Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás
 
Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 37
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Közben találtam egy videót itt a javításáról. Nem túlzottan látható át a rajza (már ami látszik), de ha igaz, csak az IC2 lehet a TL431. Mondjuk a rajzon mintha nem is ez szerepelt volna. De a 12V-ról kapja a tápot az R11 3,3kohm-on keresztül. A 12V-ot pedig a ZPD12 állítja elő, aminek előtét ellenállása az R15 330ohm (ha jól látom). Az IC-hez ellenállásokon keresztül kapcsolódik, onnan nem jöhetne nagy áram. Úgy hogy rejtély hogy miért pusztul meg. Esetleg valami cserélve volt/van vagy összeér valahol a nyák. De nem sajnálták a trimmereket ebből a tápból. A kapcsolási rajz meg elég "oroszos" nem a megértést szolgálja, hanem csak hogy ki hova megy. De a videó az IC cseréjéről szól, amit LM393-al helyettesítetek.
Vedd ki az LM431-et és mérj feszültséget a helyén hátha kiderül honnan jön oda az áram ami tönkre teszi. Ha jól látom két lába van a stabinak, vagy is a Gate és katód össze van kötve. Így 2,5V-körül kellene hogy a feszültsége legyen.
(#) havranarpi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Megmértem kivett állapotban a két pont között 20V mérhető
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Akkor azt kell kideríteni, honnan jön a 20V, mert a zéner felől, csak 12V jöhet. Mérd meg a zéner feszültségét is. De a 20V igencsak a nyers +- feszültségnek tűnik.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Megnéztem a videót ismét, ez nem is LM431-et mutat, hanem LM385-öt az 1,2V-os. De a 20V lehet nem is pozitív, hanem negatív feszültség és a táp negatív kimenetéről jön vissza. Ha a feszültség szabályzó poti és a trimmer is minimumon áll, akkor csak egy ellenállás van a negatív főttáp útjában.. Mert azt írod maximumra ugrik a feszültség, vagy is várhatóan a kimenő fokozat zárlatos. De ekkor a feszültségszabályzó IC-nek is halottnak kell lenni, mert a két bemenete között, akkor már a nyers táp van. Attól biztos besértődik.
Egyébként a táp szabályzó fokozatának GND pontja, itt is azonos a labortápegység pozitív kimenti pontjával. Tehát ha a táp végfokozata zárlatossá válik, (esetleg aksit teszel a kimenetére mint oly sokan) és nullára tekered a feszültség szabályzót, már vége is az szabályzó IC-nek..
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) didyman hozzászólása Ápr 16, 2017 /
 
Van nálam egy TR9253 és 54-es táp. Mint a tank, úgy vannak megépítve, a bődületes túlméretezés minden alkatrészében. Azért az kicsit megijeszt, hogy az egyik baja pl. a meghajtó PNP germánium teljes zárlata volt, ami miatt a maximum 30 V-os kimenet helyett ott vigyorgott a teljes kb. 52 V, ami marad egyenirányítás után az áteresztők előtt.. Hosszabb távú jól működése miatt gondolkozom rajta, hogy érdemes volna-e új félvezetőkészletre cserélni a germániumokat-átalakítva szilíciumosra (a meghajtó is az lett, ki tudja vezérelni könnyen)? Mennyire jellemző ezeknek az öreg germániumoknak a spontán elhalása? Ezzel a meghajtóval sem történhetett sok minden abban a pozícióban, hacsak egy kimeneti zárlat miatt nem jelent meg túl nagy kollektoráram rajta, mert mondjuk az automatika ahhoz nem volt elég gyors, de hát van annak is korlátozó ellenállása, nem tud olyan könnyen elszaladni rajta az áram.
(#) kkornell hozzászólása Ápr 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, 4 éve építettem egy labortápot (edison14 tervei alapján, kicsit módosítva).
Azóta is remekül működött.Nálam! Ismerős kölcsön kérte hétvégére, most került haza....persze nem működik, és semmit nem csinált vele. Az egyenirányító előtti 6A amperes biztosíték ki volt oldva. Kicseréltem. A hiba, hogy a kimeneten a teljes feszültség van, sem az áramkorlát poti tekergetésére, sem pedig a feszültség állítására nem reagál. Mivel csak után építettem, és keveset értek hozzá....hol keressem a hibát? Előre is köszönöm, ha valaki tudna segíteni. Teszek fel pár képet is.
(#) _BiG_ válasza kkornell hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Csak nem akkut akart tölteni vele az ismerősöd?
(#) proli007 válasza kkornell hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 6
 
Hello! Volt erre egy mondóka.. "Meghoztuk a tökgyalut, két foga hiányzik de nem is használtuk.. "
Elég valószínű hogy a végtranzisztoroknak vége van. Lehet innen származik az elnevezésük is..
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Nincs ehhez még nagyon reggel?
(#) kkornell válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Led szalag fényerejét akarta belőni.....de a tápot lőtte ki.
(#) kkornell válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 28, 2017 /
 
Köszönöm! "és Ő nem is volt ott"
Még szerencse hogy a legdrágább alkatrész
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 8, 2017 /
 
Sziasztok. Nemrég vásároltam egy TR-9160/A típusú 120V 1A-es labor tápegységet. A táp megérkezett,működik,viszont a hálózati trafó bekapcsolás után mintha "rugdosódna" ( mintha ki-ki maradna a feszültség) a hálózati primerjén,ezzel rángatva a hálózati feszültséget az asztal többi részén (főleg a lámpa) amin ez látszik. Mi lehet a baja? 230V-os dugót,vezetéket, kapcsolót sőt a biztiket és a feszültség váltó részt is megnéztem de mindenhol minden kötés szoros,így nem tudom mi okozhatja ezt az erős "rugdosódás"-át a trafónak. Itt a labortápegység kapcsolása remélem ez elég segítséget nyújt majd.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Valami gond lehet a tirisztorok vezérlésével...
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Akkor a hibakeresést a két BC301-nél kezdjem el? Érdekes mert üresjáraton megvan rendesen (120V-ot tud a táp elvileg) a az 1-eseknél és a 10-eseknél maxra tekerve,a a Cal potméter is maxon de csak 110V jön ki a tápból, 110V-nál 200mA terhelésre ez visszaesik 80V körüli értékre.
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Bocs, most nem tudok elmélyedni benne, de gyanús, hogy az egyik tirisztor nem gyújt = az egyenirányítás egyutas, így jobban esik a fesz.
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Lehet hibás volna a tirisztor?
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Talán. Azt a legkönnyebb kipróbálni: izzó az anóddal sorba, rá a pozitív, katódra negatív (10... 100V, ami van). 1k-val 12V körüli impulzus a gate-re = izzónak égve kell maradni. Kör megszakítása után nem gyújt vissza, csak az impulzusra.
(#) rf_sampler hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok! Egy Daiwa PS-313 II labortápomban meghibásodott billenőkapcsolót szeretnék kiváltani. A pontos típusa a felirat szerint Swann Series 43. Eredetileg világítós volt, házba bepattintós, 3 csúszó saruval szerelhető. A készülékházon a nyílás 29x14-es.
Milyen kapcsolóval tudnám kiváltani, ami itthon vagy internetről könnyen beszerezhető? A világítás nem fontos, de az jó lenne, ha a készülékházat nem kéne farigcsálni.
(#) jefflynn hozzászólása Júl 7, 2017 1 /
 
Sziasztok,
van egy Voltcraft PS405 Pro labortápom, aminek két baja van. Az egyik, hogy az eredeti 40V helyett a max. kimenete feszültség csak kb. 33V. Ez nem is zavarna annyira, a másik gond idegesítőbb: néha ingadozik a feszültsége, pl. beállítom 12V-ra, és egyszer csak elkezd elmászni mondjuk 10-14V között, majd visszaáll az eredeti értékre. Itt található kapcsolási rajz. Ez nem a Pro hanem egy "D" jelű változaté, de szerintem megegyezik vele. Mi lehet a baja?
(#) proli007 válasza jefflynn hozzászólására (») Júl 7, 2017 / 1
 
Hello! A rajzot nézve lehet a két hiba forrása akár közös is.
Elsőként azt kel megnézni, hogy a kimenti feszültség ténylegesen alacsony/változik, vagy csak a feszültségmérő által mutatott érték teszi ezt..

- Meg kell nézni, hogy a 6800µF-os kondiban meg van-e 0 40V kiadásához szükséges feszültség. Ez sacc/kb. alapon 45..48V minimum.
- Ha nincs meg a puffer feszültség, akkor az lehet a relék kontakt hibája, vagy az átkapcsoló elektronika nem megfelelő működése is. Számításaim szerint, a RL1 átváltása 13,5V körül, míg a RL2 átváltása 28V körül kell megtörténni. Átváltáskor persze a pufferkondi feszültsége is változik. (Nem tudom mennyire, mert a trafó adatai nincsenek megadva. De RL2 váltása után legalább 45V-ra kell hogy felmenjen a feszültség.)

Ingadozás alatt mérni.. (A segéd tápfesz és referencia GND pontja a táp + kimenetével azonos. Ehhez képest lehet mérni is.)
- Lehet gond a műveleti erősítők tápfeszültségének változása és/vagy a referencia feszültség változása is. A tápfeszültséget az RL3 kapcsolja ki túlhevülés esetén. A táp értéke a D104 két zéner feszültségének összege ami kb. 24V lesz. RL3 is lehet kontakt hibás, de akkor a 24V is változni fog.
- A referenciát az IC101 állítja be, értéke 2.5V. Állandónak kell lenni ha DC-ON be van kapcsolva.
- A végfokozatnak az R105 adja a bázisáramot, amit majd az IC102b feszültség és IC102a áramszabályzó húz le, ha van korlátozás. De ezek működéséről van jelzés is. D107 és D05 személyében. Ha a feszültség szabályzó "működik", akkor a D107 világít mert az IC102b szabályozza a feszültséget. Ha viszont a 40V kimenti feszültség előállításához kevés a puffer feszültsége, a D107 el fog aludni. De ha világít, akkor a szabályzó fokozat visszacsatolásában lehet hiba.
- Ha a referencia 2,5V állandó, akkor lehet gond a PR102 kontakt hibája. Ennek kontakt hibája esetén, a feszültség leesik. A hibát mérni pld. az R107 feszültségmérésével lehet, mert annak áram állandó lenne, így a feszültsége is. Ha ugrásszerűen változik, akkor hibás a PR102. A PT10 és PT102 beállító potik kontakt hibája felfelé mozdítja el a kimenti feszültség értékét.
- Korlátozhatna még az áramszabályzó időszakos hibája, de ebben az esetben a D105-nek be kellene villanni.
(#) havranarpi hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Szép napot mindenkinek!
Egy gyors kérdés lenne egy Voltcraft TNG35-ös készülékkel kapcsolatban. Már kerestem mindenhol a kapcsolási rajzát de csak a régi fekete házas voltcraftoknak a rajzát találtam. Valakinek esetlegesen megvan a rajza?
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Sziasztok!

Lassan 10 éve lesz hogy csináltam magamnak egy Alkotó féle labortápegységet, 2db tápegységet tartalmaz. Toroid trafó van benne, de már nem emlékszek mekkora van benne, annyi biztos hogy lágyindító van hozzá.
Múltkor éppen dolgoztam vele, de nem volt rajta terhelés, és egyszercsak nagy pukkanással elszállt a 230V oldalán lévő üvegbiztosíték.
Hogy álljak neki a méréseknek?
Megpróbáljam 100W-os izzóval a trafót lágyindító nélkül? 0,5ohmot mérek a primer oldalon.
szekunder oldalon minden jónak néz ki, minden biztosíték ép.

Köszönöm a segítséget!
(#) Sebi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Mekkora bizti pukkant?
Először szabadítsd fel a szekunder oldalt. Nem valószínű a trafó hiba, inkább valamelyik graetz adta meg magát. Azokat mérd először.
(#) Thomas10100 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
3,15A
Holnap megnézem.
Köszi!
(#) Thomas10100 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Graetz hidak jók mind a kettő. Nem találok a szekunder oldalon hibát
(#) Gafly válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Tehát kivetted a szekunder oldalon az összes biztosítékot, és így is leveri?
(#) Thomas10100 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Csak kimértem eddig az alkatrészeket, a Graetz hidat is. utána a puffer kondenzátorok vannak aztán a biztosítékok amik megint csak jók. Most kiszereltem a toroidot, majd holnap próbálom ismét. Ma nem nagyon értem rá
(#) Sebi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Vannak szekunderben is biztik?
A graetz utáni zárlat/túláram ugyanúgy verheti a primert.
(#) Thomas10100 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Trafó, graetzek és biztosítékok, így van sorban a szekunder és jók a biztosítékok.
(#) Sebi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Akkor bizti csere, próba. Lehet, hogy hálózaton jött valami és egyébkén semmi sem ment tönkre. Ha sajnálod a biztit, tégy sorosan a primerrel egy 100...200W-os izzót először.
Következő: »»   26 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem