Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangerősítőkkel kapcsolatos alapkérdések
Témaindító: fireballelektro, idő: Feb 15, 2009
Témakörök:
Gondolom egy nem kivánt frekvencia tartomány szűrése a kimenetről esetleg magasabb frekis gerjedés gátló tag.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Ha a kérdésed arra a "kis" erősítőre vonatkozik, amit nemrég linkeltél, akkor az egy "D" osztályú PWM erősítő.
Abban az a lényeg, hogy az erősítendő jellel megmoduláljuk egy impulzus sorozatban az impulzusok szélességét. Aztán ezeket az impulzusok teljesítményét megnöveljük kapcsoló tranzisztorokkal. Az eredeti moduláló jelet immár felerősítve, egy aluláteresztő szűrőn átvezetve kapjuk vissza. Az induktivitás ennek a szűrőnek tagja. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Arról az erősítőről van szó igen!
Viszont van egy pont amit nem tudom ,hogy milyen célt szolgál hova kössem be.A 25 ös láb SYNCLK névvel van ellátva és nincs bekötve sehova nem tudom hogy hova kössem be.Az én értelmezésem szerint 12V ra kellene kötnöm. Tudna ebben valaki segíteni? Köszi.
Szerintem az egy bemenet, ahova szinkron impulzusokat vár. A rajz szerint se nincs bekötve sehova, a leírás sem bőbeszédű, úgyhogy hagyd szabadon, mivel nincs mivel szinkronizáljad.
Az adatlap 7.4 pontját olvasd el. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Hát az angol tudásom hagy némi kívánnivalót de megnéztem az oldalt én is és akkor szabadon hagyom a bemenetet ha megépítem kiderül mit csinál.Remélem szép tiszta hangja lesz mert egy modellbe kéne.Szerinted ha LM135 el csinálok hozzá egy előérősítőt az jó?
Biztos LM135? Nekem azt mondja a könyököm, hogy az egy hőmérséklet szenzor.
Esetleg egy TL070 jobb lenne, de megteszi akármilyen egyszerű műveleti erősítő is..
Bocs de nem jól írtam be az IC nevét!
LM1036N csak lemaradt a fele valamiért.
Ha megkérlek át néznéd nagyjából a nyák tervemet amit csináltam,hogy jó lehet e? Ezt arra értem hogy van e olyan pont ahol a vezetősávnak vastagabbnak kellene lennie stb.Meg ez az első panelem ami két oldalas lesz talán és arra rákukkantani hogy jól csináltam e vagy kell e változtatni valamin..
Köszönöm előre is.
Nem luxus egy kicsit modellbe hangszínszabályzót építeni, (ráadásul nem tudom mi a hang forrásod) de biztos kell elé valami erősítés.
Remélhetően az adatlap ajánlását vetted figyelembe a nyáktervednél, az ilyen típusú erősítőknél fontos. Csak nagy gyakorlattal rendelkezők változtassanak.
Ez a végfok egy 1,5 m hossz modellhajóba megy és azért akarok bele végfokot meg előerösítőt ,hogy minél szebb hangot tudjak előállítani hisz kiállításra is szeretném vinni.Már edig is bennvan már vagy 150 ezerbe nem hiába vagy 4 éve építgetem.A hangforrásom egy MP3 as lejátszó egység lesz.Mivel a végfok adatlapján lévő nyák tervet nem tudtam szépen kimásolni ezért nekiláttam én megtervezni magamnak.
Csatolom a terveimet.
Ehhez látod nem értek, meg sem tudom nyitni. De bemásolhattad volna szemre is a nyákterveződbe.
Szia! Az MP3 lejátszó valószínűleg rendesen kivezérli a végfokot, így nem fog kelleni előerősítő.
Ha mégis kell, akkor utólag is beépítheted. Először próbáld ki anélkül.
Akkor megépítem és ha nem füstöl nem gerjed akkor akkor jó.
Sziasztok
Van egy erősítöm aminek a hangszórókimenete 6 ohm de nekem csak 8 ohm-os hangfalaim vannak fog ez kárt okozni az erősítömben?
Nincsenek hangfalaid, és nem fog kárt okozni.
Sziasztok!
Adott egy denon erősítő. Amint bekapcsolom szépen teszi is a dolgát, azonban terhelésnél vagy éppen anélkül 15-20 perc után elnémul. Kattan egyet. Majd ha kikapcsolom, és vissza megint megy 10-20 percig. Mi okozhatja ezt? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
Hello ha lenél oly szíves és megvan a rajza és a kellő alkatrészek listája akkor át tudnád küldeni ha igen akkor elküldöm privibe az email cimemre előre is köszönöm
![]()
Szia hitman ha megvan a kapcsolási rajzod ehhez az egységhez illetve az alkatrész listád (feltüntetve a rajzon az alkatrészekkel ) és el tudnád küldeni megköszönném. Ha megvan még akkor légy oly szíves és jelezd felém megadom az email címem privátba. Előre is köszönöm a válaszod
![]()
Szerintem nem fog válaszolni, bár legyen szerencséd. Egy 2010-es hozzászólásra írtál egy olyan kollégának a ki 28 hónapja nem volt fent az oldalon.
![]()
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetne megvalósítani egy közép teljesítményű kb 300-600W-os erősítő (class D) rövidzárvédelmét?
Ott van rá egy működő példa a 600W-os D osztályú végfokos cikkemben, csak el kell olvasni.
Sziasztok!
Feladat: Egy mikrofon jelét felerősíteni egy hangszóró számára. Tegyük fel, hogy a hangszórónak 10V-ra van szüksége. Mikrofon fesz. tartománya: 1...100mV Vonali szint: (line level) 0,5...1V Hangszóróra adható feszültség: >10V[/b] "Minden erősítőfokozat termel zajt, ezért az első fokozatot kis zajúra tervezzük. Nagy Rbe és kicsi Rki kell. " Az elméleti jegyzetemből azt szűrtem le, hogy első fokozatnak a közös kollektoros kapcsolás kellene, de ha a közös kollektoros fesz. erősítése kisebb, mint 1 (Au<1), akkor hogyan erősítünk vele? [/i] Ha a mikrofon jele 20mV~, akkor az erősítőfokozat kimenetén Uki<20mV. Mi értelme lenne FC-t használni? Ha igaz a vastagon szedett rész, akkor véleményem szerint 2 erősítőfokozatra volna szükség. Egyik, ami kb. 20mv-ot 0,7V-ra erősíti, és egy másik, ami 0,7V-ot >10V-ra erősíti. Így Au(1. fokozat)=Uki1/Ube1=0,7V/0,02V=35. Au(2.fokozat)=10V/0,7V=14,28
Szia.
Két fokozat nem biztos, hogy elég lesz, úgy egy-egy fokozatra túl nagy erősítést kell bízni, ami stabilitási és frekvenciamenet-problémákat okozhat. Ha ez elméleti feladat, akkor viszont elég a kettő. Előfok és végfok. A nagy bemeneti impedanciát honnan szedted? Nem volt szó arról, hogy milyen mikrofon, de egy gyakorlatban használt mikrofonnak, pl. a gyakori Shure Sm58 -nak alacsony az impedanciája. Csatoltam az adatlapját, meg egy keverő mikrofon előfok rajzát. Ezek egyáltalán nem nagy impedanciás bemenetek, a mikrofon sem az. A kondi mikrofonok jelét is ugyanez a fokozat fogadja, ugyanilyen kis impedanciával. Minél nagyobb a bemenő impedancia, annál nagyobb a zaj. Emitterkövetőt (FC) pedig nem szoktak mikrofon bemenetre tenni. Ha nagy impedancia kell mindenképpen, akkor bipoláris tranzisztor helyett jFet -et kell használni az első fokozatban, megfelelő munkaponti beállításokkal. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
sziasztok._egy segitség kellenne._összeraktam egy tda2030 as végfokot de nem tudom hova kössem a potmétert._ha tudnátok segiteni nagyon megköszönném._képet mellékeltem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
azt még valaki meg tuná mondani valaki nekem hogy a kőzépső grnd re ha nem kötöm rá a táp negativ végét meg se nyikkan de ha rákötöm szol de az ic iszonyatosan melekszik. valaki valami tanácsot tudna adni? előre is köszönöm
A panelrajz alapján ennek kettős, azaz, +15V és -15V-os táp kell, aminek a közös pontja a panelon a középső GND-pont. A többi bekötése értelemszerűen adódik.
Az IC-t hűteni kell, mert melegszik, a hűtőbordától érdemes elszigetelni csillámlemez és szigetelőgyűrű segítségével. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |