Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motoros szelep működtetés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Thomas10100 hozzászólása Dec 15, 2016 /
 
Sziasztok!

Hűtést szeretnék megvalósítani egy 3utas motoros szeleppel (Kieback&Peter MD200Y: 0-10V bemenet állítja a helyzetét) illetve ehhez vettem egy Omron E5EN-HPRR2BM-500 hőfokszabályozót, amiben a kimeneti relé lett cserélve 0-10V lineáris feszültség kimenetre ilyenre.
De nem sikerül összehoznom, vagy a beállításokkal, vagy nem jó a hőfokszabályozó ehhez.
Ebben szeretnék segítséget kérni.
A motorosszelep nem ad vissza információt hol van éppen.

A vezetékelésem megvan, de hiába állítom a hőmérsékletet, a szelep meg se mozdul.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2016
(#) gerleimarci válasza Thomas10100 hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Ezt tanulmányozd át. Nem egyszerű egy ilyet beállítani, főleg, ha ez az első ilyen próbálkozásod. Nekem majdnem egy hónapom ráment, mire egy Nivelco Unicont úgy működött, ahogy azt én szerettem volna.
(#) Thomas10100 válasza gerleimarci hozzászólására (») Dec 15, 2016 /
 
Ez megvolt.
De ez alapján úgy tünik hogy nem jó a hőfokszabályozó típusa. Mert a PRR az oké hogy pozició szelep vezérlő, de kettő relével(zár/nyit). Ezt a relét kicseréltem lineáris kimeneti modulra. Nem tudom hogy így jó-e.

Vagy az AA típus kellett volna a PRR helyett.
(#) Thomas10100 válasza gerleimarci hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Ezt rendeltem meg a hőfokszabályozóból

omron.jpg
    
(#) Bakman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
A motoros szelep bemenetén mit mértél? Megjelenik ott a kívánt feszültség?
(#) Thomas10100 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2016 /
 
Nem jelenik meg semmi.
A hőfokszabályozón pedig mindig az a kimenet aktív amelyikben a sima relé marad, nem pedig amibe raktam a lineáris kimenetet. Írtam az omronnak, de kitudja mire válaszolnak.
(#) Thomas10100 hozzászólása Dec 17, 2016 /
 
Úgynézem nagy fába vágtam a fejszémet
(#) mrobi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Sikerült már megoldani?
(#) Thomas10100 válasza mrobi hozzászólására (») Jan 24, 2017 /
 
Igen, a megoldás az volt amire gondoltam. Beszéltem az Omron emberével és ő is igazolta, hogy ez a típus kell hozzá: Omron e5en-haa2hbm-500
(#) Tibicsek hozzászólása Márc 28, 2017 /
 
Üdv! Még nemláttam ilyen témát, ezért bátorkodtam nyitni egyet!
A problémán az lenne, hogy egy feldolgozóból kapok egy 4-20mA nagyságú jelet amivel szeretnék szabályozni egy motoros szelepet, de nemtudom, hogy ez így közvetlen megoldható-e vagypedig kellene valamiféle jel átalakító vagy esetleg erősítő ami ezt a jelet felerősíti tudom, hogy ezt PLC-vel egyszerűen meglehet oldani, de egy motoros szelephez szerintem felesleges egy PLC-t vásárolni és erre elpocsékolni
(#) Gafly válasza Tibicsek hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Mennyi találat van a barátunknál arra, hogy: "motoros szelep 4-20 mA"
Lehet azért is, mert valahol bevált ez az értékpár
Itt van mindjárt ez is, kezdésnek.
Mondjuk ezért kár külön topic-ot nyitni, szerintem...
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) proli007 válasza Tibicsek hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Hello! Erre a kérdésre, ha szeretne valaki, akkor sem tudna válaszolni. Mert túl általános.
Az, hogy "motoros szelep" csak egy fogalom működési mód és villamos és egyéb paraméterek nélkül.
Olyan mint ha azt írták volna neked, hogy "interrupt-ot szeretnék írni". (Mert, ha jól látom programozol..)
(#) Tibicsek válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Oké, hogy tág fogalom, de engem most az érdekel, hogy egy adott feldolgozóból kijövő jellel én közvetlen tudok-e vezérelni egy végrehajtó szervet
(#) Gafly válasza Tibicsek hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Idézet:
„közvetlen tudok-e vezérelni egy végrehajtó szervet”

Szerve válogatja
Most őszintén, milyen konkrét választ szeretnél erre a kérdésre?
(#) teglascs válasza Tibicsek hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Már hogy a 4-20mA-rel, közvetlenül?
Mire elég 4 mA? Véleményem szerint ilyen pici árammal csak nagyon miniatűr valamiket lehet működtetni.
Vagy továbberősíted és úgy használod beavatkozásra, vagy valamilyen mikroprocesszoros egységbe vezetve (kvázi) azt csinálsz vele, amit szeretnél.

Milyen feszültségről van szó amúgy?
(#) Hp41C válasza Tibicsek hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Ezek között van olyan, ami képes fogadni a 4-20mA -es vezérlő jelet.
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Ez a 4-20 mA egy szabványos analóg adatátviteli mód. Az iparban rengeteg helyen használják, mert meglehetősen zavartűrő. Igen erős zavarforrásnak kell lenni ahhoz, hogy akár pár cm -es távolságból mA nagyságrendű zavar indukálódjon a hosszú vezetékben.
Egyébként sem működtet közvetlenül semmit, csak átalakítóval, és erősítővel, és a terhelésnek megfelelő meghajtóval. Ezt (is) végzi a PLC.
(#) Sztanki hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni abban, hogy ezt a motoros szelepet hogyan kell kapcsolni? Vagyis hogy ha ráadom a feszültséget, hogy nyisson vagy zárjon, akkor nem baj, ha a feszültség rajta marad? Van benne valami elektronika ami nyitás/zárás után lekapcsolja a feszültséget?
(#) user1914 válasza Sztanki hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Hi!
A 0-át megkapja. A nyitó ágon kapja afázist, és a motor megy amíg a belső végálláskapcsoló meg nem szakít. A záráshoz a másik ágra adsz feszültséget, zár amíg a belső végállás kapcsoló nem nyit.
Vagy a másik lehetőség. A 0-át és a fázist megkapja két szálon. Alap állapotban valahol van, ekkpor Pl. bezár, és a fogyasztását a végálláskapcsoló kikapcsolja. A 3. szálra rákapcsolod a fázist kinyit, és mindaddig nyitva van amíg itt jelen van a fázis, itt is lekapcsolja a fogyasztást. Ha megszűnik ezen a szálon a fázis, automatikusan a rajta lévő feszről le fog zárni, majd kikapcsolja a fogyasztását.
Üdv. M.
(#) Sztanki válasza user1914 hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Köszi!

Akkor jol gondoltam, tehát a végállásoknál lekapcsolja a feszültséget.
(#) bzsolt91 hozzászólása Jan 23, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy BRH 671-es váltószelep ( Zónaszelep )ami szépen működik, egy merülőhüvelyes termosztátról melynek 2 állása van(egyszer küld fázist ha megvan a hő, másszor szintén fázist egy másik szálra ha még nincs meg a hő). A termosztát a váltószelepet, illetve egy keringető szivattyűt működtet. Annyi változtatást kellett eszközölni, hogy egy relére kellett tenni, a váltószelep ágait, (amelyek onnan kapják a fázist a hálózatról ha a relé megfelelő ágba kapcsolja), mert amíg működésben van a szelep(6 másodperc) addig a nem vezérelt ágára is fázist oszt meg a vezérelt oldalról, így oda is került fázis ahová nem kellett volna(keringető szivattyűt elkezdte működtetni zárt csőrendszernél). A relé megfelelően végzi a dolgát.

A probléma ott kezdődik, hogy a kazánház szintjére egy TV lett téve, és amikor a zónaszelep végez a váltással pont mikor lekattan és átvált, a tv egy pillanatra elsötétül, majd visszajön a kép. Eddig nem tapasztaltuk a hibát, mivel a lakás 3 fázisra van osztva, és a kazán fázisán nem volt ilyen készülék.

Ha váltás közben elszeparálom az ágakat(lekötöm azt ami nincs megvezérelve) akkor nem bántja a tv-t, de sajnos nincs ötletem mivel lehetne ezt megoldani, hogy amikor a szelep mindkét ága áram alatt van az egyiket szeparálja el. Egyetlen tippem, hogy egy időrelé segítségével elválasztom a 2 ágat valahogy.

Igazából nem tudom mi történik ilyenkor amire a tv így reagál, hiszen elvileg a szelep másik ága fázist visz vissza a hálózatba. Multiméterrel megmértem a konnektorban nincs nagy feszültségingadozás(225-227 Volt között ingadozik állandóan).

Elnézést a rajzért, sajnos nem vagyok jó rajzoló.

Előre is köszönöm az ötleteket illetve a segítséget!

Névtelen.png
    
(#) asch válasza bzsolt91 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Tiprre valamelyik alkatrész tranziens zavart tesz a 230V-os hálózatra, esetleg az éterbe. Ez a zavar elég nagy ahhoz, hogy a TV ne működjön tőle. Ez sokféle lehet, lehet olyan, hogy a TV tápja makkan meg, vagy az is lehet, hogy az adást vevő áramkör. Esetleg nem is a TV, hanem a "médiabox", vagy hasonló ha van ilyen a rendszerben.

> Ha váltás közben elszeparálom az ágakat(lekötöm azt ami nincs megvezérelve) akkor nem bántja a tv-t

Jól értem, hogy a relé végzi az irányváltást, és ha az éppen kikapcsolódó irányt kikötöd, akkor nincs probléma? Ebből arra következtetek, hogy ha két reléd lenne, és az egyik kikapcsolása után várakoznál egy kicsit, majd utána kapcsolnád csak be a másikat, akkor nem lenne gond. Létezik olyan relé, ami garantálja, hogy váltáskor van egy kis eltelő idő a zárás és a nyitás között?

A motorban belül is van a két irányhoz 1-1 végállás kapcsoló, hogy amikor megtörtént a teljes átállás, akkor utána leállítja a motort, igaz? Tehát amikor irányt váltasz, akkor már nem kell leállítani a motort, mert az már áll, igaz?

(Amikor induktív terhelésen megszakad az áram, akkor óriási feszültségek keletkeznek, és ezek zavart okoznak a hálózaton. Multiméterrel ezek nem mérhetőek, mert nagyon gyorsan történik mindez. De ebben az esetben nem leáll a motor a hibaesetkor, hanem indul éppen.)

Van egy olyan érzésem, hogy a motort vezérlő ON, OFF feliratú pontok között nem galvanikus kapcsolat van, hanem a motor tekercsein keresztül mintha egy transzformátorral lennének csatolva. Amikor áll a motor, akkor is megjelenik váltakozó feszültség a másik oldali bemeneten? Ez azt jelentené, hogy álló motor mellett is valamelyik tekercsben áram van.

Ha esetleg a relében az egyik nyitása és a másik zárása között van egy kis átfedés időben, akkor ott talán történhet gond. Esetleg ha nincs is átfedés, csak nagyon kicsi a kapcsolási idő, akkor is előfurdulhat, hogy egy éppen kikapcsolt feszültség által indukált tranziens folyamatok visszajutnak a fázisra.
(#) bzsolt91 válasza asch hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Igen, igazából csak addig küld áramot a másik vezetékre is míg mozgásban van,és addig nem is okoz zavart, csak amikor elérte a végállását, és azután már nem küld semmit.
Az állapotának megtartásához nem szükséges további áram, ha lement a váltási folyamat ott meg is áll, a visszaútra folyamatos áram kell a másikra.

Ha persze menet közben a nem vezérelt szálat lehúzom, ugye akkor minden jó, csak visszafelé így már nem vezérelhető a szelep, vissza kell rakni a rendszerbe.

Sajnos mindezt relé nélkül is csinálja, csak akkor más helyekre is juttat áramot, és ez plusz probléma. Egyetlen ötletem, ha egy másik relével várok kb 6 másodpercet, majd azután zárom az áramkört. Hacsak nem létezik valami zavarszűrő.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2020
(#) VIM válasza bzsolt91 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia! Nekem ugyan nincs ilyen zónaszelep a rendszeremben de én nem így kötném be ahogyan Te. A zónaszelepnek kell egy állandó L és N szál. A nyitáskor kell egy kapcsolt fázist adni a szelepnek az Y pontjára. Bővebben: Link Szerintem a szelep motorja "rúg egyet" amikor átváltana. Persze lehet, hogy a reléről állandó fázist kap de a reléről nem derül ki, hogy az melyik változata a Findernek. Ha mégis fennállna a zavar, próbálj meg egy hálózati zavarszűrőt betenni a kérdéses szálak közé. Ezt a zavarszűrőt ki lehet bontani egy hibás készülék (mikró, mosógép, pc táp) bemenetéből, de lehet kapni is csak az egy kissé zsebbenyúlós a próbához képest.
(#) bzsolt91 válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Szia,

az is hasonlóan volt bekötve mint a linkelt eszköz, csak annyi a különbség, ennek csak 1 vezérlőszálja van ha jól látom.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Több változatban gyártanak szelepet. Van, amelyiknek csak két vezetéke van. Olyan is van, amelyiknek állandó nulla kell, valamint a másik kettőre felváltva fázis attól függően, hogy melyik irányba akarod mozdítani a szelepet. Ezekután jön a harmadik, általad is leírt típus, amelyiknek folyamatosan kell fázis és nulla, valamint vezérlőjel.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
..... vágom.
(#) Bakman válasza bzsolt91 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Egy kicsit fura a rajz. Miért van két fázis a relé bal oldalán? Próbáld meg úgy összekötni a relét és a szelepet, ahogy a mellékletben. Ha fordítva működne, akkor az NC és NO vezetékeket cseréld meg. A relén csak egy érintkező triót használj.

Sok ilyen és hasonló szelepet kötöttünk be, ilyen jelenséggel nem találkoztunk. Egy fénykép jó lenne a bekötésről, hátha látszik a hiba. Kicsit olyannak tűnik a dolog, mintha a relé érintkezői közötti ív egy rövid időre zárlatot okozna a rendszerben. Igyaz, ehhez az is kell, hogy a relé érintkezőin valahol a nulla is ott legyen.

Szelep.png
    
(#) VIM válasza bzsolt91 hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Akkor Te ezek szerint a relével kapcsoltatod a két állapotot. Mégsem a szelep motorja lesz a hunyó hanem a szivattyú motorja okozhat valami tranzienst amit a relé éppen rosszkor ad ki kapcsolószálat a szelepmozgatónak.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jan 23, 2020 /
 
Az a fura, hogy a termosztát van felhasználva a szivattyú és a relé közti váltásra. Lehet, hogy ha a termosztát a szelepmozgató és a relé között kapcsolna (váltana) akkor ez nem fordulna elő. A relével is ki lehet adni a szivattyúnak a termosztát "parancsát".
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem