Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   117 / 171
(#) normalize hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Sziasztok

Nem tudom jó topikba írom e.

A segítségetek szeretném kérni.
Van egy szintetozátorom, aminek van beépített tápegsége. valamiért ez a tápegység random nem indul el. Ha bekapcsolom csak ciripelő hangot ad ismétlés szerűen. Aztán van hogy gondolom egyet és az x-edik bekapcsolásra elindul. De ez egyre rosszabodik, és többször megbízhatatlanul csinálni.
Tavaly cseréltettem benne új komplett tápegységet, igaz nem ma készült tápegységekről beszélünk, közel 15 éves , de használva nem volt. A szerelő elmondása szerint. Az hogy mi igaz belőle nem tudom...kiben bízni ugye. Kb 11 szer ha be volt kapcsolva míg probléma nélkül működött a javítás után.
Nem tudom mi tévő legyek. Terhelés nélkül meg gondolom hiába nézem , nem igen indul el (vagy próbáljam meg?). Gondoltam rá hogy az egyes részeket lehúzom a tápról hogy hátha úgy elindul, de ha mindegyik terhelésre szüksége van az elinduláshoz, akkor hiába tenném.
Kérném aki tud valami hasznosat segítsen, már teljesen elszomorít hogy nem tudok szabadulni ettől a jelenségtől "új táppal" sem!A videó

Azt is megfigyeltem ha hosszabb ideig nincs bekapcsolva mintha jobban előjönne ez a hiba.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2017
(#) kadarist válasza normalize hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Szia! Ilyenkor a tápegység kimenetén egyáltalán nem jelennek meg a feszültségek?
(#) normalize hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Csak nem, mert akkor felvillannánaka ledek vagy a kijelző..de semmi.
Érdekes most rádugva hagytam a 230-ra, mentem bekapcsolni (még egy próba) és most elindult. 10 perce meg nem akár hányszor kapcsolgattam. Na pont ez a kiszámíthatatlansága a rossz. Nem lehet rá számolni. És a szerelő sem tud mit kezdeni vele ha nem áll fenn a hiba. Teljesen random. De ezt is megfigyeltem, ha kapcsolgatom, áram alatt hagyom azért elindul. De jártam már meg hogy hiába volt áram alatt...csak 6 óra után indult el.

Na most ha pl kikapcsolom, és bekapcsolom akkor megy. tehát ha már elindult egyszer , onnan akár hányszor kapcsolom ki be...menni fog. És ki tudja hány hétig kell állnia hogy megint hibás legyen. De olyan is volt hogy másnap kapcsoltam volna már be és megint nem ment.

De akkor mérjek majd rá multiméterrel, csak feltételeztem hogy nem indul, elvégre akkor a a kimenetekre kötött valaminek is menni kéne. Vagy arra gondolsz hogy "nem elegendő, de valamennyi feszkó jelenik e meg rajtuk"?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2017
(#) kadarist válasza normalize hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Gyakran elektrolitkondenzátor hiba vagy a hálózati oldal indását végző ellenállálások részleges szakadása is okozhat ilyen jelenséget. Mérni és cserélni kelle alkatrészeket. Mi a vezérlő IC típusa?
(#) normalize hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Már most sajnos nem tudom megnézni holnap melo azután is melo, de vasárnap szétszedem és megnézem.

Csak azt nem értem ilyen hamar tönkre ment volna és ugyan azt a hibár produlkálja mint a régi táppal volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2017
(#) Massawa válasza normalize hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Átmenetileg köss LED-ket a kimenetre, s látni fogod, hogy mi történik.
(#) Sebi válasza normalize hozzászólására (») Máj 19, 2017 /
 
Ha egy régen raktárban punnyadt darabbal cserélték, akkor nem sokat nyertél vele...
Az elkók állásban is öregszenek ( a régebbi típusok talán még jobban, mint feszültség alatt ).
A leírt hiba különösen - az én gyakorlatomban - az UC3842 típusú vezérlő IC-re jellemző, ez igen kényes a táplábán lévő 22...100µF-os elkó állapotára.
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Sziasztok! Adott egy ADAU1701 DSP processzor, gyári KIT-ként a TME-ről rendelve.
Ez a berendezés, egy dvd lejátszóból bontott SMPS tápról kap feszültséget.
A tápról annyit kell még tudni, hogy van +/-12V kimenete, minden pufferkondit kikötöttem, és helyette LC szűrőt raktam.
A DSP-ről annyit kell még tudni, hogy van beépített kétcsatornás ADC-je (0dB=2V RMS) és négycsatornás DAC-je (0dB=0.8V RMS), 100dB-es jel/zaj viszony, 48khz mintavételezési frekvencia.
A DSP csak +5V ot kap, a +/12V-os táp szintillesztő opamp-ok meghajtásához kell (TL072CP).
Az a probléma vele, hogy rendkívűl zajos kis jelbemenetnél a kimenet, ezért csináltam egy tesztet:

A DSP-t grafikusan lehet programozni(sigmastudio), fölraktam a lehető legegyszerűbb programot: jel be, szintmérés, hangerő szabályzó, szintmérés, jel ki.
A DSP panelre nem volt semmilyen segédáramkör, sem jel ki/be menet vezeték csatlakoztatva, csak a táp, és a SPI/USB vezérlőpanel.
Ebben az esetben, a program a jelbemeneten -40dB jelszintet mért, a hangerő szabályzó max-on, a kimeneten is -40dB van, ráhalgattam és white noise jön ki.
Ha a hangerőszabályzót lecsökkentettem, akkor a bemenet ugyancsak -40dB-n van, a kimenet pedig -96dB-n (ebben az esetben szép csend volt a kimeneten meghallgatva)
Az a legidegesítőbb az egészben, hogyha a bemenet ADC-t rövidrezártam a GND-re, akkor a jelbemeneten -36dBt mért.
Kipróbáltam a DSP-t egy számítógép táp +5V járól, ott is hasonló eredmények voltak.
Valakinek van valami ötele, hogy hogyan lehetne megszüntetni a zajt, és szerintetek jöhet-e a tápból a zaj?
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) erbe válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 14, 2017 / 1
 
Próbáld meg akkuról, utána folytassuk!
(#) Szabi1 válasza erbe hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
4.3V-on lévő akkuról próbáltam, a probléma továbbá is fennáll, ha testre zárom a bemenetet 3dB-el nagyobb a zaj (tehát -40dB helyett -37dB van a bemeneten). Bővebben: Link a KIT adatlapja és kapcsolása, csak a quartz-ot cseréltem benne 12.288 Mhz-esre, hogy 48khz-es mintavételezési tartományban működjenek a konverterek. Megjegyzem a teszt alatt a programozó kábel panelje rá volt kötve a DSP panelre, és a számítógép GND-jével kapcsolatba volt.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2017
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Megvan a hiba! Sajnos elnéztem egy órajel szorzó jumper beállítást, mostmár tökéletesen, tisztán megyen. Köszönöm a segítséget!
(#) dsanya válasza normalize hozzászólására (») Jún 27, 2017 /
 
Nem tudom megoldódott-e a problémád. Én azt javaslom, hogy első körben az elkókat cseréld ki újakra. (Az elektrolit kondik öregedése nem csak a kapacitásuk elvesztésével jár, hanem a belső ellenállásuk változásával is.) Ha drágállod ezt a beruházást akkor legalább forraszd át a bekötéseiket!
Analóg tápoknál a visszacsatoló ellenállás(-osztó) állapota a legkényesebb! Azt nem árt kimérni és újraforrasztani! Sok problémát okoznak a "hideg" forrasztások! A forrasztó siet, látszatra megvan, de csak kis felületen ad fémes kapcsolatot, idővel az is elenged, jellegzetes ún. kontakthibát okozva. Szinte lehetetlen kimérni, sok táp válik emiatt alkatrészbányává...
(#) Tom855 hozzászólása Júl 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Létezik valami "egyszerű és olcsó" módszer amivel több fajta tápegységet lehetne napokig terheléses tesztnek kitenni?

Ebben nem vagyok szakember, a projecthez amit készítünk több kínai beszállító biztosítana tápegységet ezeket kéne valahogy tesztelnem. Elvileg mind EU standard lesz, CE certificate-je van minden tápnak. Mert egy beszállítottól szeretnénk csak tápot rendelni, ezeket meg is rendeltük már. Kívülről meg tudom nézni hogy milyen minőség, de szeretnék valami tesztet is látni.
Ilyen tápok lesznek:
1. AC/DC Adapter
- Input: 100-240VAC, 50/60Hz
- Output: 12V DC 3.0A 36W
- DC Jack: male 5.5 x 2.5mm

2. AC/DC Adapter
- Input: 100-240VAC, 50/60Hz
- Output: 24V DC 2.0A 48W
- DC Jack: 3din

3. AC/DC Adapter
- Input: 100-240VAC, 50/60Hz
- Output: 5V DC 2.5A 12.5W
- DC Jack: standard micro USB

3. AC/DC Adapter
- Input: 100-240VAC, 50/60Hz
- Output: 12V DC 5A

Kaptam már tippet led-es terhelésre.Sajnos,itt nincs mód építésre, kész megoldást kéne találnom. Tudnátok segíteni ebben, merre menjek, mit keressek? Ti hogyan tesztelnétek ezeket?

Az esetleges segítséget, hozzászólást köszönöm előre is!


Kepek.zip
    
(#) Bakman válasza Tom855 hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Tesztelni kb. 100 féle módon lehet egy tápegységet. Ha csak az a kérdés, hogy a megadott lejesítményt tudja-e szolgáltatni huzamosabb ideig, egy ellenállás is megteszi. Pl. az elsőre rákötsz egy 5 Ohm-os ellenállást (olyat, amelyik elbír 40 W-ot folyamatosan), így kb. 2,4 A-rel fogod terheli a tápegységet. Aztán vagy bírja vagy nem.
(#) Ge Lee válasza Tom855 hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
LED-del közvetlenül nem tudod terhelni, mert az elé még áramgenerátor (vagy előtét ellenállás) is kell. Nem tudni mi a terhelés célja, illetve hogy milyen "tesztnek" kellene hogy megfeleljenek a tápok. Ha csak az a kérdés hogy bírnak-e adott ideig egy adott terhelést, akkor azt rá kell tenni, legegyszerűbben valami ellenállás formájában. Hogy a túlterhelést (netán rövidzárat) bírják-e, illetve hogy arra miként reagálnak az már egy másik történet, az olcsó tápok erre nincsenek felkészítve.
(#) Tom855 hozzászólása Júl 12, 2017 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólást, segítséget.

A terv az, hogy valami automatára kapcsolom a tápokat ami 10 percenként ki-be kapcsolja azokat terhelés mellett. Ez menne kb. 5-10 napig.

Érdekelne ti, hogy tesztelnétek, milyen módszert választanátok? Mi érdekelne igazán?

Adott 4-6 gyártó ezek nagyok, 10 éves tapasztalattal, CE tanúsítvánnyal.
Az árak tápegységenként 1,5-7$ között vannak. A garancia átlag 1-3 év a legdrágább a 3-év garis.

Jövő héten érkeznek a tápok addig szeretném a legtöbb tanácsot megkapni utána már építeni kell vmit.

Köszönöm még egyszer a segítséget!
Tom
(#) Kovidivi válasza Tom855 hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Én elzárnám a szellőzőnyílásokat, és maxon leterhelném egy napig. Ez a legstresszesebb körülmény, amit elő lehet állítani. Esetleg még hungarocellel körbe is zárnám. Túlmelegszik a táp, és le kell kapcsolnia. Ha szuper a táp, qkkor olyan jó a hatásfoka, hogy a keletkező hő minimális, és a kimenő feszültség mindvégig megfelelő. A be-ki kapcsolgatásnak 4napon keresztül semmi érte. 1 napig tesztelgetheted ezzel a módszerrel, de akkor változó legyen az idő 50mS és 2mp közötti véletlenszerűen változó. Túlterhelésre is kellene vizsgálni és rövidzárlatra is. Mindent monitorozni eközben.
(#) Bakman válasza Tom855 hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Idézet:
„ti, hogy tesztelnétek, milyen módszert választanátok?”
ez elsősorban attól függ, hol és mire lenne használva. Pl. kültérbe szánt tápegységet még a fagyasztóba is bedugnám fél napra.
(#) brumbrus hozzászólása Júl 23, 2017 /
 
Van egy ETASIS IFRP-532NF redundáns tápom. Hogyan lehet ezt bekapcsolni, úgy hogy a kimeneteit terhelhessem számítógép nélkül(led szalaggal)? Mik az egyes kivezetések?
(#) marone hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Sziasztok !
Egy fesz. stab. ic-t fel lehet tolni valahogy mondjuk 100V-ra ? "Megemelni" úgy hogy ne 20V-ról szabályozzon 15V-ra, hanem 105V-ról 100V -ra ?
Kösz !
(#) ferci válasza marone hozzászólására (») Aug 5, 2017 / 1
 
Ha ki tudnád kerülni a bekapcsoláskori 105-110 voltos feszkülönbséget a puffer és a kimeneti elkó között, valamint ugyanezt a com láb között, igen.
De ezt nem hiszem, hogy meg tudod oldani.
Ha pedig kapsz egy véletlen rövidzárat a kimeneti oldalon, akkor is tönkre fog menni az ic-d.
(#) Sebi válasza marone hozzászólására (») Aug 5, 2017 / 1
 
Ahogy ferci mondja.
De létezik 3 lábú kocka ami tudja ezt a feszültséget, de nem tud ampereket.
TL783 125V 700mA)
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) marone válasza Sebi hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Köszi ! Ez teljesen jó lesz.
(#) silenthill2 hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Sziasztok.
Adott egy hatalmas trafó,ami 4 kimenettel rendelkezik.
Ezelőtt egy pár tuningolt Quad 4 panelt látott el.
Egyenirányítva 95 v és 48 v on volt haaználva.
Egy digitális Tda 5630 erősítőpanelt lát el.
Nekem csak a 48 voltos része kellett a trafónak.
Jelenleg 6 db 10000 mikrofahrados kondi van az egyenirányítás után.
A problémám az hogy zúgnak a hangfalak.
Totál olyan,mintha a trafó zúgása hallatszódna bele,azaz mintha zajos lenne az egyenáram.
Az rca nem szedi össze a zajt,ezt már kipróbáltam.
Szerintetek mit tehetek a zúgás ellen?
(#) Bakman válasza silenthill2 hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Milyen messze van az erősítőpanel a trafótól? Könnyen lehet, hogy a mágneses erővonalak generálják a zúgást és nem a tápfeszültség hullámossága. Ha messzebb viszed a kettőt egymástól hosszabb vezetékekkel, segít?
(#) silenthill2 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Kb 20 cm-re van tőle,és már próbáltam betenni egy terelőlemezt,de semmit sem változik a zúgás.
Előtte is volt terelőlemez benne,de gondoltam a venti miatt volt,így nem raktam vissza viszont most,a próba idejére visszaraktam,az eredmény ugyanaz....
(#) pinyó39 válasza silenthill2 hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Sorba/ párhuzamosan vannak a kondik? Nem volt elég a kondi feszültsége?
(#) proli007 válasza silenthill2 hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Hello! Próbáld meg a dióda hidat a kondik baloldalára tenni, és oda bekötni a kék és zöld-sárga vezetéket a hídról. Ha nem teszed át, a két vezetéket kösd át a kondik bal szélére. Hátha segít.
Az erősítő bemenetei is ezzel a sima hangszóróvezetékkel van bekötve? Mert az nem túl szép dolog. Próbáld meg a trafót elfordítani 90°-al vízszintesen és függőlegesen is (külön-külön) van-e valami hatása.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
(#) silenthill2 válasza pinyó39 hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Ő... ezt nem én kötöttem így hanem egy elektronikai szerelő,mert a kondi - és pozitívnak jelölt részén 95 v ment a középső soron pedig 48v
Az egyenirányításnál variálltam,és mivel nekem nem kell a 95 volt
A trafó eredetileg letud adni 50 voltot és 3x voltot,a kondi után kapom a nekem megfelelő feszt
(#) silenthill2 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2017 /
 
Maga a táp és a hangszórókimenetek vannak hangszóró kábellal.
A jel árnyékolt 3 eres kábel
Ez csak tesztnek van összedobva,ha minden klappol majd akkor kap ormális kábelt a táp rész is
Ezelőtt a kondi közepén lévő sor testnek volt használva a quad paneloknál,mert a trafóból is odacsatlakozott közvetlen a 48 v
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
Következő: »»   117 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem