Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   28 / 35
(#) Orbán József válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Szerintem csináld meg két jeladósra, le-föl számlálóra, kis menetszámoknál - kimenő - nagyon fontos. Próbáltam 1 jeladóssal, hát nem egy jó úgy...
(#) kaqkk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Más úton indultam ! Nem lesz jeladó. A program mondja meg hányat forduljon a motor ha több megcsapolást szeretnél akkor egyszerűen beütöd az első tekercsrész menetszámát , majd ha megáll akkor megcsinálod a csapolást és elindítod újból . Így két egyforma tekercsed lesz , de ha megállt akkor újabb értéket is beüthetsz a taszton akkor azt fogja rátekerni. A beütött menetszámot eepromba mentem tehát bármikor megismételhető (ha kikapcsolod a gépet akkor bekapcsolás után az előzőleg beírt menetszám lesz az "agyában") Van az oldalamon enkoderes számláló ami azt tudja amiről írtál , de az csak menetszámláló és nem tekercselő program
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) Orbán József válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Biztosan profi lesz. Nekem van egy kész gépem, nagy munka lenne átalakítani, megfelelően korszerűsíteni, így ebből kell kihoznom amit érdemes és gazdaságos is.
(#) kaqkk válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1
 
Vegyél enkodert , a programot megtalálod a oldalamon zoli1974 kipróbálta szerinte tökéletes .
az egész kapcsolás egy 16f628 ra épül
(#) Orbán József válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 7, 2017 /
 
Megnézem, köszönöm!
(#) Orbán József válasza szepi003 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Szerintem megvan a megfejtés:
A proci 7-es lábán van rajzolva a +táp felé 1k.
Én véletlenül 10k-t tettem, és láttam csodát...működött!
Próbáld ki.
(#) szepi003 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Szia. köszi megpróbálom ezt is
(#) akos11 hozzászólása Feb 9, 2017 /
 
Picit haladtam a géppel.
(#) szepi003 válasza szepi003 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Szia. Végre sikerült a számlálót működésre birni most már számol le föl ahogy kell. A hiba a kijelzővel volt , nem néztem meg alaposan ,hogy ka vagy kk és ami nekem van az pont ka- os.(Itt van az hogy bontott cucból néha dupla annyit dolgozik vele az ember) kicseréltem az 1k ellenállást is 10 k-ra de igy is ugy is működik,a PIC sem kritikus a sima 84-el és 84A is működik.üdv mindenkinek szepi003
(#) akos11 hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Tovább haladtam.
(#) Orbán József hozzászólása Ápr 11, 2017 /
 
Ezúton köszönetem fejezem ki magam nevében is a Fejlesztő által kifejlesztett, megtervezett és kifogástalanuk működő berendezésért. valamint kaqkk fórumtársnak a megfelelő irányba igazításért, alapötletért.
A berendezés professzionális a maga nemében, ilyen leírással, ütőképes berendezéssel amatőr berkekben nem lehetett eddig találkozni.
Diy alkalmazásokra a készülék a számlálásban korrekt megoldást nyújt.
Természetesen a kiegészítő, motorvezérlési feladatok megoldása mindenkinek a saját hajtásához adaptálandó.
Nálam a frekvenciaváltó letiltását végzi az "egyenlő-több" kimenet.
A kevés menetszámú, de tökéletesen egyforma menetszámok kivitele már nem lehet probléma.
(#) akos11 hozzászólása Ápr 14, 2017 / 7
 
Kész a tekercselőgép.
(#) karsaipeter hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
A topicot talán gazdagítom egy remek, és kb 1500ft-ból megépíthető kapcsolással. Mindössze egy reed patron(de mikrokapcsoló is jó), egy 2x16 karakteres LCD kell és egy Atmega8. Link
(#) karsaipeter hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Ugyebár egy encodernek is kell egy tengely, ami forgatja. ennek csak egy impulzus kell ami lehet mikrokapcsoló és bütyök, vagy reed és mágnes. Oda-vissza játszás megoldott.
(#) Orbán József válasza karsaipeter hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Volt ilyenünk, "gyárilag" 2-3 imp/sec volt a tudása, az nem elég.
Az egy jeladóssal mi nem tudtuk előtte megoldani az automata le-fel számlálást.
Ha kézzel kell kapcsolgatni a le fel számlálás kijelölését, ott vagyunk, ahol a part szakad...felejtős.
A bakman kolléga megvalósítása több, mint tökéletes, nem hiszem, hogy van jobb amatőr megoldás. Olcsó és kiváló.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Közben rápillantottam a leírásra, ügyes dolog, még egy lehetőség. A le-fel számlálást a motorra jutó polaritás határozza meg, ámde:
Kimenő trafóknál, amit főleg szeretnék művelni, a leggyakrabban előforduló művelet, amikor a huzalt menet közben mégis igazgatni kell, valamint a sorvégeknél, leágazásoknál igazgatás. Itt nem a motorral forgatom/juk előre-hátra, csupán negyed, félfordulatokról van szó, amit kézzel végzünk...Amikor a huzalra, szigetelsére, etc. figyelünk, a jeladó oda-vissza kapja a lehetőséget és számol szépen előre. Emiatt 3 kimenőm van bontás sorban, mert, hogy azok a szekunderek nem egyformák, biztos.
(#) Kinka István válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Szia!
A kézi mozgatásnál való téves számolást kizárhatjuk, ha csak a motor aktív állapotában engedélyezzük a jeladót.
(#) ktamas66 válasza Kinka István hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
És ha kézzel tekerem fel az első pár menetet, azt ki számolja? Ezért nem tetszett kaqkk megoldása sem, hacsak nem használja kikapcsolt állapotban jeladónak a léptetőmotort.
A két optós megoldás nálam jól működik.
(#) Orbán József válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Nekem is ez volt a cél, semmi kapcsolgatásra ne kelljen figyelni. Pl. egy kimenő az egy napot (5-8 óra) igényel. Tekintve, hogy a szekunderek egyetlen (!) menetet sem térhetnek el, nem elég az ígéret, bizonyosság kellett. Amit régebben készítettem trafókat, a kézzel igazgatás után visszaszámoltam, letekertem és 2-3 menet eltérések is voltak. Most 3 ilyen cuccost komplett bontok le, rézdrót megy a színesbe, nem mindegy. Gyakorlatnak jó volt, de annyira azért nem örülök.
(#) Orbán József válasza Kinka István hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Szia! 0.2 körüli huzalnál esetleg több menet után vettem észre hibát, vagyis nem csak negyedet, félfordulatot volt szükséges visszatekerni... Megszűnt a számlálási bizonytalanság végre.
(#) karsaipeter válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 1
 
Én ezt azzal kompenzáltam ki, hogy kézzel kurblizom és mechanikus számláló van beépítve a tekercselőre.
Ez nem prellezik és azt mutatja ami van. 4-5000 menetet is fel lehet kézzel csavarni 10 perc alatt. De egy 6x4-es profilhuzalt is, amitől az ablaktörlő motor már ledobná a láncot....Talán még 1,5 huzalt is elég lehet felnyöszörögtetni egy motorossal digitális számlálás ide vagy oda.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
(#) Orbán József válasza karsaipeter hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 1
 
A mechanikus számláló lehetőség volt nekem is, de megmakacsoltam magam.
Ha a mai időkben ezt nem tudjuk/ják korrekten, elektronikusan megoldani, kivetem magam a pinceablakon...
Volt kézi tekerőm, sokezer menetes gyújtótekercset tekertem menet-menet mellé, na most többek közt ez az idő múlt el és a szemem se lett jobb. Mondják itt nekem...
Legalább kényelmesen tudjak dolgozni.
(#) karsaipeter válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Látni sajnos én sem látok
(#) rockersrac hozzászólása Máj 31, 2017 /
 
Sziasztok! Kérdés: tekercselőgéphez melyiket ajánlanátok jobban? Dc motor+pwm, vagy pedig aszinkron motor+frekiváltó?
(#) Orbán József válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Szia! Amelyiket választod...Erős legyen, lehetőleg csigahajtóműves, az reteszel visszaforgás ellen.
(#) Ge Lee válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
DC, és pwm sem feltétlenül kell. Miért? Azért, mert a vezérlése jóval egyszerűbb, kisebb, áttétellel együtt olcsóbb, sőt általában nincs is szükség egy bontott ablaktörlőmotortól többre. Ez kellőképpen olcsó, az áttétele adott, megfelelő a nyomatéka, a 12V-os DC hajtáshoz mivel nem vesz fel túl nagy áramot, egy mezei áteresztőtranzisztoros szabályozó is elég (az enyém mivel még nincs készre szerelve analóg labortápról megy), nem kell pwm sem, és egy átkapcsolóval van hátramenet amire gyakran szükség van, ha a sorszigetelés közben vissza kell hajtani egy fél vagy negyed menetet. Külön fékre sincs szükség, mert az áttétele ezt a feladatot is ellátja, megállás után nem fog elmozdulni egyik irányba sem. Nagyobb teljesítményigény esetén pedig kapu tolómotor, de ez már ide sokkal több mint elég, ami nekem van az 550Nm körüli nyomatékot tud a kihajtás tengelyén.
(#) sonajkniz hozzászólása Jún 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Nemrég olvastam Bakman cikkét a menetszámlálós tekercselőgépről, majd sok információt innen a fórumról.
Az eltérő vélemények "Elég a kézi tekerés mechanikus számlálóval" kontra "Léptetőmotor 1400-as encoderrel", arra sarkaltak, hogy az igazság valahol a kettő között van. Úgy okoskodtam, hogy elég lesz negyed fordulatos pontosság, digitális vezérléssel. (Tesla tekercset szeretnék majd tekerni vele.)
Még nincs kész gépem, csak egy jól működő tákolmány, ami még csak durván spulniz, de a számláló most a lényeg. Volt itthon egy Trabantból származó halelemes gyújtásom. Számomra csak a mágnes volt érdekes. Ez egy keresztben polarizált korongmágnes. 90 fokos eltéréssel 2 db bipoláris halelemet tettem mellé. (mellékelt kép).
Én is PIC18F14K22-őt használtam. Az RA port két IOC képes lábára kötöttem a két halelemet.
Most jön az igazi lényeg. Egy végtelenül egyszerű assembly rutinnal oda - vissza számol, mégpedig úgy, hogy lehetne a jeladó durván pergő mikrokapcsoló is, akkor sem tévesztene.
Amit egy változás megszakítást generál, összevetem RA port letárolt értékének azon két bitjét az aktuális értékkel, amin a jeladók vannak. Így megkapom, melyik jelzett. Ezután megnézem, min áll a jelzést kiváltó. Ha ez például az "A" jeladó, megnézem, alacsony-e. Ha igen megnézem mit mutat a "B". Ha az is alacsony, levonok egyet a számlálóból. Ha magas, hozzáadok egyet. Ha "A" magas volt, és "B" alacsony, hozzáadok, ha "B" magas, levonok.
Ha "B" jelzett be, a folyamat ugyan ez, csak most "B"-hez képest vizsgálom "A"-t, és az értékadás tükörképi. Ezáltal ha prellez valamelyik bemenet, csak oda - vissza ugrál negyed kör értéket.
Ezután RA port jelenlegi értékét áttöltöm RA tárolóba.
Így viszont négyszeres értéket kaptam. Ebből használható számot így készítek:
  1. CLRF    M_TIZED               ;Törlöm a tized menet tárolót
  2.     MOVFF   ENCODER,MENET         ;Encoder értékét MENET változóba töltöm.
  3.     BCF     STATUS,C              ;Törlöm a Carry bitet.
  4.     RRCF    MENET                 ;1-el jobbra léptetem carry-n keresztül MENET
  5.     RLCF    M_TIZED               ;bitjeit, majd a Carry-ban lévő bitet jobbról
  6.     RRCF    MENET                 ;tolom be M_TIZED-be. Ezt mégegyszer megismét-
  7.     RLCF    M_TIZED               ;lem. Így MENET-ben a valós egész menetszám
  8.     MOVLW   D'25'                 ;lesz, míg M_TIZED-ben 0-3-ig valami. Ezután
  9.     MULWF   M_TIZED               ;M_TIZED-et felszorzom 25-el. Így kapom meg a
  10.     MOVFF   PRODL,M_TIZED         ;negyed pontosságú menetszámot.




Írjátok meg, tetszik-e ez a megoldás!
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2017
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Idézet:
„lehetne a jeladó durván pergő mikrokapcsoló is, akkor sem tévesztene”
Ilyen nincs. Nincs az az IOC megszakítás, amit ne lehetne tévesztésre kényszeríteni, csak pergési frekvencia kérdése.

Egyébként az ötlet jó, hisz a Gray kód így működik. Akinek elég ennyi felbontás, annak olcsóbb alternatíva lehet az ilyen mágneses jeladó. Ugyanakkor kérdéses, érdemes-e ilyennel vacakolni, kb. 3000 Ft egy Encoder 2400-as felbontással.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Idézet:
„Nincs az az IOC megszakítás, amit ne lehetne tévesztésre kényszeríteni, csak pergési frekvencia kérdése.”

Nem nagyon tartom valószínűnek, hogy egy mechanikus érintkező képes lenne 1KHz felett prellezni.
De azt már bőven elképzelhetőnek tartom, hogy egy adott sebesség felett nem reagálja le az elengedést. Tehát innen nézve igazad lehet, hogy túlzó az állításom.
(#) Sly hozzászólása Júl 10, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!Vicsys féle pulsecounter kapcsolási rajza és hex-e megvan e valakinek?Vicsys oldala megszünt és nem találom sehol a dokumentumokat....
Következő: »»   28 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem