Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   492 / 507
(#) laci19922 válasza weend hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Bár meg gondolandó lehet bldc modell copterekbe szánt motorral próbálkozni azok elvileg elég jól ellenállnak a környezetnek és lehet hogy abból a pénzből amiből generátort tekercsel az ember jobb hatásfokút talál köztük a szerelhetőségről meg nem is beszélve.
(#) weend válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Az bizony felejtős, kicsi méret, kicsi kerület, kevés menetszám, stb. És a nagyobb teljesítményű példányok, nem kevés pénzbe kerülnek. Nagy lenne a fordulat igényük is, felesleges hatásfokcsökkentő áttételt kívánna, aztán a hűtésük sem lenne egyszerű.
(#) pudding1 hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Megkaptam az üzit, csak azért nem reagáltam mert annyira túlzónak éreztem hogy nem akartam belebonyolódni.
A generátor átszellőztetése jó ötlet. A generátor hátoldalán eleve van egy 100ft-os méretű nyílás és a rotor felőli oldalon alul is van egy kb 3mm-es furat, gondolom azért hogy ha bejut az eső vagy a pára lecsapódik, az ki tudjon jutni.
Ezt a furatot akarom megnagyobbítani kb akkorára mint a hátsó, ill. egy a fűtészszerelők által használt könyékidomot akarok a nyílásra rögzíteni. A könyékidom hátrafelé nézne, így ha esik is amikor fúj a szél, a széllel szembe forduló generátorba nem locsog be a víz. (Még egy légszűrő is mehet rá hogy ne menjen be a por-se... )
A generátor tengelyére mehet egy rotor ami hátrafelé fúj, és a hátsó falon lévő furatból is készülhet még 3db. Reményeim szerint ez már elég lesz és viszonylag egyszerűen kivitelezhető.
(#) erbe válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Sokkal egyszerűbb és üzembiztosabb, ha nem elektromos vagy mechanikus fékkel fékezünk, hanem elkerüljük a túlpörgést a szélből kifordulással. Erre több változat is szerepel a fórumon.
Nyomógombos telefonom van. Egy telefon ne akarjon okosabb lenni, mint én! (informatikus)
(#) weend válasza erbe hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Ahhoz, hogy egy gép okosabb legyen egy embernél, még sokat kell várni.
(#) Barret válasza weend hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Ezért kell használni a buta kifordulást,ahhoz nem kell ész
(#) weend válasza Barret hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Így van, szerintem a háztáji szélgépek lényege, a minél egyszerűbb kivitel. A legkevesebb meghibásodási lehetőséget, az egyszerűség hordozza magában. Egy oszlop tetejére én nem szívesen építenék gépházat, elég felállítani egyszer, utána nehéz, vagy majdnem lehetetlen a karbantartás.
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Van otthon egy napkollektorom aminek a hőmérsékletét folyamatosan gyűjtöm és a web oldalamon megtekinthető a napkollektor linkre rákattintva WEB oldalam , gondolkozom hogy még milyen adatokat lehetne mérni gyűjteni aminek van értelme, szerintetek a felszerelnék a ház tetejére egy szélmérőt és annak a mért értékeit gyűjteném annak lenne értelme, érdekelne valakit?
(#) gulyi88 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Szia, ha egyszerűen tudsz logolni dolgokat, akkor érdemes lenne mondjuk:
A napsütés erősségét ([lux] napelemes számításokhoz).
A hőmérsékletet (akár több helyen (tetőn, udvarban, házmögött) levegős hőszivattyúhoz,
A talajhőt (kútvizhőt) mérni különböző mélységekben vizes hőszivattyús számításokhoz)
(talaj hőcserélős szellőztetéshez).
A szélsebességet és szélirányt leginkább a tető fölött, de akár az udvarban is, ha ott szélcsatorna alakult ki a beépítettség jellege miatt.
Ezeket olyan formában lenne célszerű tárolni, hogy minimum excelbe behívható adathalaz keletkezzen a további számítások megkönnyítéséhez.
Valamint érdemes lehet logolni a villamos teljesítményfelvételt (akár többféle fogysztói kört(világítás, gépek(tv, mikro, sütő, mosógép, stb..) melegvízellátó készülékek ilyesmi..)), hogy esetleg egy szigetüzem-szerű rendszerhez méretezhető legyen valamilyen tárolókapacitás (legyen az hőtároló, vagy akku, vagy bármi).
Hirtelen ennyi jut eszembe, amit én mérnék, ha tehetném.

Ui: a valós adatok mindig érdekesek, kurrens "cikknek" számítanak, ritkán lehet hozzáférni megfelelő minőségű és mennyiségű adathoz (pláne ingyen nem).
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) sziriusz válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Szia GPeti 1977 !
A Gulyi 88 válaszát folytatva:
A megbízható mérés megalapoz jó pár számítást, ami után már elég jó a megtérülési időt lehet kalkulálni. Természetesen beszámítva a már meglévő anyagokat, saját munkát, a lehetőségeket, az egyéni igényt.
Én most a légkollektornál még minőségi rontást is beletettem a megvalósításba, hogy rövidüljön a megtérülés ideje.
Nekem sokat segített egy megbízható helyről származó adathalmaz. Szerintem nem számítási hibából adódott az eladó szakember és az én számításom eltérő megtérülési ideje.
(#) Hedi20 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Sziasztok,segítséget szeretnék kérni,édesapám csinált egy házilag készített szélkereket s keressünk hozzá,egy sebesség gyorsítóval ellátott dinamot ami 12 voltos, 500 vagy 1000 wattos s a légcsavar átmérője 4.5 méter .köszönöm a segítséget
(#) Stewe válasza Hedi20 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
A legegyszerűbb megoldás egy BLDC motor amit segédmotoros kerékpárok hajtásához használnak. A másik megoldás egy saját átépítésű állandómágneses gépkocsi generátor, ezeknek néhány száz wattos teljesítménye van, hátrányuk, hogy rendesen meg kell őket pörgetni. A harmadik: itt a fórumban megépített valamelyik tárcsás generátor, ezek viszonylag kis fordulaton is jól teljesítenek.
Az áttételezéshez kellene a szélkereketek fordulatszáma, azt készen megvenni majdnem lehetetlen, de fogasszíjas házi megoldások jó hatásfokkal működnek.
Arról a monumentális kerékről láthatnánk fotót?
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Hedi20 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Köszönöm a választ.,s küldöm a képet.
(#) Stewe válasza Hedi20 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Valóban szép átmérő, a teljesítménye meg is lehetne, de a lapátok alakja aggaszt egy kicsit. Nagy szélben az erősen hajlított profil nagy légellenállása akadályozhatja a gyorsjárást, így vitorlához hasonlóan nem csak forgómozgást végez, de nagy nyomást is vesz fel.
Nem látszik igazán a szélből való kifordítás módja sem...
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
(#) Hedi20 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Kifordul szélirányba,mert önbeálló csapágyakkal van rögzitve,100 mm acéltengelyen van.
(#) Hedi20 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Működőik csak az a baj hogy kis szélben nem.
(#) weend válasza Hedi20 hozzászólására (») Márc 15, 2017 / 1
 
Ebben a magasságban, ez a mestermű is csak kerti disz lesz, sok pénzt ne öljetek a generátorba.
(#) legmag hozzászólása Márc 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Tekercselésben jártastól kérdezném mi lehet az oka annak hogy a vasmagos állórészű, állandó mágneses forgórészű generátor csak csillag kötésben működik?
Deltában valami rövidzárba kerül mert a tengelyt alig lehet megmozdítani.
Gondolom a harmadik fázis szembe dolgozik de ez csak tipp.
(#) pucuka válasza legmag hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Ha csak három kivezetése van, akkor a tekercsek egyik végei közösítve vannak (csillagpont) ami a házra van kötve. Ahhoz hogy deltába tudjad kötni mindhárom tekercs mindkét végének ki kell lennie vezetve. (hat kivezetés) Ekkor lehet mindegyik tekercs végét, a másik elejéhez kötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2017
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Sokat segítene, ha egy képet megosztanál, nekem gyanús, hogy az egy AC szervomotor.
Ezek generátorként is működnek, ha valamelyik tekercs zárlatba kerül, akkor szinte lehetetlen megmozdítani.
Delta kapcsolásnál pedig a tekercsen indukálódó feszültség a másik két tekercsen keresztül áramot hoz létre, vagyis terhelve van, a terhelés ellenállása pedig csak duplája a forrásellenállásnak, szóval nem kicsit...
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) legmag válasza Stewe hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Evig 6 pólusú aszinkron villanymotor, 6 kivezetéses, deltában üzemelt, 11kw 24A.
36 horony összesen 18 db kettes tekercs félhornyosan koszorúba rakva.
Elkötése 6 pólusra: Vég-vég, kezdet-kezdet..stb
Ehhez értelem szerűen 6 pólusú forgórész, 6 fogat fed le 1 mágnescsoport ferdítéssel.
A fent leírt egy villanymotor átalakítás állandómágneses generátorrá, semmi extra.Jópár elkészült már, 0,75kw-tól 22kw-ig.Viszont azt megfigyeltem hogy, az így elkészült generátorok delta kötésben nem működnek.Csillagban tökéletes, viszont deltába rakosgatva a kötőlemezeket, az első lemez felrakásakor még forog a tengely, a második lemez felrakásakor is szépen forog, viszont mikor a harmadik lemez is a helyére kerül az egyik fázis mintha rövidzárba kerülne, és a tengelyt alig lehet elforgatni.
Még egyszer leírom a tekercselés gyári,hibától mentes és a kapocslécen a zeg-zug kötés is megfelelő.
(#) gulyi88 válasza legmag hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Esetleg nem szinuszos a jelalak, és a 3dik felharmonikus rövidrezáródik a deltakötésnél.
A 3. felharmonikus (és többszörösei 9, 12 stb) azonos fázisban vannak egymáshoz képest mindhárom fázisban (érdemes lerajzolni az időfüggvényeket), ha deltába kötöd, akkor ezeket az eredő felharmonukus feszültségeket rövidrezárod, jelentős áram folyhat (és ugye ez az áram ellenehat a létrehozó jelenségnek, azaz a fogatásnak).
Legegyszerűbben egy sönttel meg egy kétcsatornás szkóppal lehetne kideríteni hogy ez áll-e fent vagy más (folyik e felharmonikus áram a feszültséghez képest a delta hurokban)..
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Én pont ezt magyarázom, ha külső hatásra forog, és áram indukálódik, akkor minden tekercs terheli a másikat.
Rajzold fel a delta kapcsolást a kivezetések nélkül, és látni fogod, hogy zárt áramkör van, ha tekered, munkát kell végezned.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) gulyi88 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
ideális 3F szinuszjel esetében a delta hurokban a feszültségek vektoros összege nulla. Ebben az esetben "könnyen forog".
De ha valami nem tökéletes a fentiekből (nem szinusz (+felharmonikus) vagy a fázisszöggel van valami) akkor már nem nulla, és az baj.
Vagy mondjuk ha az egyik tekercs 2 menettel több, vagy ha a mágnesek nem egyformák, vagy a légrés nem egyforma mindenütt, ez mind baj a delta kötésre nézve
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Vegyél elő egy csillagba kötött motort, és zárd össze a tekercsvégeket!
Meg fogsz lepődni.
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
De ha megforgatod a gépet, ahhoz, hogy a feszültség vektori összeg nulla legyen, áramnak kell folynia.
Lentz bácsi pedig nem alszik.
(#) legmag válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Köszönöm a választ, mivel lehetne kiküszöbölni?
Pólus szélesség?
(#) legmag válasza Stewe hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
A lényeg az lenne hogy üresjáratban ne folyjon már áram..ha nem muszáj
Ha a 3. lemezt nem csavarozom le csak rárakom lazán veri a szikrákat miközben a tengelyt megérem elforgatni tehát biztos hogy hogy áram van valahol ahol nem kellene.

Gyakorlati szempontból pedig azért lenne jó a delta kötés mert így lenne meg a teljesítmény 380V-on.
Így most csillagban a feszültség az egekben van áramterhelhetősége meg lecsökkent, tehát használhatatlan.
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Értsd már meg, hogy nem üresjárat van, hanem teljesítményt viszel be a rendszerbe azzal, hogy megforgatod! Csillagkapcsolásban generátorként viselkedik, deltában pedig rövidre zárt generátorként!
Szinkronmotort csináltál belőle, ne csodálkozz, hogy úgy is viselkedik.
Az asszinkronmotor esetében a forgó mágneses tér indukál áramot a rövidre zárt forgórészben, onnantól mágneses, ezért van hajtás.
Próbáltad deltakapcsolásban feszültség alá helyezni?
Most, hogy átgondolom, ne tedd, mert ha leveszed a feszültséget irdatlan fékáram indul meg.....
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) Robin2 válasza Stewe hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Lentz bácsi lehet, hogy alszik. Lenz bácsi viszont biztos már felkelt
Következő: »»   492 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem