Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   849 / 1216
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Azok a kártyák egyébként mihez vannak tervezve? A csatlakozó azt sejteti, hogy valami szerelvénybe készültek.
(#) pajti2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Elbeszéltetek egymás mellett A pic összes fogyasztása, és a led-ek fogyasztása egyesével két külön dolog. A led-ek fényereje továbbra is a led saját fogyasztásától függ, és az fog lecsökkenni multiplexben.
(#) siemenstaurus hozzászólása Szept 15, 2016 /

Sziasztok!
PIC18F85J10 TQFP + PICkit2 v2.61 ---> "PICkit 2 VPP voltage level error. Chech target & retry operation." hibát hoz.
MCLR/Vdd/Vss/PGD/PGC csatlakozások jók, szakadás nincs, zárlat nincs, mert kivettem a panelből is és úgy csatlakoztattam az égetőhöz.
Szoftvert frissítettem, itt a fórumot megnéztem a kapcsolódó régebbi témát, az alapján is végigzongoráztam.
Egy TQFP-DIP adapteren van rajta igaz kínai, de nincs rajta szakadás.
P18F14K50-nel simán összeakadt, úgyhogy a programozó is jó.

Mi lehet a gond? Elfogytak az ötleteim. Most még csak fel szeretném programozni nem a végleges helyén van.
Az smd forrasztásos technikámon még van mit csiszolni, de lehet megsütöttem az IC-t és azért nem működik?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2016
(#) ha1drp válasza siemenstaurus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

A Vcap kivezetésen van kondenzátor?
(#) eSDi válasza siemenstaurus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Üdv!

Az adatlap - Appendix A: MIGRATION BETWEEN HIGH-END DEVICE FAMILIES
TABLE A-1: NOTABLE DIFFERENCES BETWEEN PIC18F8722 AND PIC18F87J10 FAMILIES

Programming Entry:
PIC18F87J10 - Low Voltage, Key Sequence
PIC18F8722 - VPP and LVP
(#) siemenstaurus válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Igen, és az MCLR is felhúzva 10k-val. Check communication , Busy villog és hiba. Kihúz, újracsatlakoztat, ugyan ez.
Viszont nincs bekötve az összes Vss, Vdd. Az bajos?
(Eddig csak kis lábszámú IC-vel foglalkoztam.)
(#) mrobi válasza siemenstaurus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Akkor ajánlom a fenti sárga rész első pontját!
(#) nagym6 hozzászólása Szept 15, 2016 /

Sziasztok. Pic18F46K22 -nél hogy kell beállítani kódvédelmet, hogy ne lehessen kiolvasni a programot, és config-ot ne lehessen átírni későbbiekben? Másolásvédelemrő lenne szó. Programmemóriába későbbiekben nem kell írás olvasás, csak az egyszeri első programozásnál beírás. Eeprom-ra nem kell védelem, ez írható, olvasható marad.
A mellékelt kép szerint csináltam, de pickit2 szépen kiolvassa.
Köszönöm.
(#) usane hozzászólása Szept 15, 2016 /

Na mostmár kezdek pipa lenni.
Még mindig PIC32MM0064GPL020.
Korábban az SCCP vagy a PPS nem ment most meg egy egyszerű weak PULL UP sem megy.
Adatlapon nem látok mást csak CNPU regisztert kell bekapcsolni. Analóg letiltva, sem kimenet, sem bemenet esetén nem működik, sem a fel-, sem a lehúzó.
Ránézne valaki az adatlapra, hogy én néztem-e be ennyire valamit, vagy ez a széria egy rakás bug?
Köszönöm.
(#) Pali79 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 15, 2016 / 1

Szia. A választ én sem tudom kapásból, de javaslom, hogy keresd meg a pic-hez tartozó inc fáljt. Abban le van írva, hogy a confignak milyen beállítási lehetőségi vannak.
(#) Lamprologus hozzászólása Szept 15, 2016 /

3,3V-os PIC-hez milyen I2C Eepromot tudnátok ajánlani?
(Nem kell nagy kapacitású, lehetőleg DIP tokos legyen)
Valami hasonló kellene mint a AT24C32, csak az 5 V-os.
(#) pajti2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Bővebben: Link

Meg is vásárolni csak 1 típust találtam raktáron a chipcad-nél (hestore-ban nincs) pdip-eset: Bővebben: Link
(#) ha1drp válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Az AT24C32 5v-os lenne?
(#) Lamprologus válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Lehet rossz adatlapot néztem?
A Microchip 24C32-re 4,5-5,5V-ot ír ...

Az Atmel 24C32-nél 4 féle feszültségtartományt ad meg ...
VCC1 Supply Voltage 1.8-5.5 V
VCC2 Supply Voltage 2.5-5.5 V
VCC3 Supply Voltage 2.7-5.5 V
VCC4 Supply Voltage 4.5-5.5 V

Tehát az Atmel jó lenne nekem ...
Csak arra kéne rájönnöm, hogy mi alapján tudom azt, hogy az adott Eeprom mekkora feszültségre jó?
(#) ha1drp válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 15, 2016 / 1

Az adatlap így kicsit félreérthető, de a chipre jellemzően rá van írva, hogy 1.8 vagy 2.7 (valamilyen formában, akár tizedes nélkül) a szerint, hogy 1.8v vagy 2.7v a minimum feszültsége.
(#) Zsora válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

AT24C32-10PI-1.8 : 1,8V-5,5V
AT24C32-10PI-2.7 : 2,7V-5,5V
(#) cross51 válasza usane hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Nem MM széria, hanem MZ, de én ránéztem egy ennyi setting-el:
  1. TRISGbits.TRISG12 = 1;
  2. CNPUGbits.CNPUG12 = 1;

És debug-ba amíg nem érte el a CNPU... sort addig 0.2~0.3V utána ~3.2V-ra beállt nálam fixen.
Úgyhogy van rá esély, hogy egy rakás bug, az errataban semmi nincs.
(#) ktamas66 válasza Lamprologus hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

A Microchip 24LC32-nek hívja.
(#) Hp41C válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

A Microchip 24AA32 pedig 1.7..5.5V között működik.
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Idézet:
„Na mostmár kezdek pipa lenni. Még mindig PIC32MM0064GPL020.”

Ez a típus még csak néhány hónapos.... Nem lennék meglepve, ha hamarosan egy szép hosszú errata jelenne meg. Aztán néhány verzió, míg végre használható lesz. Olvastál a PIC32MZ mizériáról???
(#) Pali79 hozzászólása Szept 15, 2016 /

Olyan problémába futottam bele, hogy 16F szérián van egy táblázatom ami véletlenségből úgy sikeredett, hogy 247. sornál kezdődik és átnyúlik a 255-ön túlra. A 255 után a visszatérésnél elölről kezdi a programot. A "movlw high" nem segít mert a táblázat eleje még 255 előtt van.
Hogyan lehet ezt áthidalni?
(#) kriszrap hozzászólása Szept 15, 2016 /

ÖÖöööö..... Bármelyik pic lábra lehet nyomó gombot kötni ??? Nem kell analognak lennie???
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Szia!
Tedd laphatárra a táblázatod kezdetét ( vagy a program elejére és induláskor ugord át !)!
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Szia!
Igen ez nekem is eszembe jutott. Be is tettem a kezdetét a 256. sorba, így maradt a legkevesebb üres hely előtte, de mi van ha bővítem a programot és lentebb csúszik? Valami automatikus megoldás nincs erre? Valahogy biztosan meg lehet oldani... Vagy nem?
(#) mrobi válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

(#) cross51 válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Azért itt érdemes lenne az alapfogalmakat megint átgondolni...
Igen "bármelyikre" lehet, mivel ez egy digitális jel ebből adódóan, ha analóg lábra rakod akkor ott pont ki kell kapcsolni az analóg bufferelést.
(#) kriszrap válasza cross51 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Köszönöm) Pic16f628 melyik lábat kell felhúzni 5vra????
Elfelejtettem((
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Tudod csatolni a programot ( vagy a megfelelő részletét )?
A HP41C kolléga cikkét olvasd el !
(#) Kovabe hozzászólása Szept 15, 2016 /

Sziasztok
Egy projektemhez szükségem lenne valami nagyobb tápra mint amit idehaza eszkábálok (és esztétikusabra). Az lenne a kérdésem hogy a linken található táppal hajtott PIC és környezete milyen szűrést igényelhet? Bővebben: Link
Előre is köszönöet mindenkinek, esetleg valami kapcsolásirajz ha lenne az jól jönne.

Üdv Kovabe
(#) ha1drp válasza kriszrap hozzászólására (») Szept 15, 2016 /

Az MCLR (pin 4) lábat szokták. (Ennél a PIC-nél azonban config függő, esetlegesen elhagyható)
Következő: »»   849 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem