. Viszont jó tanulság, hogy mivel a mikrohullámú sűtő valamilyen szinten nyitott, csak rács van az elején, a rádiófrekvenciás jeleket még simán beengedi ez is. Következő kísérlet az volt, hogy a mobiltelefont alufóliába csomagoltuk. Ez viszont már bevált!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) Massawa válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /
 
Azt nem is vitatom, de ugyanez van a szalagkábellel is, csak ott senki sem foglalkozik ilyesmivel. Sajnos volt a kezembem már olyan árnyékolt kábel ami 10 m hosszban már a 10 kHz- s jelet sem vitte át. Szerencsére egy RIAA korrektornál csak pár cm kábel kell....
(#) Pali79 hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van nálam egy erősítő amiben van egy előerősítő (Revox A78 vagy nagyon hasonló) , ami elég érdekes dolgokat produkál. Olyan mintha a hangerő szabályzó rossz lenne, serceg, változik a hangerő. Találtam egy leírást Bővebben: Link
A kacsolási rajzon feltüntetett feszültség értékeket megmértem, kb jók. Csak azért kb, mert a tápfesz is csak 23,5V, így gondolom a többi sem lehet teljesen ugyan olyan mint a rajzon.
Megfigyeltem viszont egy érdekességet. A táp bekapcsolása után a C8 kondinál mérhető feszültség hosszú másodpercekig 21V körül van, majd egyszercsak leesik a rajzon feltüntetett 13,2V-ra.

Szerintetek merre folytassam a hibakeresését?
(#) elektrorudi válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Első lépésként, keresd meg, hogy miért nem látszik semmi a belinkelt oldalon.
(#) Pali79 válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Azt nem tudom, de hátha most. Bővebben: Link
(#) elektrorudi válasza Pali79 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Igen, így már látszik a rajz.
Mindkét csatorna egyformán viselkedik?
Sajnos itt minden összefügg mindennel. Ha csak az egyik csatorna hibás, akkor átnézni (átforrasztani) az összes forrasztást. Azután sajnos csak az alkatrészek darabonkénti cseréje segít. Mondhatnám a szokásos közhelyet, hogy "biztos a kondenzátor", de valójában bármelyik alkatrész lehet rossz. Elsőre az R8; R12 ellenállást nézném meg. De (bár nagyon kicsi az esélye) lehet bármelyik tranzisztor is kontaktos. Mivel a hiba egy idő után megszűnik, a rossz alkatrész szinte kimérhetetlen. Egy oszcilloszkóp sokat segítene (ha van).
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2016
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Szerintem azért nem árt arra s figyelni, milyen impedancián történik a jelátvitel. Csak egy példa 600 ohmos mikit rendes mikrofonkábelen (szimmetrikus jelátvitel) víve a jelet 50 m-es kábel esetében sincs számottevő gond.
(#) boti2 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Hello Scooby mester! Elkészülte a stab tápok. Még egyszer köszi. A fűtés része szépen muzsikál, de az anódfesszel gondok vannak. Kicsit átalakítottam, mert egyfelől nem kellett a 70V-os kimenet, ezért azt kivettem, másfelől betettem a végére egy osztót a fűtés felhúzásához. A szűrőkondenzátorok nagyobbak 330u/400V. Ezt most egy CD csövesítéséhez csináltam, ahol 180V-ra van szükség, ezért a zenereket is kicseréltem. A NYÁK-ot is kénytelen voltam áttervezni, mert egyfelől a meglévő alkatrészek méretei eltértek, másfelől pedig kevés a hely a CD lejátszóban. Kb. 210V váltófeszültséggel meghajtva a bekapcsolás után nagy szűrőkondik feszültsége felmegy, majd elkezd zuhanni. A 100ohmos ellenállások pedig felizzanak, különösen az első. (Pirossal jelöltem.) Eközben a kimeneten ezzel együtemben nő a feszültség, 40V-s kimenetnél az első 100ohmos ellenállás már izzik. Persze nem vártam meg, amíg elég, hanem lekapcsoltam. Van esetleg ötleted, hogy mit rontottam el. A módosított NYÁK-ot mellékeltem, pirossal jelölve a melegedő elllenállásokat.
(#) zenebolond hozzászólása Aug 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Elkészítettem az alábbi RIAA korrektort, de sajnos minden leírásom elkallódott. Csak a kapcsolási rajz és a panelrajz van meg. Elkészítettem a panelt is be is ültettem, csak azt nem tudom miért raktam bele a bemenetre egy-egy trimmer potit. Úgy emlékszem ez volt a leírásban.
(#) zolika60 válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Gondolom hogy beállítható legyen a két oldal együtt futása, meg a jelszint.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) zenebolond válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Igen, csak már a trimmer potméter értékére nem emlékszem.
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Szia!

Pontosan hová került az a trimmer, melyik ellenállás helyébe?
(#) zolika60 válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Mérd meg, ha nincs ráírva.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2016
(#) zolika60 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Idézet:
„a bemenetre egy-egy trimmer potit.”
(#) zenebolond válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Nem került egyetlen egy ellenállás helyébe sem ez plusz kiegészítés volt, csak a leírás ahol volt ez a rajz már nem találom.
(#) scooby_ válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Bemenetre nem értem minek, azt a kimenetre szokták tenni leginkább. Bemeneten felesleges zajt termel csak az is... Én inkább a visszacsatolásba tettem volna és az erősítés nagyságát változtatnám vele, ha az szükséges. De nagy valószínűséggel 47-50K lehet, mert a RIAA "szabvány" bemeneti impedanciája 47KOhm.
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
ITT van a kutya elásva, de szerintem ebből se lesz szalonna...
(#) zenebolond válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Köszi! igen ez volt az az oldal ahonnan leszedtem rajzot. De volt még valami magyar oldal is. De sebaj beteszek próbának egy 470k-s potit és meglátjuk.
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
47K bőven elég!
(#) zenebolond válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Gondolom így érted. Ezt még bármikor megtehetném, csak a poti értékét kellene jól kitalálni.
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 18, 2016 /
 
Én a visszacsatoló ellenállás helyére gondoltam. A 2,2K-s ellenállás értékét növelve nő, azt csökkentve csökkenni fog az erősítés. Mivel Te -feltételezem- nem arra mész ki, hogy növeld vagy csökkentsd az erősítést, hanem leginkább a két csatorna együtt futását kívánod vele kompenzálni, így én a 2,2K-s ellenállás helyére forrasztanék egy 4,7K-s trimmert változtatható ellenállásként bekötve, így nagyjából középállásnál lesz az optimális. (4,7K/2) Ha csak az együtt futásra törekedsz, akkor igazából elég csak az egyik csatornát változtathatóra építeni, és a potival a másik csatorna erősítéséhez igazítani az erősítést. De szerintem felesleges. 1% tűrésű ellenállásokkal dolgozunk, így a két csatorna erősítésbeli különbsége nem lesz számottevő. Jóformán még oszcilloszkópon sem igazán lehet majd látni, hallani meg aztán végképp nem hallod meg.
(#) zenebolond válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2016 /
 
Oda simán be tudok tenni egy állítható trimmer potit, a lay kapcsolási rajzomon az R6 az az ellenállás. Amikor elkészítettem a lay formátumot akkor csak pozíciószámot írtam, nem az értéket írtam bele.
(#) zenebolond válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Sziasztok!

Beüzemeltem az előerősítőt, de semmi nem működik, ráadásul a középső IC mondott egy pukkot.
(#) steelbird válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Nem tükörképet marattál véletlenül a tervedből?
Felülről nézve a nyákot, ahogy a programban tervezed, minden felirat, ami a forrasztási oldalon van, fordítva kell, hogy látszódjon, ezen viszont pont felülről olvashatók.
Kukkantsd meg a kész tervedet, ha olvashatók a feliratok az alján, akkor tükörképet nyomtattál és marattál ki.
Mutatom képeken, mit kell látnod, ha ránézel.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) zenebolond válasza steelbird hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Szia Steelbird!

Igen tudom, hogy fordítva van. Én fordítottam meg hogy ide feltegyem. Így van most jól. A feliratok és az alkatrészlista forgása most nem lényeg. Sajnos én pont fordítva marattam ki és az IC-t a fonák oldalára (panelvezetés) kellett forrasszam.
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Szerintem meg az IC pont jó helyen volt a másik oldalon a táp szempontjából. Valószínűleg nem csak az az 1 IC halt meg....
(#) zenebolond válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Igen nem csak a középső halt meg, hanem egy másik is. Ráadásul a z ST151-em is látta kárát, mert most csak recsegősen szól. Ott is kereshetem a hibát.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
(#) steelbird válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Ha megnézed a kész panelt, az IC -k 8- as lábára megy a piros vezeték, vagyis így jó, ahogy most van.
(#) scooby_ válasza steelbird hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Igen látom, de mintha ez minden irányból tükrözve lenne...?
(#) scooby_ válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Tanulság: Amíg méréssel meg nem győződsz róla, hogy az áramköröd valóban működik, addig ne kösd rá az erősítődre.
Következő: »»   106 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem