Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   8 / 12
(#) geza84 hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Ebből most egy szót se értek. Mi köze a térerőnek a roaming-hoz, meg az előfizetéshez, meg ahhoz, hogy az ég felé irányítsam e a Yagi-t???
(#) Gafly válasza geza84 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Idézet:
„Mi köze a térerőnek a roaming-hoz”

Nincs minden szolgáltatónak mindenüt mondjuk egyszerűen: "Antennája".
Idézet:
„Mi köze a térerőnek ... az előfizetéshez”

Ezért kötnek "kereszt" szerződéseket, hogy legyen. Persze ez mind (sok) pénz, tehát nincs mindenütt minden...
Idézet:
„Mi köze a térerőnek ... hogy az ég felé irányítsam e a Yagi-t???”

Onnan is jön csomó szolgáltatótól mobil telefon. Yagit azért ne arra fordits, hanem ahonnan az előfizetésed alapján "látod" a szolgáltatódat.
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Igen, játékos folyamat, de ott bizony keresgélni kell, mint a rádióamatőrök a rókavadászaton.
(#) weend válasza geza84 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
A közszolgálati rádiótelefon kapcsolatot,(is) földi átjátszó állomások továbbítják. Kisebb nagyobb tornyok, kémények, épületek felhasználásával. Neked tehát földi állomásokat kell keresned, a legjobb lenne ha optikai rálátásod adva volna, de megpróbálkozhatsz verődésből is térerőt nyerni. Tehát ebben az esetben nem kell az eget pásztáznod.
(#) geza84 hozzászólása Aug 3, 2016 /
 
Azt hiszem így már értem. Köszönöm a válaszokat!
(#) pucuka válasza geza84 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /
 
Idézet:
„de megpróbálkozhatsz verődésből is térerőt nyerni”

Azért ez nem ilyen egyszerű. Lehet, hogy a mobilod reflexióból elegendő térerőt talál, de az egyáltalán nem biztos, hogy visszafelé (a mobil az adó, a bázisállomás a vevő) is így van. A mobil, és a bázisállomások adási frekvenciája között jelentős eltérés van, ami az oda-, és visszaút között jelentős hullámterjedési eltérések lehetnek. A mobil hálózat ellátott területén bellül (ezt oda vissza kapcsolat kiértékelésével mérik) is lehetnek akár jelentős ellátatlan területek, attól még globálisan ellátottnak minősül. Ez nem műsor sugárzó rendszer, ahol csak egy irány van.
Roaming két szolgáltató hálózatának használatában értelmezhető, ha közöttük roaming szerződés van. Ez többnyire két ország mobilszolgáltatója között van. Határövezetben, különösen dombos, hegyes vidéken könnyen előfordulhat, hogy bár az egyik ország területén vagy fizikailag, de a szomszédos ország hálózatára jelentkezel fel. Ilyen helyen a kézi roaming lehetőséget kell választanod.
(#) geza84 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Tehát ezzel azt akarod mondani, hogy elképzelhető, hogy abban a völgyben egyszerűen nem lehet megoldani az antennás + erősítős dolgot? Akkor sem, ha a házon kívül vannak olyan pontok, ahol elfogadható a térerő?

A roamin-ot továbbra sem értem hogy jön képbe. Nincs szó határról.
(#) geza84 hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Egyébként nem létezik olyan antenna, ami gömb karakterisztikás, mint ami a telefonba is be van építve, csak a telefon saját antennáénál 100-szorosa a nyeresége (mert mondjuk nem 2 cm, hanem 2 m), és ezt már csak olyan helyre kell tenni, ahol a telefon is működik, aztán rá lehet kötni egy erősítőre, és nagyjából jó lesz?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Idézet:
„A ház körül nagyon változó a térerő, de azért van ahol elfogadható”

Most akkor miről beszélünk? Normális (Yagi) antenna, erősítő (repeater) és máris sokkal jobb lesz a helyzet.
(#) geza84 hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
2 helyzet van:

1. az én helyzetem, ahol épületek és fák miatt nem látok rá a toronyra
2. egy ismerős helyzete, aki egy völgyben lakik, és a helyek miatt nem lát rá egy toronyra sem

Mindkét esetben van a ház körül olyan pont, ahol elfogadható a térerő. Nálam konkrétan van olyan pont is, ahol kifejezetten jó a térerő. Nyilván reflexióból jön minden esetben. Így van? (ha nem, tényleg mondjátok, mert akkor megint nem értem)

Viszont nekem még mindig nem szimpatikus a Yagi antenna egyik esetben sem, mivel nincs rálátás.

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy miért ne létezne egy a telefonénál sokkal sokkal jobb nyereségű gömb karakterisztikás antenna, aminek a jelét lehetne erősíteni? Csak oda kellene tenni, ahol a telefonnal is van térerő, és készen lennénk. Nem kellene semmit sem állítani, keresni a jelet, mert hát az ott már van, telefonálni ott lehet, kész. Ezt a gömbkarakterisztikás antennát még rádobjuk egy repeaterre, és meg is vagyunk.

Nekem ez lenne a legszimpatikusabb, de erről még egy betűt se olvastam. Tényleg nem létezik jó nyereségű gömbkarakterisztikás GSM antenna? A jó nyereségűt arra értem, hogy sokkal jobb mint ami a telefonban benne van.

pucuka is írt valamit a völgyben lévő dolgokról, meg a romaning-ról, amiből nem sokat értettem, de nekem az jött le belőle, hogy a Yagi nem biztos, hogy jó lesz a völgyben.
(#) pucuka válasza geza84 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Az bizony előfordulhat, vagy olyan drága lenne a megoldás, ami neked nem érné meg.
Ha nincs térerő, akkor erősíteni sincs mit. Ennél azért sokkal bonyolultabb az antenna kérdés, kell hozzá némi hullámterjedési ismeret, ellátottság mérő műszer legjobb, ha a szolgáltatód ügyfélszolgálatához fordulsz, ha nem vagy ennek birtokában.
A telefonba épített antennánál csak jobb van. Ha lehetőséged van olyan helyet találni, ahol jól működik a telefonod, akkor oda kell tenni egy irányított (Yagi, panel antennát) akkor van esélyed telefonálni. A régi mobilokon még volt antenna csatlakozó, az újabbakon ilyen nincs. Ilyenkor segíthet egy átjátszó berendezés, de az antennák elhelyezése, és az erősítő beállítása elég kritikus. Könnyen lehet a hálózatban zavart okozni vele, és meglehet neked sem fog megfelelően működni.
(#) geza84 hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Jó, ez így nem fog menni, mert nem értem még alap dolgokat. Kezdjük az elejéről.

Amennyiben nincs rálátása a telefonnak a toronyra épületek és fák miatt, abban az esetben a telefon csak reflexióiból találhat térerőt?

Vagy egy épületen belül a toronyból érkező (és oda vissza tartó) jel átmegy a falakon, és egyenes úton jut el a telefonig?

Tehát ha pl. 4 fal közé ahol gyenge a térerő bent, beteszek a Yagi-t (tudom, hogy ki kell tenni a tetőre, de ez most csak elméleti kérdés), és forgatom, akkor az adó irányából jobb lesz a vétel?

Tehát ha a Yagi és a torony között áll egy csomó épület, meg magas fák, akkor is a torony felé kell irányítsam a Yagi-t (neki a házaknak, meg a fáknak), mert a jel (ha közben gyengül is) átmegy a falakon / fákon?

Majd még lesznek kérdéseim, csak ezt tisztázzuk.
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Roppant egyszerű a "milyen irányba állítsam" kérdés megválaszolása. Arra kell álljon, amerről a legtöbb hasznos jel érkezik. De ezt csak összeszerelt erősítővel lehet tesztelni, a mobiltelefonod segítségével, mint kijelző.
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Tehát az a kérdés, hogy reflexióból több hasznos jel érkezik e, mint "egyenes úton"? Ha igen, akkor a legjobb állás nem a torony felé állított antennával fog kijönni, ha pedig nem reflexióból jön a legjobb vétel, akkor a torony felé állított antennával fogok a legjobban járni. És ezt pedig csak kísérleti úton egy összeszerelt rendszerrel tudom majd meg. Jól gondolom?

Létezhet olyan eset, amikor az ég felé kell állítanom a Yagi-t? Csak mert onnan szerintem nem nagyon verődhet vissza semmi (hacsaknem térhullámok, de azt nem hiszem). Vagyis ha meg akarom keresni a legjobb reflexiót, akkor mindig valamilyen tárgy (épület, fa, föld...) felé kell állítanom a Yagi-t ugye?
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Leírom még egyszer: arra álljon, amerről a legnagyobb térerőt produkálja a rendszer. Lehet, hogy visszaverődésből vagy közvetlen úton jön létre a kapcsolat, de a legjobb minőségű kapcsolatot biztosító irányt kell választani. Szerintem többszörösen is túlbeszéltük a témát, úgyhogy inkább a tettek mezejére kell lépni.
(#) geza84 hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Igen, értem, vagyis csak sejtem, hogy értem, ezért kérdeztem vissza. Nem gondolom, hogy bonyolult, amit kérdeztem. Már a hozzászólásom első bekezdésére gondolok. Meg még ott a 2. bekezdés is. Mindegy, akkor maradunk a sejtem, hogy értem szintnél.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Én is lemondtam már róla, de azért még egyszer:
- Nincs minden szolgáltatónak mindenütt antennája (mondhatnék akár térerőt is, de ezen a szinten mindegy is tulajdonképpen).
- Lehet panaszkodni a szolgáltatónál, hogy nem tud telefonálni, akkor tesznek egy saját tornyot a kertbe (ez tréfa volt). Persze Kecskeméten nehéz erre hivatkozni
- Felénk azt szokták csinálni, hogy ott telefonálnak az emberek, ahol van térerő. Ott meg nem szoktak, ahol nincs
Ha az a kérdező szíve vágya, hogy vesz Kínából erősítőt, tegye...
Vagy építhet is, akkor tegye (gatya fel, ez utóbbihoz ).
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 4, 2016 /
 
Az égen nincs olyan reflektáló felület, amely hasznos lenne a mobiltelefónia számára. De ha NVIS, műholdas vagy EME összeköttest szeretnél, akkor a égbolt a cél.
(#) kly hozzászólása Aug 4, 2016 /
 
Most miét szivatjátok?jófej a géza. Semmi hülyeséget nem kérdezett. Csak kíváncsi.
Szóval a gsm rádióhullámok átmennek a falon is csak gyengülnek..,ezenkívül verődnek is össze vissza. Remélem már látod a fényt vagy a rádióhullámot
(#) geza84 válasza kly hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Köszi!

Igazából ami engem érint, azt nagyjából már értem. Már a tetőn van a Yagi, van beltéri antennám is, a koax kábelt cserélem majd, és ha megjön kínából a repeater, talán jó is lesz az egész.

Csak még azt nem tudom, hogy mit mondjak az ismerősnek, aki a völgyben lakik... mennyire biztos, hogy ott ugyanez a szett, mint ami nekem van, majd működni fog (feltéve persze, hogy nálam működik)? Mert ott kizárólag reflexió van.
(#) kadarist válasza geza84 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Megfogod a felszerelésedet, elviszed a völgybe és először kipróbálod ott.
(#) geza84 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Szedjem le a tetőről a Yagi-t?? Meg a f...
(#) geza84 hozzászólása Aug 5, 2016 /
 
Jólvan, bocsi, de a lényeg, hogy nekem ennyit nem ér. Ha nálam működik, akkor elmondom neki, hogy jó eséllyel nála is fog, de nem biztos, aztán ennyi...
(#) Gafly válasza geza84 hozzászólására (») Aug 5, 2016 /
 
Idézet:
„Ha nálam működik, akkor elmondom neki, hogy jó eséllyel nála is fog, de nem biztos, aztán ennyi...”

Ebből szerintem maradjunk annyiban, hogy a "nem biztos" a nyerő...
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Sziasztok.

Szeretnék érdeklődni kinek milyen erősítő vált be.
Közel vagyok a horvát határhoz és szinte el van nyomva az összes magyar sáv.
Nekem mind a 3 sáv kellene elég nagy területtel. Internet nem létszükséglet de az sem baj ha van.
Kültéren használnám leginkább. Kész rendszer érdekelne leginkább. 3-4 ismétlőt is el kell bírjon.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Mit értesz három sáv alatt? Ugyanis:

GSM: 900 és 1800 MHz
UMTS: 900 és 2100 MHz
LTE: 800, 1800 és 2600 MHz

Olyan nincs, hogy el van nyomva. Olyan van, hogy a szolgáltatód térereje jóval gyengébb a kelleténél, így a telefon átáll másik bázisállomásra, ami már a Horvát szolgáltató tulajdonában van. Megoldás lehet, a kézi hálózatválasztás.

Mit értesz három - négy ismétlő (Repeater) alatt?

Ha visszaolvasol, látni fogod, hogy ez nem olyan egyszerű dolog, hogy csak besétálsz a sarki fűszereshez és veszel egy Repeater-t.
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Bocsánat rosszul fogalmaztam. Mind a 3 szolgáltatónak a jelét kell erősíteni.
Az uniós szabályzat miatt a határhoz közeli tornyok a határ felé gyengített jelet küldenek ki. Na mármost ezt a horvátokat nem hatja meg. Normál erősséggel sugároznak át a határon túlra is.
És ezt a szolgáltató árulta el nekem hogy gyengített a jelerősség.


Mivelhogy nagy területen mozgunk így mindenhol kell a térerő. Istálló és környéke például egy nagy sötét folt. a Lakásba is kell még egy. Kettő az istállóba. Mivelhogy elég hosszú. És a negyedik meg valahol köztes lenne. De első sorban elég ha van egy nagyjából fix területen térerő. Sajna nincs időm olvasni. Két hét alatt ennyi időm jutott az internetre.
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Először is kapcsold ki az automatikus roamingot. Ezzel máris sokat javul a helyzet, mert hiába nagyobb a külföldi térerő, oda nem fog kapcsolódni, és nem is keres, csak a preferált hálózatot.
Ez az "átjátszósdi" nem a te pályád, ha mégis üzemeltetsz, akár nemzetközi bonyodalmakba is keveredhetsz. Egyébként is csatorna szelektív átjátszókra lenne szükséged, ami nem két fillér, mert egy szélessávú sáverősítő a nagy térerejű külföldi csatornákat is erősítené.
Egyébként a GSM hálózat intelligns hálózat, a térerő nem a legfontosabb paraméter. Nem lenne hátrány, ha a szolgáltatódnál keresnél egy értelmes ügyintézőt, mert egymagad nem hiszem, hogy meg tudnád oldani a helyzetet.
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Minden ki van kapcsolva manuálisra van állítva. De az estek 90% nincs ha van is alkalmatlan a telefonálásra. Miért nem lehet megadni hogy melyik hálózatra kapcsoljon rá? Vagy azt úgy kell belőni a torony felé? Írd le nagyjából hogy is működik. Alap esetben időm és energiát nem kímélve olvasnék de napi 17 óra munka után igencsak nehéz már a monitort is bámulni. Ha csak 1 hálózatot erősít az sem baj. max mindenki rózsaszínes T lesz Amúgy magasról tesznek a szabályokra a szomszédok. Kb 5-6 km van a határig. Tehát le merem fogadni hogy az erősítő nem fog nekik zavart okozni. Ha meg igen tehetnek egy szívességet. Kapcsolják vissza a tornyokat takarékos üzemre, én meg leszerelem az eszközt mert tudok rendesen telefonálni.
Igen kérdeztem a szolgáltatót. De az árakat hallgatva köszönöm, nem. Gyors ütemben fordultam ki a boltból.
És sajnálom hogy nincs rá időm hogy olvassak érdekelne a téma.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
A Repeater egy speciális eszköz, aktív berendezéssel a földszinten. Be lehet állítani rajta, hogy melyik szolgáltató, melyik frekvenciáját erősítse, illetve közvetítse a másik irányba. Van egy "vevő" és egy "adó" része. Az egyik antenna a szolgáltató állomása felé néz, a másik pedig arra, amerre akarják "továbbítani" a térerőt. A berendezések kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, amelyek igen, itthon, hivatalos forrásból biztos, hogy nem szerezhetőek be.

Ha többen kéritek, lehet, hogy az egyik szolgáltató felszerel egy ilyet. Ennek kicsi a valószínűsége, lévén nem olcsó játékok ezek. Egy-két család kedvéért biztos, hogy nem fektetnek ilyesmibe a szolgáltatók, soha meg nem térülő befektetés. Már pedig ők a pénzt kaszírozni és nem szórni akarják.

Remélehtőleg lassanként a roaming díjakról múltidőben tudunk beszélni, akkor megszűnik a problémátok. Amit át tudok érezni, valóban rendkívűl bosszantó, ráadáasul kb. semmi érdemleges dolgot nem tudtok tenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
Következő: »»   8 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem