Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   44 / 52
(#) Kalo hozzászólása Márc 17, 2017 /
 
Sziasztok,

A segitségetek kérném, rendeltem két különbözö Rx-Tx zettet az aliexprexröl, de nem jutok düllöre velük.
(Egy Diesel DPF szürö regenerálásra szeretnék vezeték nélküli visszajelzést csinálni - ha összejön)

- Order I.

Ezen a Linken elérhetö képeken és videon élöbe próbáltam tesztelni, de mintha nem kommunikálna az adó-vevö páros?! Mindig (Úgyanezt tapasztaltam a másik szettnél is, habár ott nem ad ki feszt, csak kapcsolnia kéne (Com<>On), de nem kapcsol)

- Order II.

Elvileg ezek tanitva érkeznek, de akkor nem értem ....
Írtam az eladónak is, de remélem innen a fórumról tud valaki segíteni.

Kösz
Kalo
(#) nedudgi válasza Kalo hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Nekem nem tűnt fel, eleve hogy párosítva lennének.
Gondolod, annyira szenilisek vagyunk, hogy mire végigolvassa valaki a hozzászólásodat, elfelejti, milyen név szerepel a fejlécében?
(#) Kalo válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Nem, nem gondolom
Köszi! De ha nincs elöre párosítva, akkor tudnál segíteni, hogy tudnám párosítani?
(#) nedudgi válasza Kalo hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Garancia nélkül, mert soha nem próbáltam ilyet: Én úgy próbálnám, hogy összekötöm a tanulás gombot a vevőn, és bekapcsolnám az adót.
(#) Kalo válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Közben kaptam választ az eladótól, amit próbálok értelmezni..., ha jól értelmezem, betanítva kaptam.

"Dear any pcs before we ship out we have make it in set and test it work with LED and Buzzer in a place 10m with walls beside it" - ha jól értelmezem, betanítva kaptam.


"your input power is Button Cell Battery
it can not driver our receiver
our receiver if dc directly stable power is ok DC6V , if you need use Battery please use a Rechargeable lithium battery 7.4V"
- Nálam a 2db Li 2032 gombelem 6,5V , ennek elégnek kéne lenni!? Véglegesen, ha helyére kerül az adó a kocsi akksiról 12-14,4V betápot kap.

"please note the this one receiver working current or standby current is 6-8ma
and your led it can not be input DC6.5V , such kind LED working voltage most are DC2V-3.7V"

"and one set yellow one with mini relay it is 433mhz your this sets is 315MHZ
the yellow one with relay working current must be 20-30ma and the standby current is 7ma"

"so none of them can work on your battery"

"please change all your battery"
(#) ksanci hozzászólása Márc 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Fejlesztés alatt álló projekthez kellene nekem antenna, RFM95W modulokhoz.
A problémám az, hogy ezek gyakorlatilag hordozható eszközök és 4,5dBi-s antennát javasol a gyártó, de én csak 0 dBi-seket találok. Vagy nagyobb nyereségű antennák csak nagyobb, rögzített kivitelben méretben vannak és felejtsem el mobil kivitelben a 4,5 dBi-t?
Az antenna sima sma-val csatlakozik.
Egyébként a hatótávval nem nagyon van gondom, épületek között 3-400 méter, max. 1 méter magasságban lévő eszközökkel, rövid, 5 centis antennákkal, mert az volt kéznél, valószínűleg nem is 868-as antennák.

Közben olvasom Kalo bejegyzését: írták, hogy a 2032-es gombelem nem fogja meghajtani a rádiót és igazuk van. Tegyél rá két cellás Lítium akksit. Én is szívattam már meg magam elégtelen táppal, igaz, gsm modul esetében.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2017
(#) pont válasza ksanci hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
7dB Bővebben: Link

11dB Bővebben: Link

Én ezeket használom HopeRf modulokhoz. A csatlakozókra figyelni kell mert lehet kell hozzá átalakító, pl. hollanderesből van apa és anya is.
(#) ksanci válasza pont hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Köszi!

Említettem, hogy hordozható eszközök, tehát az sma-n kívül nincs egyéb rögzítés, ezek ezért nem jöhetnek szóba. A méret miatt sem. Ezért is kérdeztem, hogy az ilyen botantennáknál nem túl esélyes a nagyobb nyereségű antenna?
A másik dolog, hogy én is szinte mindent Kínából rendeltem, de az antennák tegnapra kellenének
(#) fecus hozzászólása Máj 24, 2017 /
 
Szerintetek jó lenne RFM69-hez egy kidobott GSM 900/1800-as mágneses botantenna? Egy kissé jobbat szeretnék mint a pár menetes spirál rézdrótból. Valami ilyesmi.
(#) pucuka válasza fecus hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Nemigazán. Valamelyest működni fog. A baj az, hogy a sugárzókat hosszabbítani kéne, az meg macerás.
Ha jól látom a második linken vannak direkt erre a frekire antennák. Azzal biztos jó lenne.
(#) Bell válasza fecus hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Nem érdemes ilyesmit vásárolni (szerintem). A pár menetes tekercsnél jobb eredményt kapsz egy kis barkácsolással. Bővebben: Link

gp.jpg
    
(#) pucuka válasza Bell hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Hát igen. Már ha a "barkácsoláshoz" megvannak a kellő hozzávalóid. Mondjuk jó adag gyakorlat, vagy/és műszer. A legnagyobb probléma, hogy minél rövidebb a hullámhossz, annál inkább számítanak a milliméterek. A rövidülési tényező pedig a méretek viszonyaitól függ, igen nehezen számolható. Még az utánépítés is kritikus tud lenni. Ha pedig reflexió van, az a kis adóteljesítmény se fog kisugárzódni. Ahogy itt a topikban is szenvednek a hatótávolság csökkenésével.
Persze szerencséje mindenkinek lehet.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Ha amatőr célra kell, a negyed hullámhossz kalkulálható, a műszer lehet egy kis gyakorlat, némi ambíció, kísérletező kedv, csípőfogó és csavarhúzó.
Biztosan jobb lesz, mint egy saját készítésű tekercs.
(#) nagym6 hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
Üdv. RF modul adó-vevő pár kellene, nem ismerem őket ezer féle van. Tudna valaki típust mondani Hestore készletből? Pár ezer forintos, kb. 100m vagy több hatósugár sima terepen, szupregnél komolyabb, lényeg, hogy simán négyszögjelet kellene átvinni, semmiféle protokoll, bonyolítás nem kell. Pic adja a négyszögjelet, ugyanaz jelenik meg a vevőkimeneten.
Köszönöm.
(#) Bell válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Nagyon olcsó, nagyon egyszerű és jól működik Bővebben: Link.
(#) nagym6 válasza Bell hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Köszi, csak onnan nem tudok vásárolni.
(#) Kera_Will válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Idézet:
„hogy simán négyszögjelet kellene átvinni, semmiféle protokoll, bonyolítás nem kell. Pic adja a négyszögjelet, ugyanaz jelenik meg a vevőkimeneten.”

Ez Így érdekes lenne ... honnan tudod eldönteni hogy tényleg a tulsó oldali rendszerből jön a négyszög jeled frekvenciája ha nem azonosítod valahogy a "feladót" ?!
RF átvitelnél bárhonnan bármi érkezhet !
Azonosítás nélkül felejtős a dolog.
(#) Kera_Will válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Olvass utánuk:

alapok rf modulokrol
(#) Bell válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Regisztráció után bárki tud ott vásárolni.
Szállítási költség benne van az árban.
(#) nagym6 válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Ugyanígy gondolom mint a cikkben van, egy kódot küldök, nem periodikus négyszöget. Csak a modulokat ne kelljen programozni, konfigurálni. Azt viszont nem értem, ha egyidőben küldöm én a kódot pld.: 1, a szomszéd akármijével ami pld.: 254, az miért nem zavarhat be. A másik adó 1-es bitjeit is veszi, az enyém 1-es utáni 0-ák helyén.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Az átvitelnél Manchester kódolást kell használni egymás után sok (több) azonos értékű bitet a rádiós eszköz nem tud átvinni. Az egymás utáni azonos bitek előfordulását szünteti meg a vonali kódolás.
A címzés-adat kombináció pedig szomszéd, bárki zavartatását csökkenti elfogadható mértékre. (rádiós zavar még lehet, pl. a szomszéd beragadt garázskapu nyitója)
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Akkor nem száz százalékos a biztonság másik szomszéd készülék üzemelése esetén. Ha a másik azonos kódsebességgel időben pont beleszól az enyém kódsorozatába. Erre kicsi az esély, de ezek szerint előfordulhat. Gondolom többször elküldött kód más szünetekkel tovább csökkenti a bezavarást.
(#) nagym6 válasza Bell hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
Fizetni hogyan lehet? Nincs PayPal sem.
(#) pont válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1
 
Egy rendesebb modulnál pl. Bővebben: Link a küldött kódsorozatba nem tud beleszólni idegen, csak legfeljebb a frekvenciát tudja egy erősebb adással elnyomni. De szerintem neked teljesen mindegy, hogy az adó-vevő pár hogyan kommunikál egymással, ezt lerendezik maguk közt. Neked csak ki kell választani egy számodra szimpatikus protokollt (UART, SPI, stb) és olyan modult venni. Ennek a protokollnak megfelelően küldöd az adatot a PIC-edről az adóra hogy azok egymás közt milyen módon oldják meg az mindegy, a vevő vissza fogja alakítani a választott formátumban a másik PIC-nek.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Ha tényleg üzembiztos átvitelt szeretnél, akkor nem csak egyirányú rádiós átvitelt kell kiépítened, hanem kétirányút. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldalon adó/vevő párt kell alkalmaznod, így az adatot vevő oldal vissza tudja jelenteni az adó oldalnak, hogy az adatok rendben megérkeztek, vagy nem, és szükség van az adatok újraküldésének.
Az adóvevők konfigurálása már ezekhez a macerákhoz képest már jelentéktelen dolog, mert a modulokat csak egyszer kell konfigurálni.
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Például amit linkeltem modul az egyben adó/vevő és mindent megold a felhasználó tudta nélkül azokból amit felsorolsz. Lehet választani milyen kommunikációs mód legyen a két modul közt (LoRa/FSK/GFSK/OOK modulation, 2-way half –duplex communication, strong anti-interfere) de az egyszerűbb felhasználásban ez mindegy. Többszörös hibaellenőrzés van, "feltörhetetlen" kódolás, stb. A felhasználónak csak annyi a dolga. hogy UART-on adja át/fogadja a modultól kontrollerrel az adatokat...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) Bell válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 15, 2017 / 1
 
A legtöbb banknál lehet webkártyát igényelni, én azzal fizettem ezt is és onnan megy a PayPal is. Biztonságosabb, mint a számlához tartozó kártya.
Nemrég vettem 2 db HC-12 modult (Bővebben: Link), amit érdemes közelebbről megnézned, ha rádiós adatátvitelt szeretnél megvalósítani.
Ennél - ha nem akarsz - nem kell konfiggal, protokollal bíbelődni, csak sorosan ráküldöd az adatot, a másik modulon pedig ugyancsak sorosan megjelenik.
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Ez a half-duplex kommunication kifejezés mindíg megüti a szememet. A duplex communication a rádiós technikában az egyidejű oda vissza kommunikációt jelenti. Ez egy frekvencián nem megy, ha időosztásos a hozzáférés, akkor már az összeköttetésre nézve szimplex. A rádió hálózatok körében létezik félduplex hálózat, ahol a hálózat egy tagja duplex üzemmódban van. Ezek tipikusan az átjátszó állomást tartalmazó szimplex hálózatok. Egy rádiós eszközre nézve vagy szimplex, (azonos adás, és vételi frekvencia, vagy duplex, akkor eltérő az adási ás a vételi frekvencia, és egyidejűleg adás, és vétel is van. Ha az adási, és vételi frekvencia ugyan eltér, de egyidőben nincs adás, és vétel is, az attól még szimplex. Az ilyen típusú rádiós eszközök a félduplex hálózat részei.
A two way, vagy 2 way elnevezés az angol terminológiában pusztán az összeköttetés oda-vissza jellegére utal, függetlenül attól, hogy az összeköttetés szimplex, vagy duplex.
Lehet, hogy az IT technológiában ez másképp van, azt nem tudom.
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2017 / 1
 
Igen, a rádiós és az információs szóhasználat eltérő. Aki az egyik területről látogat át a másikra, annak gyakran zavaró, hogy ugyanazt a szót másképp is használják. Bővebben...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
A gond csak a topik címe. Egyértelműen rádiós dolgokról van szó benne, ezért felettébb zavaró a máshonnan átvett szóhasználat.
Következő: »»   44 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem