Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fényképezőgép vezérlés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Gatery hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Sziasztok!

A helyzet:

Vannak nekem gyönyörű virágaim, aminek a nyílásuk általában hétközepére esnek, én viszon akkor dolgozom.

Azt találtam ki, hogy fognék egy digitális fényképezőgépet és a gombjait kikötném relére azt picre és mondjuk beállítanám, hogy 10 percenként csináljon egy képet.

Aztán hazamegyek videóvá konvertálom és máris láthatom az elmúlt hét történéseit.

Ehhez kellene olyan segítség, hogy:

Vagyon a pic real time clock chip nélkül is egész pontosan tud e időt számolni, vagy javallott mellé rakni egyet.

Hogyan működik a digit gép shutter gombja, ugye félig lenyomom fokuszál, teljesen akkor meg ellővi. Dupla érintkezős? (gondolom de mégis hogy, kiváltható relével)

A segítséget előre is köszönöm!

(#) kaqkk válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Nagyon valószinű hogy két érintkezős,
Én megpróbálnám : a fókusz érintkezőt rövidre zárni
és az exponáló érintkezőt kapcsolgatni egy gyári időrelével (kb 5eft)

Vagy az időrelével kapcsolni a fókuszt és indítani
egy monostabilt ami kapcsolja az exponálást
2db 555 ös -el megoldható ,szerintem 1-2 sec csúszás
nem zavar!
(#) kobold válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Ha minden tíz percben tévedne pár másodpercet, az több ciklus után már zavaró volna, de inkább a napi egy-két másodperc jellemző, külső óra nélkül is. Naponta meg csak hazamész, gondolom, és akkor ez nem számít.
De ha csak egy relét kell periodikusan meghúzni, arra akár órakvarc jelét, akár hálózati frekvenciát leosztva meg lehet hajtani számlálót is, ami a relé jelére önmagát törli / újraindítja, nem kell feltétlenül PIC.
A fényképezőn nincs külső vezérlésre lehetőség? Kicsit talán macerás a gombot megbontani, kivezetékelni.
(#) Lucifer válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Szvsz. nem kell atompontos óra neked, nyugodtan használhatod a belső órajelforrást. Édesmindegy, hogy 10 vagy 10 perc 3 másodpercenként készítessz egy egy képet. A hőingás meg gondolom nem túl nagy. A gép kioldógombját meg kell vizsgálni, hogy földre, vagy tápra kapcsol-e. Megfelelő szintillesztés mellett felesleges relézni.

A) a PIC-et a fényképező digit tápjáról üzemelteted. (Már ha a választott PIC elmegy 3.3V-illetve annál kisebb feszültségről.)
B) PIC-nek stabil 5 Volt, GND közös a fényképezővel, a kapcsolólábra két megfelelő arányú ellenállás. Az ellenállásosztót meg bekötöd a gomb helyére.

Mivel gyk. 2 IO-t használunk, célszerű valami überkicsi 10F 12F szériás PIC-et alkalmazni.
A szoftvert célszerű interruptosra írni. Esetleg ha nem nagyzolunk akár főprogramos NOP loopolással (delayekkel) is meg lehet oldani, dehát az nem olyan elegáns.

(#) bbb válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
érdemes megnézni
ajánlom figyelmedbe a digitális kamerákról szóló részeket ott pont ilyen átalakítás van, ők 555-öst használtak meg két drótot (és nem virágot, hanem sárkányról a tájat fényképezgették)
(#) proba válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Lehetséges buktató :fényképező automatán kikapcsol (ezen nem biztos hogy segít a gomb nyomkodás)
Időzítőnek a 4060 is teljesen jó lehet .(Szerintem stabilabb mint az 555 )

gomb.jpg
    
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Lehet hogy így nem jó mert a 4060 nak nincsenek kivezetve a közbenső kimenetei igy max 8 perc lenne ha 0.5s ig nyomná a gombot.(ha hosszabb ideig akkor ez az idő arányosan nő.(Q4,Q5,Q6,Q14 használva )
(#) Novak válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
A legbiztosabb, és legegyszerűbb megoldás szerintem a következő: Nem tudom, hogy hallottál-e már a Viharvadász nevű oldalról. Mindegy, a lényeg az, hogy időjárásfigyelő fényképezőgépeket lehet üzemeltetni. Van egy ingyenesen letölthető programjuk, ami vezérli a fényképezőgépet. A gépnek csak tápot kell adni, és összekötni a számítógéppel USB kábellel. Ezután ha elindítod a programot, akkor tetszőleges időközönként (te állítod be) exponál, és elmenti képeket a gépedre.
Nálunk már több mint 2 éve üzemel így egy kamera a házunk tetején. Ennél ésszerűbb, és praktikusabb megoldást a feladatra szerintem nem találsz.
Az oldal elérhető itt.
Nézz körül, vagy ha esetleg valami nem világos, akkor szólj. Sok sikert!
Ja, és majdnem elfelejtettem: az új verzió már olyan, hogy adott számú kép után saját maga el is készíti belőle az animációt.
Üdv
(#) Novak válasza proba hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
A fényképezőgépek csak akor kapcsolnak ki automatikusan, ha nem kapcsolod ki ezt a funkcióját... Mindegyik gépen megtalálható a menüben ennek a beállítása. Egyszerűen ki kell kapcsolni az auto shut down-t. Szerintem ezt megoldja.
(#) Norberto válasza Novak hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Idézet:
„Van egy ingyenesen letölthető programjuk, ami vezérli a fényképezőgépet. A gépnek csak tápot kell adni, és összekötni a számítógéppel USB kábellel.”


És vajon a létező összes ismertebb márkát vezérelni tudja a program?
(#) Gatery válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat!

Számítógéphez nem nagyon tudom kötni mert az messze van és ezért üzemeltetni állandóan egy 400W-os gépet....


Most még úgy gondolom, hogy azt csinálom, hogy szétszedem a gépet és a gépen kivezetem a :
Tápot, bekapcs gombot, fókuszt és shuttert.


Tehát a pic állandóan menne és időközönként bekapcsolá a gépet fokuszálna és katt...

Még talán annyival megfejelném a dolgot, hogy egy fényszenzort is bekötnék, hogy éjjszaka, vagy kis fényben ne csináljon képet (úgyis csak sötétség lenne...)
(#) bbb válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
csak azokkal tud mit kezdeni, amik egyáltalán támogatják azt a funkciót, amivel usb-n keresztül vezérelhetőek. pl. fuji finepix2400 nem ilyen. meg a yakumo cx55 sem, meg ... szóval rengeteg típus van, amihez egyszerűen használhatatlan megoldás.

viszont! az ilyen kívülről vezérelhető géphez esetleg össze lehet hozni egy elektronikát, ami kiküldi neki a megfelelő impulzusokat... (bár én továbbra is a bontsuk meg a gépet, és a kioldót berheljük meg, mint az általáam küldött linken található eset mellett vagyok)
(#) Gatery válasza bbb hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Esetleg valaki nem szedett szét gépet?

Már elkeztem a keresgélést egy utánn amit rögtön szétkapok...csak türelmetlen vagyok


Szóval hogy nem mérné ki valaki hogy ezek a kapcsolók mit kapcsolnak?

És hogy hogy működik az autófókusz és a shutter gomb?

Előre is köszönöm!
(#) proba válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
A canon A85 ben két buborék gomb van egymáson esélyed sincs külön lenyomni őket .Azt nem tudom mit kapcsolnak, de legbiztosabb az optocsatoló ,az mindenhez jó .
(#) spetihun hozzászólása Ápr 10, 2008 /
 
én csak annyit tennék hozzá, hogy ha van a gépeden manuális fokuszállítás, akkor azt használd. beállítod az adott virágra és biztos hogy mindig tökéletesen éles lesz, bármilyen fényviszony mellett. ráadásul nem kell csak egy kapcsolót kapcsolgatni
(#) cln válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Hi!
Ötletként említeném meg hogy én jelenleg egy IP kamera beüzemelésével foglalkozom. Ilyen a kamera:
http://www.alphasonic.hu/product_info.php?manufacturers_id=73&produ...d=1722
Ezen túl még van jónéhány típus.
Ez érzékeli a képen beállt változást és akkor fényképez. No, nem a virág mozgását érzékelné, hanem egy időkapcsolóval néhány mp-re bekapcsolódó megvilágítás miatti fényerő változását. Egy lámpa időzített vezérlése sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint egy digitális fényképező buherálása.

(#) Gatery válasza cln hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Mennyibe kerül egy ilyen?
(#) Gatery válasza cln hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Kicsit még várat magára a project...akitől venni akartam gépet az most visszamondta.....kicsit sem vagyok ideges....

Na mind1 biztos találok másikat...csak idő kérdése...
(#) Lucifer válasza Gatery hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Én kb. egy hónapja ruháztam be egy IP kamerába. A legolcsóbbnak az ASUS Mimic CX200-at találtam. Cca. 25000 HUF/db. Állítólag lehet rá kötni egy db USB-s webcamot is, viszont erre csak egy Mini USB csatlakozó által nyílna lehetőség, ami egyben a tápkábel is. Így hát maradna a POE-n táplálás ami nem működk rajta. Igaz nem a szaványos 48 V van a hálón, de akkor is 24 Voltoról a wifi bridgem simán elmegy. Ez nem. Na többet nem offolok itt. Mindenesetre azt tanácsolom, hogy ilyet NE vegyél.
(#) pesdavid hozzászólása Aug 25, 2011 /
 
Üdv!

Régi ötletem, hogy egy analóg (nem tükörreflexes) gépbe digitális érzékelőt tegyek és ezzel kiváltsam a filmet, így az előhívást is. Viszont a kompakt gépekhez képest sokkal szebb képet alkotó objektívekkel dolgozhatnék amiket cserélni is lehet az analóg vázon, és nagyrészt megszabadulhatnék az automatikus funkcióktól is (kinek előny, kinek hátrány ) A vázban a digitális gép szerepe csupán a kép rögzítése, lementése, expozíció, ISO, és fehéregyensúly irányítása lenne. Az optikához kapcsolódó funkciók pedig nem kellenek. Azaz blende, autófókusz esetleges zoom, továbbá vaku

Tudom, rosszul vagytok az efféle konkrétumok nélküli általános kérdésektől, de mint hozzá nem értő kérdezem mennyire lehet az ilyen kompaktok vezérléséhez hozzányúlni, kiiktatni opciókat, vagy akár végtelen expozíciót hozzádobni a képességükhöz.

Köszönettel
Dávid.
(#) minitrue válasza pesdavid hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Hello!

A fő probléma az lesz, hogy a hozzáférhető ccd-k felülete jelentősen kisebb, mint egy átlag hagyományos gép filmkockamérete, tehát egy átlagos nagylátószögű objektív is teleobjektívként viselkedne az átalakítás után. Esetleg nézz olyat, ami apró képkockára dolgozik. Másik probléma a mechanikus zárnak a vezérlése -> ennek hiányában nem fogsz tudni jó képet nyerni a szenzorról (legalábbis ccd és annak "állókép" üzemmódja esetén).
(#) pesdavid válasza minitrue hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Köszi a felvilágosítást! Utánanéztem a chipek fizikai méreteinek, és ehhez a projecthez full frame lenne jó, csak azt meg nem lehet olcsón megszerezni úgyhogy itt zsákutcába is futott a spórolás.
D
(#) minitrue válasza pesdavid hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Itt azt tervezte a témanyitó, hogy egy régi 8mm-es kamerába épít bele egy Canon gépbelsőt. Ő mozgóképben gondolkodott, ahol ugye nem kell zár. A linken lévő társalgásból kiderül, hogy van esély (a támogatott) Canon gépeknél bizonyos hibákat szoftverből "áthidalni". Fényképezőgép nem csak kisfilmes van/volt, hanem kisebb méretű filmet használó is. Bár lehet, hogy az már túl régi (pl. nincs elektronikus zárvezérlésű gép hozzá).
(#) pesdavid válasza minitrue hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Köszi ez nagyon jó link! át fogom böngészni, hátha találok valamit.
Tulajdonképpen 35-ösnél kisebben azért nem gondolkodtam mert innentől fölfelé vannak használtan olyan objektívek és tulajdonképp vázak is széles választékban és nagyon jó ár érték arányban amikkel gyönyörű képeket lehet készíteni 20-30 éves koruk ellenére is. 8mm-es cuccal nem lehetne túl jó képeket lőni.
Egyébként én úgy tudom létezik teljesen elektronikus zár is több gépnél, azaz a szenzor fényérzékelését szoftveresen irányítja ergo nem kell mechanikus zárat kezelni. Ebben az esetben ez a zár-probléma áthidalható, nem tudom jól gondolom e?
(#) minitrue válasza pesdavid hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Idézet:
„én úgy tudom létezik teljesen elektronikus zár is több gépnél, azaz a szenzor fényérzékelését szoftveresen irányítja ergo nem kell mechanikus zárat kezelni”

Úgy rémlik, talán CMOS-nál igen. De abból ami jó, az új, drága (a gép), vagy bele van szerelve mondjuk egy DSLR-be
(#) miki79 hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Sziasztok!
Valaki foglalkozott már kameracsapda készítéssel.
Arra gondolok hogy,egyszerűen megépíthető,kiszuperált telefonból vagy fényképezőgépből.
(#) Bakman válasza miki79 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Mi a kérdés?
(#) jlazar válasza Bakman hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Első olvasatra egy mozgásra (egér, madár, macska, betörő) aktivizálódó kamerát akarhat.
(#) Lightblue válasza miki79 hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1
 
"Valaki foglalkozott már kameracsapda készítéssel."
Ki volt az?
(#) HA5AWS válasza miki79 hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Szia!
Szegény kamerákat miért is kell csapdába csalni?

Üdv: Gábor
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem