Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   514 / 959
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm az észrevételeket.Csak beszélgetnünk az egyik ismerősömmel erről. Ha például elköltözik valaki a házából akár 10 évre, de majd a 11 évbe visszatér. De addig a ház üres lenne így le kéne kapcsolni a kismegszakítót. Akkor érdemes lenne -e kiköttetni az áramot vagy inkább fizetné alapdíjat a volt lakó. Csak abban nem jutottunk dűlőre, hogyha nem kötteti ki akkor havonta vagy évente kell fizetni az alapdíjat. Csak azért kérdeztem.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Fordítva is szokott fájni, ha elkezded mondani,hogy "nekem ide villany kell de azonnal"
Mire a szolgáltató: "hol van itt drót"
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 9, 2017 / 1
 
Nekem nyilván meg van a saját véleményem, a villamosenergia termelésről és elosztásról is, a 37 év tapasztalata alapján, amit természetesen nem fejtenék ki. (Nem csak a fórum alapszabálya miatt.) De ebbe kusza helyzetbe még, a pillanatnyi elmezavar alapján hozott törvények is beleszólnak. Minden résztvevő próbál alkalmazkodni és valahogy megélni belőle.
Ezért lett ily átláthatatlan a dolog. Én, már "mezei jogegyenlőséggel" is meg lennék elégedve, ha egy magánszemély nem lenne minden oldalról kiszolgáltatott helyzetben. De nem ere felé tartunk..
(#) kowi válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Akkor a tűzhelytől a kismegszakítóig hőálló SIHF kábelt viszel? Elég költséges. Legalábbis nekünk az volt az előírás hogy készülék mögött 100*100-as dobozba megáll-onnan a sütőbe sihf.
(#) granpa válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ilyen hosszú távon már érdemes számolni, mert lehet, olcsóbb visszaköttetni, mint évekig fizetni az alapdíjat.
(#) gyuszo válasza kowi hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ilyen helyekre megfelelő méretű és hosszúságú szilikon védőcső a megoldás.. Ilyet még lámpatestekhez és foglalathoz, de más készülékekhez mellékelni is szoktak a gyártók.
Bővebben: Link

Szilikon szigetelőcsövek tulajdonsága,felhasználhatósága
Szilikon Izoláló csövek hőállósága
Szilikonból készült elektromos szigetelőcsöveink széles hőmérsékleti tartományon (-50C - +200C) belül is alkalmazható ezért speciális helyre is beépíthető pl.: kemencék – hőlégsterilizálók,vulkanizáló présgépek alumínium és rézkábeleinek burkolataként vagy ellenkezőleg hűtőházak elektromos kábeleinek rugalmas védőcsöveként.
A szilikon védőcsövek hőállósága hőstabilizátorokkal fokozható,így akár 300C-os tartós hőállóság is elérhető. Figyelem : a hőállóság fokozására használt hőstabilizátorok színe miatt a z izoláló csövek áttetsző színe megváltozhat!Egyedi színek rendelésekor kérjük ezt figyelembe venni. Gyulladáspontjuk 400C feletti,hamuja szilícium dioxid hamu ami önmagában is szigetel.
(#) kowi válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Nem értem ezt a hozzászólást... Veszel egy készüléket benne van a leírásába milyen kábellel kell bekötni máskülönben buktad a garanciát is Márpedig ott leírják hogy hőálló kábel kell). Másrészről szerintem hiába húzod rá, a cső hőálló de kétlem hogy szigetelne annyit hogy a benne lévő nem hőálló kábel ne tudna megmelegedni. Harmadrészt mint már mondottam rengeteget bekötöttünk mérnök által megtervezett rajzon ez volt az utász és egyet is értek vele.
(#) proli007 válasza kowi hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 2
 
Hello!
Az "utász" a hadseregben utat épít, hidat ver, műszaki katona.
Az "ukáz" pedig a cári utasítást, rendeletet jelent.
(#) ötfelezős válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Ha valakinek szolgáltatása van, azt a szolgáltató nem szüntetheti meg.
Ha nincsen, akkor az igénylés elbírálása többesélyes. De az biztos, hogy ha a mostani csatlakozó régebbi stílus, a fővezetéki cső mondjuk nem elég nagy átmérőjű, a mérőhely a régi faszekrényes-darázsfészkes-gumantáblás szörmedvény, abból egy csinos kis regisztrált szerelői munka lesz, hogy a showderklubot idézzem, ő fizeti majd 3 évig a szerelő új autójának részleteit.
(#) szamóca hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Kérdésben gyakorlattal bíró szakik!
Keresnék alu, vagy más fémházas LED-fénycsőarmatúrát, de nem igazán találok. A műanyaggal pedig a tapasztalataim rosszak. Ezért kérdezem, tudtok e ajánlani ilyen kivitelt? Köszi.
(Üzemi használatnál oldalfalra szerelésnél, de mennyezetinél is előfordult kevesebb mint egy év használat után, hogy elrévültek, kitört a felfogatás körül a műanyag. Ezt kerülendő keresném a fémházas alternatívát, lehetőleg 3x1200mm-es, vagy 2x1500-as kivitelben LED-fénycsövek nélkül.)
(#) silboy hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok, előre is elnézést, ha rossz helyre írom a kérdésem. Szóval a lakásunk, ami panel, teljes villamos felújítását elvégeztettük és ennek kapcsán behúzattuk minden szobába a tv, internet, telefon kábeleket egy közös, sűlyesztett dobozba. Ehhez keresnék elfogadható minőségű aljzatot, amibe mind a hármat be tudnám kötni. A net 100 megás, a tv digitális. Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Gafly válasza silboy hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Válogass például belőlük. Bővebben: Link
(#) granpa válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Bizony megszüntetheti, ha úgy gondolja. Unokahúgomnál kétszer szüntették meg, nem-fizetés címen. Egyszer sem volt igazuk, de azért a visszakötést meg kellett fizetni, mert addig csűr-csavarták, hogy ilyen-olyan belső szabályzat,-mifene, hogy nem lehetett a magyar jogszabályok szerint eljárni velük szemben. E-On Dél-Dunántúl, állam az államban.
(#) ötfelezős válasza granpa hozzászólására (») Márc 12, 2017 / 1
 
A nem fizetés az természetes ok. A nem szüntetheti meg megállapításom arra vonatkozott, hogy ok nélkül. Nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, amúgy, főleg a szolgáltatókkal kapcsolatban. Semmiképp sem állam az államban, már bocs, de ezt azok mondják, akik nem ismerik el, hogy nem volt igazuk. A szolgáltató a számára előírt jogszabályok alapján tevékenykedik, és amit ő szabályoz, azt meg az állam hivatala hagyja jóvá, amely állami hivatalokat a demokratikus választásokon nyert személyek és szervezetek állítanak fel.
(#) bakos13gab válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
És a jófiúk pedig mindig a mennybe mennek...
(#) Robin2 válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 12, 2017 / 2
 
Kérdeznék: nekem régi fatáblás, darázsfészkes, gumantáblás óraszekrényem van. Villanyszámla szerint pár év múlva óracsere lesz. Ilyenkor mondhatják-e, hogy ez a mai szabványoknak nem megfelelő és alakítassak ki megfelelő mérőhelyet?
(Érdekes, hogy 30-40 évig nem volt vele gond, most meg már nem jó esetleg. Számomra az is érdekes kérdés, hogy ők szeretnének mérni, miért én fizessek ezért. Mérje az utcán egy dobozban, hozzám lógassa be a mért kábelt.)
(#) granpa válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Nem akarok politizálni: de milyen állam?!
Elhiheted, hogy mesterségesen tudják késedelembe hozni a kiszolgáltatottat, olyan belső szabályzatuk van! Mielőtt még mélyebben belemennénk: ők maguk is elismerték, de nem lehetett törvényileg eljárni velük szemben (fent írt okból!).
(#) gyuszo válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Azt nézik meg, hogy az állapota megfelel-e annak az akkori szabványnak, amikor készült.
Ha az állapota romlott, a tetőtartód rozsdás, ki akar dőlni, vagy bővítést kérsz, akkor az már fizetős lesz.
(#) llax válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Csak az órát cserélik. Ugyanez van méretlen részen lévő hiba esetén: csak a szükséges beavatkozásokat végzik el. Legfeljebb a darazsak kapnak némi Chemotoxot (ingyen).
Más a helyzet hálózatra (vissza)kapcsolás vagy bővítés esetén, tehát akkor, amikor Te kérsz valamit. Ilyen esetben követelhetik a mai szabványoknak megfelelő mérőhely kialakítást.
(#) kendre256 válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Nekem a régi faszekrényes, guman táblás mérőhelyen már legalább kétszer cseréltek órákat, egyszer sem merült fel, hogy cserélni kellene a mérőhelyet (ÉMÁSZ terület).
(#) Robin2 hozzászólása Márc 12, 2017 /
 
Értem, köszönöm a válaszokat.
(#) sany válasza Robin2 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Mit jelent a darázsfészkes mérőhely?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
A fa dobozba szeretnek a darazsak befészkelni, mert jól rágható a fa, onnan nyerik a cellulózt, az építkezéshez.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Ja azt hittem valamilyen speciális kialakítás, illetve elrendezés.
(#) slimtomi hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Sziasztok!

Hogyan kell fém-fém csatlakozásnál méretezni a csatlakozó felületek nagyságát? Valami táblázat létezik erre?
Például:
Két darab azonos keresztmetszetű és alakú rézlemezt/rézsínt mekkora felületen kell egymáshoz illeszteni, hogy a csatlakozás elbírja a rézsínek által egyébként is elviselhető áramot?
Ha a sín például 5mm X 20mm keresztmetszetű (így 100mm2), akkor csavaros kötésnél szerintem biztosan nem elég ugyanekkora felületen összeilleszteni a két sínt - még megcsavarozni sem lehetne tisztességesen.

Nagyon köszönöm az iránymutató/segítőkész válaszokat!
(#) erbe válasza slimtomi hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Ilyen kis felületen nem is tudod összecsavarozni. Ha illeszted, ~20*20-as vagy nagyobb felületen érintkeznek. Ebben kényelmesen elfér a 8-as csavar. Az már biztonságos érintkezést ad a megengedhető legnagyobb áramon is.
(#) Dafni válasza slimtomi hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Lehet hozzá kapni szorító bilincset
(#) hegman válasza slimtomi hozzászólására (») Márc 21, 2017 / 1
 
Szabvány, vagy táblázat nincs rá. Az elosztó berendezés eredeti gyártójának a műszaki ajánlásában lehet információkat találni rá.
pl. Schneider
De ez megvan a Legrand, Schrack Eaton-nél is.
(#) slimtomi válasza hegman hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Hegman, nagyon jó linket adtál meg. Ezt a segédletet nem találtam. Mi is Prisma szekrényt szerelünk épp, 2500A betáppal. A Masterpact megszakítók hátsó csatlakozóelemeinek nem igazán hagytak nagy felületet és a tervező sem részletezte a rajzon a csatlakozás módját. Mivel ez a 3db csatlakozó elem is cirka 140e, ezért marad a helyén gondolom. 2 db 80mm x 10mm-es sínt kötünk fázisonként és a kicsi csatlakozási felület (összesen 32 cm2 / fázis) miatt merült fel némi aggodalom.
Mivel a csatlakozásnál nem homogén a vezető (felületi egyeletlenség, légrés stb.), így nyilván ugyanakkora áram biztonságos átvezetéséhez nagyobb keresztmetszet kell.
Dehát ezt furcsának találom, hogy nincs rá semmi adat, képlet stb. Mondjuk a segédlet szerint a sínvastagság ötszörösével megegyező átlapolás a javasolt. Tehát 10mm-es sín esetén 50mm-es az átlapolás. Ez már jó támpont.
(#) hegman válasza slimtomi hozzászólására (») Márc 22, 2017 /
 
Szerintem a többit priviben, vagy e-mailban mert ez már igencsak ipari, és az orrunkra koppintanak.
Egyébként Schneiderrel szereltetek én is.
Következő: »»   514 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem