Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   57 / 99
(#) Bakman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
+V kimenetet (10 V) összekötöd az MC ponttal (relé közös pontja), a relé kimeneteit (MA és MB) egy-egy LED-re ellenállással, a LED-ek közös pontját pedig az AC pontra kötöd. Ezután a relé vezérlését úgy programozod, hogy a forgásirányt jelezze (már ha lehet, nem néztem át a teljes használati utasítást). Ha jól látom, más használható kimeneti feszültség nem elérhető a frekvenciaváltó megbontása nélkül.
(#) Thomas10100 hozzászólása Máj 31, 2017 /
 
Igen, de ipari visszajelzőt használok, ami 24V-os.
Bővebben: Link Csak 24V-osban
(#) Bakman válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Ha LED van benne, akkor cseréld ki a visszajelzőben az ellenállást. Igaz, valószínűleg 10 V-ról is világítani fog valamennyire. Ugyanakkor vedd figyelembe, hogy a +V jelű kimenet 10 mA-rel terhelhető.

Egyébként az igazi megoldás a külső tápegység lenne, de az kizártad. Fából csak így lehet vaskarikát készíteni. Esetleg, ha az irányváltó kapcsolón vannak szabad érintkezők. Már csak az a kérdés, honnan szerzel 24 V-ot (egyen, váltó?).
(#) Thomas10100 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Hát ez az, eddig jutottam én is sajnos
Lehet hogy megpróbálok berakni egy mini tápegységet, nem akartam plusz hibaforrást, meg hely sincs nagyon a dobozban.
(#) Thomas10100 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Teszek bele 2db 230V tekercsű relét és a visszajelzőket is 230Vosra cserélem, a záró kontakttal meg indítom a frekvenciaváltót.
(#) dcsabi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
A legtöbb (mindegyiknek) frekiváltónak van szabadon programozható kimenete. általában 2-6 db. Ez simán felhasználható erre a feladatra. Utána kell olvasni az adatlapban, hogyan kell beállítani erre a feladatra az adott kimenetet,kimeneteket...
(#) Thomas10100 válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Igen találkoztam ilyennel, de Omron V1000-es frekvenciaváltóról van szó és ezen csak bemenet van. De megoldottam relé nélkül, mert az irányváltó kapcsolóra tudtam még rakni kettő plusz pólust és azzal a LED-eket kapcsolom, a másik kettővel meg a frekvenciaváltót.

Ja és 2db kimenet kellene, meg optokapus kimenete van a frekiváltósnak, de csak 1db
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2017
(#) dcsabi válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 1, 2017 / 1
 
Éppen ezt akartam még mondani, mert közben belenéztem az adatlapba. A lényeg, hogy megoldódott...
(#) Thomas10100 hozzászólása Jún 2, 2017 /
 
Az adott 3fázisú V1000 2,2kW-os frekvenciaváltóhoz elég a 16A-es biztosíték? Nem tudom hogy rosszul értelmezem-e, de a könyvében én 25A-ert látok. De a motor csak 4,27A-ert vesz fel.
(#) pont válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Szia! A Frekvenciaváltó után nem teszünk biztosítok (sem mágneskapcsolót, stb.) Elé, meg a bekötésre használt vezetékhez kell igazítani. Megfelelő betáp vezetékkel, a 3x16A C-s jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2017
(#) Thomas10100 válasza pont hozzászólására (») Jún 2, 2017 /
 
Természetesen elé gondoltam a biztosítékot. 3x16A-est raktam.

Köszi!
(#) naptukor válasza pont hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Idézet:
„A Frekvenciaváltó után nem teszünk biztosítok (sem mágneskapcsolót, stb.)”


Erre itt valóban nincs szükség (bár szerintem fel sem merült).
De nem lehet ezt így kategórikusan kijelenteni, mert bizonyos esetben teszünk biztosítékot és/vagy kapcsolót is frekvenciaváltó és motor közé.

Néhány példa erre:
Ha egy f.v. több motort hajt egyszerre akkor minden motornak saját motorvédő kapcsolót kell bekötni a f.v. után!

Ha egy f.v. több motort hajt felváltva, akkor a f.v. és a motor között lévő mágneskapcsoló választja ki a motort melyik működjön.

Bizonyos esetben mágneskapcsoló választja le a motort a f.v.-ról pl. vészleállítás esetén.

Sok esetben szükséges szervizkapcsolót bekötni a motor elé, ez is a f.v. és a motor között van!
(#) naptukor válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Milyen 2.2 kW?
Heavy duty (42P2) vagy normal duty (41P5)?
A gépkönyv mindkettőre 20A-t ír elő.

Idézet:
„De a motor csak 4,27A-ert vesz fel.”

A gépkönyv 42P2-re 5.5A motor áramot ír.

20A egyébként a bekapcsolási áramlökés miatt kell. De fontos az olvadóbetét karakterisztikája is (ha lomha, akkor nyilván a kisebbet sem oldja le bekapcsoláskor)
(#) Thomas10100 válasza naptukor hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
A motor egy 2,2kw-os piskóta szivattyús motor, az adattábláján 4,27A van feltüntetve. Az áramkör bekapcsolásakor a potméter 0 állásban van. 100%-on nem lesz valószínű használva soha, mert pont ezért kérték a frekvenciaváltót. Terhelés alatt nem volt alkalmam még tesztelni, de kenőcs lesz a szivattyún átmozgatva.

Nem jut eszembe most melyik típus pontosan.
C16-os lett berakva, szerintem gond nem lesz vele.

Van nálunk is olyan gép ahol a frekvenciaváltó kint van a szervizfolyosón, a gépnél a gyártó területen van egy lakatolható kapcsoló, ami a frekiváltó és a motor között van, és van benne egy segédérintkező is, ami tiltja a frekvenciaváltót.
(#) pont válasza naptukor hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Az élet hozhat érdekes megoldásokat, de a rendszer akkor tökéletes, ha az adott motorhoz/feladathoz a frekvenciaváltón precízen be van állítva, teljesítmény, fel, le futási idő, max áram stb. Ezt nem kehet megoldani, ha különböző motorok vannak utánakötve, ugyanolyan motorok esetén meg ugyan az a biztosítás kell elé...
(#) naptukor válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jún 4, 2017 / 1
 
Valószínűleg nem lesz semmi gond a C16-al. Ha lesz, akkor bekapcsoláskor fog jelentkezni nem a motor üzeme közben.

A motor névéleges áramánál nagyobb kimenő áram meg azért van feltüntetve, mert a frekvenciaváltó rövid ideig túlterhelhető. Hogy mennyire az attól függ hogy ND vagy HD alkalmazás (kb 120% és 160% a két érték).
(#) naptukor válasza pont hozzászólására (») Jún 4, 2017 /
 
Nem ritka megoldás ez.
Ha egyforma sebességgel kell járatni 5-6 motort, sokkal gazdaságosabb 5-6 frekvenciaváltó helyett egyet alkalmazni.
A teljesítmény és a rámpa ebben az esetben is precízen beállítható. De a motor védelméről külön kell gondoskodni.

Másik gyakori megoldás amikor egy gépen két motor soha nem forog egyszerre. Pl. az egyik emelő hajtás, a másik oldal irányú mozgás.
Ezt is lehet egy frekvenciaváltóval vezérelni. Egy-egy mágneskapcsoló hol az egyik motort kapcsolja a f.v. kimenetére hol a másik motort. Az átkapcsolás álló motornál történik.
Ilyenkor a két motor ráadásul nem is egyforma. Az emelő hajtás teljesítménye 2x 3x nagyobb jellemzően.
A precíz beállítás itt is megoldható pl. paraméter készlet átkapcsolással. Az egyik készlet az egyik, a másik készlet a másik motorhoz van beállítva.
Danfoss VLT pl. tud ilyet, de sok másik is. Pl. a SEW MDX61B eleve gyárilag úgy van kialakítva hogy kifejezetten támogatja a két motor közötti átkapcsolást (külön motorparaméterek vannak az egyik és másik motorhoz).
(#) cszolti hozzászólása Jún 15, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni a következő problémám megoldására. Van egy próbapadom, melynek tönkrement a motorja (mechanikusan állítható fordulatszámú 50-2700 f/min, 3x380V, 2,8 KW). Tanácsolták hogy a meghajtást aszinkron motor és frekvenciaváltó segítségével oldjam meg. Vettem használt villanymotort, adattábláján ez olvasható: 5,5KW, 380V/11,7A, 2890 f/min. Villamos bekötésről adattáblája nincs. Deltában próbáltuk indítani, de a 16A-es kismegszakítóból kettőt levert, csillagban elindult. Vásároltam hozzá egy használt ToyoDenki VF61/7R544 típusú frekvenciaváltót. Szeretném a motort és a frekvenciaváltót a segítségetekkel az alábbi üzemszerű működésre beállítani és összehangolni. - A motor fordulata 50-2890 f/min között potencióméter segítségével állítható legyen. - Kapcsoló segítségével indítható és leállítható legyen a motor. - Kapcsoló segítségével tudjam a motor forgásirányát változtatni. - Lágy indítást szeretnék hozzá, ami néhány mp. felfutási időt jelentene (talán ebben az esetben deltában is tudna indulni). Ebben és a frekvenciaváltó alapbeállításában kérném a segítségeteket, ha lehetne részletesen. Köszönöm, további szép napot mindenkinek. üdv.
(#) naptukor válasza cszolti hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Bár a motor nagyobb nagyobb teljesítményű, de azzal számolnod kell, hogy f.váltós hajtás állandó nyomatékot tud.
Ellentétben a mechanikus áttétellel ami állandó teljesítményt ad le (nagyobb áttétenél a kimeneti nyomaték nagyobb).

Vagyis pl. 289 rpm fordulaton ugyanannyit mint 2890 rpm-en. Így 289 rpm-en a teljesítménye 550W lesz.
Persze a variátoros hajtóműnek elég nagy a vesztesége, de ez probléma lehet....
(#) erbe válasza cszolti hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
A korábbiakon túl frekvenciaváltóval 50 fordulatra nem tudsz lemenni. Ha 1440-es motorod lenne, azt fel lehet tornászni 2800 fordulatra, de 20 Hz alá nem célszerű menni, ami még mindig ~500-550 fordulat/perc.
(#) cszolti válasza naptukor hozzászólására (») Jún 16, 2017 /
 
Elnézést hogy nem egyértelműen fogalmaztam, a mechanikusan állítható fordulatszámot nem egy külön hajtómű állítja elő hanem a villanymotor kefehídját fordítja el egy mechanika, a régi gépkönyve ezt az elvet kommutátoros motornak írja, és köszönöm a segítségeteket.
(#) Peter65 válasza cszolti hozzászólására (») Jún 16, 2017 /
 
Az eredeti gépet schrage motornak hívják (kommutátoros asszinkron gép). Elvileg jó tanácsot adtak, és jó úton jársz, azonban jó lett volna hamarabb kérdezni. Ha Erbe tanácsa szerint 1440-es motort vettél volna, akkor kis fordulat tartományban nagyobb nyomatékod lenne, és a problémás kis fordulatszám tartományod relatíve lefeleződne.
Ezzel a szabályzóval nekem még nem volt dolgom, de a manual szerint tudhat szenzormentes vektorszabályozást is. Ha sikerül jól beállítani, akkor a kisebb fordulatszám tartományban is elfogadható eredményt érhetsz el.
Szerintem nem fogod megúszni, hogy végig olvasd a manualját, és az alapján beállítsd a készüléket. Ha valamiben elakadsz, biztosan lesz aki segít...
(#) cszolti válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Köszönöm a hozzászólásodat, igen korábban kellett volna tájékozódnom e témában, nem vagyok szakmabeli, és úgy gondoltam hogy a szükséges max fordulatról egyszerűen a kívánt mértékben is a frekvencia csökkentésével le lehet a fordulatot csökkenteni. Tehát ahogy kiveszem a szavaitokból az 1440-es fordulatú motor nekem ideálisabb lett volna. Az eredeti gépkönyve, a meghajtó motorról azt írja, hogy a nyomatéka állandó, tehát ennél is kis fordulaton lecsökken a teljesítménye. Először 50 f/min alsó fordulatszám igényt írtam, gondolkodtam rajta és 100 f/min minimális fordulatszám is talán elég lenne, megpróbálnám ezzel a fordulattal. Manualt már nézegettem, angolul és hollandul sem tudok olyan szinten hogy megértsem, fordítóval pedig nem túl egyértelműek számomra az instrukciók. üdv.
(#) cszolti hozzászólása Jún 27, 2017 /
 
Sziasztok!
Korábban már kértem segítséget egy ToyoDenki VF61/7R544 típusú frekvenciaváltóval kapcsolatban, eljutottam odáig hogy a 2890 f/min fordulatú háromfázisú aszinkron motor üzemviszonyai az általam elvártakat majdnem kielégítik. Egy gondom van még vele, a minimális üzemi frekvenciát nem tudom 5Hz alá be programozni. Így a motor fordulatszáma 300 f/min, nekem max. 100 f/min-re lenne szükségem a legkisebb fordulaton. Próbálkoztam már a póluspárok és a motor fordulatszámának az átírásával is de tartja a 300 f/min fordulatot a frekvenciaváltó. A fordulatszám csökkentésével kapcsolatosan várnám a segítségeteket. üdv.
(#) dokidoki válasza cszolti hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Minden bizonnyal nyomós okai vannak a frekiváltónak és a tervezőinek, hogy nem engedik lejjebb a frekit. Meg azt is tudják, akinek ilyen alacsony fordulat kell, az az áttétellel jár a legjobban. Majdnem a harmicadjára akarod levinni a fordulatot, csak a tizedéig engedi... nyilván oka drasztikus, hasonló erőhöz nagyon nagy áram kellene a forgáshoz.
(#) Peter65 válasza cszolti hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Szia!
Mennyire van állítva a 11-es paraméter?
(#) cszolti válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Function/11= 0,1 Mhz (indításkor erről az induló frekvenciáról indul, felpörög 5mp alatt 5Hz-re)
(#) cszolti válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
Elnézést, a 0,1 érték mértékegysége csak Hz
(#) Pafi válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
Ugyanakkora áram kell ugyanakkora erőhöz (pontosabban nyomatékhoz) ha jó a szabályzás, jól paraméterezve. Láttam működés közben olyan frekiváltót, amit 0 fordulatszámra be lehetett állítani, és stabilan tartotta (alig bírtuk kézzel forgatni a tengelyét pár fok/s-mal). Közben a hangból lehetett hallani hogy aktívan küzd a forgatás ellen, minél nagyobb erővel tekertük, annál nagyobb (slip) frekvenciával.

Persze biztos van valami oka a frekikorlátnak, de ez frekiváltótól függ, nem a motor működése indokolja.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2017
(#) liderces hozzászólása Jún 28, 2017 /
 
Sziasztok! Kérdezni szeretnék! Adott egy Grudfos mélykút szivattyú, rozsdamentes hosszúkás hengeres több lépcsős. Ugynevezett Franklin motorral szerelt. Sajna semmi melegedés figyelés nincs kiépítve rajta. Na szóval egyfázisu frekvenciaváltóról szeretném üzemeltetni. Az az 3x220V lesz a motorra kötve. Menyire fog neki tetszeni lesz e baja tőle, gondolom lesz teljesítmény csökkenés, de leégni talán nem fog. A frekiváltó 1.1-es magyar gyártmányú, a szivattyúval egyenlőre nyomást nem kell csinálni csak öntözni tudjak vele esetleg egy tartályt tele nyomni. Késöbb ha meg lesz a teljesítmény bővítés kap majd rendes három fázist is a motor csak addig is szeretném használni. Ami most lent van rezgős vacak az megadta magát. Köszönöm az észrevételeket.
Következő: »»   57 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem