Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kompresszor építés (levegő)
Tiszteletem Uraim!
Tanácsaitokat/véleményeiteket szeretném kikérni. Van egy Einhell AC 400/50 V2 2.2 KW-s kompresszorom ami kevésnek bizonyult az alábbi légkulcsomhoz: http://www.lincos.eu/hu/legkulcs-1-2/legkulcs-1-2-1356nm-atw-sc1281t Arra gondoltam, hogy egy 80-100 l. légtartályt csatlakoztatnék rá. Véleményetek szerint ez elegendő levegőt biztosítana a légkulcsomnak, vagy ha nem esetleg nem jó megoldásnak gondoljátok, akkor mit ajánlanátok? Gondolkodtam nagyobb kompresszorban is természetesen, de ezt a kompresszort szeretném elsődlegesen megcsinálni. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Ott van a légkulcs mellett a szükséges légszállítás 368 liter / perc. Ha kissebb kompresszorod van, az sajnos nagy hátrány, mert nem lesz elég a légkulcsnak. Ha növelled a tartály térfogatát, nagyobb légszállításod akkor sem lesz, legfeljebb csak több levegőd, és egy bizonyos szint után azzal fog járni, hogy a légkulcsod használható lesz egy rövid idejig, mert van elég levegőd, de mivel a tartályba betáplált levegő kevesebb mint az onnan elvett légmennyiség, bizonyos idő után annyira lecsökken a nyomás, hogy a légkulcsod megint nem fog menni. Ez után meg kell várni ismét, hogy a kompresszorod utántöltsön, ami megint csak hosszabb ideig fog tartani, mert növellted a légtartály méretét. Szóval ez inkább amolyan ördögi kör...
Ezt inkább akkor érdemes választani, ha mondjuk naponta nem csavarsz ki három négy csavarnál többet, mert nem fogod győzni kivárni, hogy a kompresszorod újratöltsön. Ha szükséges az, hogy folyamatosan működjön a légkulcs, és nincs idő arra várni, hogy töltődjön a tartály, akkor bizony nagyobb kompresszort (több hengeres) kell venni. Olyat, aminek MINIMUM de inkább mégnagyobb a légszállítási teljesítménye, mint a rácsatlakoztatott pneumatius szerszám(ok) összes légszükséglete...
Ha már olcsó légtartály az agyalás tárgya, 50 kg-os poroltó.
Kereke van, nem kell cipelni, ha kell a rendszerre póttartályként is feltehető, 35 bar a próbanyomása... És kb 10-15.000 Ft-ért hozzá lehet jutni.
ennyiert lehet mar 40 szerencsevel 60 literes ifa-t is talalni.es nem is kell mokolni egybol bekotheto.
Csak egy javaslat.
Nekem speciel van két 11,5 kilós, amiből az egyikre egy hűtőkompresaszor lesz téve. Nem kellenek rá kerekeket szerelni, mert könnyel fel lehet kapni mint egy válltáskát.
Masra valo.az enyem 120 literes 200ccm kompresszorral.van vagy 100 kilo de fenyezni is lehet rola.
Amúgy az acél is elfárad, de statikus terhelésre mitől lenne élettartama? Deformációja 0. Amúgy egy PB palacknak olyan 60-65 bar-ig kéne bírnia. Nyáron is a ketrecben a napon tárolják, van benne nyomás rendesen.. 10-20 bar üzemi nyomáson simán mehet.
Ha fejjel lefele használod, nem mókolsz rajta semmit, csak hozzáépítkezel, és máshova alakítod ki a vízleeresztőt, akkor szerintem ha 3-4 évente kicserélteted, kifogy a gáz, újra kompresszornak használod, még meg is oldják a nyomáspróbáját. Tekintve hogy ez alapvetően a gázt töltő cég feladata. ![]()
szerintem felesleges a leeresztő. egyszer, ha sok benne a víz, fejreállítod, és kinyomatod.
![]()
Az is jogos, alu tartálynak úgyis mindegy...
![]()
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek, kompresszort szeretnék készíteni vagy meglévőt átalakítani. Már van egy kisebb kompim, kis magyar 10l-es tartállyal. Kerékfújásra és egyéb kisebb levegőigényű feladatokra jó. De kellene egy kb 100l körüli kéthengeres ( Rába, Csepel) is. A probléma nem a mechanikus dolgokkal van, hanem hogy nincs 3 fázis. Eddig ezt más gépeimen úgy oldottam meg, hogy kondizás és motorcsere helyett frekiváltókat használok. A kompresszornál is adott lenne ez a megoldás, de mivel a frekiváltó és a motor között "nem egészséges" megszakítani pl. nyomáskapcsolóval ,így azt direktbe kell csatlakoztatnom. És hát egy külön kéteres kábellel kell a nyomáskapcsolóról kötnöm a frekiváltó megfelelő digitális bemenetére... Így már kicsit sok a madzagolás, mivel a frekiváltókat univerzálisan használom több géphez is, tehát nem egy gépen van fixen, mert ott nem volna gond a több drót. ![]() És akkor még ott van a másik dilemma, hogy ha pl. tehermentesítést szeretnék indulás előtt a nyomóágban, akkor a lefúvó mágnes szelepet is kéne működtetnem, akár egy külön vagy a nyomáskapcsolóba építetten, de minél kevesebb dróttal. Még azt el tudnám képzelni, hogy egy háromfázisú nyomáskapcsolót amiben benne van a mágnesszelep, úgy kötném be, hogy nyomáskapcsolóban az elmenő kapcsokra kötném 2 fázist ( gondolom ez kell a mágnesnek és nem kell nulla...), a harmadik fázist csak simán direktbe tovább vinném a motorba. Így a harmadik érintkezővel függetlenül kapcsoltathatnám a frekiváltó digitális bemenetét. Gyakorlatilag a nyomáskapcsoló csak a digitális bemenetre adná vissza a jelet, az említett 2 fázis pedig csak a lefúvó mágnest vezérelné. Még így viszonylag nincs sok kábel, mert van egy a 3f motornak és egy kéteres a frekiváltó digitális bemenetének. Vagy folyamatosan hajtanám a kompit egy mechanikus lefúvóval, ill. a biztonság miatt kicsit feljebb állított még egy biztonsági szelep is lenne. Hiszen ha nem a kis kompresszort használom, az úgy is azt jelenti, hogy kell a levegő, talán éppen ezért felesleges kapcsolgatni ki-be. Hát nem tudom... ![]() Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett az írásom, remélem azért érthető.
Szia! Igen, azt szeretnéd, hogy a kompi nyomóágában elveszítse a nyomást a következő indulásik a tehermentes indulásárt, vagy nyomáskapcsoló helyett lefúvót alkalmaznál?
Sziasztok!
A csonka kompresszorom szeretném összekötni a tartállyal, vagyis a meglévő csövet lecserélni. Mekkora átmérőjű csövet javasoltok hozzá? Illetve én ilyen "gégecsőre" gondoltam volna elsősorban. Hol lehet ilyet kapni ami birja a nyomást és a hőt is. Mondjuk pl egy link sokat segítene! Előre is köszi.
Pedig az lenne a korrekt megoldás, hogy a nyomáskapcsolót rákötöd a frekiváltó STOP bemenetére, a lefúvót pedig a relékimenettel vezérelnéd.
A vezetékezésre meg esetleg alkalmaznál egy univerzális dugaszcsatlakozót amit használhatnál más géphez is.
Ne legyen kisebb, mint a kiömlő átmérő!
Gégecsövet lehet ugyan kapni, de csak kis nyomásra, vízhez. Ezeket 4-5Barra méretezik, az üzemi nyomás pedig csak 1-2bar. A legjobb a merev acélcső, különösen ha vékony lemezcsíkból forrasztasz rá hűtőbordát is.
Pedig reménykedtem benne, hogy van valami egyszerűbb megoldás...
A vascsőnél mi egyszerűbb? Nem sok minden úgy gondolom.
De ha mindenképp valami flexibilis csövet akarsz, akkor kereshetsz hidraulika szaküzletben a céljaidnak megfelelőt. Persze többszöröse lesz az ára a sima vascsőének...
Nekem lassan húsz éve van flexibilis vízcső a kompresszoromon. 8bar-on használom egyenlőre semmi baja.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
Egyébként jelenleg 5 és fél perc alatt tölti a tartályokat ( össz: 300 liter) 8 bar - ra. A nyomócső átmérőjével elérhető vajon javulás, vagy csak nem melegszik annyira?
Köszi a hozzászólást, azt hiszem nyomáskapcsoló lesz+ lefúvás a nyomóágból a megállás után.
Igen, azt hiszem így lesz.
Ha már flexicső, akkor. Miért nem az új fajta gázcső, amiben nincs gumi, és állítható a hossza...
Esetleg van vele tapasztalatod, hogy hosszabb távon mennyire bírja a nyomást és a hőt?
Mivel egy rozsdamentes acél, bordás csőről beszélünk, így a hőt elég jól bírja, a nyomást is elég szépen elviseli a bordák merevítésének köszönhetően.
Húsz éve még gyártottak olyat..... most már nem merném bátran ajánlani!
De a névleges nyomás amire készítik, az 27 mBar... a földgáz fogyasztók maximális bemeneti nyomása is csak 100mBar. Kompresszorhoz ezek használhatatlanok.
Jó ha minél nagyobb a tartály,van tartalék,de győznie kell a kompresszornak is az utántöltést.Fontos!!A kimenő cső mérete ,jelen esetben 10mm-t ír,de ha van lehetőség vastagabb több levegőt szállít egyszerre,célszerű növelni!!
Egy vízcsőnek ki kell bírni az üzemi nyomás dupláját minimum. Az pedig 5bar körül van. A hőt is bírnia kell, mert meleg vízhez is használják. Tehát ma sem lehet olyan rossz, hogy alkalmatlan legyen.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2016
Pedig bírja hidd el, nekem a kompresszoron a szerelhető flexicső van a tartály és a kompresszor között.
11.5 Bar ra fújom a tartályt a colos flexi cső simán bírja..
Írtam olyat, hogy nem bírja?
Azt írtam, hogy nem ajánlom.... 1. A nyomószelepen kilépő levegő akár sokkal melegebb is lehet, mint a max 100°C (de jellemzően 70) amire egy vízcsövet terveznek, 2. Egy 10 baros kompresszor akár 25 baros nyomáslengéseket is produkál, egy gumi vízcső nem biztos, hogy tartósan elviseli. (A tartósság alatt pedig azt értem, hogy beépítem, és elfelejtem.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |