Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   13 / 22
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 2
 
Szia. Szerintem az a tekercs egy fojtó az FM antenna és az AM bemenet között. Arra szolgálhatott, hogy csak egyedül az FM antennával is bejöjjön a rövidhulámú sáv (Ha van olyan ebben a rádióban), de mindenesetre a menetszáma alapján csak valamilyen fojtóként funkcionálhatott. Esetleg annak a keverőnek a tápfeszültség szűrésére szolgált, amit kivettél. Nem tudom hol laksz, de minálunk jó rádión már akkor is bejön a műsor tükörfrekin, ha az éppen OIRT hangolású, ha meg a sávban vagy, legalább valamelyik szélén valami biztos bejön. Fehér zajnak már tuner nélkül is kellene lennie. A KF szűrő bemenete csavarhúzóval, vagy egy méteres dróttal megérintve hogy reagál? Rövidhullámú prüttyögésnek kellene hallatszania 10,7 MHz-en, legalábbis a zajszint változásának. Ha mindenhol süket a rádió, volt tanítómesterem mondta, az oszcillátor nem megy (tuti 100%). Ha nagyon érzéketlen, akkor esetleg a nagyfrekvenciás előerősítő rossz(Ez az antenna bemenetre kapott villám, vagy nem oda való dolog bedugása követketménye miatt megy általában tönkre). Amit most írtam, az alapján már 1 db csavarhúzó és multiméter birtokában semmilyen leírás, rajz, komolyabb műszer nélkül tudnám, hol kellene keresgélni a hibát.
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 2
 
Nos a te kedvedért letöltöttem magamnak a készülék dokumentációját. Úgy van, ahogy gondoltam, az AM és az FM antennahüvelyek között van az a fojtótekercs csak akkor érdemes vele foglalkozni, ha rövidhullámon is akarod használni az FM antennájával, amit nem igazán hiszek. Ha nincs rendes zaja, lehet, hogy már a KF sem megy.
(#) keszeg01 hozzászólása Máj 25, 2017 / 2
 
Jó napot.

Ezt a cikket ezermesterben találtam remélem használható.
(#) CHZ válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Kis tekercs AM és az FM antennacsatikat kötötte össze, ki is hagyhatod.
Tuner tápfeszültségeit ellenőrizd.
(#) teglascs válasza keszeg01 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Adjisten.

Nagyon köszönöm a fotókat! Kinyomtatom, áttanulmányozom.
(#) teglascs válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Köszi, akkor nem foglalkozom vele.
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Kihagyni épp nem célszerű (már ha a bemenetek egy antennán vannak), az azért van ott, hogy a bemenetek ne söntöljék egymást.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Jobb ha kihagyja, FM vétel a lények, AM-re használhat egy darab vezetéket is.
Egyébként sincs semmi értelme KH sávot használni.
(#) teglascs válasza fecameca hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Nagyon köszönöm a részletes választ. A készülék amúgy annyi életjelet mutat nekem, hozzá-nem-értőnek, hogy a KH-on a Kossuth bejön, azaz az 540 kHz környékén biztos, hogy működik.
"A KF szűrő bemenete csavarhúzóval, vagy egy méteres dróttal megérintve hogy reagál?" - megmondanád, hogy megmondod, a rajzon melyik az a pont?
Amúgy Kelet-Budapesten lakom, a hely nem lehet probléma szerintem.

RFT.jpg
    
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Az igaz, de ha bent van, ha nincs, nem oszt nem szoroz, nem ettől nem megy. Valószínűleg csak újra kéne hangolni. (nem a KF -t)
(#) CHZ válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Múltkor már beszéltünk róla, oszcillátor működését ellenőrizd, akkor említett módon..
(#) teglascs válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Rendben. A képen (már amennyire ki lehet venni) a "Dr102" jelű az a tekercs, amit meg kell érintenem? Köszönöm.

rft_.jpg
    
(#) CHZ válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 1
 
Nem, L103 az oszci, ha forgó 3. kamrájában az állórészt megérinted az is jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
(#) teglascs válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Vettem, köszi!
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 2
 
Felteszem ide a tuner és a KF erősírő rajzát. A KF bemenetet és az oszci tranzisztort pirossal megjelöltem rajtuk. A KF mire reagál, azt az A 225D IC 18 lába és az előtte levő tranzisztor M21 jelölésű mérőpont között próbálgathatod. A tranzisztorok hibáját a rajtuk levő egyenfeszültség méréssel is meg lehet állapítani. Esetleg egy másik, működő zsebrádióból is át lehetne lógatni a KF jelet bár mondom ha a bemenetekhez hozzáérsz, a zaj megváltozása már a működés jele lehet. Az oszci működéséről szkóp vagy frekvenciamérő nélkül minimum azt kellene megtudni csak, hogy megy-e? Aztán hogy milyen frekvencián, azt meg lehetne tippelni, ha venne valamit. Az a kis tekercs az L903 a rajzon, egyelőre nem kell vele foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Máj 25, 2017 / 2
 
Még azt vettem észre a tuner rajzon a zárójelben levő kondenzátor értékek helyett kell a zárójel nélkülieket betenni.(C102, C110, C122)
(#) teglascs válasza CHZ hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Ha hozzányúlok, határozottan változik a zúgás. Ha hozzáér a kezem, akkor van az az igazi "fehér zaj" jellegű zúgás, mint amikor két adó között vagyunk.
A keresőt végigtekerve sajnos így sem jön be semmi.
(#) teglascs válasza fecameca hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Nagyon köszi a kiegészített, bejelölgetett rajzot! A hétvégén szeretnék időt szánni rá, hogy foglalkozzak vele.
(#) teglascs hozzászólása Máj 25, 2017 / 1
 
Gyanús az a tekercs a kék trutyival, a kettő közül a képen a közelebbi. Kicsit olyan, mintha piszkálták, feszegették volna (mintha sérült lenne a kék festék).
Lehetséges, hogy valaki anno így próbálta át-/behangolni? Lehet, hogy azért nem jön be semmi adás?
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017

DSCN2117.JPG
    
(#) CHZ válasza teglascs hozzászólására (») Máj 26, 2017 / 1
 
Mérni kell, tápfeszültségeket, tranyók feszültségei.
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Máj 26, 2017 / 1
 
Nekem az gyárinak tűnik. Épp kék zománcuk volt kéznél, avval próbálták rögzíteni a dolgokat benne. Határold be, mije nem megy. Vagy egy antenna (drót) amivel lépkedsz a KF IC bemenetétől (18. láb) az antenna bemenet felé fokozatonként egyesével, vagy egy rádióból lógatod át a KF jelet, ha van olyan zsebrádiód, amit nem nehéz szétkapni, és nem sajnálsz e célra. Ha megvan, mi nem működik, akkor mindenképpen feszültségeket kell méregetni a tranzisztorokon, mondjuk a zárlatosat én hidegen is megtalálom ellenállásmérővel (félvezető vizsgálóval). Esetleg szakadás is lehet valahol, vagy egy zárlatos kondenzátor.Az előbbi a panel és a huzalozás alapos átnézésével, utóbbi már inkább csak méréssel deríthető ki. Feszültségértékek ott vannak a rajzon. A tranzisztorok E-B lába közt 0,5-0,75 Voltot, E-C lába közt legalább 1,5 Volt illetve tápfesz közeli értékig mérsz, akkor nem hibásak. Az IC-t meg kellene kínálni egy kis KF jellel, ha az jónak tűnik, akkor csak a tunerben kell tovább keresgélni. Így távolról tényleg nem lehet a tutit megmondani. Sok mindennel találkoztam már pl: nyomtatott áramköri fólia hiba, hidegforrasztás, szakadt ellenállás (mostanra korrodált el a kivezetés, ami gyárilag se lehetett jó) zárlatos kerámia kondi nem beszélve az ilyen idős készülékekben gyakori tranzisztor hiba ( akkor még elég gyerekcipőben volt a tranzisztorgyártás). Ezeken kívül, ha valaki látványosan belepiszkált, az is lehet hibaok, nincs -e valami vezeték leszakítva?
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2017
(#) teglascs hozzászólása Szept 5, 2017 /
 
Szaktudás hiányában nem másztam bele jobban a javításba, viszont "ismerős ismerőse" megjavította olyan szintig a rádiómat, hogy szól végre az FM (zajmentesen, jó minőségben), de úgy, hogy az állomáskereső jobb oldali végkitérésénél valamivel visszább a Petőfi jön (94,8 MHz). (Tehát az e fölöttiek nem elérhetők.)
Én úgy gondolom, hogy egyrészt itt bejátszhat az, hogy az OIRT sáv kisebb tartományt fogott be, mint a CCIR, ill. valószínűleg el is van csúszva a 88 -->108 közötti 20 MHz.
Mi a véleményetek? Innen hogyan tovább?
Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) fecameca válasza teglascs hozzászólására (») Szept 5, 2017 / 1
 
Idézet:
„"ismerős ismerőse" megjavította olyan szintig a rádiómat, hogy szól végre az FM”
Erről én ezek után azt gondolom, hogy az az ismerős nem hangolta ténylegesen vissza a rádiódat, csak addig tekergette benne a trimmer kondenzátorokat, mígnem tükörfrekvenciásan, nem felső, hanem alsó keveréssel a fogható adókat behozta rajta. C102, C110, C122 kondenzátorok értéke mennyi? Ki lettek cserélve? Végül is mit akarsz? Ráolvasással vegyük rá a rádiódat innen távolból, hogy fogjon át 20 MHz-et?
Idézet:
„Szaktudás hiányában nem másztam bele jobban a javításba,”
Kapcsolási rajz viszont rendelkezésedre áll, de te azt sem tudod, az ismerős hogyan "hangolta" vissza a rádiót, ezek után én nem tudom, ki és hogyan segítsen innen.
(#) teglascs válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2017 /
 
Kedves Fecameca, ki fogom deríteni, mit csinált vele, ill. a három kondi jelenlegi pontos értékét is megadom. Köszi a segítségedet.
Idézet:
„Végül is mit akarsz?”
Tudom, hogy nem így értetted kérdésed, de végül is azt szeretném, ha ezzel a tunerrel tudnék rádiózni 88 és 108 MHz között.
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Szept 6, 2017 / 1
 
Csak a rajz szerinti kondenzátor cserével 88,7 és 104 MHz között fog menni. Ahhoz, hogy 108 MHz -ig menjen, meg kell növelni a hangolt körök átfogását, első sorban az oszcillátorét.
(#) krapulax6 hozzászólása Okt 31, 2017 /
 
Sziasztok.
Valaki Miskolc körül nem tudna erre a videoton rm 5642-re ránézni esetleg megmondani mi lehet a baj?
Rádiókat alig fogja,pedig próbáltam szabad téren is...recseg,zajos nagyon.
Most szereztem "alkalmi" áron szóval az előéletéről nem tudni semmit.

videoton
(#) Zole hozzászólása Dec 20, 2017 /
 
Sziasztok! Van egy Vef 222 rádióm, de csak az OIRT nomájú sávot fogja. Tükörszelektivitással bejön a Petöfi de más nem. Át lehet ezt hangolni CIRR sávúra?
(#) fecameca válasza Zole hozzászólására (») Dec 20, 2017 / 1
 
Persze. A forgókondival párhuzamosan kötött plusz kondenzátorokat kell általában kidobálni. Ha szerencséd van, talán még a sávátfogás is rendben lesz. Konkrétan ezzel a VEF-fel még nem volt dolgom, de már hangoltam át orosz rádiót, meglepően jó eredménnyel. Ezeket a készülékeket a tajgába tervezték, érzékenyebbek, mint a távol-keletiek minimum egy nagyságrenddel.
(#) tommeeka hozzászólása Feb 2, 2018 /
 
sziasztok,
lenne egy olyan kérdésem, hogy tudnátok e segítséget adni abban, hogy videoton R4932-es rádiót hogyan lehetne áthangolni nyugati URH-ra. Azt az SO42-es átalakítót megcsináltam, de nem igazán vált be, az igaz, hogy az antennacsati alsó részébe dugtam és nem árnyékoltam le a panelt, na de mindegy.
Esetleg ha tudnátok abban is tanácsot adni, hogy hogyan lehetne kicsit felújítani elektronikailag a rádiót, mert hát ad ki mindenféle sípolást, meg el is hangolódik.
Köszi előre is!
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Ez egy teljesen elektroncsöves rádió variométeres hangolással. Soha nem találkoztam még vele. Erősen gyanús, hogy csak a tekercsek újratekercselésével lehetne megoldani. Amúgy a radiomuseum.hu oldalon ott a rajza pdf.-ben
Következő: »»   13 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem