Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   497 / 507
(#) gaspa válasza legmag hozzászólására (») Márc 30, 2017 /
 
A hálózatra tápláláshoz engedély kell a szolgáltatótól,rendes tortúra,nemcsak napelem vásárlásról szól.A napelem inverter lassú mppt-vel működik és hiába van árnyékban a napelem, az üres járási feszültsége nappal mindig megvan.Ha valami miatt lekapcsol(pl. áramszünet),több perces procedúrával kapcsol vissza,a szél viszont lökésekben jön,hacsak nem valamelyik tengerparton vagy.Ezt úgy kerültem meg,hogy az 50V-os indulófeszültséget pár mA-el biztosítom 1-2m/sec széltől,ami lekapcsolódik,ha a generátor többet ad.Így csak akkor kapcsolódik le az inverter,ha egyáltalán nincs szél.
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
(#) legmag válasza Stewe hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
sajnos a Windiboy nincs köztük, sőt egy szeles sem
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) gaspa válasza Stewe hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Valójában mindig az aktuális területi szolgáltató honlapján kell megnézni melyiket engedélyezi,ez szolgáltatónként változó.Ez időben is változhat,nemrég pl. az SMA-kat kitörölték a kínálatból,célszerű közvetlenül megkérdezni,mert a neten sok régi adat van.
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Szívatsz? Mind az!!!
(#) Stewe válasza gaspa hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Én csak a fizikai használhatóságra gondoltam, elnézést ha másképp "hangzott"!
(#) legmag válasza Stewe hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
www.eon.hu/download.php?url=download/Minositett_inverterek.pdf

itt van az aktuális mindenre kiterjedő, melyik szeles?
(#) legmag hozzászólása Márc 31, 2017 /
 
Egy orosz szecskavágó
A szélirányba fordító mechanika figyelemre méltó!
https://www.youtube.com/watch?v=LsUMA3HCY4A
(#) Stewe válasza legmag hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Én a saját listámra mondtam, és azok nem az engedélyezettek, hanem a szelesek.
Könnyen lehet, hogy a szél rapszodikus volta miatt olyat egyáltalán nem engedélyeznek, csak hálózattól elválasztva használhatók az országban.
(#) pudding1 válasza legmag hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Idézet:
„sajnos a Windiboy nincs köztük, sőt egy szeles sem”


Örülj neki hogy nincs benn, egy talicska ....khm. Én sikeresen felrobbantottam egyet úgy hogy tudom miről beszélek. Mégis milyen inverter az amiben nincs semmiféle védelem túlfeszültség ellen??? Ha a töltésvezérlő vagy annak a műterhelése bedöglik, az inverterben lévő összes kondi felrobban. huss fél misi....(jó esetben csak ennyi...)
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 31, 2017 1 /
 
A lényeg a szelesen volt szerintem... a márkát nemigen sajnálja, másodlagos.
Persze a használható napsütés gyakoribb mint a kezelhető szél, nincsenek olyan szélsőséges üzemi tartományai, sőt a dinamikája is töredék, ezért inkább a napelemes cuccokra fejlesztenek.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) gaspa válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Hasonlót mástól is hallottam,nekem szerencsém volt,majdnem megvettem,de valami kód miatt nem tudták üzembe helyezni és inkább elálltam.Helyette a nonem kínai(50 ezerért) már öt éve működik,az 100 V-os,de védelem abban sincs.Viszont tettem elé védelmet,80 V-nál 1kW ,100 V-nál 2kW bojler betétet kapcsol a generátorra,persze csak addig amíg az inverter mppt feléled,a szél 1 sec alatt tízszeresére is képes erősödni.Különben a pl. Powerone jó szeles invertereket gyárt,más kérdés,hogy nincs értelme pénzt költeni rá.
(#) Barret válasza legmag hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Nem ismeretlen ez a megoldás,csak nincs elretjedve a bonyolultsága miatt.
(#) legmag válasza Barret hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Igen, a rúd végén vitorla megoldástól mindenképp bonyolultabb.
Nekem tetszik, kivitelezésével is meg tudnék birkózni, inkább a szélirányba fordulás precízségének kérdése ami miatt 1 éve ízlelgetem.
Ez pl egy hátszeles gép, de vajon működne a szélirányrotor akkor is ha a fő rotoron keresztül érkezne a szél és így kellene irányt változtatni?
(#) Barret válasza legmag hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Igen működhet,olyat is láttam már.De ott messzebb volt a főrotortól elhelyezve a "kicsi"
(#) VIM hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni avagy tájékozódni egy Whisper típusú szélgenerátorral kapcsolatban. A generátor nem termel áramot, kivezetésein nem lehet mérni feszültséget. Milyen megoldással van kivitelezve az "áramszedő" a vitorlarúdnál és lehet-e hozzá esetleg alkatrészt kapni valahol. A forgalmazóval még nem tudtam beszélni (nem veszi fel a telefont) és mielőtt leborítanánk a gépet szerelési magasságba, próbálnék információt gyűjteni, hogy ne érjen túl nagy meglepetés. Ehhez a generátorhoz és napelemhez ki van építve az egész rendszer (digitális kijelző egység, szélerősségmérős, töltésvezérlős egység .... stb.) A napelem az rendben működik. Minden segítséget előre is köszönettel fogadok.
(#) Stewe válasza VIM hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
A szervizmagasság kellene az első legyen, hisz így hiába forog... és ha terhelés nélkül nagy szél jönne, megtépázhatja.
Nem sokat árultál el a kialakításról, fenn van-e a töltésvezérlő, vagy lenn, váltófeszültség jönne-e le vagy a szabályozott egyenfeszültség, hol van a műterhelés.... stb.

Az áramszedő valószínűleg csúszógyűrűs, nem tudom mióta van fenn, de ezeknek a keféi, elég sokat bírnak, pláne ha 3-4 db van gyűrűnként. hogy mindegyik érintkezése nulla, nem valószínű.
Lehet biztosítva a töltésvezérlő, ami azonnal nulla kimenetet eredményez, a műterhelés hibája jelenthet neki tiltást, sokesélyes a dolog.
(#) Stewe válasza VIM hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
A forgalmazó e-mail címet is adott meg:
info[kukac]energiaminusz[pont]hu
(#) VIM válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Szia! Köszönöm a reflektálást, mert én nem nagyon láttam még ilyet még közelről sem de engem kértek meg, hogy ha lehetséges volna, segítsek már kideríteni, hogy miért nem működik. A működési magassága 12m és drótköteles árbócon van felállítva. A generátortól három vezeték jön le kék, fekete és zöld-sárga. Hát én csak a két vezetéken, kék és fekete szálakon mértem volna feszültséget, persze utólag gondoltam, hogy a zöld-sárga vezetéket is be kellett volna vonnom a mérésbe. Nincs fék, azaz hiába kapcsolják ki nem áll le a lapátforgás. A vezérlőről nem csináltam képet .... a műterhelés is a szabályzóval együtt egy épületben van. Ott mit kellene megnéznem ezzel a jelenséggel kapcsolatban? Talán estére "kiszaladok" (vagy 6km) a tanyára és ha tudok, csinálok képeket. Ha tudsz esetleg mutatni valami netes képet, kapcsolási vázlatot ezzel kapcsolatban az is segítene eligazodnom ebben a témában de ha nem tartalak fel ezzel a kérdéssel, nagyon köszönöm a segítségedet.
(#) Stewe válasza VIM hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Ezzel a leírással tudok a legtöbbet segíteni.
A három vezeték a generátor három fázisa kell legyen, jó esetben csak vezetékszakadás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) legmag válasza VIM hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Szia!

Melyikről van szó? H100, H200, H500?
Javítottam már ilyet, az áramszedő megy tönkre általában, ha gondolod segítek.
A gyártó sajnos már megszűnt, illetve felvásárolta egy másik cég, alkatrész szinte nulla, és ami van az is horror áron.Amúgy nagyon jó gépek ismerek olyat amelyik 10 éve teszi a dolgát hibátlanul.
(#) VIM válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Profi! Ezt el kell hogy mentsem, mert a tulaj (a szomszédom apja) az nem ért ezekhez a dolgokhoz, nekem pedig jól jön majd a későbbiekben ha szükség volna rá. Nagyon köszönöm. Kimentem a tanyára és készítettem pár fotót a berendezésről és vittem magammal egy kis multimétert. Éppen fújt a szél és így alkalmam volt ismét a mérésre de most nem a kapcsolószekrényben hanem az árbóc tövénél belecsupaszítottam a vezetékbe és ott mértem. Bingóóó! Hát ott meg volt a három fázis, fázisonként 9-10V ahogy a szél erőssége változott. Már csak arra kellett választ kapni, hogy hol veszik el az energia. Mivel a földbe volt leásva locsoló tömlőbe (slagba) a három vezeték, megpróbáltuk felhúzni, utánhúzni a hosszát és hát azonnal a kézben maradt a kék és a zöld-sárga szál. Toldva volt a vezeték! Ki gondolta volna, hogy ott a földben a csőben? Pedig kellet volna ... csak az árbóc hossza (magassága)12m az épülettől 15m-re, benn a helyiségben meg kb. 10m a távolságok hossza. Hát azért nagy megkönnyebbülés, hogy nem kell ledönteni a generátort. Most az a terv, hogy feszített sodrony lesz kihúzva az árbóc és a ház közé és azon lesz átvezetve a három szál (slagban), az árbóc tövénél pedig dobozos kötés lesz kialakítva csokival (megfelelő keresztmetszetűvel). Remélem sikerül megoldani a kötést és működni fog a generátor. Még egyszer köszönet az útbaigazításért és a telitalálatos megérzésért no és persze a doksiért.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
... a lényeg már csak ide fért el ahol a szakadt erek jól látszanak. A generátor típusszáma EZ120/1600 és 2004 óta fenn van az árbócon és teszi dolgát. Nem semmi.
(#) VIM válasza legmag hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Szia! Köszönöm a felajánlást, közben beszéltem egy hazai forgalmazóval is aki biztosított az alkatrész ellátottság felől, ők Vácon találhatóak. Szerencsénkre nem kellett ledönteni az árbócot, még jó, hogy beleblankoltam a vezetékekbe a tövénél és kiderült a hiba holléte.
(#) illesoszkar hozzászólása Ápr 8, 2017 /
 
Üdv !
Egy kérdésem lenne a szakemberekhez : hogy lehet bekötni egy asszinkron 380 voltos motort agregátornak ?

Kérem csak olyan szóljon hozzá aki ért hozzá
Köszönettel
(#) laccika77 válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 8, 2017 /
 
3db kondenzátorra lesz szükséged a kapacitást ki kell kísérletezni működhet csillagban és deltában is az ohmikus terhelést elég jól viseli, viszont ha induktiv terhelést kapcsolsz rá könnyen legerjed! Fontos a minimális fordulat ahol felgerjed! Ez általában szinkronfordulat közelében van, a kondik kapacitásával ez is módosul... Írj konkrétabban az elképzelésedről.!
(#) illesoszkar válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Egy 7 KW motorom van csak egy része az adattáblának le van kopva és nem látom rajta a / mert 380v és a per nem látszik félek nem e 650 voltos mert ekkora motoroknál a csillag kötés 650 vagy 680 szokott lenni a lágy inditás miatt, pedig csillagba kellene mert 230 volt is kellene,ezt egy golf diesellel szeretném meghajtani
(#) erbe válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Ha ki tudod deríteni a gyártmányt, esetleg gyári típusszámot, le lehet nyomozni. Ha milliohm pontossággal meg tudod mérni a tekercsek ellenállását, valaki, akinek hasonló motorja van, össze tudja hasonlítani. Ekkora motorok tekercsellenállása elég kicsi.
(#) gulyi88 válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /
 
Tegyél fel képet (olvashatót). A feszültség elött szokott lenni egy delta/csillag jelölés is, ennek a logikája szerint van a feszültség is írva. Ha a deltához tartozik a 380V akkor a csillag bizony négyzetgyök3 szor ennyi (kb 660V) lesz.
(#) laccika77 válasza illesoszkar hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Néhány éve sokat kísérleteztem ilyesmivel de az 1-2kw tartományban, Nem akarlak lebeszélni róla de ez az aszinkron generátor,főleg motorból, nem igazán életképes dolog hosszú távon, Tudom, szegény ember vízzel főz, én is mindig magam akarok mindent megcsinálni,leginkább abból amit itthon találok, de ez nem az a kategória! Azt elmondhatom általánosságban,hogy több száz uf kondenzátorra lesz szükséged (3x) ami nem kevés pénz,főleg ha nem válik be.! A három fázist egyformán kell majd terhelned, mert különben 3 eltérő feszültséged lesz ami nem jó.! (a legjobban terhelt fázisnál lecsökken, a másik kettőn megemelkedik a fesz.! A kondenzátorok miatt ugye jelentős önfogyasztása van a szerkezetnek, tehát akkor is fogyaszt és melegszik mikor nem terheled!! A golf motor meg nagy egy kicsit... Összefoglalva egyszerű mint a szeg, és ennyi is az előnye.
Következő: »»   497 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem