Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Sziasztok!
A mai nap termése, sd2iec, azaz floppy emulátor jelen esetben commodore 64-hez, nem tökéletes külsőre de igyekszem!
Nincs ezzel semmi baj. A fotó is egész jó bár a mélységélességen picit állíthatnál, hogy az egész áramkör éles legyen.
Ez teljesen rendben van.
Az enyémen már találni pár hibát... Bővebben: Link
Szép lett. Ügyes vagy. Gratulálok.
Már csak azért is mert retro, és az pedig a szívem csücske.
Terveztem egy panelt aminek konkrét célja is van ugyan, de elsősorban tulajdonképpen egy sokrétű fejlesztőpanel. Két buydisplay.com-os TFT kijelzőhöz készült: egy 3,2 colos 320x240 felbontásúhoz (Bővebben: Link) és egy 3,5 colos 480x320-ashoz (Bővebben: Link). Ennek a kettőnek ugyanis azonos az a lábkiosztása, a panelt pedig úgy alakítottam ki hogy mindkét kijelzőre rászerelhető. A kis panel a két kijelző rezisztív és kapacitív touchpados verzióit is tudja kezelni, direkt úgy osztottam ki a lábakat. A 3,2 colost rezisztív touchpaddal egyébként egy ideje már a Chipcadben is lehet kapni, nem muszáj Ebay-ről rendelni.
A panelon a kedvenc PIC-em van: egy dsPIC33EP512GP806. Került a panelra még egy jó minőségű kidobós microSD-kártya foglalat, egy RTCC saját kvarccal és gombelemmel, egy külső antennás ESP8266 WIFI modul (ESP-02), egy piezo hangszóró és két nyomógomb melyek pirosan és zölden is tudnak világítani. Mindezek táplálását a panelon egy kis step-down biztosítja, melynek hála a bemeneti feszültség 8V és 55V közt bármekkora lehet. Végül került a panelra egy MCP73832 is amely tölti az akkumulátort, ugyanis az egész áramkör egy kis Li-Po akkumulátorról is tud menni. A PIC pedig tudja mérni is az akku töltöttségét és arról is kap információt hogy töltődik-e az akku illetve hogy csatlakoztatva van-e az adapter. Van még a panelon egy IC és egy szalagkábel-csatlakozó, de ennek a funkcióját elmagyarázni elég hosszú lenne. A lényeg, hogy a szalagkábel-csatin keresztül alapból 8db, vagy akár kvázi végtelen számú digitális bemenete van a PIC-nek. A három csatlakozó azért került a nyáklap élére, hogy az egész konstrukció a lehető legvékonyabb legyen. Lehetséges ugyanis hogy fogok gyártatni neki egy kis dobozt és nem nézne ki jól ha nagyon vastag lenne. A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Príma nagyon. Én mondjuk nem ültettem volna rá az elemtartót az IC-re. Az LCD nem lifeg hogy csak egyik oldalt rögzítetted, vagy dobozolva már nem így lesz?
Az elemtartó nincs ráültetve az IC-re. A képeken nem látszik de az elemtartónak gyárilag van három elég vastag lába ami milliméterekre eltartja a nyáktól. Először ez zavart de rájöttem hogy itt most ezek a lábak pont kapóra jönnek, mert így kényelmesen, bőven elfér alá az RTCC.
Teljesen stabil az egész, nem lifeg a TFT. A dobozolt verzióban egyébként a kijelző lesz rögzítve a házhoz, azaz nem a TFT tud majd lifegni hanem a kis panel ami jóval könnyebb súlyú.
Szia
Nagyon profi, az nekem is feltűnt, hogy a kijelző miért nincs teljes egészében rögzítve a panelon, ha csak a kijelző lesz rögzítve a dobozba (nekem ez furcsa) és utána kapcsolódik rá a panel ez nem okoz problémát a szalagkábel csatlakozásnál? Ha többször ki kell szedni akkor ez mindig szalagkábel bontás/visszakötés ez szerintem egy hibalehetőség. Nem azért, hogy beleszóljak, de eddig még csak olyanra láttam példát, hogy panelen rögzítve a kijelző, majd a panel rögzítve a dobozba. De ettől függetlenül eszméletlen profi A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2016
A WLAN modult Magyarországról vetted?
Az e-bayesekkel egy csomót szívtam már, volt ami el sem indult, volt amin pl csak az EEPROM egyik lábát kellett beforrasztani. De volt ami nem volt hajlandó komunikálni.
Szia
A kijelző méretben nagyobb és főleg súlyban sokkal nehezebb, épp ezért döntöttem amellett hogy a kijelző lesz rögzítve a dobozhoz. És például azért is, mert a kijelző lesz mechanikai hatásoknak (touchpad-érintéseknek) kitéve, ezért is sokkal előnyösebb ha a kijelző van rögzítve az előlaphoz. Így a két panelt összekapcsoló távtartókat nem éri erőhatás, csupán a PIC-es panelt kell megtartaniuk. Nem kell szétszedegetni a két panelt és akkor nem kopik az FFC kábel és a csatlakozói. De elég strapabíróak ezek amúgy, néhány tucat szétszedéstől és összerakástól nem mennek tönkre. Csak a fejlesztés során szedem szét és az is maximum pár alkalom.
Nem, ezt most az Ebay-ről vettem. Én is hallottam ilyesmiket az Ebay-es ESP modulokról és szerintem nekem is sikerült kifognom egy hibásat mert ez tök süket az UART-on. Veszek majd egyet a HEStore-ban, ehelyett meg majd küldetek egy másikat a kínaival.
Üdv Mindenkinek!
Végre elkészült az órám, TIL 311-el. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget! A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
Szenzációs!
A kollégista éveimet juttatja eszembe,mikor tanultuk az elektronikát. Minden panel így volt megrajzolva. ![]() István
Brutálisan retró!!
Gyerekkorom 70-es évei jutnak eszembe, mikor az emeletes ágyon hasalva rajzoltam a panelt, szintén körömlakkal. Külön plusz pontot érdemel ha működik, de itt ez már szinte nem is számít. Annyira ronda és szokatlan a kivitelezés, ami mellett nem lehet szótlanul elmenni. Engem lenyűgözött, gratulálok. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
Gratulálok, nálunk is így nézett ki a '60-as években. (Hasonló módszerrel.)
Azt azért vegyétek figyelembe, hogy a hatvanas évek óta eltelt majdnem 60 év..
Már akinek. A kezdő, mindig kezdő, akárhányat írunk.
Láttátok volna az én korai paneljaimat!
Egy fogászati marót fogtam be a panelfúró gépbe, és azzal távolítottam el a nyáklapról a felesleges fóliát. Az cifrábban bírt kinézni. Egyébként pedig az az igazi hobbista, aki mindent sajátkezűleg gyárt le. Lehetőleg nomád módszerekkel. Aki pedig más véleményen van, az csak írja be a youtube keresőjébe, hogy DIY, és csodálkozzon.
Kb. arról lehet szó, mint a modellezésben. Régen repülőmodellt vékony falécekből raktuk össze, japánpapírral borítva, sok kézi munkával. Ma az a modellezés, ha a boltban megvett repülőmodellt két mozdulattal két perc alatt összerakjuk.
Legkevésbbé sem erről van szó, ez tévedés.
Huh! De retro. Ilyet csináltunk 1972-ben.
Most, hogy mondod. Már értem miért fehér a hajam.
Emlékszem az első nyákjaimra. Elég szépen sikerűltek bár. Több órát vett igenybe. Halványan megkarcoltam a vezetősávok helyét, kimértem vonalzóval. Mi hol is lessz, majd vonalzó mellett meghuztam lakk filcel ,alkoholos filcel a vonalakat,ha kicsit elfolyt ott meg kapargattam szép legyen. Egy 5x5 cm es panel kb . 4-5óra volt .
Van az a mondás is, hogy "csináld amit szeretsz és nem kell dolgoznod".
A lényeg hogy működik. MacGyver-nek soha sem tettek szemrehányást hogy amit összeimprovizált az nem szép vagy szabványos.
Szia!
Nagyon tetszik és, hogy ne érezd magad egyedül, itt van az 1974-ben épített digitális órám időalapja, szintén körömlakkal rajzolva. Azért ennyi tok, mert csak 955,55KHz-es kvarcom volt, azt kellett programozott osztóval 1Hz-re varázsolni. 42 éve őrzöm, mint ereklyét A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2016
Hát igen, így csináltuk akkortájt. Alkatrész sem volt sokszor olyan, ami kellett volna.
![]() A mancs jár érte!
Nálam kockás papíron nyáktervezés, indigóval átrajzolás, utána csőtollba -injekciós tűből készített- higított körömlakkal rajzolás.
Szerintem az tök normális, ha egy elektronikával foglalkozó ember átesik a tűzkeresztségen, azaz filctollal/körömlakkal rajzolt nyák elkészítése, de valljuk be őszintén ez nem szép. Ettől nem retro, ha az lenne, mér megjelentek volna az áramkör tervező programok, amik ilyen tervet nyomtatnak ki
Szerintem meg attól retro, hogy akkoriban ilyenek készültek, mert erre volt egy hobbistának lehetősége.
Ne felejtsük el, hogy 1970-75 környékén szocializmust írtunk, amire a hiánygazdálkodás volt a jellemző. Még jó, hogy körömlakkot lehetett kapni. Számítógép meg lyukszalagos volt. Az alumínium lemezbe kisbicskával fúrtam a lyukakat, mert más nem volt. De ettől még jó idők voltak ezek. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Az enyémen már találni pár hibát...