Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor feszültség szabályzó
Lapozás: OK   10 / 10
(#) GPeti1977 válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 9, 2019 /
 
Ha szénkefés gerjesztésű akkor az jól érintkezik?
(#) zaza99 hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Sziasztok!
Matrix PG3000 aggregátorral van olyan gondom, hogy csak 16V-ot termel. Szénkefék jók, kontakt jó, forgórész ellenállása 400Ω. Keféken DC 12V mérhető.
Mi lehet a gondja?
Oszcilloszkópom van szükség esetére.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Megvan a hiba oka, forgórész tekercs szakadás.
(#) mpisti válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
A kép alapján a szakadás előtt volt ott zárlat is. A szakadás már csak következmény. Újratekerés után nem árt kiegyensúlyozni, ha nem akarod hogy szétessen .
(#) zaza99 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Hogyan tudom házilag megoldani az egyensúlyozást?
(#) mpisti válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Házilag eléggé körülményes, mert a radiális kiegyensúlyozatlanság még csak-csak megoldható, de ami tengelyirányhoz közelít az nem. Erre találták ki a kiegyensúlyozó gépet.
(#) zaza99 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Sikerült összerakni, működik is csak 300V-ot termel még 300W-os fogyasztóval is. Nem sok az?

A fesszabályzó alján látok egy potit azzal lehet állítani a kimeneti feszt?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
(#) szsrobert válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Csokkeneni kell a gerjesztest.
Ha a fogyaszto birja inkabb elony a 300V.
(#) zaza99 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 31, 2019 /
 
Hogyan kell csökkenteni a gerjesztést? A szabályzón hiába tekerem a potit nem változik a feszültség. A forgórész viszont eléggé melegszik.
(#) weend válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Szia!
A feszültségszabályzód tönkrement, tegyél bele másikat. Vagy építened kell egyet, itt a fórumon mindent megtalálsz róla.
(#) szsrobert válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
A gerjesztessel sorba lehet kotni ellenallast, izzolampat.
(#) zaza99 válasza weend hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
Megtaláltam az lhanzis kapcsolást / nyugodjék békében/, nekem is ugyanolyanom van. Szét is szedtem rendelek bele másik félvezetőket és remélhetőleg jó lesz. Fet lett zárlatos azért ment maxon.

itt minden megtalálható a javításról és tesztelésről, nagyon nagy segítség, köszönet érte. Sajnos már többet nem tud segíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Sziasztok!
Összeraktam a szabályzót, de valami nem jó. A kimeneti feszt lehet szabályozni csak elég fűrészfogas a jel ez még nemi s lenne gond csak 1000w terhelésnél elkezd szakaszosan kapkodni a motor. Túl gyorsas szabályoz az elektronika és a motor nem tudja követni. A gyári elektronika is pont olyan volt mint az lhanzié.
Mi lehet a gindja?
(#) VIM válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Szia! Olvasd el ezt a régebbi hozzászólást, lehet, hogy csak azt a kérdéses kondenzátort kell nagyobb feszültségűre cserélni a szabályzótekercs egyenirányítója után.
(#) zaza99 válasza VIM hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Kicseréltem a kondit, de úgy sem jó. Rátettem a szkópot és 9V-ot mutat nyíl egyenesen a 25v-ot meg se közelíti.
(#) mpisti válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Ha a motor kapkodva jár az nem a gerjesztésszabályzó hanem a motorfordulat-szabályzó mechanika vagy a karburátor hibája. Valaki korábban írta hogy a 300V előny. Ezt ne vedd komolyan, a generátor kimenő feszültségét állítsd 235 V-ra üresjárásban. De a fordulattartó mechanikát be kell állítani.Ez eléggé nehézkes művelet, mivel csak hibátlan,tökéletesen beállított karburátor mellett lehetséges. Ha a motor már kopott akkor nem nem fog menni a fordulatstabilizálás mert a kopás miatt a fordulat jobban esik mint amire a fordulattartó mechanika reagálni képes. Ezért (is)rángathat a motor.A 9V azért nyíl egyenes mert kevés a forgórésznek a 9V,és a szabályzó nem szabályoz. Amikor négyszögjel-szerű jelalakot láttál, az volt a jó, mert a kimeneti feszültség beállított értékénél a szabályzó kikapcsolja a gerjesztést, amikor esik a feszültség akkor visszakapcsolja. Így működnek a gerjesztésszabályzók. A tied is így működött-amíg jó volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
(#) zaza99 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
A 9V-ot a C2-es kondim mértem a VIM álltal adott linken azt írták, hogy nagyobb feszültség értékű kondi kellett mert 25v-nál nagyobb volt a fesz nálam meg csak 9V. Cseréltem az R6 1K ellenállást 750Ω-ra de így is 9V maradt. Ez nekem gyanus. Arra tippelek, hogy mivel itt kicsi a fesz a szabályzónak ezért hírtelen szabályoz amit a motor nem bír követni azért rángat 1000W-nál.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
(#) VIM válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Olvass ide vissza és az azt követő hozzászólásokat ami ehhez tartozik. A német leírásban feszültség értékek is közölve vannak, hogy hol mennyinek kell lenni. Van amelyik link már nem él e még így is maradt elég infó róla. Én annak idején lementettem mindent amit csak lehetett.
(#) mpisti válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Mint írtam, a szabályzónak semmi köze a motorhoz.A szabályzó csak a terhelésváltozás függvényében változtatja a gerjesztést a forgórészen. A generátorról levett teljesítményhez szükséges mechanikai energiát a motornak kell biztosítani. Ha a motor ezt nem tudja egyenletes nyomatékkal adni akkor jön a lengés a FORDULATSZÁMBAN. Jó szabályzónál ez minimális feszültségváltozással jár, de a generátor frekvencia az a motor fordulatszámának megfelelően fog ingadozni.
(#) zaza99 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Értem, köszönöm. A motor gyengülését nem lehetne a szabályzó lassításával és esetleg fet helyett tranzisztoros nem pwm-es vezérléssel javítani?
(#) mpisti válasza zaza99 hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Azt nem. De másik motorral lehet.
(#) szsrobert válasza mpisti hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
En irtam.Hosszabb vezeteknel kompenzalja a feszultsegesest.
(#) mpisti válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 14, 2020 /
 
A feszültségesés mindig terhelés kérdése.Ha nagy a terhelés akkor jelentős a feszültségesés a generátoron is, hiszen a belső impedancája jellemzően nagyobb mint a hálózaté. Ha viszont csak párszor 10W akkor többszáz méteren fog esni annyit hogy a hálózati feszültség szintjére essen le a feszültség. Tehát szerencsésebb a 230V körüli érték, -szerintem.
(#) szsrobert válasza mpisti hozzászólására (») Jan 15, 2020 /
 
A motor terheles nelkul feleannyit fogyasztott, mint 2kWtal beterhelve. 1,5kW alatti terhelessel nem is erdemes uzemeltetni. Szerintem 100W ala mas motort es generatort erdemes hasznalni, vagy invertert(akar 12-230V).
(#) olika76 válasza zaza99 hozzászólására (») Júl 12, 2020 /
 
Kedves zaza99!

Én is belefutottam egy ilyen gépbe és bizony rögtön gondom van vele. Nálam is a zöld led villog (nem folyamatosan: hosszú-rövid-rövid szakaszok ismétlődnek a világításban). Elolvastam mindent, amit írtál később is. Amit én elsőre találtam:

1. A külső, kör alakú két induktív tekercs közül az egyik egy szakaszon elégett, kipótoltam a próba miatt. Továbbra is villogott.

2. Szétszedtem teljesen, kivettem a nyákot is a műanyag házból. Nálam a tirisztorok, IGBT-k nem voltak zárlatban. Nem találtam megégett vagy elszállt ellenállást (persze ez még csak a szemrevétel volt). Valaki már javította egyszer, mert az egyik tirisztort (TYN612) kívülről cserélték.

3. Sajnos szétszedéskor derült ki, hogy egy zéner diódához hasonló dolgot az egyik IGBT alá tettek úgy, hogy az átment a műanyag házon is (mármint a drótlábak, a zéner test az IGBT alatt volt közvetlen). Te tudod, hogy ez mi volt pontosan?

Előre is köszi a segítséget, valószínűleg még fogok kérdezni, ha lehet.

Üdvözlettel: olika76
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem