Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC
 
Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 46
(#) Ktulu válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Javított dokumentáció: Bővebben: Link
A rajz szerint R4 átkötve, R5 üresen hagyva a 8 bites mód.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) Attila86 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Nem tudom ezt hogy csináltad, de nagyon király vagy köszi!
Na akkor mégiscsak megoldható. Ezek szerint akkor a programomban van a hiba.
(#) Pali79 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 

Idézet:
„Ezek szerint akkor a programomban van a hiba.”

Nem sikerülhet minden elsőre.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2016
(#) icserny válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Nem biztos, hogy rossz a programod, csak egy másik vezérlővel ellátott kijelzőt kaptál. A csomagban az LGDP4535 adatlapja szerepel. Lehet, hogy ezt másképp kell inicializálni?
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
A felső 8 biten próbálod? A doksi szerint DB8-DB15.
(#) Attila86 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Nem, az alsó 8 biten próbáltam. De ez a TFTWriteCmd() és a TFTWriteData() függvényekből kiderül, melyeket pár hozzászólással fentebb bemásoltam. Azért az alsó 8 biten vezérlem a kijelzőt, mert az adatlap 10. oldalán azt írja hogy 8 bites módban azon kell:
Bővebben: Link
Illetve a 65. oldalon le is van rajzolva hogy a DB8-DB17 le van kötve a földre.
(#) Attila86 válasza icserny hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Fentebb írtam, hogy az inicializáló kódom működik 16 bites módban. Szóval nem az inicializálással van a gond, elvileg 8 bitesen is működnie kellene. Valami más probléma van.
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 10, 2016 /
 
Használd a 7-zip szoftvert tömörített állományokhoz. Amellett, hogy ingyenes, rendszeresen tovább is fejlesztik. Nekem elsőre megnyitotta. A WinRAR valószínűleg nem tudja kezelni a kínai írásjeleket a könyvtárnevekben jól.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2016
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Megnéztem hogy ténylegesen mi megy ki a kijelzőre az inicializálás alatt. Az első kép a 16 bites módú TFTWriteCmd() és TFTWriteData() függvények használatakor készült, a második pedig a 8 bites függvényekkel. Elvileg az megy ki amit szándékoztam, ez látszik a "Payload" fülön. Nem tudom... lehet hogy esetleg a TFTWriteCmd() függvényt is át kellene írni úgy hogy két bájtot toljon ki egymás után?
(#) Attila86 hozzászólása Aug 25, 2016 /
 
Talált már valaki az Ebay-en normális TFT kijelzőt? Olyat, amelynek szépek a színei, jók a betekintési szögei (nem fordulnak ki a színei), egyenletes a háttérvilágítása és jó a touchpadja?

Először próbáltam ezt:
Bővebben: Link
Ennek sajnos átfordulnak színei oldalról nézve és a háttérvilágítása sem egyenletes. Jól látszik az 5db LED az egyik oldalon és a kijelző másik felén már közel sem olyan jó a fényereje. A touchpadja viszont jó.

Aztán vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Ennek tökéletes képe van, nagy a felbontása (nem az átlag 320*240), nem fordulnak át a színei oldalról nézve egyáltalán mert IPS panel van rajta és a háttérvilágítása is teljesen homogén. Viszont a touchpadja majdhogynem teljesen használhatatlan sajnos. Nem lineáris és a jobb alsó sarkában érzéketlen. Emellett elég drága is ez a kijelző.

Harmadikként vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Ennek egyenletes a háttérvilágítása, jó a touchpadja viszont a színei ennek is kifordulnak sajnos.

És most vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Ez még nem tudom milyen mert még nem érkezett meg.
(#) diablo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
HMI kijelző nem jó?
Nekem ugyan még nincs, de bagóért árulják és a vezérléssel sem kell sokat bajlódni.
(#) Droot válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Szia!

Erről beszéltem egy kicsit feljebb. Ne szórd a pénzed ezekre a vackokra, hacsak nem vagy milliomos. A korábban említett webshopból 16-ért olyan kijelzőt rendeltem, ami megszólal. A paramétereket nem ecsetelem, már e-mailben is beszéltük.
(#) Attila86 válasza Droot hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Csak hogy a többiek is tudják miről beszélünk: a buydisplay.com-ról vettél korábban egy 7 colos kijelzőt ami tökéletes.

A helyzet az hogy én is vettem a buydisplay.com-ról. Egy barátom vett két darab 7 colosat én meg egy 4,3 colosat és együtt rendeltük meg őket. A két nagyobbiknak olyan a háttérvilágítása mintha lehányták volna, az én 4,3 colosom pedig tök süket, semmit sem hajlandó csinálni. Végigméricskéltünk szkóppal mindent, maga a TFT panelje rossz.
Mindezeket megírtuk a buydisplay-eseknek, több hétig(!) leveleztünk de semmi. Kifejezetten a segítőkészség látszatát keltették a levelezés során, nagyon kedvesek voltak stb., viszont érződött hogy érdemben k**vára nem akarnak sem új kijelzőket küldeni, sem visszaadni a pénzt. Mindig akadékoskodtak valamivel hogy küldjünk videót e-mailben de aztán azt ők állítólag nem tudják megnyitni. Feltöltöttük tárhelyre de azt sem tudják megnézni. Végül youtube-ra is feltettem a videót (itt van: Bővebben: Link) de az sem jó nekik. Gondoltuk biztos a kínai tűzfal miatt van. Jó mondtuk akkor mondjanak ők egy olyan videómegosztót amelyet látják Kínából és akkor felrakjuk oda. De nem, postázzuk vissza nekik a három kijelzőt. Persze...
Na szóval ezért sajnos ódzkodom a buydisplay.com-tól, pedig amúgy tök jónak tűnnek a kijelzőik meg a dokumentációik is részletesek sőt mintakódok is vannak ami azért nagy szó az Ebay-es kijelzők nagyjához képest.
Amúgy a három hibás kijelző kb 57000Ft volt...

Mondjuk az a jó hogy néhány hete már vannak buydisplay.com-os kijelzők a Chipcadben is! Ha az ember egy kis tesztpanellal megy a Chipcadbe kijelzőt venni akkor ott rögtön kiderül vásárláskor ha rossz és lehet helyben reklamálni. Viszont nyilván a Chipcad drágábban adja. Például a 3,2 colos az Ebay-en 4600Ft, a Chipcadben 6700Ft.
(#) diablo válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Pedig ha vissza akarod kapni a pénzt, akkor muszáj lesz vissza küldeni. Megpróbálhatod a paypal case-t is, de nem hinném hogy a teljes összeget kapnád vissza, ez már túl nagy összeg ahhoz, hogy simán a javadra döntsenek. Ellenben a visszaküldés költségét vissza lehet igényelni PP-tól. Persze ha azzal fizettél.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2016
(#) Bakman válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Nagyon jó betekintési szögű kijelzőt nem lehet csak úgy kapni. Használtam már Nextion HMI kijelzőt és azt kell mondjam, ár/érték arányban a legjobb. Egy dolog van ami zavaró benne. A karkatereket egy bites módban jeleníti meg, nincs élsimítás. Ez trükkösebb betűkészletnél zavaró, de némi időráfordítással lehet olyan betűkészletet generálni, ahol nem annyira szembeötlő.
(#) Attila86 válasza diablo hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Nem én vettem a három kijelzőt hanem az ismerősöm, én csak megkértem hogy az ő két hétcolosa mellé dobjon be a kosárba nekem is egy 4,3 colosat. És nem is PayPal-lal fizetett sajnos.
(#) Attila86 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Ilyen HMI kijelzőt semmiképp sem szeretnék a vezérlési módja miatt.
(#) Ktulu hozzászólása Aug 26, 2016 /
 
www.4dsystems.com.au -nél is érdemes körülnézni.
(#) Droot válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Nekem nem volt velük problémám. Olyan kijelzőt is választottam 100%-osan, ahová fel volt téve egy doksi, hogy miket ellenőriznek rajta. Egyébként nem ők a gyártók, csak a forgalmazók.
100%-os állapotban volt a kijelző, viszont a védőfólia nagyon cselesen van rátéve, észre se lehet venni, hogy rajta van. Ja és a kapacitívnek üveg az előlapja, 5 ujjat képes egy időben érzékelni.
(#) Wezuv válasza Droot hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Nekem se volt egyikkel se bajom (5 db eltérő majdnem mind...)
(#) Bakman válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 26, 2016 /
 
Nem hobbi árkategória.
(#) ColT hozzászólása Aug 31, 2016 /
 
Hello,

Kicsit off, de mono LCD topicok elég kihaltak...
Került hozzám bontva pár PicoLCD. Ezek alapvetően HDD44780-as vezérlésű kijelzők, egy PIC18F4550-nel kigészítve. USB-n vezérlődött az előző helyén, úgy működik is. Van rajta i2c és soros bemenet is, ezeken keresztül szeretném Arduinora kötni, de sehol nem találni róla semmit, hogy hogyan kell soroson vezérelni.
Valaki találkozott már ilyen LCD-vel? Előre is köszönök minden tippet.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Kipróbáltam még egy kijelzőt:
Bővebben: Link
Először nem csinált semmit aztán rájöttem hogy 4 vezetékes SPI módban küldték és 5V-os tápfesszel. Le kellett forrasztanom a panelról kb 15db ellenállást meg pár jumpert átvariálni és így már 16 bitesen megy.
A háttérvilágítása homogén, a színei szépek és a betekintési szögei is elfogadhatóak. Bár érdekes hogy ennek mintha nem fordulnának ki a színei egyáltalán, csak olyan furcsa lesz... nem is tudom megfogalmazni hogy milyen. Érdekes továbbá, hogy balról nézve sokkal hamarabb lesz csúnya a képe mint jobbról nézve. Fentről és lentről ugyan olyan. A touchpadját (rezisztív) még nem próbáltam ki de biztos jó lesz az is. Viszont összességében nagyon nem tetszik ez a kijelző! Mégpedig azért mert a 3,2 colon a 320x240-es felbontás nagyon kevés. Fájóan nagyok a pixelek!

Úgyhogy vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Ez 3,5 colos, 480x320-as ILI9488-as vezérlővel és szintén rezisztív touchpaddal, ráadásul ennek még jobbak is a betekintési szögei (60-60-50-50 vs 70-70-70-50). A lábkiosztásuk azonos, úgyhogy nem kell új panelt sem terveznem. És csak kb 100Ft-tal drágább mint a másik. Sajnos ezt viszont nem lehet a Chipcadben kapni, nem értem miért nem vettek ebből is hiszen ár/érték arányban szerintem ez sokkal jobb mint a 3,2 colos 320x240-es.
Ha megérkezik majd beszámolok erről is hogy milyen.
(#) Bakman válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
A sok tapasztalatod az ilyen és ehhez hasonló kijelzők terén lassan kiad egy tíz oldalas cikket.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Az a baj, hogy egymás után nehéz lesz ugyanazt a jó kijelzőt megvenni. Ha egy beválik, azonnal be kell tárazni, ugyanattól a vevőtől.
(#) pipi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Hali!
Ez sem mindig működik, vettem 4 piros 8*8-as ledmátrixot, mikor megjött, rájöttem kell még egy, ugyanonnan rendeltem, színárnyalat különbség van köztük, ez narancsosabb fényű.
Mondjuk LCD kijelzőkre ez nem nagyon jellemző, csak példának írtam, hogy ugyanonnan, ugyanazt rendelve, mégis lehet különbség köztük.
(#) Attila86 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 15, 2016 /
 
A buydisplay.com kijelzőivel nem hiszem hogy lenne ilyen probléma.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 23, 2016 /
 
Megérkezett a 480x320-as, 3,5 colos TFT is, ez az:
Bővebben: Link
Eddig ez a legjobb kijelző amivel találkoztam. A háttérvilágítása homogén, a felbontása ekkora méretben szuper. A színei szépek, alulról és felülről szinte egyáltalán nem fordulnak ki, oldalról nézve viszont elég hamar sajnos. Kezdek rájönni amúgy hogy a buydisplay a fotókon nem véletlen állított helyzetben mutogatja a TFT kijelzőit, mert eddig mind a kettőnek amit vettem oldalirányból volt rosszabb betekintési szöge...
Mindazonáltal a gyakorlatban teljesen használható képminősége van.
A touchpadja jó, pontosabban ugyan olyan mint bármelyik másik rezisztív touchpad. Átlagolni kell és az első egy-két mintát eldobni. Így viszont tökéletes, leszámítva azt hogy a jobb oldalán a képernyő szélétől kb 4mm-es sávban érzéketlen.
Összességében ez a legjobban használható TFT ami a kezeim közé került, és csak kb 4700Ft.

Majd egyszer rendelek a kapacitív touchpados verzióból is, kíváncsi vagyok az milyen.
(#) Droot válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 25, 2016 /
 
Az XPT2046 eléggé ócska. Nem érdemes foglalkozni vele.

Szerintem azok a képek fotosoppolt képek, ha megnézed nincs is beforrasztva semmi vezeték.

A kijelző adatlapok elején mindegyikén megtalálod a betekintési szöget. Szerintem kicsit magasak az elvárásaid. Amit te keresel az nem ez az árkategória.

Szerk: Amúgy a kapacitív jó, ezt írtam is neked emailben vagy üzenetben. Azt hittem már rég kipróbáltad.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2016
(#) Wezuv válasza Droot hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Az XPT2046-ot sikerült használhatóvá tenni az SPI órajel lecsökkentésével(ha jól emlékszem 300KHz körül már stabil jelet tudott adni). A kapacitív biztosan jobb, de sok helyen nem lehet használni (ahol kesztyű van a kézen pl.). A betekintési szöggel kapcsolatban igazad van.
Következő: »»   43 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem