Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1993 / 2484
(#) Hetope válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Ne 1µF hanem csak 0.1µF legyen !
(#) Hetope válasza Hetope hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Bocsánat mert elkéstem.
(#) Matqux hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok! Belefogtam egy kis erősítő építésébe, mellékeltem a képet. Azonban ugye kellene bele 2 db 2,2kOhmos trimmer, amit sajnos nekem nincs, mert véletlen ellenállást kértem helyette a boltban Van itthon viszont 22kOhmos, szerintetek ezt bele tehetném, ha óvatosan beállítom, mintha csak 2,2kOhmos lenne?
(#) reloop válasza Matqux hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Szia! Már a 2k2 trimerrel is nagyon finom állítást igényel, 22k-val túlságosan kockázatos, sőt R4 helyén egyszerűen lehetetlen.
A stabilizált tápegység és a túlméretezett hűtőborda megvan hozzá?
(#) szili83 hozzászólása Máj 19, 2017 /
 
Sziasztok! Félvezetős erősítőből mit ajánlatok, aminek elég valamelyik feszültség (1.5A): 36V, 68V, 73V (két szekunderem van, egyenirányítás után ezek a feszültségek jönnének ki)
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Te ismered a MOSFET-ek típusát és a többi alkatrész értékét?
(#) Pafi válasza Matqux hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Tilos ugyanazt a kérdést két topicban is föltenni.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
A kép címét meggugliztam Bővebben: Link.
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Ah! Köszi!

Így a legjobb megoldás az lenne, ha R4 (22k poti) alsó fele meg lenne söntölve egy 2,2k-s ellenállással, a fölső fele pedig 4,7k-val.

R3-ra pedig ahogy írtam a kezdős topicban, simán 2,2k söntölés kell.

Így még jóval finomabbá is válik a beállíthatóság.
(#) reloop válasza Pafi hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
A kérdezőnk fiatal versenyző, abban sem vagyok biztos, hogy 40V közelében lesz a táp. Kicsit tapogatóznék mi az elképzelése a kivitelezésről.
A Q1-kollektoráramát 5mA felett tartanám, legyen kraft a pozitív félperiódus vezérléséhez.
A javaslatoddal természetesen egyetértek.
(#) Pafi válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Hát igen, tényleg bizonytalan hogy pontosan mit is szándékozik építeni Matqux, és a tápfesz itt elég fontos, jó lenne ha nyilatkozna erről, de én egyelőre abból indultam ki hogy többé-kevésbé követi az eredeti tervet, és hacsak nem nagyon nagy mértékben tér el, akkor ezekkel az értékekkel kényelmesen be lehet állítani a megfelelő munkapontot. Én 4 mA kollektorárammal számoltam egyszerűen azért mert az R4 poti középállásában 11k||2,2k=1,8k alsó eredő ellenálláson kb. ennyi kell a 2 db FET nyitásához. A 2,2k előnye hogy biztosan van. Abban igazad van hogy nagyobb kollektorárammal picit kisebb lehet a torzítás nagy frekin, de az eredeti kb. 7 mA-hez képest ez nem számottevő eltérés ilyen szempontból. Ráadásul a kisebb disszipáció csökkenti a termikus torzítást, ami egy ilyen nagy feszültségerősítésű fokozatban, a kis chiptömegű tranyón nem elhanyagolható. De ezek már nagyon finom részletek, nem érdemes ezekre optimalizálni, hiszen sokkal durvább problémák is vannak (első sorban a nyugalmi áram hőfokfüggése).

(Tudom hogy te ezekkel tisztában vagy...)
(#) Pafi válasza luigi71 hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
A legvalószínűbb az, hogy a rossz PCB terv vagy összehuzalozás miatt gerjed az erősítőd. Sajnos nem mindegy hogy mit pontosan milyen úton kötsz be. Elsősorban a GND kialakítása számít. A legbiztonságosabb módszer a teleföldes kialakítás, az alkatrészoldal egy összefüggő réz felület, ebbe csatlakozhat minden aminek GND kell. Minden más összekötés mehet a másik oldalra.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
(#) Matqux hozzászólása Máj 20, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok! Bocsánat, hogy két topicban is feltöltöttem a kérdést, nem tudtam, hogy nem szabad, nagyon szükség volt a válaszra Igen, maradok az eredetinél, inkább szerzek 2,2kOhmos többfordulatú potmétert. A 40V-os táp még érdekes lesz, hiszen eltaláltátok, csak 30V-os tápom van Majd valahogyan meghajtom és beállítom, először csak szerintem 30V-ról. Mivel a tápegységem stabilizált, ezért először nem lesz szükség tápra, ha tetszik az erősítő hangja, megépítem az oldalon található stabil tápot hozzá. De ugye, ha csak 30V-ról hajtom nem tudom az oldalon található feszültségértékeket követni a beállításhoz... Akkor hogyan állítsam be a két potit, hol mérjem az áramot? A hűtőbordán még rajta vagyok. Nyáktervben pedig sajnos még csak az egyoldalas megy, ebből megpróbálom kihozni a legjobbat.
(#) reloop válasza Matqux hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Ebben a cikkben meglepően épkézláb a beállítási útmutató. Eltérő Ut tápfeszültségnél a kimeneti csatolókondi előtti mérési ponton Ut/2+3V-ot állíts be a szimmetrikus kivezérelhetőség közelítő értékének.
Ennek a áramkörnek az egyoldalas NYÁK bőven elegendő.
(#) korponaiz hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Castone 1200-as erősítőhöz van valakinek kapcsolási rajza? Ez még a régebbi KD503-as tranzisztorral, nem az újabb 1200B.
(#) fleta hozzászólása Máj 24, 2017 /
 
Üdv az uraknak!
Valaki megtudná nekem mondani hogy a PAA-600S REC végfokban a lágyindítóban levő tirisztorral sorban van egy nagyobb teljesítményű ellenállás, egyik lába a tirisztorra a másik a nyákba van forrasztva. Mekkora ennek a pontos értéke? Sajnos szétégett és nem találok róla semmi infót.
Ha valaki segítene megköszönném.
(#) reloop válasza fleta hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Szia!
Ha ezen az ellenálláson folyik a lágyindító áram, akkor 30-50Ω 10W ellenállás lehetett.
Ha a gyújtó lábat vezérelte, akkor vissza kéne rajzolni az áramkört.
Nem triak van benne? Tirisztor inkább relévezérlő lehet.
Az ellenállás elégése bizonyára további alkatrészek hibájával függ össze.
(#) fleta válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Sajnos nem férek hozzá szét kell jobban szednem. Tirisztornak nézem, jó nagy darab, lehet vagy 25Amperes. Az anódon van az ellenállás. Belegondolva lehet hogy a trafó adta meg magát. Azt hiszem azzal fogok kezdeni.
(#) reloop válasza fleta hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Az anódhoz a lágyindító ellenállás csatlakozik a legnagyobb valószínűség szerint, melyet a katódon keresztül rövidrezár üzem közben. Meg kell nézni.
(#) fleta válasza reloop hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Igen ezen folyik át lassan a hálózati áram, majd a relé átkapcsol. Kivettem a trafót, ez okozta a rövidzárt mert a primer menetzárlatos. Lehet tekerni.
Köszi a segítséget.
(#) Hidi válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Rendben. Átnézem.
(#) mc-4 hozzászólása Máj 25, 2017 /
 
Sziasztok!
Készülő erősítőmben To92 tokozású tranzisztorok egymás mellett vannak arcal egymásnak. Leírás szerint kis lemezzel össze kell fogatni őket.
Mennyire legyen ez a lemezke erős, rugós, esetleg pillanat ragasztóval ha összeragasztom?
(#) granpa válasza mc-4 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Rugalmas legyen, kb. 3 kp-dal szorítsa; hőkiegyenlítés miatt van. A pillanatragasztó nem bír kis meleget sem (mármint amennyit a tranyó még bírna), és hőszigetelő réteget képez.
(#) reloop válasza mc-4 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
A tranzisztorok közé tegyél hővezető pasztát! Minimális szorítás is elegendő.
(#) blasz hozzászólása Máj 25, 2017 /
 
Megoldottam a paneltartót igy könnyebb forrasztani.
(#) Pafi válasza mc-4 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Legjobb réz lemezzel szorosan körbetekerni, így legjobb a hőátadás.
(#) mc-4 válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Mennyire kell összeválogatni a bc és mje tranzisztorokat, mennyi lehet max különbség a bétákban?
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
(#) reloop válasza mc-4 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
A T1-T2 és a T3-T4 esetében, 1,2mA kollektor áramnál legyen mondjuk 10%-on belül az erősítés. A T7-T8-T9-T10 körben 15mA nyugalmi áram lenne az amire válogatni kéne, de magához a nyugalmi áramhoz a D1, D2 nekem 1,3V nyitófeszültségűre jön ki, ami piros LED-nél inkább 2V az adatlapok többségénél. Az megvan, hogy lapos oldalú LED-et ír elő és a tranzisztorhoz kell fogatni? Bővebben: Link
Visszatérve a nagyjelű erősítő kimeneti körére, ott nem látom különösebb jelentőségét a bétára válogatásnak.
(#) mc-4 válasza reloop hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Igen tiszta a dolog, hogy D1-2 is kontaktba van a tranzisztoránál.
(#) pika75 hozzászólása Máj 26, 2017 /
 
Sziasztok. Van egy regebbi gyartmanyu Philips FA564 tipusu erositom, amiben mindket vegfok teljesen le volt egve, es amit ujjaepitettem. A bajom az, hogy nincs benne hatasos hangszorovedo aramkor. Illetve van, de csak a muting funkciojat aktivalja a meghajto ic-nek. Szereny velemenyem szerint csak egy relevel kellene megspekelni es maris mukodo vedoaramkor lenne belole. Csak nem tudom hova kellene kotni azt a relet - ebben kernem a segitsegeteket. A rajzot csatolom. Udv.

fa564.png
    
Következő: »»   1993 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem