Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   510 / 960
(#) llax válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Mivel (utólagos) túlfeszvédelemben sem igazán partnerek a szolgáltatók, így azt a témát is hasonlóan közelítettem meg. Muszáj volt mindent a mért oldalra tenni. Ha nagyon élesben működnie kell, akkor majd a diszpécserrel megüzenem nekik, hogy hozzanak seprűt és lapátot is, takarítsák össze az órájuk maradványait az előkertből
Vicces, de egyben szomorú is, hogy így kell megoldani a dolgokat...
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) ötfelezős válasza llax hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
ha tetszik, ha nem tetszik a szolgáltatónak
Bocsánat,van itt némi félreértés. A szolgáltatónál a nulla leföldelése nem tilos, sőt, ajánlatos.
Ami kétséges, az a mérőhelynél a fogyasztói berendezésektől jövő védővezető (földelt védővezető) és a nullavezető összekötése. Ettől ugyanis megváltozik az érintésvédelem módja. Egyébként, ha itt össze lesz kötve, akkor az érintésvédelem TN-é változik, és ettől kezdve a szolgáltató nullája PEN vezetővé változik. De attól még a leföldelésének lehetősége (és minél jobb földeltségének kívánatossága) megmarad.
Az összekötés vagy nem összekötés transzformátorkörzetenként egységes kell hogy legyen, ezért tűnődhettek a szakik. Nem kötelező fejből ismerni a helyzetet, ha tudja, hová forduljon.
(#) llax válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Ezen a hálózat szakaszon új létesítéseknél földelnek, ebből alaposan feltételezhető, hogy a szolgáltatótól bejövő nulla az PEN. Ugyanakkor bármit matatnak a már meglévő installációknál, ezzel nem törődnek.
Nem feltétlenül szabályos mód amit elkövettem (tetőtartó leföldelése, amire a szigeteletlen PEN érkezik), ugyanakkor jogosnak érzem azon igényemet, hogy a tetőről az ég felé meredező vascsövet leföldeljem. Ha nem tetszik a szolgáltatónak (amúgy nem látható - a padlástérben a tövéhez csatlakozik a 25mm2 Cu zöld-sárga), akkor szigetelje el...
Mivel ezen a helyen volt mód "rombolásra", így a mérőszekrény elosztótáblája alá oda tudtam vinni a szondától a 25mm2-t egy elosztókapocsra, innét megy tovább 25mm2 a tetőtartóra, 16mm2 a szikraközhöz és 10mm2 a lakáselosztó felé.
(#) llax válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
A félreértések vagy az esetleges egymás melletti elbeszélés elkerülése érdekében még egy kicsit hozzáfűznék:
A szolgáltatótól jövő N (vagy PEN) egyedül a tetőtartón keresztül kerül kapcsolatba az én PE hálózatommal. A lakáselosztóba az említett módon létrehozott PE csomópontból megy a PE vezető, és ettől függetlenül a mért rész alól előbúvó N vezető (ami 2,5mm2 fekete alu! - a mérőszekrényben lévő tábláig). A ma szokásos, bontható N-PE kötést helyettesíti kb. 1,3m 25mm2-es vezeték. Tehát a távolságot nem nézve (2cm helyett 1,3m) az összekötés-szétválasztás egy pontban történik, ott, ahol ehhez kellően nagy keresztmetszetek rendelkezésre állnak. A "nemtetszés" esetét védi az előbb említett, hálózattól teljesen független, szerintem jogos igény.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
(#) elektroncso hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Amikor egy hülye festő meg egy hülye "villanyszerelő" találkoznak az eredmény nem marad el.
Nemrég szereltük le ezt az "acedúr dobozt" egy helyen, mivel oda már nem kellet a saját műhelyünkben szándékoztuk újrahasznosítani. De amikor levettem a tetőt róla kiakadtam.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
(#) habazutty válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Hát igen. Az egyik csavar csúnyán oxidálódott és lusták voltak körbehajlítani a csavarok alá a drótot.

Remélem mindent észrevettem...
(#) elektroncso válasza habazutty hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Egyrészt a színek, de az hagyján nem lesz belőle lakástűz és ha valaki nem lesz akkora marha, hogy nekiáll a kéket nyalogatni még csak áramütést sem fognak tőle kapni. De hogy a marhája képes volt úgy felszelni egy IP67-es dobozt, hogy abba festéskor belefolyt a festék amitől a PEN! kötés egyik csavarja (ami alatt ráadásul kettő drót van) szétrohadt az elég durva. És tik még nem láttátok, hogy hogyan volt ez felrögzítve! Egy iskola tornatermében kb.fejmagasságban futott végig a falon egy öreg Al kábel, arra volt ez kötegelővel felfogatva a 3x2,5mm2-es vezetékeivel együtt. Magát az Al kábelt sem sok minden tartotta a helyén, belekapaszkodtunk és mindenestül leszakadt. Amúgy 3 darab 250W-os halogén reflektor ment róla. Egy jó pontot tudok a szerelőnek beírni, hogy legalább a keresztmetszettel nem spórolt.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
A festéktől oxidálódott a csavar?
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Szerintem igen. Vízbázisú falfesték, ha jól megnézed a képet akkor a bal alsó fázissín is rohadni kezdett. Én azt is el tudom képzelni, hogy ez áram alatt volt amikor a festék belefolyt.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Pedig nem olyan régi szerelésnek tűnik.
(#) gyuszo válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Az összes kötét átalakítanám WAGO-ra a halogén izzókat lecserélném LED fényforrásra.. Ezzel több probléma lenne megoldva.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
10-15 éves lehet. Már akkor kész volt amikor én odamentem az alapiskolába most meg már lassan érettségizek.
(#) elektroncso válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Problémát gyökerestül.
A reflektorok leszerelésre kerültek, nem volt rajtuk védőrács, így a tornateremben nem maradhattak. A dobozokat és a kábeleket szó szerint letéptük a falról, semmi nincs már belőle. Illetve a dobozt kipucoltam, rendbe tettem, és ma felszereltem itthon a műhelyben a lebontott 3x2,5mm2 kábelekkel együtt.
(#) Pulyka válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Én már láttam új építésű családi háznál kézzel összecsavart réz 1,5mm2 vezetékeket, amik szigetelő szalaggal voltak "védve".
Amit a legjobban utálok, amikor lecsipett vezetékeket hagynak a kötődobozban, szigetelés nélkül, ja, és a feliratozás nélküli össze-vissza átkötéseket.
(#) granpa válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
És még fogsz is látni, mert 3-4 cm hosszan összetekerve (fogóval), felében visszahajtva, sokszorosan jobb, mint bármi más (kivétel a hegesztés). A szigetelőszalag meg a biztonságra van kitalálva. A hely-nyereségről nem is beszélve.
A többit én is utálom.
(#) kadarist válasza granpa hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Így van, teljesen korrekt az összetekerés, ha szakszerű.
(#) elektroncso válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Őszintén? A mi házunk 25 éve épült. Abban az időben (legalább is mifelénk) nem volt nagyon más alternatíva. Kombinált fogóval 5-6cm hosszan jó erősen összetekerve majd vászonalapú szigetelőszalaggal leszigetelve készült minden kötés. A mi házunkban is. Most felújítás miatt több kötést meg kellett bontanom, 25 év után olyan mint az új! Semmi melegedésre, szikrázásra utaló jel, a kötések tövében is hibamentes a szigetelés, nincs elszíneződve a réz sem. Alig tudtam kombinált fogóval széttekerni a kötéseket. Most WAGO került beépítésre, kíváncsi leszek, hogy az fogja e bírni 25 évig.
Ezzel a kötéssel akkor kezdődik a gond, ha csak kézzel 1-2cm hosszan van összepederve a drót, esetleg Al drót is közé van pederve a réznek!
A szigetelő szalag viszont tényleg nem a legjobb, főleg a maiak. Többször tapasztaltam, hogy egyszerűen lepederedett a drótról. Ahol huzamosabb ideig kell szigetelés, oda én zsugorcsövet használok! Ha csak 1-2 napig kell a szigetelés akkor persze marad a szigszalag.
(#) BarnaPili válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 23, 2017 / 1
 
Abban a kombinált fogós kötésben a vezetékek egymáshoz hegedtek a nagy fellépő erők miatt. Hidegfolyás,ugyanez volt a "wire-wrap" kötéseknél,csak ott a csap éles sarka miatt.
István
(#) gyuszo válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
A távíró múzeum oldalon ezt találtam :
Bővebben: Link
A vezető anyag itt még vashuzal volt.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) papo69 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
A sodrott kötés akár jó is lehet, de sohasem volt szabványos. Műszaki átvevő nem veszi át, tűz esetén egyből erre hivatkoznak.
(#) sany válasza papo69 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Jól tudom, hogyha forrasztva van akkor sem szabványos és nem is veszik át? Még akkor sem ha megfelelő hosszúságban van lecsupaszítva és kombinált fogóval összesodorva.
(#) VIM válasza papo69 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Szia! Nem tudom, hogy mostanában mennyire terjed ki a műszaki átvevő kompetenciája a villamossági oldalra egy családi ház átvevésekor (hangsúlyozom, családi kertes ingatlanoknál), hogy belenézzen bármelyik kötésdobozba a kötéseket ellenőrizve az éppen érvényes szabványnak megfelel e. Társas, többlakásos családi házaknál ahol a tűzvédelmi felülvizsgálatnak is jegyzőkönyv készül, ott elképzelhető, hogy levesznek egy-két kötésdoboz fedelet és belenéznek, megfelel e a szabványosságnak. "Mindenki" védi a mundér becsületét, mert ha történik valami kivizsgálás alá vont eset az elektromos kialakítás miatt, ott előveszik azt az embert aki jóváhagyta az elvégzett munkát. Felmerül a kérdés, hogy a "vidéki" ingatlanoknál van e olyan ember aki külön ellenőrzi a villanyszerelő munkáját vagy ezt Ő maga szavatolja a hatóság felé, mert a szolgáltatót csak a mérőhely kialakításának szabványossága érdekli, a lakáselosztó és a benti kialakított "dolgok" nem. Ez a "wago"-s kötés, gondolom még egy ideig beszédtéma lesz, mert ez egy "ördögtől való", bizalmatlanságot sugalló eszköz már első ránézésre is. Olyan kelléke a villanyszerelésnek amiből rengeteg kell és ehhez célszerszám is kell (blankoló fogó). Jól ki van ez találva. Ha ezt az eszközt (wagot) kötelezően, bizonylatolhatóan elvárják az épületek, lakások villamos kötéseinél, rákényszerítik a kivitelezőt (villanyszerelőt), hogy kizárólag ezzel dolgozzon és az idő fogja majd igazolni a kötések biztonságosságát és így előbb-utóbb bizalommal kezelik majd de az idősebb szakik ezt már nem fogják megvárni. Ez a :
Idézet:
„Műszaki átvevő nem veszi át, tűz esetén egyből erre hivatkoznak.”
... hát ez biztos, hogy nem az ágyban dohányzásból kifolyólag történt tűzesetre fog vonatkozni, a többi meg szerintem kizárólag hanyagul (jól van az úgy is) elkészített kötésből eredhet. No azt nem gondolnám, hogy szakember szokta készíteni (a mit, mivel, hogyan lehet), mert ott már igen-igen nagy probléma van a szakértelemmel.
(#) sámli válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Ennél azért árnyaltabb a kérdés. Egyfelől nem csak a Wago gyárt ilyen "bedugós" vezeték összekötőket, másfelől van más megoldás is. Az "összecsavart" vezetékkötésre szavazó szerelők rendelkezésére állnak különböző "rácsavarható" vezetékösszekötők, például a KF-1 (kupolfix) összekötő.
(#) kristikoma válasza sany hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Jól tudod. Az MSZ tiltja a forrasztást. Csak szabványos összekötő elemek használhatók.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Egy panelházba, ahol a villanytűzhelyhez 5 x 4 mm2 alumínium vezeték van a 100x100 dobozig kiépítve, a tűzhely új bekötővezetéke 5x2,5 mm2 sodrott réz vezeték.
Milyen kötést alkalmaznál a két vezeték összekötésére ?
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
32A-es wago-t, vagy sorkapcsot (csokit) érvég hüvellyel. Egyébként kaphatók tűzhely bekötéshez rendszeresített dobozok is.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
A kérdésemmel arra szerettem volna rámutatni, hogy nem lehet egyszerűen eldönteni csak úgy, hogy KF-1, WAGO, forrasztás, csavaros, oldható, vagy fix, kell-e érvéghüvely, milyen hosszú, milyen alakra van préselve.
Tudni kell, hogy hova , milyen a vezeték anyaga, tömör, vagy sodrott. Vannak-e más körülmények.
Én mindegyiket használom, csak nem mindegy, hogy melyiket és hova.
(#) Skori válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Pl. az oldható wago-ba berakható sodrott, és tömör vezeték is. Valamint aluminium és rézvezeték (össze)kötésére is használható. Elég univerzális kötőelem.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) jlazar hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Az összecsavart és leforrasztott vezeték tiltásának mi a fizikája? Az egyik házamban 26, a másikban 10 éve üzemel hiba nélkül.
A gázosok is szuperül megmagyarázták, miért életveszélyes a zárt térbe szerelt gázóra, majd amikor rájöttek, hogy a kertbe egy dobozba rakott óra télen kevesebbet mér mint a valós fogyasztás, átértékelték az addigi mantráikat, és újból az "életveszélyes" lett a kötelező.
(#) kristikoma válasza jlazar hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
A rossz forrasztások miatt voltak tűzesetek. Sokan nem tudnak jól forrasztani. Alapvetően a jól forrasztott kötéssel, plusz normális szigeteléssel nincs baj.
Pont a rossz kötések miatt tilos.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
Következő: »»   510 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem