Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres áram átalakító
Lapozás: OK   1 / 1
(#) senatig hozzászólása Feb 5, 2017 /
 
Egy 24 v-os rendszerbe (busz)szeretnék egy kapszulás kávéfőzőt beüzemelni. Az áramfelvétele 1450W. Szükségem lenne ehhez egy áram átalakítóra. Viszont a helyzet, hogy egy egyszerű 24-230-as átalakító nem elég, mert ennek állítólag tiszta sinus hullám kell, továbbá a tartós 1500W sem elég. Tud nekem valaki valamit hozzáfűzni?
(#) gyuszo válasza senatig hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Egy ilyen megfelelne ?
Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza senatig hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Esetleg ez ? Bővebben: Link
(#) senatig hozzászólása Feb 5, 2017 /
 
A kérdés az, hogy mennyivel nagyobb teljesítmény felvétellel kell kalkuláljak, valamint mi a különbség a tiszta és a nem tiszta szinus hullám közt, hogyan befolyásolja ez egy kávéfőző működését?
(#) erbe válasza senatig hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Ezekben a hiper-szuper kávéfőzőkben az elektronika mellett szivattyú és egyéb dolgok is vannak. Ha tudnánk, hogy a vibrációs szivattyúnak milyen meghajtása van, elektronika adja a működtető jelet vagy az 50 Hz szinusz, könnyebben tudnánk tanácsot adni. Az elektronika táplálása is bezavarhat, mert ha trafós, az a baj, ha kondenzátor előtétes, az is baj, csupán a kapcsolóüzemű táp érzéketlen a jelalakra.
A darálósokban még aszinkron motor is akad, az kényesebb a szinuszra.
A teljesítmény felvétel nem változik, nincs magasabb induló árama. Az 1450 W legnagyobb része a fűtőbetét.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Valós igény és probléma egyébként.
Jobb ötletem (nekem) nincs mint szétkapni és visszarajzolni.
Tudom, nem Neked kellene címeznem
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Javítottam már néhányat. Amennyire tudtam. Általában a vezérlő hülyül meg, panelt meg senki nem akar cserélni, megy ahogy megy.
Tanácsot csak így lehet adni, mert soha nem lehet előre tudni, mit talál a szerelő egy-egy ismeretlen készülékben.
Legutálatosabbak a kondenzátor előtétesek. Néhány mA a vezérlő felvétele, elvben elég lenne. Négyszögjelnél nem lehet előre tudni, mennyit enged át belőle. Sok csökkent értékű kondival találkoztam, nem éppen kávéfőzőben, de ott se kizárt. El se hinné az ember, hogy ilyen fólia kondenzátorok is veszthetnek az értékükből.
Dugaszos teljesítménymérővel mértem PC tápot. Egyszercsak durrogás, füst. A PC táp egyik primer oldali elkója nullásra száradt és visszajött a kapcsolófrekvencia. Amit a 47 nF-os kondi simán átengedett. Jónéhány alkatrészt kellett a dugaszos energiamérőben cserélni, mire észheztért.
Régi APC Smart 600, szinuszos. Bolondultak a rákötött készülékek. A trafó mellett van egy hengeres 1 µF 630 V-os kondi. Megszakadt, nem simította le a szinuszt.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2017
(#) senatig hozzászólása Feb 5, 2017 /
 
Eladót kérdeztem eddig két helyen. Mindkettő a tiszta sinust mondta. Az egyik szerint kell a nagyobb teljesítmény a másik ezt nem mondta, viszont tetemes különbség van egy 1500 és egy 2500W-os inverter közt! Nem hiszem, hogy szét fogom szedni, hogy megnézzem mitől megy!
(#) szsrobert válasza senatig hozzászólására (») Feb 6, 2017 1 /
 
24V os futoszal.
230V os aramfejleszto.
Alkoholos/gazegos kavefozo.
24
(#) szsrobert válasza senatig hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
24V os futoszal.
230V os aramfejleszto.
Alkoholos/gazegos kavefozo.
24-230V inverter vagy 50Hz trafo.(hegesztotrafo)
(#) senatig válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Ok, de milyen? A kotyogó nem játszik!
(#) rettung hozzászólása Ápr 20, 2017 /
 
Sziasztok!
En azt szeretnem kerdezni, teljesen amatorkent, hohy mit jelent ez a szinusz, nem szinuszos fogyaszto? En is szeretnek egy ilyen invertet. Mit lehet vele akkor hasznalni?(amiben elektromotor van azt nem??)
12V, 7Ah-os zseles akkuval lehet hasznalni?
koszonom!
(#) pucuka válasza rettung hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Főként az induktív fogyasztók (transzformátor, motorok) nem nagyon szeretik a nem színuszos táplálást. Ha a konverter kimenő feszültsége gyors kapcsoló jelekből áll, akkor azok az induktiv terheléseken elég nagy, ellenkező feszültségű tűimpulzusokat generálnak, amik visszahatásként tönkre tehetik a konverter kapcsoló eszközeit. Másrészt ezek a tűimpulzusok harmonikus frekvenciái viszonylag nagy teljesítményt képviselek, ami a motor, vagy transzformátor hőterhelését növelik. Minél nagyobb teljesítményű a motor, annál inkább.
Az igazi szinuszos kimenetű konverterek viszonylag drágák, nem túl jó hatásfokúak a szűrések miatt, és nehezek is, az alkalmazott megfelelő teljesítmény miatt. Vannak azonban olyan inverterek, amik kvázi szinuszosak, ezek kimeneti jelalakjaik a szinuszt közelítik ún. lépcsős jelalakkal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) cimopata válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
*************************************

Ami igaz, hogy pl motoroknak a magas felharmónikus tartalom valóban nagyobb veszteséget okoz valamit a nyomaték is csökken a többi hülyeség.

*Helló! Emberi módon próbálj megnyilvánulni!
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) rettung hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Koszonom!
Es zseles 12V os akkuval lehet hasznalni?
(#) Skori válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Kicsit helyesbítenék azon amit írtál. Elsősorban az aszinkron motoroknak probléma a nem szinuszos feszültség. A transzformátoroknak, és a kefés motoroknak nem okoz különösebb problémát. A négyszöginverternek nem probléma az induktív terhelés, viszont a kapacitív annál inkább mert a meredek feszültségváltozás, nagy áramimpulzusokat hoz létre a kapacitív terhelésen.

A valódi szinuszt előállító inverterek hatásfoka valóban rosszabb mint a nem szinuszos invertereké, de azért manapság, korszerű félvezetőkkel és kapcsolástechnikával, meg lehet csinálni 90% feletti hatásfokúra.

A kvázi szinuszos inverterek gyakorlatilag (ill. amit a gyakorlatban kapni lehet) olyan négyszöginverterek, amiben a csúcsérték ugyanúgy 320V mint a hálózati szinusz esetén, de van egy viszonylag nagy holtideje amikor 0V-ot ad ki. A holtidő úgy van beállítva, hogy az effektív érték 230V legyen. A terhelés, és a nem túl gyors kapcsolás miatt (és esetleg minimális szűréssel) a hullámforma trapézjel szerűvé torzul. Az aszinkronmotorok ezt sem szeretik. Transzformátoroknak és kefés motoroknak teljesen jó.
(#) rettung hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Tudtok ajanlani invertert, ezek tekintetebe milyet erdemes venni. Legfokepp zseles akkut toltenek napelemmel. Ez lenne az input. A felhasznalast tekintve, mondjuk led szalagot, laptopot, egyeb kisfogyasztasu otthoni keszuleket hasznalnek vele.
Koszonom!
(#) gyula166 válasza rettung hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Üdv! Én nem csinálnék 230 voltot inverterrel, hogy utánna a laptop töltője 19 voltot csináljon.. Nálam is hasonló van tervben, nálam a tévének és a laptopnak 19v kell, routernek 15v, világítás 12v. Véleményem szerint jobb pár dc-dc konverter, elég jó hatásfokuk van, amit a routerhez készítettem, ( plc tápkártyát alakítottam át) az 60mA fogyaszt terhelés nélkül. 24V / 5V tápom pedig 5mA terhelés nélkül..
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Így van. Olyan hogy kvázi szinuszos nem létezik, mert amire ezt írják annak is sima négyszög kimenete van, változtatható esetleg szabályozott kitöltéssel. De lehet a kimenetére méretezni fojtót vagy szűrőtagot, és máris szinuszosabb lesz az árama.
(#) Ge Lee válasza rettung hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Egy adott dologhoz mint pl. a LED szalag valóban nem érdemes invertert építeni, arra megfelel egy olcsó stepup konverter is. Ha néha szükség van a 230V-ra akkor pedig olyan invertert érdemes venni mint amilyet a cikkemben találsz, tehát amiben nem nagyméretű vasmagos trafó van hanem kapcsolóüzemű, és utána az 50Hz-et szintén kapcsolóüzemben állítja elő. Ebből léteznek már nagy teljesítményű darabok is, használtan már nem is annyira drágák, mondjuk ezek 24V-osak mert teherautókhoz lettek tervezve, és egy mikrosütő simán működik róluk.
Olcsó kényszermegoldásként pedig tudsz venni üzemképtelen akkuval hirdetett szünetmentest amiben benne van az inverter, csak annak rosszabb hatásfoka van mint a kapcsolóüzeműnek. Ilyen szünetmenteseket már néha 2000Ft-ért is lehet találni a hirdetések között.
(#) Mazsola35 hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok! Segitségre lenne szükségem. Kaptam 12v os invertert, + alkatrészt melékelt kép alapján a láb bekötések a jobb oldalinál hogy lennének ball oldali képen lévöhöz. Némely betüjelzés más. Segitséget elöre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2017
(#) ELKO26 hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem tudom jó helyre írok e.
Egy 2kw-os invertert mekkora napelem tud táplálni?(W,U,I)
(#) Bakman válasza ELKO26 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Gondolom 500 W-os is tudja táplálni, ha telibe süti a nap a paneleket, legfeljebb az inverter nem terhelhető 2 kW-tal.
(#) gebasz hozzászólása Dec 1, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni ,hogy ez milyen inverter (sinusos vagy nem?) ? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) erbe válasza gebasz hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Kevés az információ. Gyártó leolvasható valahol? Csupán valószínűség, de inkább négyszög, mint szinuszos. Valami múzeumszökevény.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem