Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki tudna segíteni egy olyan vezérlő megépítésében ami 3db DC 12V-os számítógép ventillátort tud egyszerre vezérelni? Úgy szeretném megcsinálni hogy mondjuk 25C°-on beindul az 1. ventillátor, 30C°-on bekapcsolódik a 2. ventillátor, úgy hogy közben megy az 1. is és végül 35C°-on megy mind a három ventillátor.
Előre is kösz a segítséget.
Alakítsd át úgy ezt az áramkört, hogy a termisztoros hídág legyen fix (attól még benne lehet a poti) , és közös, a másik ágak pedig a három bemenethez, eltérően beállítva. (Ezek is legyenek potisak) Így elérheted, hogy egymás után "lépje át" a küszöböket a termisztoros ág.
Lehet, hogy ágyúval verébre, de:
Egy LM3915 csík üzemmódban, összekötve a bemenete egy termisztorral és a kimeneteire egy-egy tranyóval a ventik. Így rögtön a kijelzés is megvan. ![]()
Kobold ötlete a tl-074 -el nagyon tökéletes
ha kell megtervezem neked Eagle - vel a nyákot. A negyedik komparátor egy leddel jó vészjelzőnek (túlmelegedés)
A TL074 helyett az LM339-et javasolnám.
Az képen látható 4-es vezérlőből csak hármat használtam ki: - CPU - tápegység - VGA proci Azóta a negyedik pozícióba is betettem a végtranyót (rendszerhűtő). Nálam nem komparátor üzemmódban működik, hanam analóg módon: - 25 foknál 4,5V-ot kap a ventilátor (éppen csak forog) - 50 foknál teljes (11,8V) feszültséget kap a ventilátor. Persze az ellenállások megváltoztatásával az általad elképzelt üzemmód is megoldható.
Többet töprengtem a kérésen.
1. Nem igazán értem minek a három ventilátor. Az odáig rendbe van hogy három több, levegőt szállít, mint egy. Ha nem jó a légterelő kialakítása, akkor, ha egy megy, nem igazán hűt. Mert a másik kettő nem műkődön, kimegy a levegő nagy része. 2. A hőfokokat se igazán értem. Lehet, hogy csak nálam, de nyáron a környezeti hőmérséklet eléri a 30°C hűteni nem tudok mert 30°C fokos levegővel nem tudom lehűteni a 30°C fokos bordát. Csak akkor tudom hűteni, ha a környezeti hőmérsékletem, alacsonyabb. Ezen megfontolások alapján, javaslóm a mellékelt képen az a.) vagy a, b.) kiegészítve d.) és a e.) rajzzal. A a.) rajznál D1 dióda kerül a bordára. A D2 dióda figyeli a környezeti hőt. Beállítás: A D1 diódát olvadó jégbe teszed, majd a P1 potit addig csavarod amíg a műveleti erősítő kimenetén 0 nem mérsz. áthelyezed a diódát forró vízbe, amit egy hőmérővel mérsz. A P3 potin be állítod, azt a hőmérsékletet, amit mérsz. Nálam a víz forrása ~80….85°C van. nálad nem tudom, ezért méred. Én a 80°C –ra vagy 0,8V vagy 1,6V állítanák be. Azért ezeket az értékeket mert ha panel műszerrel ki akarom jelezni akkor 1:10 vagy 1:20 osztással, megtehetem. Vissza a jeges vízbe ellenőrizni a 0V –ot. Ha állítani kell akkor, forró víz végét ismét állítani. ezt addig amíg valamelyik potin állítasz, addig meg kell csinálni. Ha kész akkor jöhet a környezeti a D2 dióda olvadó jég 0V forró víz -0,8V vagy -1,6V menete ugyan az mint előbb. csak itt a P2 és a P4 állítod. A beállítás akkor tokéletes, ha a D1, és a D2, diódát együtt teszed a hideg, meleg vízbe, a kimeneten nincs feszültség. ( 0V van ) A b.) rajz. Itt a két dióda jó lenne ha egyforma lenne. Ezt úgy tudod megnézni, Hideg, meleg víz ha nincs feszültség a kimeneten akkor egyforma. Be állítás: a D2 diódát beleteszed a olvadó jégbe, a D1 diódát a forró vízbe. A P5 potival beállítod a hőmérőn leolvasott értéket 80°C > 0,8V vagy 1,6V. ha felcseréled a diódákat akkor – értéket kell hogy kapjál. Mindegy hogy a.) vagy a b.) a kimenet megy a d.) rajzra itt a P6 potival azt tudod beállítani hogy hol kapcsoljon. Akkor lesz a legjobban látható ha a 1Mohmos poti 1Mohmon áll. ekkor a legkisebb a ki, és be kapcsolási különbség. ( ha a 1Mohmos bent van a körbe akkor +/- 0,00049V ha nincs bent akkor +/-0,5V ) vigyázz itt a +/-0,5 az 1V és ha visszanézed akkor a 80°C > 0,8V beállításnál 0°C kapcsol ki, és 200°C –nál be. ( itt a P6 –nak -0,5V nál kell állni ) Míg a +/-0,00049V –nál és a 80°C > 0,8V beállításnál 0 °C ki és 0,098°C be. (itt a P6 –nak -0,00049V –on kell állnia ) Itt jegyezném meg hogy a c.) rajz nem veszi figyelembe a környezeti hőt. Beállítása megegyezik a a.)rajznál a D1 diódának beállításával. Ennél a tényleges kapcsolási értéket kell be állítani pl.:25°C fok ha eléri a hőfokot be kapcsol, és a levegő hőmérséklete 20°C fokos el is kezdi lehűteni. De ha a levegő hőfok 25°C akkor csak megy a ventilátor de nem hűt semmit. Míg a a.) és a b.) rajznál, csak akkor indul a ventilátor, ha a hűtendő magasabb hőmérsékletű. A d.) rajz kapcsolódik a e.) vagy a f.) rajzhoz. A e.) rajznál a táp is ott van. A e.) rajz. Én úgy gondolom ha több ventilátort használsz akkor is mind menjen, de a fordulatát lehet változtatni. pl.:50%, 75%, 100% Természetesen akkor a d.) rajzból annyit kell készíteni ahány kapcsolási pontot akarsz csinálni. A darlington tranzisztor bázisához menő optókkal sorba kötött ellenállás határozza meg a fordulatot. Javaslóm egy optó közvetlen ellenállás nélkül menjen a bázisra. Az e.) rajz. Itt a külön ventilátorok kötése a előzőhoz kapcsolódik a A,B pontokon természetesen akkor a darlingtont nem kell kiépíteni. Bocs a hosszura nyúlt leírásért, remélem lesz türelmed elolvasni. Idézet: „2. ...a környezeti hőmérséklet eléri a 30°C hűteni nem tudok mert 30°C fokos levegővel nem tudom lehűteni a 30°C fokos bordát. Csak akkor tudom hűteni, ha a környezeti hőmérsékletem, alacsonyabb.” Ez persze nem igaz. A gyorsan áramló levegővel mi a helyzet? Vagy ne használjunk ventillátort, elég mindenhova a passzív hűtés? ![]() ![]()
De kell hűtés és aktív.
De 25°C fokos hűtőbordát, letudsz, hűteni 25°C fokos levegővel? Erről egy vicc jut az eszembe: A teve hajcsárnak melege van. Oázisba érve a ott lévőkkel beszélget, és elpanaszolja hogy neki milyen melege szokott lenni. Az egyik azt mondja hogy ha gyorsabban hajtja a tevét, a légáramlat hűteni fogja. Másnap, amikor kitevegel gondolja kipróbálja. Ahogy emelkedik, a nap úgy hajtja egyre gyorsabban a tevét, igaz egy kicsit kellemesebb a hőmérséklet, de még nem elégedett. jobban ösztökéli a tevét, ami egyszer csak a végkimerülésbe összeesik. Erre a teve hajcsár odaszól a tevének. Mi van megfagytál? Mert nekem még, melegem van. Igen 30°C fokos bordát, márt visszatudok, hűteni 25°C levegővel. Hogy mennyire? Függ az áramoltatott levegő mennyiségétől, és függ a borda méretétől, és a bordába betáplált hőtől.
Fújj rá a tenyeredre (kb 36 c a kifújt levegő) Ha erősen fújod mit érzel ???
Hűvöset, mert a párolgás hőt von el és a mozgó levegő segíti a párolgást...
Egyébként én is hasonló dolgon gondolkozom, mint a topic nyitó. Azzal a különbséggel, hogy egy 30 cm-es 230V-os ventillátort szeretnék beépíteni az oldallemezbe. Hőfokkapcsolóval kapcsolnám, de csak akkor, ha a benti hőmérséklet kb. 10 fokkal meghaladja a környezetét.
Létezik olyan kapcsolás,amiben (nekem itthon egy 3k NTK termisztorom van),a ventilátor már normál,környezeti hömérsékleten is megy alacson fordulatszámmal,és a hőmérséklet növekedésével gyorsul a sebessége?
mert amiket találtam,csak adott/beállitott höfoknál kapcsol be. Esetleg 555-el ,plusz a 3k-s termisztorral PWM módban? Köszönöm a válaszokat.
Igen. Ezen az oldalon is van kissé feljebb!
![]()
szobát lehetne szellőztetni pc táp ventillátorokkal? most van itthon 13db
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű levegőztető rendszert a növénynövesztő kamrámba. Tudnátok ajánlani egy egyszerű rendszert, amiből tudok 3 egyformát csinálni, hogy mindegyik kamrát tudjam szellőztetni így? Köszönöm előre!
Hello!
Nem tudom miért nyittok egyből új topikot. Ventilátorból "csak" ennyi van. Nem elég? De infót sem sokat írtál. Milyen motor van a ventilátorban, mit szeretnél szabályozni és mihez képest? Mit értesz "egyszerű rendszer" alatt? (VHS ?) üdv! proli007
Hello!
Ilyen ventilátort szeretnék vezérelni. Gondoltam termisztoros vezérlésre illetve ismerősőm javasolta az 555-öst is, nem tudom melyikkel lehet jobban vezérelni. Lényegében ez azért kell majd, hogy ne poshadjon be a levegő a kamrákban, így mindig friss levegőt kapjanak a növények. Igazából nagyjából 2-3 óránként kellene bekapcsolnia néhány percre a ventillátoroknak, de a lényeg az lenne, hogy mindegyik azonos ideig és erővel működjön. Az egyszerű alatt ténylegesen a legegyszerűbbet értem, minimális tapasztalatom van elektronikával Köszi Galmon A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2012
Hello!
Nem igazán tudom még mindig, hogy mit szeretnél. A ventilátorok működési idejét, és fordulatszámát vezérelni? Mert arra rajzoltam egy kapcsolást. A termisztorral, hőfok szerint lehetne vezérelni a motorokat. PWM-el, kötheted egyszerűen párhuzamosan mind a hármat, ha egyszerre szeretnéd a fordulatukat állítani. De hogy mind három ugyan annyit fog forogni, azt semmi sem biztosítja, mint azt sem, hogy ugyan annyit levegőt fognak szállítani. Hiszen ennek egyáb gépészeti vonzata is lehet. Mivel az időzítés igen egyszerű, egy számláló végzi a szünet és működési idő számlálását. A Szünetidőt, kb. 2..4óra között lehet állítani. De a működési idő, ennek mindig T/64 része lesz. Vagy is ha az idő, 3óra, akkor a ventilátor, kb. 2,8 percig fog működni. Ha többet szeretnél, akkor a dióda katódját átteszed a Q8-ról a Q9-re, de ekkor a működési idő, a kétszerese lesz. (A számláló, a kettő hatványai szerint számol..) (C1 kondenzátornak, nem jó polarizált elkó, oda fólia kondi kell.) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |