Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor feszültség szabályzó
Lapozás: OK   6 / 18
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Tisztelettel és köszönettel tartozom "proli007" mesternek, mert az Ő jóvoltából sikerült érthető kapcsolást készíteni a hibás szabályzóról, miután jobban kibányásztam a masszából és olvasható részletet kerestem az alkatrészeken és kimértem amit ki kellett, lehetett a hiányzó kapacitás értékeknél. Most már csak a panel elkészítése, beültetése és majd annak tesztelése van hátra.
(#) weend válasza VIM hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Ez a proli gyerek egy király!!!
(#) Zoltan.ms hozzászólása Máj 1, 2018 /
 
Sziasztok azt szeretném kérdezni, hogy vásároltam egy új fesz szabályzót az agregátoromhoz, a csatlakozó (4 kábeles) ugyanaz tehát azt csak egyféleképp tudom rádugni de a sarus 2db kábelnek a színe más, a régi piros és fekete volt ez meg kék és sárga a mellékelt képen látható.
Mindegy, hogy melyiket hová dugom vagy fontos, hogy hová melyik kerüljön?
Hogy tudom megállapítani, hogy melyik felel meg a pirosnak vagy a feketének?
(egyébként a többi kábele is más színű csak azon rajta van az a szabvány csatlakozó amit csak egyféleképp lehet bedugni)...
köszönöm segítségeteket.
(#) proli007 válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 2, 2018 /
 
Hello! A "mellékelt kép" elég seszínű..
(#) Zoltan.ms válasza proli007 hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
.ajjaj, az valahogy lemaradt, íme. Köszönöm az észrevételt.

IMG_0932.JPG
    
(#) erbe válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 4, 2018 /
 
Elvileg mindegy, mert a gerjesztő tekercs mindentől független. De ha tudod, hol volt a piros-fekete, kiméred a szabályzó kimenetén, hol megy ki a + és -. A piros +, a fekete -.
(#) Zoltan.ms válasza erbe hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Köszi a választ.
Igen, megjelöltem hol volt a piros és a fekete, most már csak azt mondd meg, hogy hogyan mérjem ki az új szabályzót?
Rádugjam a 4-es csatlakozót az agregátorra és a két sarusat meg hagyjam szabadon lógni míg megmérem?-de ha a két sarus nincs rádugva akkor elindul egyáltalán az agregátor?
...vagy rádugjam valahogy -úgy mérjem meg és ha fordítva van akkor megfordítom?
...vagy más módszert javasolsz?
(#) VIM válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
Szia! A négy kivezetés az valószínűleg jól van a csatlakozóban elrendezve (állórész szabályzó/gerjesztő tekercsről érkező feszültségekhez) csak a forgórész gerjesztése volna fontos polaritás helyesen való csatlakoztatásra. A pozitív kivezetést "szokás" megjelölni, ami a Te esetedben a szabályzó kék szálán látszik ez és az megy a bal oldali szénkefe kivezetésére ami szintén jelölve van a kefék tartójának a tetején.
(#) erbe válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
A gerjesztő tekercs vezetékeire rákötsz 12 V AC-t trafóról. Nem tudom, milyen lehetőségeid vannak, tudod-e ezt a 12 V-ot szabályozni? Egy nagyobb potméter, pl 100 Ohm 10 W, vagy egy 10 Ohm-osokból álló lánc kellene sorba. A kimenetre ráteszel 1 kOhm-ot és a soros ellenállás változtatása közben méred rajta a feszültséget. A bemenő feszültség növekedésével csökkennie kell a kimenőnek, majd egy ponton el kell tűnnie.
(#) fokormanyzo hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
A kék a pozitív ne dugd fel egyszer sem fordítva, ha nem akarsz küzdeni vele, hogy
ismét áramot termeljen.
(#) Zosi hozzászólása Júl 5, 2018 /
 
Sziasztok! Jól gondolom hogy itt nincs feszültségszabályzó? A feszültség a motorfordulat függvénye csakhogy így nehéz a fordulattal játszani és sokszor akár 280v-ra is felmegy ami nem egészséges. Lehet a dugalj elé valamilyen fesz. Szabályzót betenni pl ilyet ha igen hogy kell bekötni?
(#) nagym6 hozzászólása Júl 30, 2018 /
 
Sziasztok. Egy aggregátor javításról lenne szó, nem tudom belevágjak-e, ilyennel sosem foglalkoztam, részletesebben nem ismerem. Benzinmotoros, egy háromfázisú, és három egyfázisú kimenete van. Beindítás után elektronikai szag jellegű büdösödés, és kimenő feszültség felszaladt, műszere kiakadt, ami kb. 800 V feletti.
Hogy működnek ezek, mint az autó generátor, ahol a gerjesztő tekercsnek van szabályzása a kimenő feszültség szerint? Javíthatók-e, érdemes belevágnom?
Köszönöm.
(#) Bubu54 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 30, 2018 / 1
 
Hali,

A forgó részt, tápláld meg változtatható egyen feszültséggel. Persze a fesz szabályzót iktasd ki teljesen. Ha így be tudod állítani a kimenő feszt akkor a szabályzó lesz a ludas.
(#) nagym6 válasza Bubu54 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Köszi. Szabályzót biztosan nem lehet bele kapni. Esetleg másik típusé is jó lehet bele?
(#) Bubu54 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 30, 2018 / 1
 
Kicsi Kínában árulnak hozzá tuti. Ebay-en nézz szét. Van ilyen univerzális is, az esetleg még jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) roprob hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
Sziasztok! Találtam egy-két feszszabályzót Kínából, ami nekem jónak tűnik és szóba jöhet, ha vásárolom:
GAVR-15 (egy hasonló 20-as verzióról leolvastam az egyik hűtőbordán tirisztor van (40A, 1200V), talán bemenet, gondolom a másik bordán is az van)
SL170
Ezek jók lehetnek? Az elsőt pl. brushless (kefe nélkülihez) írják több helyen, vagy az eladó sem tudja, hogy pontosan milyenekhez jó.

A kérdésem az hogy, nem tök mindegy, hogy kefés vagy nélkülihez, ha beállítható a kimeneti DC feszültség (az állítható általában az ilyeneken?), kimeneti áram megfelelőnek tűnik, van biztosíték is, valamint egyenirányítom a gerjesztésre menő kimenetet, ha kell egyáltalán.(?) Bekötési rajz szerint az állórész egyik vagy több tekercse kell nekik, azt figyelik, ill. az adja a tápot is, egyik mellékelve. Ha már legerjedt, gondolom egy nyomógombbal (+ellenállással) rákötöm az aksit a csúszógyűrűkre, azután indítok.
Szóval használ valaki ilyeneket, vagy véleményt, javaslatot szívesen vennék a hozzáértőktől. Akár építek is, ha gerjesztő fesz és áram megfelel ill. korlátozott valahogy, nyák + forrasztás ok, de áttervezés, testreszabás nem megy, és nem több mint Kínából szállítással (4-8e).

A DC gerjesztés polaritása a forgórészre számít egyáltalán, ill. miért (úgyis hamar fordul egy felet a forgórész vagy nem)? Ill. ha fontos mi szerint + vagy - egy forgórész kivezetés, ha nincs felirat (vagy csak a remanens, felmágnesezettség iránya miatt fontos)?

A generátor, amiből építkezem, régi kefés-csúszógyűrűs evig sh200 (3f, 20kw), gerjesztésnél 38V, és 8,2A van ráírva (gondolom max), csak az állórész 3 tekercsének 6 kivezetése és a forgórész gerjesztőtekercséhez kapcsolódó 2 kivezetés van, semmi egyéb szabályzó, érzékelő stb. tekercs vagy belső dióda.
... és kérdeztem már az eladóktól is, sőt egy magyar cégtől is (az egyiket árulják). Vagy nem is válaszolnak, vagy kb ugyanezeket leírva és kérdezve úgy látom, hogy nem értenek hozzá, pontos generátor típust kérnek, meg mi volt az előző AVR típus stb-stb (minek, táblázatból megnézné illik-e, konkrétan ehhez a keféshez, nem mindegy? ... 40-50éves gép, AVR-el???, és magyar, valsz nincs benne a kínai katalógusban).
Köszönettel.
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Sziasztok. Van itthon egy Honda ECT7000 aggregátorom ami nem ad le feszültséget. Feszültség szabályozó kondenzátorán pukli, ha labortápról megküldöm a forgórészt (25V -nál 0,8A-t vesz fel a kimeneten ilyenkor 78-80V van) tehát a tekercsei jók, elvileg elég lenne egy feszültség szabályozót venni bele igaz?

Milyen típusút lehet ebbe venni? Mit kell mérjek ami alapján meg tudom állapítani hogy milyen feszültség szabályozó egység kell bele? Ebben a kis félhold alakú elektronika van , a gerjesztő tekercs felé 2 vezeték, és 4 pedig az aggregát belseje felé megy.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) witi válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Hali!
Légyszíves tegyél fel pár képet, mert valami nem okés...Ugyanis a Honda aggregátoroknál ekkora teljesítménynél (6,5-7 kW csúcs, GX 390 motor 13 LE) nem elektronikus gerjesztés van.Nekem van egy ECT 6500-as és egy ECT 7000-es is.Ha kell, rajzom is van (gépkönyv) a 7000-hez.
(#) szikorapéter válasza witi hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Fotó az aggregátorról (mármint annak belsejéről).
Esetleg rajzot tudsz adni sokat segítene.
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ez nem tűnik Honda-nak.
(#) szikorapéter válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ami biztos: a blokk honda GX390 az legalább eredeti, a generátor rész már nembiztos de most fel akarjuk éleszteni. Tekercsek mérve jók, ha forgórészt megküldöm labortáppal 25V-al akkor 0,8A áramfelvétel mellet 78-80V körül produkál az aggregátor. Akkor gyakorlatilag is jóknak kell lennie a tekercseknek nem? Még a gerjesztő feszültséget kell megmérni hogy az megvan-e , ha megvan akkor már csak egy hozzávaló feszültség szabályozót kell keresni.
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ami nekem van ECT 7000, azon is ilyen motor van. Viszont ha jól tudom ekkora teljesítményen már trafós szabályzás van.
A
Ha valóban ECT 7000, akkor azon a kipufogó nem a generátorhoz van fogatva. Bővebben: Link
Neked szerintem ilyen kell: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) szikorapéter válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Azt már tudjuk hogy nem "valódi ECT7000" ez nem is kérdés, csak el kéne indítani. Amennyiért vettem igazából nem érdekel hogy valódi-e vagy hamisítvány, a tekercsek alapján kb 5KW-ot tud folyamatosan az nekem untig elég.
Igazából a kérdés hogy merrefelé induljak el tovább?
(#) levaitamas válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Próbálom beazonosítani.
Azt nem írtad, hogy 1 vagy 3 fázisú a gép (a képről nekem 1 fázisúnak tűnik).
Feltehetően, a tekercsek épek maradtak, de ezt egy szigetelés vizsgálóval vagy minimum egy multival érdemes ellenőrizni.
Továbbá, érdemes a szénkefék állapotára is figyelmet fordítani. Gyakran azok is hibásak a szabályozón kívül.
(#) szikorapéter válasza levaitamas hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
3 fázisú a masina viszont a szabályozó szerintem csak 1 fázist szabályoz mivel 6 vezetékes (2 a gerjesztő tekercsekre kimegy, 2 bejön a "dinamó" részről, és 2 pedig amin ellenőrzi a kimenő feszültséget amit kiad az aggregátor.
(#) witi válasza szikorapéter hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Hali!
Úgy látom már a többieknek is feltűnt hogy egy hamisított géped van.De akkor a blokkja sem lehet eredeti. Azt onnan lehet tudni hogy az olajszenzor mellett kell lennie a motor tipus jelölésnek ami a blokk anyagával van "domboröntéssel " (van ilyen szó?!?) kialakítva. Például: GX 390 , ez egy 11-13 LE-s 390 köbcentis motor jelölése.


Egy hasznos oldal

Az eredeti kapcsolás, és a kapcsolódoboz kialakítások a mellékletekben, az eredeti gépkönyvből scannelve.
Lehet hogy valamelyik fordítva lesz...
Ahogy levaitamas kolléga is írta, trafós szabályzású...
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Végül is hosszasabb utánajárás és barkácsolás után kiderült célegyenesben van a gép a kuka felé.
Sajnos tekercselés széle sérült (ventilátor lapát hozzáért), emiatt egyik tekercs majdnem fél zárlatban van. Így valószínű eladásra megy majd valaki megjavítja aki akarja....
(#) szikorapéter hozzászólása Szept 17, 2018 /
 
Sziasztok. Ismét kérdés: kínai aggregátor (3KW 3F bigyó aggregát) kapcsolási rajza kéne, mert felgerjed de túl is szalad (390V jön a 230-as részen) valamiért túlgerjeszt, aztán rájöttünk hogy a fesszab egyik lába be sincs kötve! Ezt kéne megkeresnünk hogy hova van bekötve.
(#) Gabor1974 hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Sziasztok Pákatársak!
Segítségre lenne szükségem aggregátor elektronika javítás vagy cseréje ügyében.
Van egy négyütemű egyhengeres motorral hajtott gyári Einhell BT-PG 2800/1 típusú aggregátorom ami pöcc-röff, de delejt nem ad ki.
A robbanó motor része jó, de eleinte csak néha-néha nem adott ki 230V-ot, de egy hete már végképp nem ad ki semmit (mindegy hogy hideg vagy meleg a motor).
Szétborítottam és látszólag semmi baja (nincs leégett alkatrész, nincs amperszag, nincs leszakadt vezeték, jó a beépített 10A-es kismegszakító, nem ázott be sehol).
Így gyanúm szerint az egyetlen elektronika hibásodott meg ami még van rajta (jól beöntve műgyantával). Ebből megy a gerjesztés a forgórészre is többek között.
Stabilan ment 2-3 évig de most rotty lett, pedig csak maximum félig volt terhelve egy 850W-os szivattyúval.
Lehet ilyen elektronikát kapni valahol emberi áron?
Vagy van más ötlete valakinek?
Holnap teszek fel képet is.
Előre is köszönöm.
(#) staci123 válasza Gabor1974 hozzászólására (») Ápr 10, 2019 / 1
 
Szevasz,
ellenörözd a kefetartót, nincs eltörve? Vajon a kefék jól fekszenek?Hány Ohmos a forgórész ellenálàsa? Csatold le a feszültségszabályozót és adj a kefékre 12Voltot, helyezd üzembe, mérd a kimenöfeszültséget...
Következő: »»   6 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem