Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Notebook akkumulátor - cella csere
Lapozás: OK   2 / 3
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Meg kellene nézni a hálózati tápját , hogy kellően leadja e azt a feszültséget mint kellene.
Lehet , hogy ott van valami baj , aztán csak annyival tud tölteni , amit az éppen szolgáltat.Ha elindítod az op rendszert a bookon nem tudom milyen van neked rajta , akkor az energiaellátásnál a telepmérőre rámész , akkor ott szépen jeleznie kell , hogy teleptöltés van folyamatban , és % arányt is mutat.
Elvileg , ha eléri azt a töltés értéket , amit eredetileg a töltő elektronika , akkor lekapcsol függetlenül attól , hogy nagyobb kapacitásúak az akku pakk elemei.De ha ő , azt érzékeli , hogy mondjuk elérte a 4400 mA/h , akkor is lefog kapcsolni hiába nem töltődtek fel rendesen az új cellák.Ezt a töltőelektronika szabályozza

A töltő elektronika nem rendelkezik időkorláttal tehát nincs olyan hogy x üzemóra után nem tölt.Az lehet , hogy annyira lemerült az akku pakk , hogy már a töltő elektronika nem volt képes beindítani a töltést , és emiatt nem töltötte a boook .De időintervallum az nincs benne.
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
Vannak cégek, ahol forrfüleznek cellákat: Tripolar, Li-Ion.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 3, 2014 /
 
A hálózati tápja jó neki, aksi nélkül is jól megy vele (50wattos de ez 25Wattnál többet nem eszik amiből 11Watt a kijelző), illetve van másik tápom is azzal is jól megy a netbook.

WinXP van rajta, az új akkupakkal még nem kapcsoltam be, csak a feszültséget méregettem, nem néztem 100%-nak veszi-e a töltést.
Én úgy gondoltam nem mA/h-t mérnek ezek a töltőáramkrök, hanem mint minden normális töltő 4,2Voltig töltik fix árammal aztán tartják amíg nem megy 100mA alá az áramfelvétel fix feszültségen.

Ezekszerint ezekbe a pakkokban ilyen kapacitás limit is van.

Az új cellák teljesen levoltak merítve a cellacserénél, csak 100mA/h-nyi kezdeti töltést adtam neki, hogy 3.5Volton legyenek mint a régi celláim.

(2600mAh-s cellákat tettem bele tehát a gyári vadiúj 2200mAh-hoz képest csak kicsi a különbség.)

Ezeket fel is töltötte a kikapcsolt netbook, de csak 3.84Voltig ami kb. a tárolási feszültség és 36%-os töltés.

Akkor gondolom megér egy próbát bekapcsolt állapotban merítgetni és töltögetni, hátha újrakalibrálja magát, vagy kívülről feltöltöm a balanszeres töltőmmel a cellákat 4.2Voltig és úgy bekapcsolom, hátha akkor rájön, hogy mennyit tudna meríteni.

Az utóbbi pár honapban folyton 53%-os elhasználódás és 86%-os elhazsnálódás között ugrált az akku elhasználódás számláló a régi cellákkal, ha tényleg van ilyen töltés korlát akkor a miatt is lehet, hogy kisebb kapacitásúnak gondolja.

Ha meg ez sem jön össze marad, hogy kívülről feltöltöm.
(#) gammabuta hozzászólása Aug 3, 2014 /
 
Sikerült rávenni, hogy töltse tovább.

- kivettem az aksit
- kihúztam a tápot
- több mint fél percig nyomva tartottam a netbook bekapcsoló gombját
- bedugtam az áramba a netbookot
- bekapcsoltam aksi nélkül
- betettem az aksit, villogott pirosan az akku töltő jel, hogy gond van,
nincs töltés (notebook battery info alakalmazást használom)
- kihúztam az áramból, működött az akkuról
- visszadugtam az áramba, elkezdett világítani az aksi töltés led zölden és így is maradt,
azt írta a windows hogy töltés alatt az aksi.

A töltöttségi szint maradt végig 94%-on, nem ment feljebb, az elhasználdás maradt 60%-on (1800mA/h-nak írja és agyárit 4880mA/h-nak, aminek már csak 40%-át todja az elektroniak szerint), gondolom majd pár merítés után újraszámolja ezt.

40percig hagytam így, nem vártam meg, hogy elaludjon a töltő led, mivel nem tudtam, hogy tényleg tölt-e és a kíváncsiság is hajtott így aztán kikapcsoltam, kivettem az aksit.

Rámértema cellákra:
4,18Volt, 4,17Volt, 4,20Volt

Azaz a balanszere tényleg nemjó, az utolsó blokkot túltölti, ez a blokk volt a gyengébb a régi pakkban is egyébként.

Most így kiszedve az akkut a netbookból rátöltök a 4,17-18 Votlos cellákra külön külön, hogy fullra töltsem őket aztán beteszem netbookba és jöhet a merítési teszt, hogy mennyi ideig mennek.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Na csak jó lesz az.
Én ha akkuval használom töltéssel együtt , akkor is egy idő után természetesen a windows fut közben , tehát egy idő után kikapcsol a töltés.
A másik dolog pedig , hogy ha leveszed a töltést , és csak akkuról használod , és mondjuk leveszed a fényerőt a felére , akkor minimum 2 - 4 óra közti időt tudnia kell üzemelni.Persze ez függ milyen alkalmazás fut még a gépen.Ha legalább 2 órát fog tudni üzemelni , akkor nyugodt lehetsz , hogy jól feltölti az akkut.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
Sajnos csaknem lett jó

Elkezdtem meríteni, mindössze mp3-at hallgattam rajta lecsökkentett fényerővel közben végig
a NoteBook BatteryInfo programmal néztem mit ír ki státuszra.

Kikapcsoltam a 10% és 5% riasztások eseményét is nehoyg hibernáljon vagy kikapcsoljon.

Sajnos amikor az akkupakk elektronika által számított 0% kapacitást elérte (a raktározott elhasználódás szint miatt ez csak kb. 1800mAh a 4800mAh helyett) akkor egyből levágta a netbookot az akkupakk és pirosan világított az aksi led.

Igazából felére se lettek lemerítve a cellák de nem engedi bekapcsolni, ha pedig töltőre dugom megint 0%-tól kezdi számolni a töltést és nem akar töbet engedni bele mint a régebbi cellákkal amennyit számolt.

Hogy lehetne rávenni, hogy újrakalibrálja magát?

Ez a kiveszem aksit kihúzom, nyomva tartom bekapcsoló gombot, bekapcsolom beteszem aksit trükk úgynézki nem reseteli az elhasználódási számlálót.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 4, 2014 /
 
A lemerülés miatti windows beállítást nem kellett volna levenni 10 , és 5% os beállítást.Azért is mert nem engedi annyira lemerülni a pakkot , hogy esetlegesen ne tudjon beindulni a töltés . A másik meg az , hogy ő ilyenkor csinál egy biztonsági leállást , hogy a már gyenge akku miatt , amit ő persze mér , hogy valami hiba legyen .Ilyenkor tudja a felhasználó , hogy rá kell tenni töltőre , és a narancssárga led jelzés zöld lesz tehát töltési állapot .
Mint írtam nem csinál ilyet , hogy töltést számol , az enyém már legalább 5 - 6 éves , és két naponta használom , és ilyenkor egy folytában a töltőn is van min 12 órán keresztül .Mivel a hosszabb használat miatt töltőn van , de mikor feltölt , akkor a töltés ki kapcsol .
Azt kellene csinálni , hogy lehet a memória effektus miatt nem engedi tölteni , mert azt érzékeli , hogy fel van töltve.
Én most vissza tenném az eredeti akkukat , mivel te is írtad , hogy valószínű jók.Szerintem a régi akkukkal tölteni fog rendesen.De tudod vigyázz nehogy áramszünet legyen közbe .
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) wolfderby hozzászólása Aug 4, 2014 / 1
 
Sziasztok!
Nem akarlak elkeseríteni benneteket, de ezt én már végig szenvedtem jó pár évvel ezelőtt.
Semmi értelme az egésznek ha nem tudod reset-elni a töltés/kisütés számlálót.
Én egy Acer akkuval szenvedtem, ki is tudtam olvasni a töltés számlálót, de a demo elérhető progikkal nem lehet resetelni. Párhuzamos portra építettem anno egy olvasót, működött is de ennyi...demo progi nem sok mindenre jó.
Sok info itt: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_1340.html?pg=15

Üdv!
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Biztosan töltés számláló van benne mert folyamatosan írja is a program amivel monitorozom, hogy az elektronika szerint mennyi töltés van még benne.
Most 4.2Voltra voltak töltve a cellák tehát fullosra, a töltés számláló szerint 17450mAh a max kapacitás mert 65% az elhasználódás a gyári 48800mAh-hoz képest.
Ahogy elérte a töltésszámláló a 0-t egyből áramtalanított az akkupakk, a feszültség még 11.6Volton volt mégis lekapcsolt lett volna bőven még fele kapacitás az új cellákba de nem engedi jobban lemeríteni mint a "wear level"-ből amit számol
Most így hiába vettem ki a pakkot tettem vissza nem engedi bekapcsolni a gépet amíg nem töltök rá, hiába van benne még a fele töltés.
Ki is mértem 3.87Volton voltaka cellák amikor lekapcsolt és ez nem a nyugalmi feszkjuk volt hanem egyből mérve.
Nem arról van szó, hoyg túlmerítettem volna, csak egyszerűen leszabályoz.
Lehet wolfderby-nek lesz igaza és a számláló nem engedi resetelni a full kapacitásra a pakkot.
Párszor még "lemerítgetem" meg feltöltöm aztán ha nem oldja meg semmi kiforrasztoam vezetékeket pár percre meg vissza hátha az reseteli, sokat nem veszíthetek rajta, ha használhatatéan a pakk a 65% "wear level" miatt.
Mondanom sem kell már napok óta googlézok, hogy lehet újrakalibrálni az akkukat, de minden leírás csak arról szól, hogy teljesen töltsem fel meg merítsem le és majd a wear level nővekedni fog nem csökkenni és ez a normális mert az aksik elhasználódnak.
Ugye az én esetemben az a gond hogy sosem enged többet meríteni mint amennyi ő hasznos kapacitásnak gondol.
Elsőnek persze nem is akarta full feltölteni, de aztán sikerült trükkel rávenni, csak hogy nem számolta bele azt a részt már a full kapacitásba mert nem engedte a wear levelt csökkenteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) wolfderby válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Ha leforrasztod az akkupakkot, nagy valószínűséggel elfelejt minden az elektronikád. Nálam is ez volt az utolsó lépés amit kipróbáltam. Persze elfelejtett mindent, innentől fel sem ismerte a laptop a behelyezett aksit, mintha nem lenne benne semmi. Az aksiban lévő elektronika kommunikál a laptop alaplapon lévő töltésvezérlő IC-vel. Szóval ezt a lekötést nem ajánlom. Mindenképp tanulmányozni kellene előbb az elektronikát.
(#) gammabuta válasza wolfderby hozzászólására (») Aug 5, 2014 /
 
Akkor még kicsit izzasztom pár merítés/feltöltés módszerrel és nem forrasztom le.

Most feltöltöttem kikapcsolt állapotban majd wear level 65%-ról 53%-ra csökkent, ami igéretes!
(Bár még mindig max 1óra 40percet saccolt neki 4 és félóra helyett.)

Egy javaslat szerint legutóbb winXP csökkentett módban merítettem (nem tudom mire jó de tény, hogy ilyenkor a proceszor sincs leszabályozva és többet fogyaszt), persze szokás szerint leszabályozott, és kikapcsolt, bekapcsolni és tovább meríteni meg nem engedi az elektronika, míg rá nem töltök így hagytam pihenni az éjszaka.
Most épp kikapcsolt állapotban töltődik.

Remélem tovább csökken a wear level és mérhető lesz a teljesítmény növekedés pár ilyen ciklus után.

Köszönöm a tippeket, majd megírom mi a helyzet ha már sokszor merítettem/töltöttem.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2014
(#) gammabuta hozzászólása Aug 6, 2014 /
 
Sajnos nem lett jobb,

már kb. 4-5ször mindenféle módon tejesen feltöltöttem és lemerítettem, viszont a wear level 53%-ról nem csökkent, sőt, most már 54%-on van és az elektronika nem engedi tovább tölteni vagy meríteni mint amit az ő általa számolt mért kapacitás enged.
Designed Capacity 48840mWh
Full charged capacity 22844mWh
Wear level 54%

Közben a régi cellákat is bemértem és tényleg elhasználodtak, furcsa módon a kapacitásuk is csökkent, de terhelésre (400 és 800mA-es merítésekel néztem) igen hamar leesnek 3Volt feszültségszint alá.
Ilyet még nem tapasztaltam használt pakkból kiforrasztott 18650-es celláknál, lehet ez a típus hamar tönkremegy idővel.
Ezek a régi cellák világoskék INR18650 feliratú Samsung cellák voltak.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Valójában a gyári pakk 100% os feltöltött kapacitása lett kalibrálva az akkupakk ban lévő ic be.
Viszont ezt csak úgy tudja elérni , ha az eredeti kapacitású akkukat teszel össze , tehát , hogy megfeleljen annak , hogy amikor eléri a feltöltött szintet , akkor kapcsoljon le.De , így hamarabb fog mivel az új akkuk nagyobbak , és hamarabb eléri , azt a kapacitást mint a régivel , de viszont ez azt eredményezi közben , hogy az új pakk csak félig lesz töltött mindig , mert lekapcsol az elektronika. Az elhasználódás akkuknál létezik viszont valamelyik vissza hozható az élők sorába.
Esetleg meg kellene próbálni az eredeti akkukat szerezni hozzá .Összerakni , és úgy megnézni szerintem azzal jó lesz.
Irok egy példát miért is.Az MSI U100 notebookhoz sokféle akkut lehet kapni 6 cellás , 9 cellás stb.Viszont a több akkuval rendelkező pakkban az arra kalibrált töltő elektronika van.
Nos a te esetedben ez pont úgy történt , hogy az elektronika maradt viszont az akku tulajdonságai megváltoztak , így az elektronika nem működik megfelelően. Totál ugyan olyan cellákat szerezz bele , és jó lesz.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Szerintem félreértesz, a régi cellák kapacitásának a feléig tölti az új cellákat nem a régi cellák eredeti kapacitásáig, mivel a régi cellák már csak a régi kapacitás felét engedték legutóbb ezért egy kalibráció során a wear level értékét beállította és ebből nem enged mert nem lehet nagyobbra kalibrálni újra csak kisebbre.

Nem arról van szó hogy nagyobb kapacitásúak az új celláim, hanem, hogy nem enged többé nagyobb kapacitást mint a régi fele azaz pont ugyanolyan cellákkal sem engedné teljesen a feltöltést mint az eredeti cellák.
(Egyébként kapacitásban nem vettem nagyobb cellákat, cellánként a gyáriak 2440mAh-ra lettek számolva az újak 2500mAh-sok a tesztek szerint is. )
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 6, 2014 /
 
Én pont másképp gondolom .De vesézzük ki akkor.
Van egy töltő elektronika , amit a gyárba felruháztak némi tudással na már most egy akku pakk ebbe nem tud beleszólni , csak értékeket szolgáltat az elektronika felé , de az elektronika tartalmát nem tudja átírni.A töltő elektronikának mindig ugyan azt az eredeti értékeket kell tartalmaznia , mivel akkor hogyan is tudná a töltést vezérelni mi alapján , ha lemerül teljesen a pakk , és vele együtt változna az elektronika tartalma már az első totális lemerülést követően.Akkor az újbóli töltést követően nem lenne mihez tartania magát az elektronikának , mert a gyári adatai törlődnének.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Az én fogalmazásomban az akkupakk az áll a tokból, az elektronikából és a cellákból.

Ez az elektronika ami nem felejt el semmit és ez tárolja az aktuális kapacitást és a számított maximális kapacitást, mivel a cellákra van kötve így kap áramot(ezt te is mondtad hogy ne forrrasszam le) és nem felejt, ha egyszer úgy gondolja elhasználódtak nem engedi csak csökkenteni ezt a letárolt értéket.

Persze ha leforrasztottam volna lehet resetelődik ez de lehet a program vagy valami más inicializált adat is elveszne és nem működne többé.

Én ezt tapasztalom az esetemben, ki is írja a Notebook BatteryInfo nevü program ezeket mert elkéri a pakktól, végig videora is vettem a merítést töltést, és jól mutatja az értékeket, de ide többször is bemásoltam.

Az elektronika tárol információkat, a gyári max kapacitást,
az elhasználódás szintjét, ebből számítva a max tölthető kapacitást.
Közben folyton méri a feszültséget, áramot és kiszámolja szerinte hol jár most a kapacitás és ennek a határértékeit veszi figyelembe, azon kívül nem enged biztonsági okokból mivel cellák nem fiatalodnak meg maguktól.

Természetesen van értelme hogy ezt csinálja mert a cellák csak öregedhetnek normális esetben senki nem cseréli ki a cellákat újakra, de ez rajtam így nem segít.

A lényeg hogy tapasztalatom szerint nem éri meg cellát cserélni ilyen okos akkupakkban mert nemfogja engedni az eredti gyári kapacitást sem használni többé.

Most csak azt tehetem, hogy a 6db cella helyett csak 3 cellát hagyok bent és akkor lesz egy pakkom ami tényleg 22000mWh-s kapacitású és belenyugszom a sorsomba.
Viszont úgy növekszik az egy cellára jutó áram ami miatt hamarabb elöregszenek majd.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Esetleg próbáld meg Ezt
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 7, 2014 /
 
Köszönöm ezt még megpróbálom, bár nekem nem pont ez a gond.

Nekem amikor azt hiszi, hogy 100% akkor nem számolja tovább a töltést, és amikor 0%-nak veszi nem engedi többé meríteni (hiába a 11.6 Volt még benne), egyből kikapcsol és bekapcsolni sem engedi kikapcsolt állapotból amíg nem töltöm.
Hiába veszem ki majd teszem be (a valójában csak félig merített) akkut, mivel 0%-osnak veszi ezért nem hajlandó bekapcsolni és tovább meríteni és számolni a fennmaradó töltéssel.

Nem csak windowsban próbáltam már kalibrálni újra, hanem úgy is merítettem/töltötem, hogy Ubuntu linuxot futtatok, úgy is, hogy csak a BIOS-ban hagyom, meg úgy is hogy WinXP csökkentett módban merítem.
Teljes feltöltést is próbáltam kikapcsotl állapotban, bekapcsolt állapotban, linuxban, csökkentett módban.

Tehát kicsi az esély a windowsos driver problémára, de persze megpróbálom, mivel nincs egyéb tippem.

Egyébként jelenleg lesötétített képernyővel, kikapcsolt HDD-vel 0% processzor használaton átlag 800mA áramfelvételen 2óra 20percet enged (újkorában ez 4 és félóra volt).
(#) gammabuta hozzászólása Aug 7, 2014 /
 
Követtem az utasításokat,
eltávolítottam a drivert és újraindítás után annyi változott, hogy már nem 0%-nak látja a töltést az akkuban amit eddig annyinak látott hanem 50%-nak.

Ez már akár előrelépés is lehet, mert a % már végre rendben van, így most merítem tovább... végre engedi a valódi kapacitás fele alá is meríteni.

(Egyébként nekem az ACPI ki van kapcsolva a BIOS-ban, mert a gyérilag telapített WinXP kékhallállal lefagy bootolás közben ha bármikor is bekapcsolom az ACPI-t a bios-ban ezért érdekes, hogy mégiscsak a ACPI driverek eltávolítása segíthet, de várom a csodát.)
(#) gammabuta hozzászólása Aug 8, 2014 /
 
Mivel nekem nem az a gond hogy 53%-nak látja a töltést ez még nem hozta rendbe a használható kapacitás szintet.

Mindössze annyit tudtam elérni ezzel a driver eltávolítással, hogy amikor 0%-on kikapcsol akkor kiveszem akkut, tápról bekapcsolom, eltávolítom a drivert, újraindítok akkor újra engedi tovább meríteni az akkut miután visszatettem és kihúztam a tápot.

Tehát ilyen trükkel tudom használni a maradék töltés egy részét csak sajnos azzal feltétellel, hogy van egy tápegységem és külső áramforrás kéznél, az meg pont nem lesz ha akkuról akarom majd használni és a semmi közepén leszek.
(#) eyess válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Csak mert kíváncsi voltam én is megnéztem a sajátomat teljes feltöltött állapotában, hogy mit is tud.
Mellékeltem egy képet.Ez a pakk ami nekem a gépben van az kb 5 - 6 éves, és mondhatni ha nem is napi szinten , de kétnaponta van használva , de akkor szinte 24/24 be.
(#) gammabuta válasza eyess hozzászólására (») Aug 8, 2014 /
 
Szia,
én ezt nem használom sokmindenre mert ez nem ad sok lényeges információt,
NoteBook BatteryInfo-t használok, az továbbítja az értékeket az elektronikától.

Az enyémről még nem töltöttem fel a képeket és a videokat, de ezt a két tabot nézem rajta:
Elhasználódási szint és gyári/használható kapacitás alul

Aktuális számított kapacitás, össz feszültség, merítési áram stb.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) agostonl hozzászólása Szept 21, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy EEE701-es netbook akkumulátorom, ami úgy néz ki, vég elgyengült.
Szeretném szészendi, de számomra úgy tűnik roncsolás mentesen ez nem fog menni.
Van ebben vkinek tapasztalata?
(#) davix95 hozzászólása Jan 6, 2017 /
 
Sziasztok.
Lenne egy olyan problémám ,hogy a laptopom mikor akkuról megy és le esik 92% töltöttségre hirtelen kikapcsol ez mi okozhatja ? Esteleg új akksi kellene vagy esetleg op rendszer okozhat problémát? Win 10 fut a laptopon.
(#) zolika60 válasza davix95 hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Akku hiba lesz az.
(#) Massawa válasza davix95 hozzászólására (») Jan 6, 2017 /
 
Beteg már az akku vagy nem kompatibilis a notebookkal ( ha már nem eredeti). Nemrégen én is vettem egy uj akkut, csak a 3.-ra sikerült olyat küldeni ami kommunikál is a notebookkal, és rendesen müködik. Kattins az akku ikonjára az also listán megnyilik egy ablak, ahol látod mikor mi történik.
(#) menyus hozzászólása Feb 16, 2019 /
 
Sziasztok.

Van egy noteboobok akkuval kapcsolatos kérdésem. Utángyártott (VPOWER) akku, egy Siemens amilo PI2530 akkuja. Egy darabig használtam kb 3 éve, majd a notebook behalt. Akkut kivettem belőle és úgy állt 3 évet. Passz hogy milyen töltöttségi állapotban. Nos, most meg lett javítva a notebook, de akku hibát jelez töltéskor. Villog a piros töltés LED, ha jól emlékszem ez hibát jelez, ha tölt akkor folyamatosan világít. A tálcán az akku ikonra ránézve egy darabig "75% áll rendelkezésre, (csatlakoztatva, töltődik)" státusza volt. A vezérlőpult / device menager nél töröltem az akku és ACPI eszközök driverét majd restart. A drivereket rendben visszarakta az opsys (WIN7) Hiba ugyan ez, csak most már "0% áll rendelkezésre (csatlakoztatva, töltődik)" a tálca ikonnál a töltés állapota. Nekem ebből kb. az jön le hogy a gép az töltené az akkut csak nem tudja! AIDA64 szerint az akku "töltődik", a névleges feszültsége 10,8V, töltöttségi állapota 0%, 21% az elhasználódás mértéke, látja a típusát, sorozatszámát..stb. Tehát a pakk a gépel kommunikál, csak éppen töltődni nem töltődik.

Kínomban szétszedtem az akkut, 6db 1850mAh cellából áll + az elektronika. Van rajta 2 db soros MOSFET, és az egyik durván félre van ültetve. Mert a jobb oldali PAD ek mintha nem is lennének forrasztva, arról nem is beszélve hogy ha a chip alja esetleg fém a hűtés miatt, akkor az így a PAD eken zárlatot is csinálhat. Speciel a jobb oldali 4 lába mondjuk is egy potenciálon van amúgy is közös, de nekem akkor is gyanús ez így. Szerintetek kezdjek el aggódni, hozzányúljak "vagy jóvan az úgy?"

A 6db cella 2 esével párhuzamosan van kötve (megjegyzem, egy az egyben, mindenféle ballanszer vagy akármilyen "pótmegoldás" (legalább automata bizti a kettő közé vagy valami... ami megvédi egymástól őket ha az egyik zárlatba megy és akár tüzet is okozhat ha söntöli egyik a másikat, szóval, ez se tetszik így nagyon... ) , majd így a 3x2 pakk sorba. Így a kimeneten kapocsfeszültséggel számolva 10.8V kéne legyen, ami stimm is azzal amit az AIDA mutatott. Viszont... 2 pakkon 2,5V körüli értéket mérek (ok, ez egy kisütött állapot, még tölthető...), a harmadikon viszont 0,43mV van!. Gondolom ez utóbbi része a pakknak kuka ugye? Vagy menthető még valahogy? Próbáljam "megsokkolni kicsit" mondjuk max 2 - 3 A (áramhatárral / áramgenerátoros táppal, mielőtt felrobbanna...) el, 4,2 Von? Érne valamit? Emlékezeteim szerint a LI-ON akkuk ilyen szintű kisütésekor végérvényesen és végzetesen károsodnak. Bár ha vesz még fel áramot, akkor talán van esélyem viszont nem szívesen robbantanám fel magam vagy égetném le a műhelyt.

Mi a véleményetek?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019
(#) KaloLaci válasza menyus hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
szia! Ketten is írtunk neked a "laptopos"-ban. Kimérés: most nincs kedvem annyit gépelni, de tele van a net leírásokkal, videokkal..... De ha végképp nem megy, akkor maximum leírom privátban, akár itt is rákereshetsz, mert tuti, hogy leírták már máshol, kb ezerszer.
(#) Barret válasza menyus hozzászólására (») Feb 19, 2019 / 1
 
Mehet a kukába az az akku. Az elektronika tudja hogy rossz,nem fogja tölteni.Az elektronika sem vágható át új akkukkal.Ez így van kitalálva a biztonság miatt...
(#) menyus hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Barret:
Rendben, köszönöm. Írtam én is a másik topicbaba hogy rendelek egy új pakkot, ha azzal se megy akkor majd tovább keresgélek. Mindenesetre bosszantó hpgy álló helyzetben képes volt zárlatba menni benne az egyik cella, ez gondolom a miatta félreültetett MOSFET miatt lehetett ami lehet zárlatos volt így beültetve és állandóan nyitva maradt.

KaloLaci:
A MOSFET et ki tudom mérni, nem ez gond. A kérdés lényege az volt hogy van e valami módszer arra hogy kiforrasztás nélkül, a beültetett helyén mérjem ki? Tehát "in circuit" / az eredeti áramköri környezetében.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem