Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Föld, fázis, és nullvezető megkeresése 230 V-os hálózaton
Lapozás: OK   4 / 6
(#) szamóca válasza golya125 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
TN-S rendszer igencsak ritka szép hazánkban. Nem számoltad bele a tehermentesítő sodronyt is?
(#) kadarist válasza szamóca hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Szia!
Sok helyen a kapcsolt áram vezetője külön fázisvezetéken jut el a fogyasztóhoz, ezért lehet öt vezeték.
(#) szamóca válasza kadarist hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Aha! Köszi!
(#) forma3 hozzászólása Ápr 24, 2014 /
 
Sziasztok!

Bocsi a kicsit hülye kérdésért, de a topic elolvasása után még mindig nem értem hogy ez a földelés nulla kapcsolata milyen. Ha a mérőóránál össze van kötve akkor miért nem mindegy hogy a konnektornál össze van-e kötve, esetleg felcserélve.
Illetve a másik kérdés, hogy ugye ha van egy fágis az ráz, a nulla meg nem , de ha pl. egy izzót közékötök akkor màr a nullán is folyik áram, tehát az is ráz?
Azért is merült fel ez a kérdés bennem mert van egy "intelligens" hosszabbítóm (ilyen master-slave lekapcsolós cucc) amin van egy olyan led hogy rossz bekötés vagy valami ilyesmi, és az az egyik konnektorba dugva világít, egy másikban pedig nem. Működni működik mindkettő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2014
(#) foxi63 válasza forma3 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 / 2
 
Szia!
A védőföldelést azért kötik össze az óránál a nullával, mert ha minden lakásnál ezt megteszik, akkor nem tud elmászni a Nulla vezető potenciálja a földeléstől, másrészt, ha egy lakásnál túl nagy a földelőszonda ellenállása a nulla vezető kvázi "besegít". Volt olyan eset, ahol a földelőszonda 15 Ohm értékű volt, és a zárlatos fogyasztónál nem volt képes az automata leoldani.
A mérőtől távolabb azért tilos a védőföldelést nullának használni, mert, ha a földelővezeték esetleg meghibásodik valahol, a fogyasztón keresztül kikerül a berendezésekre a fázis, és akár halálos áramütést okozhat.
Ha terhelést kapcsolsz be, természetesen folyik áram a nulla vezetőn is, de ettől az még nem ráz! Esetleg elmászik terheléstől függően egy pár voltot a földeléshez képest, de ez normális jelenség.
Ha viszont egy fogyasztóra rá van kapcsolva a fázis, és annak a szabadon lévő "nullavezetőjét" fogod meg, akkor igaziból a fázissal rázol kezet.....
üdv.: Foxi
(#) forma3 hozzászólása Ápr 24, 2014 /
 
Köszönöm, nagyjából kezdem érteni, de mégse.
"Esetleg elmászik terheléstől függően egy pár voltot a földeléshez képest, de ez normális jelenség."
Ha össze van kötve, akkor hogy tud elmászni?

A másik dolog meg, hogyha az óránál van összekötve, akkor is ugyanoda megy az áram csak hosszabb úton, nem? Valahogy még mindig nem teljesen világos ez a dolog.
(#) Inhouse válasza forma3 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /
 
Idézet:
„Ha össze van kötve, akkor hogy tud elmászni?”

A vezetéknek is van ellenállása, amelyiken nagyobb áram folyik (azonos keresztmetszet mellett), azon nagyobb feszültség fog esni. Jól méretezett hálózatnál ez minimális, hiszen ha nagyobb lenne gondot okozna a fogyasztónak a lecsökkent feszültség, valamint a vezeték melegedése.

Áram üzemi körülmények között csak a fázison és a nullán folyhat, a védőföldön nem. A földhöz képest rázhat a fázis, azért elég csak azt megfogni, mert valamekkora áram a föld felé akár ruhán, cipőn keresztül is folyhat, az meg már gond neked. A védőföld miatt a készülék fémházára került fázis esetén leold a kismegszakító, hiszen zárlat és nullázva van. Ha az oda menő nulla szakadt, akkor is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) forma3 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Köszönöm! Azon a maszer slave kapcsolón pontosan mit jelenthet a hibás bekötés led?
(#) csimbok hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Sziasztok!

Lehet nem ide tartozik de lenne egy érdekes kérdésem. A helyzet az hogy villantűzhelynél a 3 fázisból 2 eltünt, 1 oké. Mérésnél észrevettem, hogy a két halott fázis(eggyenként) és a jó között 230v van. A jó és a tűzhely melletti konnektor fázisa közt 395v. Szerintetek mi történhetett? Elosztószekrényben mind a 3 fázis rendben van. A segítséget előre is köszönöm!
(#) gyuszo válasza csimbok hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Mérd le mind az 5 vezetéket ( 3 F , N , PE ) feszültségmentes állapotban vezetésre, zárlatra, szakadásra . A 395 V-os feszültséget 2 fázis között mérhetted.
(#) davidovics hozzászólása Jan 15, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy problémával fordulnék hozzátok.
Már rengetegszer előfordult,hogy a számítógép bizsergetett illetve olykor kicsit meg is rázott ,de a minap amikoris beakartam dugni a jacket a gépbe és megint megrázott elegem lett.
Méricskéltem és a 230 illetve a nulla között rendesen 230 van illetve a föld és fázis között szintén 230 ,föld és nulla között pedig nulla.
Idáig rendben is lenne a dolog ,de ha a gépház és a hangszóró jackje között mérek akkor 90et mutat(tehát nem csoda ha megráz),viszont nem értem hogyan.
Ami még érdekessebbé teszi az egészet az az,hogy ha lekapcsolom az elosztót akkor 200at mutat(tehát mégjobban ráz).
Kicseréltem az elosztót és ennél ha le van kapcsolva akkor ugyan a 200 voltot nem mutatja,de ha be van kapcsolva akkor a 90et ugyanúgy mutatja.
Kb 3 hangszoróm volt eddig és 5PC ,mindegyiknél másik táp ,a mostaniban ráadásul nen is egy olcsó kis használt táp van,viszont mindegyik hangszóró illetve gép kombóval ez volt a jelenség és egyszerűen nem tudok rájönni mi a hiba.
Mivel ennyi gépem és hangszoróm volt így a hálózat a gyanús nekem ,de ehhez az én tudásom kevés és remélem valaki tud nekem segíteni ebben a témában.
Még annyi,hogy akár be van kapcsolva a táp akár nem a 90V ott van. Ha be sincs dugva a hálózatba a gép akkor is mérek 51 voltot a hangszóró jack bemenet és a gépház között.
A válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) kadarist válasza davidovics hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Szia!
Próbalámpával ellenőrizd a védővezető (földelés) jóságát a fázishoz képest.
(#) davidovics válasza kadarist hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Sajnos próbalámpám az nincsen,de az nem elég ha a multiméter kimutatja ,hogy 230 van a föld és a fázis között illetve a 0 és föld között meg nulla?
(#) Bakman válasza davidovics hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
A multiméternek nagyon nagy a belső ellenállása, szinte akkor is mutat feszültséget, ha a vezeték közelébe rakod. Ha a vezetékek egymás mellett futnak (a falban ez a helyzet), akkor garantlt a mérés "sikere".
(#) kadarist válasza davidovics hozzászólására (») Jan 15, 2017 /
 
Csinálj egy lámpát izzólámpából, foglalatból és két szigetelt vezetékből.
(#) davidovics válasza kadarist hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Milyen izzólámpából lenne érdemes csinálni,csak mert a normál 230-as lámpa izzó levágja a fi relét?
(#) Hp41C válasza davidovics hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
230V -os Glim: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza davidovics hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Ebben az esetben jó a védővezetőd, mert a levágás jelzi a folyamatosságot. A számítógép körül nézz szét.
(#) Ge Lee válasza davidovics hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
A kapcsolóüzemű eszközök zavarárama a védőföld felé folyik el, de ha a védőfölded és a gép háza között rendes kapcsolat van, akkor az nem rázhat. Ha a jack amit bele akarsz dugni és a gépház között potenciálkülönbség van akkor az nyilván csípni fog.
A normális az lenne, ha mind a ház, mind a jack negatívja földpotenciálon lenne. Ne feszültséget mérj hanem ellenállást a védőföld és a ház között, nyilván kikapcsolt állapotban.
(#) granpa válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Glimből "fáziskeresőt", forgásirány-jelzőt lehet csinálni, próbalámpát 2 db. sorba kapcsolt 230 V, 15 W-os (jelzőlámpa)izzóból.
(#) gyuszo válasza davidovics hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Igen, amit írtak 2 db E14 foglalatú max. 15W-os próbalámpa. A kis teljesítményű azért kell, hogy a FI-relét ez ne oldja le. A 2 db meg azért, hogy 3 fázison is tudd használni, mert ott magasabb a feszültség, hogy az izzó ne égjen ki.
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Az áramvédőkapcsolót még a kisujjad is leoldja, az pedig jóval kisebb teljesítményű, mint 15 watt.
(#) gyuszo válasza davidovics hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Egy kettős jelzőlámpából ilyet készíthetsz egyszerűen. Egyik végénél a Nulla és a Védőföld van bekötve, a másik végeinél mindkettőre a fázis. Természetesen a csatlakozást jól le kell szigetelni, csak a fotózás miatt nem tettem.
Ha a nulla és a földelés is folytonos a konnektornál, mindkét izzónak egyforma erősen kell világítani.
Természetesen ez még nem nyújt megfelelő védelmet, a hálózatot feltétlenül meg kell vizsgálni.
FI-relét nem említettél, hogy van-e beszerelve.
Ilyen hibánál már le kellett, hogy kapcsoljon.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
A konnektornál mindenképp meg kell nézni, hogy nincs-e a Nulla és a védőföld felcserélve !
Mert hiba esetén kikerüülhet a fázis a számítógép házra.
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Említette az áramvédőkapcsolót: Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Igen valóban, ezért mutattam be neki ezt, ami nem vágja le. .
Ez működik, bármelyik konnektor leellenőrizhető vele gyorsan.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Az a baj ezzel, hogy ez a glimm, ugyanúgy mint a fázisceruza meg a multiméter nem terheli be a vizsgálandó vezetékszakaszt, áramkört. Annyira kis áram is elegendő a világításához, hogy a vezetékek kapacitív csatolása is elegendő neki. Ideiglenesen ki kellene kötni az áramvédőkapcsolót és úgy megnézni rendes izzólámpával a védőérintkezőt.
(#) gyuszo válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Egyértelműen a hálózat védővezetőjével van a gond, de szerintem a leírás alapján nem biztos, hogy meg tudja oldani. A bojlerbe és a az elosztókban is ilyet használnak, ez mutatja a feszültség jelenlétét. Ott, ahol gond van, az egyik nem, vagy gyengébben világít.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) kadarist válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Tehát még egyszer: csak biztosan jó hálózat esetén mutat hitelesen a ködfénylámpa. Ezt tartsuk szem előtt.
(#) Hp41C válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
... És a 30mA sem mutatja ki a rossz kötést...
Földelési ellenállásmérés minden szóbajöhető konnektornál és berendezésnél.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem