Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   31 / 137
(#) sirály12 válasza kly hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
A különbség leginkább kivezetett lábak számában és a belső memória méretében van. Eszerint érdemes választani.

Ha az alkalmazás megkívánja azt is érdemes nézni, hogy integrált antennás, vagy lehet rá kötni nagyobb nyereségű antennát.

Én 07-eseket használok, mert nekem kellett a több kivezetés. És ezen belül is a külső antennás verziókat szeretem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) kissi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Idézet:
„Már csak azon gondolkodom hogy miért kell ennyire részletes térinformáció? Tűzjelző szerepet is betöltene?”

Terménynél az a lényeg, hogy amennyiben elkezd "bogarasodni" vagy erjedni, akkor emelkedik a hőmérséklete és kezelni kell ( átfúvatják hatalmas ventilátorokkal vagy gázosítják! ) !
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
ESP modulok leírása. Alapvetően két kivitel létezik, régebben árnyékolás nélkül, újabban már árnyékolva van az ESP8266. A második csoportosítás az SMD/lábas kivitel. Sajnos kevés van, ami a 2,54mm raszterhez illeszkedik.
Memóriaméretet érdemes mindig megkérdezni az eladótól. 0,5-4MB a mostani gyártmányoknál. Én az első példányok közül vettem, akkor még 0,5MB-vel szerelték, azt lecseréltem a kéznél levő 16MB flash memóriára - azzal is működik. A kivezetett lábak száma adja a legnagyobb eltérést.
Bár az ESP-07/12 sok kivezetéssel rendelkezik, az ESP-01 előnye a 2x4 tűlábas kivitel. cserélgetheted gusztusod szerint. További különbség a nyák, kerámia, illetve külső antenna.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) kly válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Értem.
A memória különbség akkor chip különbséget is jelent.
Regiszter szinten is van különbség?

Ja hogy külön van a flash...értem már

Akkor ESP-12F vagy a ESP-14 lesz
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Mindegyik az ESP8266EX (Xtensa L106) processzort tartalmazza. A flash memória csak háttértár, a belső ROM memóriában levő bootloader onnan tölti a futtatási RAM-ba programot.
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Vágom már , köszönöm
Épp olvasom a leírásokat.

Esetleg van info ilyen alkalmazásról amit szeretnék? Nem írnám meg újra ha már valaki megcsinálta.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) moltam válasza kissi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Pontosan. Ezeket a hőmérsékleti adatokat kell logolni és megjeleníteni. Elvileg létezik működő akkumulátoros táplálású ebből a cuccból, szóval valahogy megoldható az is
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Kovidivi válasza moltam hozzászólására (») Ápr 20, 2017 / 1
 
A wifi kapcsolat rengeteget fogyaszt. Én teljesen máshogy állnék a feladatnak. Költség szinten negyedénél megállnék. Lehet mátrixba kötném a szenzorokatz esetleg NTC/PTC-t használnék. UC valami Atmega lenne, lehetne akksis táplálású is, de odavezetni 12V-ot, és helyben stabilizálni se nagy kunszt. Főleg, mivel én nem használnék ilyen sok uC-t, inkább csak a tizedét, vagy minél kevesebbet. A hardvert a feladathoz kellene méretezni, mert ezzel az ESP-vel durván fölé lőttél. Attiny85 is elég lenne, lehetne rajta 4-8 szenzor is. Infrán is tudnál kommunikálni, minek ide wifi? De a kábel sem probléma, ha le van szűkítva a uC száma. Elég lenne csak a termény szélén elhúzni egy UTP kábelt, 2 -2 éren menne a 12-24V, másikon pedig egy alap egyszerű beszélgetés. Stabil, egyszerű, olcsó, gyorsan kész van.
(#) moltam válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Moduláris kell, hogy legyen, így mindenhová kell kontroller. Kb 50 hosszú pvc cső lesz a terménybe süllyesztve, ezekben alul, középen és felül 1-1 hőmérő. Nem kéne állandó kapcsolat, fix ip vel felkel sleepből küld, alszik tovább. Az infra érdekes kérdés, de ~150m ről szerintem már necces. Attiny is 300 forint és kell hozzá külön rf modul. ESP ben minden megvan ami kell, lényegében táp kell neki csak, ez fogott meg benne. Tudom hogy felesleges a wifi és ágyúval a verébre, de az ár számít. Vezetékes kommunikáción gondolkodtam, csak az utp kábel jó drága és ilyen távon nagyon zavarérzékeny lenne, bár nem igény a nagysebességű kommunikáció. Árnyékolt csavart érpáron rs485 amit ilyen távra megfelelőnek mondanak, az FTP kábel meg még drágább mint az UTP.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Lucifer válasza moltam hozzászólására (») Ápr 20, 2017 / 1
 
NRF51822: BT 4.0 , Cortex M0 mag, normális debuggerrel (J-Link) normálisan dokumentált libekkel (északi skandináv népek vs. kínaiak), energiafogyasztásra kihegyezett architektúrával, normális ADC-vel. Keilnek van kódlimites fordítója ami lehet elég neked, normélis IDE-vel, de lehet rá fordítani gcc-vel is.

A 150 méter hatótáv mondjuk necces, de ugyanez igaz az ESP-re is. 1K huf körül lehet venni körömnyi modulokat az ebayen:
http://www.ebay.com/itm/NRF51822-04-BLE4-0-Wireless-Bluetooth-Modul...pYHCtD

Host oldalon nyilván némi reszelést igényel majd, de ha az OpenWRT-ben otthon vagy akkor valami USB porttal rendelkező boarddal és egy USB-s adapterrel meg némi szkripteléssel megoldható, de ma már van egy csomó board amin van 4.0-s Bluetooth integrálva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) moltam válasza Lucifer hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Ez jól hangzik, de az ESP-07 hez lehet külső antennát csatlakoztatni, és megáll antennával együtt 1100-200Ft ban. nRF24L01 versenyben van még elvileg ugyanettől a gyártótól, ez is viszonylag olcsó, külső antennás akár 1km hatótávval, fogyasztása sem súlyos, de ha jóltudom csak plusz kontrollerrel lehetne megoldani a feladatot. Annyi hogy ebben a 150m ben még hagyni kéne tartalékot, szóval ha több nembaj
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) Kovidivi válasza moltam hozzászólására (») Ápr 20, 2017 / 1
 
Ebayről Attiny85 10db 9$, Atmega328 pedig 12$, de van más uC is, csak szét kell nézni. Ezt a hőmérős feladatot szinte bármelyik megoldja. Ehhez én nem vennék külön wifi modult, vagy mást. Felkötni őket vezetékre, és kész. Minél lassabban beszélgetsz, annál kevésbé fogja befolyásolni a kábel kapacitása a kommunikációt. Neked nem kell sebesség. Ahogy én gondolkodok: ha akksit kell használni, az már régen rossz. Elem? De ebből is rengeteg kellene, környezetszennyező. Egy megoldás van, kábeles táplálás. Ha már ott a kábel, miért keresel másik komm. csatornát? Drága a kábel? Mert az ESP modul nem egy Attiny85-höz képest? Ha jól láttam 20$ 10db a legolcsóbból.
Írtam, hogy sokat fogyaszt a wifi kommunikáció. Oké, hogy alszik az ESP, utána adatot küld, majd ismét alszik, de aktív állapotban 100mA-eket eszik. Egy Attiny85 adatküldés közben beéri 10-30mA-rel is, de programozás függő. Járhatna akár a belső 128KHz-es oszcillátoráról is, akkor még kevesebbet fogyaszt. Ezek csak ötletek, azt hasznosítasz belőle amit akarsz.
Az ESP-ket meg majd beidőzíted, hogy egyszerre ne küldjenek adatot? 50x0.1A az 5A. 3.3V-on, de mivel stabilizálni kell, ez már súlyos problémákkal jár ilyen távon vezetékes táplálásnál. Ha analóg áteresztőt használsz, a kábelen eső feszültség megy a levesbe, az egész egy óriási induktivitás 150m-en. Minél kisebb áramot folyatsz, annál kisebb a probléma.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017
(#) cua válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
50 kliens, rovid ideju es lassu kommunikacioval egyetlen normalis wifi routernek se okoz gondot.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Azt azért nem mondanám, hogy a WiFi kapcsolat rengeteget fogyaszt. Egy 200mAh LiFePO4 akkumulátorról óránként egy méréssel egy hétig elműködhet egy ESP-01. Igaz, nálam csak három fal van a router, és a mérőhely között.
(#) moltam válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Semmiképp sem 3.3V ot akartam ráengedni az utp re, 12V és minden kontrollernél egy dc-dc stab, vagyis inkább minden leágazásnál, azaz 15. Nem vetettem még el a vezetékes kommunikációt, de ESP vel a nyák gyártatást is meg tudnám úszni, szóval számolgatni kell, jó sokat. Kb 6 hónap üzemidőt kéne bírnia. Köszönöm a válaszokat, ötleteket.
(#) pont válasza moltam hozzászólására (») Ápr 20, 2017 /
 
Végül is az eredeti kérdésre megkaptad a választ, alkalmas az ESP a feladatra, csak az elemes táplálás a necces. és drága. Tudomásom szerint léteznek már ilyen gabonatároló hőmérséklet ellenőrző megoldások, gondolom az ár lenne a döntő. Szerintem az lenne a legolcsóbb, ha kb. 6-10-es csoportokban a Ds-ektől mennél sima akár 2 eres kábellel 10-15m , egy olcsó mikrovezérlőhöz és erről az 5-8 helyről akár kábelen, vagy UPS akkus ESP ről az adatokat .
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2017

esp.jpg
    
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Letöltöttem az SDK -t Debian-ra . Hát mit mondjak nem semmi katyvasz ez. Alapból használhatatlan.
Órákba telt mire egyáltalán fordítani tudtam valamit. Átláthatatlan az egész. Összevissza be include -olva minden...nemlétező hivatkozások....Ááááá
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Létezik olyan firmware, ami transzparens UART-TCP konverziót tud. ESP8266-serial bridge. Ezzel még nem foglalkoztam, ennél többet nem tudok.
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Sajnos nem jó mert az lassú. Azért köszi
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2017
(#) nedudgi válasza kly hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
Lassú? Mekkora adatforgalmad lenne?
(#) kly válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 21, 2017 /
 
1-2 megabit/sec
(#) kbhuinfo hozzászólása Ápr 22, 2017 /
 
Kedves fórumtársak! Végső elkeseredésemben írok. Nem tudom, miért megy ez ilyen nehezen, ezért gondoltam, hogy segítséget kérek. Van pár 12 és 12e, illetve 01-es modulom. Van néhány ftdi, ch340 és arduino interfészem, meg pár tápom. Egyszer sikerült sikerélményt szereznem egy bizonyos konfigurációban, ledes vezérlések, inputok-outputop, stb. - de azóta semmi (költözés után vagyok, nem tudom pontosan mely eszközökkel jött össze). A semmi itt azt jelenti, hogy az eszközökre firmware töltése sikeres, viszont utána újraindítva nem tudok hozzájuk kapcsolódni. A felvett áramból és a 2x villanó ledből látom, hogy elindult, de esplorer-ben vagy lualoader-rel nem tudok hozzá kapcsolódni semmilyen baud rate-tel. Hol lehet a merénylet? Nem hiszem el, hogy csak egy kombináció jó és sok komponens hibás... Semmilyen táp, semmilyen chip nem akar nekem válaszolni és elég elkeserítő, hogy az érdemi munka első lépésénél nem tudok már egy hónapja továbblépni... nagyon megköszönném a segítségeteket! Szép hétvégét!
(#) icserny válasza kbhuinfo hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Idézet:
„Semmilyen táp, semmilyen chip nem akar nekem válaszolni”

Hasonló tárgyű szerencsétlenkedéseim legutóbb két tanulságot hoztak:
1. A bredboard tápsínjeit meg kellett tűzdelni kondenzátorokkal (ELKO-kkal).
2. Nem mindegy, hogy a bootloader (vagy az ESP8266Flasher.exe) milyen módban kezeli az ESP modul melletti flash memóriát (DIO, QIO, DOUT, QOUT a négy lehetőség).
(#) nedudgi válasza kbhuinfo hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Nagyon gyanús (mert mélyen hallgatsz róla) a tápellátás. Milyen megoldást használsz?
Egy terminálprogramban látsz valamit?
(#) neogeo2 válasza kbhuinfo hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Nem tudom hogy miért, de nálam hasonló gondok voltak. Másik usb-re dugva megy minden tökéletesen...
(#) atus1981 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Az ESP-k ennyire érzékenyek a tápfeszre?
Mi a frankó nekik?
(#) kbhuinfo válasza icserny hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Koszi, kondit kiprobalom. Dio-n kivul mast nem lattam leirasban es ezen nem valtoztattam. A tapok: 3,3v, probapanelrol, 5v-rol paneltappal. Szamitogep-tapot holnap probalom. Sima usb-rol keves volt az aram.
(#) nedudgi válasza atus1981 hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Mennyire?
A specifikáció 3V és 3,6V közötti feszültséget emleget. A WiFi kapcsolat létrehozásakor nagy áramot igényel.
(#) nedudgi válasza kbhuinfo hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Milyen stabilizátorokat használsz?
Programozáskor be sem kapcsolja a WiFit, ilyenkor az áramfelvétel csúcsa 100mA alatt van. Újraindításkor ennek sokszorosa kel neki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
(#) atus1981 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Ilyet használok 5V bemenő feszültséget kap.
Elvileg 800mA-re terhelhető. Ezzel tartósan használhatom, hibamentesen?
Következő: »»   31 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem